Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať vzduchový kompresor

Či už potrebujete nafúknuť kolesá auta alebo detský bazén zahoďte pumpu a zaobstarajte si kompresor, ktorý urobí túto namáhavú prácu za vás. Vzduchový kompresor pomôže s nafúknutím rozličných predmetov v domácnosti, v garáži ale i v teréne. Okrem týchto činností nájde využitie aj v dielni, kde stačí pripojiť napríklad pneumatické kladivo, vŕtačku alebo striekaciu pištoľ. Kompresor môžete použiť aj na natlakovanie suda s pivom. V našom článku vám ponúkame niekoľko rád a tipov, na čo sa zamerať pri výbere vhodného kompresora.

Ako vybrať vzduchový kompresor.

Na čo budete kompresor používať?

Pred kúpou je potrebné zvážiť na čo chcete svoj nový kompresor používať. Či to bude na fúkanie pneumatík, maľovanie plotov alebo čistenie ťažko prístupných miest znečistených zariadení. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje samotný výber je miesto kde chcete kompresor používať. Čím jasnejšiu predstavu budete mať, tým ľahšie si vhodný kompresor vyberiete.

Ako funguje a z čoho sa skladá kompresor

Kompresor je elektromechanické zariadenie, ktoré vytvára stlačený vzduch pomocou vhodného mechanizmu, poháňaného najčastejšie elektromotorom. Stlačený vzduch dopraví do vzdušníka, odkiaľ ďalej putuje do cieľového objektu. Ďalšie časti z ktorých sa skladá kompresor sú:

  • Mechanizmus stláčania vzduchu je samotná časť kompresora, ktorá premieňa rotačný pohyb pohonu na stlačený vzduch.
  • Vzdušník nazývaný aj zásobník na stlačený vzduch sa postará, aby výstup stlačeného vzduchu bol plynulý a bez kolísania tlaku. 
  • Regulačný ventil s presostatom je špeciálny ventil, ktorý udržuje nastavený výstupný tlak vzduchu tým, že pri vyššom odbere vzduchu ventil viac otvorí, aby nedošlo k poklesu tlaku a naopak. Na kompresoroch tvorí zvyčajne jeden celok spolu so zariadením nazvaným presostat.
  • Preostat je elektrický spínač, ktorý spustí elektromotor kompresora pri poklese tlaku pod požadovanú úroveň. Následne kompresor opäť natlakuje vzdušník na požadovaný tlak.
  • Podvozok s kolieskami patrí do výbavy rozmernejších kompresorov na uľahčenie transportu a manipulácie. 

Vzduchový kompresor s tlakovou nádobou.

Rozdelenie kompresorov

Kompresory sa rozdeľujú podľa viacerých kritérií a to najmä konštrukciou, tlakovaním vzduchu, štýlom ,druhom pohonu a využitím. Základné rozdelenie je na dve východiskové skupiny a to skrutkové a piestové. Ďalšie delenie je potom na olejové a bezolejové.

Piestové kompresory

V piestovom kompresore sa vzduch stláča piestom, ktorý sa pohybuje vo valci podobne ako piest v spaľovacom motore. O pohyb piestu sa stará kľukový hriadeľ, ktorý je poháňaný elektromotorom. Pri pohybe piestu smerom dole je do valca nasávaný vzduch s atmosferickým tlakom a následne je stlačený pohybom piestu nahor. Cez ventil valca je stlačený vzduch vháňaný do tlakovej nádoby. Keď tlak vo vzdušníku dosiahne požadovanú úroveň tlakový spínač vypne kompresor. 
Vzduch z tlakovej nádoby sa postupne spotrebúva, čím sa znižuje jeho tlak. Keď tlak klesne na určitú hodnotu, tlakový spínač opäť zapne kompresor a proces sa zopakuje. 

Skrutkové kompresory

Stlačenie vzduchu v skrutkovom kompresore sa dosahuje zmenšením objemu párových komôrok medzi skrutkami rotorov. Rotory sú skrutkového tvaru so závitom s veľkým stúpaním. Hnací rotor má väčšinou štyri zuby a pomocný obvykle šesť. Rotory sa otáčajú v opačných smeroch, čím sa objem pracovných komôrok na sacej strane postupne zväčšuje a na výtlačnej strane sa postupne zmenšuje. 

Kompresor pri dofukovaní pneumatík.

Olejový kompresor

Olejový kompresor je ideálny na intenzívnu a častú prácu. Čerpadlo kompresora musí byť pravidelne mazané, pretože má presne vyvedenú mechaniku, ktorá by sa bez pravidelnej údržby a mazania mohla zaseknúť alebo znížiť účinnosť. Ponúka dlhú životnosť a používa sa najmä na profesionálnej úrovni, napríklad na pneumatické náradie alebo do väčších prevádzok. Jeho nevýhodou je, že pri prevádzke dochádza k prenikaniu oleja do vypúšťaného plynu, takže nemôže byť použitý na potravinárske a farmaceutické účely.

Bezolejový kompresor

Nie je vybavený klasickým piestom. Aby sa minimalizovalo nadmerné trenie, na ojnicu je pripevnená tenká doštička odolná voči vysokým teplotám a oderu. V stlačenom vzduchu sa nenachádzajú žiadne olejové pary a preto je vhodný aj na potravinárske použitie alebo čapovanie piva. Bezolejový kompresor sa jednoducho používa a je prakticky bezúdržbový. Má však aj svoje nevýhody. Pri intenzívnom používaní sa čerpadlo silne zohrieva, čo bráni dlhodobej prevádzke. Pre príležitostný krátkodobý výkon je postačujúci.
 

Kufríkový kompresor Fieldmann.

Dôležité parametre pre správny výber

Podstatnými parametrami pre správne využitie kompresora sú výkon, maximálny tlak, objem vzdušníka a samozrejme príkon.

Sací a výstupný výkon

Výkonnosť kompresoru patrí jednoznačne k najdôležitejším parametrom a veľa napovie o tom na čo sa konkrétny model najviac hodí. Na  každú činnosť je potrebný odlišný 
prietok stlačeného vzduchu. Väčšina výrobcov uvádza nielen výstupný, ale aj sací výkon.
Sací výkon teda plniaci výkon predstavuje množstvo vzduchu, ktoré pretečie do prístroja za jednotku času pri danom pracovnom tlaku.
Výstupný výkon znamená množstvo vzduchu, ktorý je vytlačený z prístroja za jednotku času pri danom pracovnom tlaku. Výstupný výkon sa dá ľahko vypočítať tak, že vstupný výkon vynásobíte číslom 0,6.
Oba výkony sa udávajú v litroch za minútu. Platí nasledovné pravidlo výstupný výkon zodpovedá 60% sacieho výkonu pri rýchlobežných a 80% sacieho výkonu pri pomalobežných dvoj piestových kompresoroch.

Vzduchový kompresor Fieldmann.

Rozdelenie kompresorov podľa výkonnosti:

  • 50 – 150 l/min. – postačujú na príležitostné použitie v domácej dielničke na činnosti ako ofukovanie, hustenie pneumatík či striekanie malých plôch.
  • 100 – 250 l/min. – poslúžia pre nástrek stredne veľkých plôch. Rovnako zvládnu poháňať aj menšie pneumatické náradia v dielni a pri montáži.
  • 250 – 500 l/min. – hodia sa pre remeselné dielne nakoľko dokážu zásobovať stredne výkonné pneumatické náradie alebo NC stroje a poradia si aj so striekaním väčších plôch
  • 450 – 750 l/min. – sú vhodné do náročných podmienok pneuservisu, profesionálnej dielne či priemyslu.
  • 700 a viac litrov za minútu – napájanie obrábacích strojov, lakovnícke a pieskovacie práce, použitie výkonného pneumatického náradia vo veľkých prevádzkach.

Menším detailom je fakt, že ak používate zároveň viac zariadení pripojených na kompresor naraz, musíte ich spotrebu sčítať. To znamená, že si kúpte radšej vzduchový kompresor s určitou rezervou zhruba o 30 až 50 percent výkonu.

Maximálny tlak 

Údaj, ktorý hovorí o tom pod akou silou je vzduch stláčaný. Aj tu rátajte s určitou rezervou aspoň 2 bary, a preto si dobre zvážte, na aké práce bude kompresor používaný a či bude tlak postačujúci. Pokiaľ ide len o fúkanie kolies bicykla, postačí tlak 5 barov. Na hustenie pneumatík je lepší maximálny tlak pod 10 barov. Pokiaľ chcete kompresor používať aj na náročnejšie úlohy zvoľte tlak v rozmedzí 10 až 12 barov.

Kompresor so vzdušníkom pripravený na prácu.

Tlaková nádoba 

Tlaková nádoba teda vzdušník slúži ako zásobník stlačeného vzduchu, ktorý je pripravený na použitie. Všetko však závisí od toho, na čo kompresor potrebujete. Ak budete kompresor používať na príležitostné nafukovanie pneumatík alebo iných nafukovacích predmetov, vzdušník je zbytočný. Ak však budete ku kompresoru pripájať rôzne pneumatické náradie alebo vzduchovú pištoľ vyberajte kompresory aspoň s 20 l nádobou. Aj v tomto prípade platí, že čím je objem zásobníka väčší, tým lepšie, pretože sa nemôže stať, že sa vzduch zo vzdušníka minie a vy budete musieť počkať na jeho dotlakovanie. Kompresory s tlakovou nádobou je nutné po práci odkaliť cez odkaľovací ventil. Vzduch totiž obsahuje vlhkosť a nečistoty, ktoré zostávajú v tlakovej nádobe. 

Príkon

Úplným minimom by mali byť kompresory s príkonom aspoň 1 000 W. Prístroje na občasné domáce využitie by mali mať príkon v rozmedzí 1 000 – 2 200 W. Ak plánujete kompresor používať častejšie a na náročnejšie úkony, vyberajte modely s aspoň 3 000 W príkonom

Aký kompresor si vybrať?

Na trhu sú dostupné kompresory rôznych veľkostí s rôznym napájaním. 
Najpoužívanejší je vzduchový kompresor, ktorý je možné napojiť klasicky do siete 230 V.  Zvládne nafúknuť vzduchové matrace, bazén, ale aj čln. Je to všestranný nástroj, s ktorým sa ľahko manipuluje, má vysoký výkon takže nemôže chýbať v žiadnej dobre vybavenej dielni.Súčasťou výbavy býva manometer, koncovka pre vypúšťanie vzduchu a kolieska pre ľahkú manipuláciu.
Prenosný kompresor svojim vzhľadom pripomína kufor s náradím. To zaisťuje jeho skladnosť, a možnosť do neho uložiť aj potrebné príslušenstvo. Vo výbave mu nechýba pohodlné držadlo a jeho hmotnosť nepresahuje 5 kg. Svoje využitie nájde v garáži, karavane alebo na chalupe. 

Cyklo kompresor XIAOMI Planeo.

Cyklo kompresor predstavuje šikovnú pomôcku na cesty. Je ideálny hlavne pre cyklistov, ktorí si budú môcť kedykoľvek dofúkať pneumatiky, ale poradí si aj s pneumatikami motoriek dokonca i áut. Jedná sa o malý vzduchový AKU kompresor, ktorý dodáva tlak pomocou Li-Ion batérie. Batériu si dobijete kdekoľvek pomocou powerbanky. Výhodou je maximálna skladnosť a nízka hmotnosť.
Praktický vzduchový kompresor s 12V napájaním do auta. Napájací kábel je ukončený koncovkou do autozapaľovača. Ponúka nízky výkon a je skvelou voľbou na napúšťanie pneumatík, či lôpt v aute alebo v karavane. 
AKU kompresory majú tvar podobný akumulátorovému náradiu. Sú napájané z akumulátora a ich nespornou výhodou je vysoká mobilita. Hoci je ich výkonnosť nižšia a nedisponujú vzdušníkom, sú praktickým pomocníkom na dofukovanie lôpt, nafukovačiek či pneumatík na bicykloch a motocykloch.
 

Akumulátorový kompresor Fieldmann.

Doplnkové príslušenstvo ku kompresorom

K správnemu fungovaniu kompresora je potrebné aj určité príslušenstvo, bez ktorého sa nezaobídete prípadne vám prácu uľahčí. Niektoré príslušenstvo je súčasťou prístroja iné je potrebné dokúpiť osobitne. Pri kompresoroch značky Fieldmann je dostupná praktická súprava príslušenstva ku kompresorom Fieldmann. Pri každom nástavci je uvedený priemer, ktorým sa ku kompresoru pripája.
Špirálová tlaková hadica sa na rozdiel od rovnej hadice pod vplyvom natlakovania nevymrští. Je ideálna na prívod stlačeného vzduchu ku vzduchovému náradiu. Niektoré kompresory ponúkajú kratšie 1 m hadice, iné aj 5 a viac m, pre čo najväčšiu mobilitu. Pre dlhšie hadice si dokúpte aj bubon, na ktorý sa hadica navinie a nebude vám zavadzať pri používaní a ľahšie sa bude skladovať.
Vzduchová ofukovacia pištoľ s tryskou určená na ofukovanie a čistenie rôznych povrchov tlakovým vzduchom.
Nástavce na dofukovanie kolies disponujú nadstavcom na autoventil, prípadne nadstavcom na galuskový ventil a umožňujú dofukovanie alebo nahustenie pneumatík automobilov, bicyklov či motocyklov.
Striekacie pištole nájdu využitie pri nanášaní farby na veľké i menšie plochy takže maľovanie bude výrazne rýchlejšie a precíznejšie. Striekacia pištoľ musí byť kompatibilná ku konkrétnemu typu kompresora a zároveň musí zodpovedať aj veľkosťou. Jej spotreba sa uvádza v litroch za minútu. 
Pieskovacie pištole určené na čistenie a odhrdzovanie predmetov či už pieskom alebo iným materiálom. 

Súprava príslušenstva ku kompresorom Fieldmann.

Manometer prístroj na meranie tlaku, napríklad práve v pneumatikách a je súčasťou každého kompresora.
Pneumatické náradie predstavuje využitie kompresora na ďalšie činnosti. Patria sem rôzne druhy brúsok, vŕtačky, sponkovačky a podobne. Pneumatické náradie potrebuje výkonný kompresor a prídavnú maznicu, ktorá privádzaný vzduch obohatí o olej, ktorý bude mechanizmus náradia premazávať.
Narážač a výčapné zariadenie vďaka nemu je možné kompresor použiť aj na čapovanie piva. Potrebný je však ešte narážač na sud a výčapné zariadenie, ľudovo nazývané pípa. Prevádzka by mala prebiehať len s bezolejovým kompresorom.
Odlučovač oleja zachytáva olej z olejového kompresora. Vzduch zbavený oleja je potom možné použiť aj na potravinárske účely či na nafukovanie rôznych gumových predmetov.

Vzduchový kompresor so striekacou pištoľou.


Starostlivosť a údržba

Pre predĺženie životnosti kompresora je dôležité v akých podmienkach ho budete skladovať a používať. 
Miestnosť, v ktorej ho budete používať, musí byť vetraná, aby sa zabránilo prehriatiu. Kompresor nepoužívajte na miestach kde je krb, plynový kotol alebo prašné prostredie. Zároveň neznesie priame slnečné žiarenie a vyššie teploty, preto ho uložte niekam do tmavého priestranstva, kde bude chránený pred slnečnými lúčmi.
Nepodceňujte ani pravidelnú údržbu. Ak máte kompresor s tlakovou nádobou, kontroluje kondenzát vo vzdušníku, ktorý je potrebné vyprázdniť pomocou vypúšťacieho ventilu. Jednotku nezabudnite pravidelne mazať olejom určeným na tento účel.
V prípade kompresorov s klinovým remeňom skontrolujte napnutie remeňa, v prípade olejových kompresorov nezabúdajte sledovať hladinu oleja, ktorý treba raz za čas doplniť alebo vymeniť približne po 100 až 300 hodinách prevádzky.
Pri vypínaní kompresora ho nikdy nevypínajte priamo zo siete, pretože je potrebné, aby kompresor odvzdušnil valec. Sledovať treba aj filtráciu vzduchu, ktorá sa časom zanesie a zníži svoju účinnosť. Vtedy je potrebné zakúpiť nový vzduchový filter.

Uskladnenie kompresora.