Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať skener

Ak pracujete s obrovským množstvom tlačovín a hľadáte spôsob ako ich rýchlo a efektívne premeniť na digitálny formát, skener tým pravým riešením. Tieto zariadenia majú schopnosť precízne snímať text a obrázky a prevádzať ich do digitálnej podoby priamo na váš počítač alebo mobilné zariadenie.

Predtým než sa rozhodnete pre konkrétny skener, je dôležité zvážiť, či preferujete stacionárne zariadenie, ktoré zostane pevne na vašom pracovnom stole, alebo radšej mobilný variant, ktorý môžete nosiť so sebou. Taktiež je dôležité uvedomiť si, aké nároky máte na kvalitu výsledných skenov a aké typy materiálov budete skenovať. Skener je však omnoho viac než len mechanické zariadenie. Je to brána do digitálneho sveta, ktorá sa stáva stále dostupnejšou a jednoduchšou na používanie.

V našom článku vám poradíme, ako vybrať ten správny skener, ktorý bude spĺňať všetky vaše požiadavky.

Skener pri práci.

Aký typ skenera si vybrať?

Skenery sú zariadenia navrhnuté na prevod fyzických materiálov, ako sú papierové dokumenty alebo obrázky, do digitálnej podoby. Tieto digitálne kópie následne môžete ľahko upravovať, zdieľať cez e-mail alebo publikovať na internete. V ponuke je niekoľko typov skenerov, všetky ich vám teraz predstavíme, aby bolo pre vás rozhodovanie čo najjednoduchšie.

Stolné plošné skenery

Tieto skenery patria medzi najtypickejšie a sú ideálne pre bežné domáce a kancelárske použitie. Dokážu skenovať dokumenty vo formáte A4 a tiež fotografie. Sú ľahko pripojiteľné k počítaču cez USB, wi-fi alebo HDMI. Avšak nie sú vhodné na skenovanie fotografických filmov. Okrem toho nie sú také skladné ako skenery s podávačom.

Stolný plošný skener.

Kancelárske skenery s podávačom

Tieto zariadenia sú ideálne pre pracovné prostredie s vysokou záťažou. Pracujú podobne ako faxy, stačí vložiť do zásobníka papier, ktorý prejde snímacím mechanizmom a skener následne dokument naskenuje. Vďaka podávaču dokážu tieto skenery naskenovať veľké množstvo dokumentov bez potreby vášho dohľadu. Sú rýchle a spoľahlivé a na pracovnom stole nezaberú veľa miesta.

Skener s podávačom.

Prenosné skenery

Prenosné skenery sú ľahké a majú menšie rozmery, vďaka čomu sú ideálne na rýchlu digitalizáciu krátkych pasáží textu aj na cestách. Dokážu previesť text do počítača za pár sekúnd, ale ich schopnosti sú obmedzené na formát A4 a výsledné skeny majú nižšiu kvalitu. Pri ich používaní je potrebná presná koordinácia pohybu.

Prenosný skener.

Filmové skenery

Pre tých, ktorí majú záujem o digitalizáciu filmov (diapozitívy aj negatívy) do vyššieho rozlíšenia, sú filmové skenery tou správnou voľbou. Ponúkajú výbornú reprodukciu farieb a automatickú korekciu, ale nie sú vhodné na kopírovanie tlačovín a dokumentov.

Filmový skener.

Čítačky čiarových kódov

Čítačky čiarových kódov síce nepatria medzi klasické skenery, považujú sa však medzi nenahraditeľné nástroje v obchodoch či skladoch. Ich hlavným účelom je čítať a dekódovať čiarové kódy, ktoré predstavujú bežný spôsob označovania tovaru a produktov.

Čítačka čiarových kódov.

Ďalšie typy skenerov

Jednou z veľmi zaujímavých odnoží klasických skenerov sú ceruzkové skenery. Pripomínajú písacie potreby a majú jedinečnú schopnosť prevádzať naskenovaný text do digitálnej podoby. Tieto zariadenia skenujú text po riadkoch a ukladajú ho do počítača alebo cloudového úložiska, umožňujúc vám jednoducho upravovať a zdieľať text na rôznych zariadeniach. Taktiež ponúkajú funkcie prekladu textu do rôznych jazykov a výrazne urýchľujú digitalizáciu tlačených textov.

Ceruzkový skener textu.

3D skenery predstavujú ďalšiu kategóriu netypických skenerov. Sú to zariadenia určené na prevod trojrozmerných objektov do digitálnej podoby. Tieto skenery majú mnoho aplikácií, vrátane skenovania fyzických objektov, architektonických štruktúr a reliéfu zemského povrchu. Existuje niekoľko rôznych typov 3D skenerov, ktoré používajú rozličné technológie na snímanie trojrozmerných objektov, každý s vlastnými výhodami a nevýhodami.

3D skener.

Maximálna veľkosť predlohy pri skenovaní

Pri výbere skenera je dôležité venovať pozornosť maximálnej veľkosti predlohy, ktorú zariadenie dokáže spracovať. Tento údaj vám prezradí, aký formát papiera alebo iných materiálov môžete skenovať.

  • A2 - tento tradičný formát je ideálny pre písané dokumenty a väčšinu bežných skenovacích potrieb
  • A3 - ak potrebujete skenovať väčšie materiály, ako sú plagáty a letáky, vyberte si skener, ktorý podporuje tento väčší formát
  • 35 mm film - pre fotografov je dôležité mať na pamäti, že nie všetky fotografické skenery sú schopné skenovať veľkosti filmových zvitkov iných než 35 mm

Pri výbere skenera by ste mali zohľadniť veľkosť predlohy, ktorú budete najčastejšie skenovať, aby ste mohli efektívne a presne digitalizovať vaše dokumenty či obrázky.

Skener pre formát A3.

Rýchlosť snímania

Ak potrebujete denne spracovávať veľké množstvo dokumentov, je rýchlosť skenera nesmierne dôležitá. Väčšina bežných skenerov dokáže snímať predlohu za 20 až 30 sekúnd, no rýchlejšie modely sa môžu pochváliť časom dokonca 10 sekúnd. Treba však poznamenať, že rýchlosť skenovania je ovplyvnená aj rozlíšením, v akom chcete predlohu skenovať a výkonom vášho počítača.

Kľúčový faktor pre kvalitu a detail je rozlíšenie skenera

Pri výbere skenera je dôležité poznať jeho snímacie rozlíšenie, merané v jednotkách DPI (dots per inch), teda množstvo obrazových bodov na palec. Toto rozlíšenie hrá kľúčovú úlohu v tom, ako detailne a kvalitne bude skener schopný naskenovať predlohu. Čím vyššie je toto číslo, tým lepšie.

Väčšina dnešných skenerov disponuje rozlíšením na úrovni minimálne 1 200 × 2 400 DPI. Toto štandardné rozlíšenie je dostatočné pre väčšinu bežných úloh pri skenovaní textu a obrázkov v domácnosti alebo kancelárii. Pre tých, ktorí pracujú s detailnou grafikou a majú vyššie nároky na kvalitu, sú k dispozícii aj modely s ešte väčším rozlíšením, ako je napríklad 4 800 × 9 600 DPI.

Rozlíšenie skenera.

Technológia snímania

Na trhu vynikajú dve hlavné technológie skenovania a aj keď sami o sebe nezabezpečujú celkovú kvalitu skenera, je dobré vedieť aké sú medzi nimi rozdiely.

CCD predstavuje pokročilý prístup, ktorý využíva studené žiarivkové svetlo na osvetlenie dokumentov. Tieto technologické riešenia vytvárajú scény, ktoré sú často bohatšie a sofistikovanejšie na detaily. Avšak, tento prístup je tiež energeticky náročnejší. CCD skenery sú schopné skenovať aj transparentné materiály, ako sú diapozitívy a negatívy.

CIS predstavuje kompaktný obrazový senzor, ktorý používa LED diódy na osvetlenie dokumentov. Tento prístup je jednoduchší a menej náročný na energiu. Často ho nájdete v tenkých a kompaktných skeneroch, ktoré možno priamo napojiť cez USB.

Technológie snímania skenerov.

Ako pripojiť skener

Väčšina moderných skenerov je vybavená štandardným rozhraním USB, ktoré umožňuje rýchlu a spoľahlivú komunikáciu medzi skenerom a počítačom. USB porty nájdete takmer na každom súčasnom počítači, čo zjednodušuje pripojenie.

Ak by ste náhodou mali starší skener alebo osobný počítač, môžete sa stretnúť aj s konektorom SCSI. Toto rozhranie sa používalo v minulosti a niektoré staršie modely ho môžu ešte používať. Ak vlastníte nový skener a moderný počítač, pravdepodobne nebudete musieť riešiť pripojenie cez SCSI.

Niektoré skenery sú tiež vybavené WiFi technológiou, čo umožňuje bezdrôtové skenovanie a posielanie skenov na počítač, smartfón alebo tablet. To je skvelá možnosť, ak chcete mať väčšiu flexibilitu pri práci so skenerom.

Nezabudnite sa však vždy uistiť, že váš počítač disponuje príslušnými konektormi na pripojenie ku skeneru. Ak by ste narazili na nekompatibilitu existujú redukcie, ktoré vám môžu pomôcť premostiť tento rozdiel.

Pripojiteľnosť skenera.

Užitočné funkcie a vlastnosti

Skenery disponujú množstvom užitočných funkcií, ktoré vám spríjemnia prácu. Avšak, nevyberajte si skener len na základe najlepších funkcií, ale na základe toho, čo skutočne budete potrebovať.

Medzi nadštandardné funkcie skenerov môžeme považovať tieto:

  • Automatický podávač - ušetrí vám čas pri skenovaní viacerých stránok.
  • Rámček na skenovanie diapozitívov - na digitalizáciu starých fotografií.
  • OCR (Optické rozpoznávanie znakov) - pre konverziu textu do digitálnej podoby.
  • Wi-Fi konektivita - umožní bezdrôtové skenovanie.
  • USB konektivita - klasické pripojenie k počítaču.
  • Farebné skenovanie - na skenovanie farebných dokumentov.
  • Automatická korekcia farieb - pre verné reprodukcie farieb.
  • Podpora softvéru na úpravu skenov - pre lepšie výsledky.
  • Displej - zobrazuje dôležité informácie.
  • Vnútorná pamäť - ukladá digitalizované dokumenty pre neskoršie použitie.

Skener má množstvo užitočných funkcií.

Kedy sa oplatí skener a kedy multifunkčná tlačiareň?

Ak sa pýtate, či by predsa len bolo lepšie mať doma multifunkčnú tlačiareň, ktorá zvládne viac úloh než samostatný skener, zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie faktory týchto dvoch zariadení, aby sa vám jednoduchšie rozhodovalo. Aj skener aj multifunkčná tlačiareň majú svoje výhody či nevýhody. Výber vhodného zariadenia závisí najmä od vašich konkrétnych potrieb.

Zhrnuli sme pre vás dôležité faktory oboch zariadení:

  • Potreby tlače - ak tlačíte väčšie množstvo dokumentov a fotografií a potrebujete multifunkčné zariadenie, možno je lepšou voľbou multifunkčná tlačiareň, ktorá zahŕňa funkcie tlače, skenovania a kopírovania v jednom zariadení. Skener dokáže dokumenty iba skenovať, avšak vo vyššej kvalite.
  • Kvalita skenovania - ak vyžadujete vysokú kvalitu pri skenovaní fotografií alebo dokumentov, samostatný skener môže poskytnúť lepšie výsledky. Samostatné skenery často disponujú lepším optickým rozlíšením a technológiou snímania.
  • Špecifické požiadavky na skenovanie filmových diapozitívov, transparentných materiálov alebo kníh, môže byť lepšou voľbou samostatný skener, ktorý často poskytuje špecializované príslušenstvo a softvér.
  • Dostupný priestor - samostatný skener môže zaberať menej miesta než multifunkčná tlačiareň, takže ak máte obmedzený stolový priestor, môže byť toto rozhodujúcim faktorom.
  • Náklady - cena je tiež dôležitým kritériom. Multifunkčné tlačiarne môžu byť ekonomickými riešeniami, zatiaľ čo samostatné skenery sú špecializované zariadenia a môžu byť drahšie.

Multifunkčná tlačiareň.

 

Súvisiace kategórie

Skenery PC a notebooky Počítače a IT