Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať výsuvný digestor

Digestor predstavuje z hľadiska praktického fungovania a využívania kuchyne jej neoddeliteľnú súčasť. Odvádza vône a pary vznikajúce pri príprave jedla. Odsávač pár však toho dokáže omnoho viac. Znižuje vlhkosť, odstraňuje výpary a mastnoty, a mal by byť povinnou výbavou v prípade, ak varíte na plynovom sporáku, pretože odsáva aj oxidy dusíka, ktoré vznikajú pri spaľovaní plynu. A to nie je všetko. Postará sa aj o ochladenie interiéru kuchyne tým, že odvádza teplo vznikajúce pri varení.

Ak hľadáte nový digestor poobzerajte sa po výsuvnom modely. Výsuvný digestor je spojením elegancie a praktickosti v jednom zariadení. V našom článku vám prezradíme ako na správny výber.

Príprava výsuvného digestora na prácu.

Aký je to výsuvný digestor?

Výsuvný digestor, alebo inak nazývaný aj teleskopický digestor, je moderný spotrebič, ktorý sa svojim dizajnom hodí do každej klasickej či modernej kuchyne. Vďaka prednému výsuvnému panelu je maximálne praktický. Vysuniete ho iba v prípade potreby a zasuniete akonáhle je vzduch vyčistený. Takže je viditeľný len pri používaní. Výsuvné digestory sa hodia do menších, prípadne stredne veľkých, kuchýň. Dostupné sú v nenápadnom bielom, modernom čiernom alebo univerzálnom nerezovom prevedení.

Nerezový výsuvný digestor.

Výsuvný digestor a jeho výkon

Každá kuchyňa má individuálne rozmery čo znamená, že aj objem miestnosti je vždy iný. Pre správny výber výsuvného digestora platí základné pravidlo, ktorým je celkový objem miestnosti. Ak je spojená kuchyňa aj obývačka do jednej vzdušnej časti je potrebné spočítať obe miestnosti. Odsávanie vzduchu sa meria v m³/h , čo vyjadruje množstvo vzduchu (m³), ktoré výsuvný digestor odsaje za hodinu (h). Výsuvný digestor by mal byť schopný za jednu hodinu vymeniť vzduch v miestnosti minimálne 6 až 10 krát. Výkon je možné vypočítať jednoduchým vzorcom:

  • vynásobte rozmery vašej kuchyne dĺžka x šírka x výška = m³
  • výsledok vzduch (m³) vynásobte číslom 6 alebo 10, pričom číslo predstavuje faktor obnovy vzduchu
  • výsledná hodnota je odporúčaný výkon odsávača v m³/h

Pri výbere digestora nezabudnite na jeho hlučnosť

Pri výbere digestora je dôležitý nielen výkon, ale aj samotná hlučnosť jeho prevádzky, ktorá je uvádzaná v decibeloch (dB). Výsuvný digestor môže mať rôznu mieru hlučnosti, ktorá je závislá hlavne na tom aká je rýchlosť odťahu. Pri najnižšej rýchlosti sa hlučnosť pohybuje v rozmedzí 40 až 50 dB. Naopak pri najvyššej rýchlosti môže dosahovať hodnoty okolo 60 až 70 dB.

Výsuvný digestor v modernej kuchyni.

Aká je odporúčaná vzdialenosť medzi varnou doskou a digestorom?

Čo sa týka vertikálnej vzdialenosti digestora od varnej dosky, aby bola účinnosť odsávania čo najvyššia, je potrebné výsuvný digestor nainštalovať nad varnú dosku či sporák v určitej stanovenej výške. Pre plynové varné dosky je minimálna bezpečná a odporúčaná vzdialenosť 65 cm. V prípade elektrických a indukčných povrchov je odporúčaná výška od 65 do 75 cm.

Akými spôsobmi je možné riešiť odťah výsuvného digestora?

Väčšina výsuvných digestorov umožňuje nielen odťah nežiaducej pary mimo obytného priestoru, ale aj recirkuláciu vzduchu prípadne kombináciu oboch.

Výsuvné digestory s odťahom nasávajú kuchynské pary spolu s pachmi a vypúšťajú ich von z miestnosti. Je potrebné ich umiestniť tam, kde je ventilačná šachta alebo odťahové potrubie. Pri odťahovom potrubí je potrebné dodržať dve hlavné zásady:

1. Priemer odťahového potrubia na digestore musí byť rovnaké, ako je priemer odťahového potrubia u vás doma. Akýkoľvek rozdiel ovplyvní výkonnosť, efektivitu aj zapojenie. Vhodné je kupovať hladké potrubie, vyvarujte sa špirálovému potrubiu, pretože pri ňom odťah stráca väčšinu účinku.

2. Potrubie by malo byť rovné s dĺžkou maximálne 2 až 3 metre bez ohybov. Pre efektívne fungovanie digestora by nemal vzduch v rúrkach prekonávať príliš veľa prekážok. Čím viac prekážok, bude vzduch v rúrach prekonávať tým bude nižší výkonvyššia hlučnosť. Výrazne sa neodporúča redukovať predpísaný prierez potrubia, pretože môžete stratiť viac ako 5 0% výkonu spotrebiča. Za ideálny sa považuje čo najkratší odťah cez bočnú stenu.

Výsuvné digestory s recirkuláciou odsajú vzduch znečistený kuchynskými parami a pachmi, ten následne prejde cez uhlíkové filtre, v ktorých sa očistí a relatívne čistý sa vráti späť do miestnosti. Toto riešenie sa doporučuje v bytových a panelových domoch bez možnosti vyvedenia pary von. Aby bolo zaistené, že recirkulačný systém pracuje účinne, je nutné pravidelne čistiť tukový filter a nezanedbať výmenu uhlíkového filtra.

Výsuvný digestor Electrolux.

Nemenej dôležitá je aj dostatočná šírka digestora

Výber vhodného digestora je nevyhnutne spojený aj s ohľadom na šírku skrinky kde bude nainštalovaný. Hĺbka digestora býva väčšinou totožná s bežnými veľkosťami varných dosiek a sporákov, ale šírkou sa výrazne líši. Štandardizovaným rozmerom je variant, ktorý má 60 centimetrov. Na trhu sú však dostupné aj menšie prevedenia s rozmerom 50 centimetrov. Takáto veľkosť je typická pre menšie kuchyne.

Nezabudnite ani na praktické funkcie

Hoci sa to nezdá aj výsuvné digestory ponúkajú praktické funkcie, ktoré pomáhajú zvyšovať komfort pri používaní. Čo všetko tieto elektrospotrebiče ponúkajú?

Osvetlenie patrí k základnému vybaveniu. Výsuvné digestory môžu byť vybavené LED diódami alebo halogénovými žiarovkami. Vzhľadom k aktuálnej situácii, kedy je šetrenie energiou a úspora dôležitým aspektom vo všetkých oblastiach života, je lepšie siahnuť po osvetlení pomocou LED technológie. Tá vykazuje nielen nižšiu spotrebu, ale aj dlhšiu životnosť a vyššiu odolnosť proti častému rozsvecovaniu a zhasínaniu.

Funkcia Booster je veľmi efektívna a rýchla. Hodí sa najmä v prípade ak holdujete vyprážaným jedlám. Výsuvný digestor s touto funkciou umožní spustiť krátkodobo vysoko výkonný odťah, čím zaručuje rýchle vyčistenie kuchyne od pachov a pary.

Výsuvné digestory majú ovládanie riešené mechanickými tlačidlami. Je to klasické ovládanie, ktoré môže byť pri niektorých modeloch aj podsvietené.

Odsávanie pary z kuchyne sa zastaví vo chvíli keď vypnete digestor. To znamená, že pary, ktoré ešte neprešli cez filter alebo neboli odvedené von, sa môžu do kuchyne postupne vracať. Dobehový systém tomu zabráni. Výsuvný digestor ešte chvíľu po vypnutí beží, aby bol interiér zbavený akýchkoľvek pachov, a aby sa z digestora do miestnosti vracal len čistý vzduch.

Často prehliadaná, ale veľmi podstatná vlastnosť výsuvných digestorov je spätná poistka. Digestory s režimom odsávania používajú spätný ventil, ktorý je vložený na výstupe odsávača pár. Jeho úlohou je udržiavanie konštantnej teploty v miestnosti. Umožňuje prúdenie vzduchu len jedným smerom a postará sa aj o to, aby sa do miestnosti nedostal studený vzduch a zároveň aby neunikalo teplo. Dalo by sa povedať, že spätná klapka pomáha šetriť aj energiu.

Ovládacie prvky výsuvného digestora.

Digestor a základné typy filtrov

K neodmysliteľnej výbave výsuvných digestorov patria aj filtre, ktoré slúžia na zachytávanie a odstraňovanie mastnoty, dymu a iných znečisťujúcich látok zo vzduchu. Podľa princípu filtrácie ich môžeme rozdeliť do dvoch skupín a to tukové a uhlíkové.

Každý filter je navrhnutý tak, aby odstránil výpary, mastnoty a iné zvyšky zo vzduchu skôr, ako sa dostanú do vetracieho systému. Bez tejto obrannej línie by sa tieto materiály hromadili vo vzduchovodoch a znamenali by vážne nebezpečenstvo požiaru, nadmerné teplo v kuchyni a zvýšené náklady na energie v dôsledku zvýšeného tlaku na odsávací systém.

Kovový tukový filter

Všetky výsuvné digestory, či už s externým odťahom alebo recilkuláciou, disponujú tukovými filtrami. Dostupné sú v rôznych materiáloch ako napríklad hliník, keramika či nehrdzavejúca oceľ. Slúžia na zachytenie tukových a pevných častíc zo stúpajúcej pary pri varení. Tým chránia samotný motor pred zanesením. V recirkulačných výsuvných digestoroch okrem toho ochránia aj uhlíkový filter.Kovový tukový filter nie je potrebné vymieňať, stačí ho iba vyčistiť. Jeho životnosť je totiž identická so životnosťou digestora.

Uhlíkový filter

Inak nazývaný aj pachový filter patrí do výbavy recirkulačných digestorov. Je umiestnený nad tukovým filtrom tak, aby vzduch, ktorý ním prechádza, bol zbavený akýchkoľvek pachov z varenia bez ďalšieho šírenia. Uhlík je veľmi dobrým pohlcovačom pachov a ďalších plynných znečisťujúcich látok. Vo vnútri filtra sa nachádza vo forme špeciálnych granúl alebo vlákien. Svoju funkciu plní až dovtedy, kým sa nežiadúcimi látkami nezaplní.

Na trhu sú dostupné aj filtre s antibakteriálnymi vlastnosťami, vďaka ktorým dokážu zabrániť rozmnožovaniu a šíreniu nežiaducich mikroorganizmov.

Kontrola filtrov vo výsuvnom digestore.

Ako sa správne starať o výsuvný digestor?

Aj výsuvný digestor si zaslúži pravidelnú údržbu. Ak je filter zanesený, digestor správne neodvetráva a klesá jeho funkčnosť. Kovové tukové filtre je možné umývať pod vodou hubkou a saponátom na riad alebo aj v umývačke riadu. Uhlíkové filtre obvykle umývateľné nie sú a nahrádzajú sa úplne novými, najmenej každé štyri mesiace. Myslite na to, že nečistoty sa usádzajú nielen na filtri, ale aj vo vnútri digestora. Na ich odstránenie použite čistiaci prostriedok, handričku a hrubé nánosy špiny je možné odstrániť aj mäkkou kefkou. Vyhnite sa používaniu ostrých a abrazívnych predmetov, ktoré by mohli povrch poškodiť. Po vyčistení vnútro poriadne vysušte.

Čistenie výsuvného digestora.

 

 

Súvisiace kategórie

Výsuvné digestory Digestory