Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať zvlhčovač vzduchu

Zvlhčovač vzduchu je užitočným nástrojom v boji proti suchému vzduchu vo vašej domácnosti, vďaka čomu môžete predísť mnohým zdravotným problémom. Na výber je niekoľko modelov, ktoré sa líšia spôsobom, akým sa voda transformuje na paru. V našom článku vám poradíme, čím sa jednotlivé modely líšia a ako vybrať zvlhčovač vzduchu, ktorý bude najviac vyhovovať vašim potrebám.

K čomu slúži zvlhčovač vzduchu?

Zvlhčovač vzduchu predstavuje jednoduché elektrické zariadenie, ktoré zlepšuje mikroklímu v miestnosti. Vlhký vzduch nielen prispieva k celkovému pohodliu, ale aj predchádza negatívnym vplyvom nadmerného vykurovania na ľudské zdravie. Nadmerné vykurovanie totiž môže negatívne ovplyvniť dýchaciu sústavu, oči, pokožku a celkový imunitný systém. Ideálna úroveň vlhkosti vzduchu sa pohybuje v rozmedzí od 40 do 65 %, no v zimných mesiacoch je bežná vlhkosť v miestnosti len okolo 20 %. Riešením tohto problému je využitie zvlhčovača vzduchu.

Hlavné dôvody, prečo používať zvlhčovač vzduchu:

  • zmierňuje suchý vzduch
  • slúži k udržiavaniu optimálnej vlhkosti
  • vlhký vzduch ocenia aj vaše rastliny
  • pomáha predchádzať rôznym zdravotným problémom
  • vlhký vzduch pomáha v prevencii respiračných problémov
  • vytvára komfortnejšie spánkové prostredie

Zvlhčovače vzduchu pomáhajú zmierniť suchý vzduch, ktorý môže spôsobovať rôzne problémy, ako sú suchá koža, podráždené oči, podráždený hltan a suchý kašeľ. Tieto problémy môžu zároveň ovplyvňovať aj kvalitu spánku. Vlhký vzduch môže vytvoriť komfortnejšie spánkové prostredie a zároveň pomôcť prevencii respiračných problémov, najmä u ľudí trpiacich astmou alebo alergiami.

Zvlhčovač vzduchu môže byť aj zaujímavým dizajnovým doplnkom.

Aké zvlhčovače vzduchu nájdete v našej ponuke?

Zvlhčovač vzduchu pracuje na princípe transformácie vody na paru. Avšak v závislosti na použitej technológii sa tieto zariadenia delia do 3 hlavných kategórií:

  1. parné
  2. ultrazvukové
  3. studené

Na výber je aj kombinovaný zvlhčovač vzduchu s integrovanou čističkou vzduchu, ktorý efektívne spája dve funkcie v jednom zariadení. Kvalitné modely sú vybavené širokou škálou filtrácie, vrátane HEPA filtra, aktívneho uhlíkového filtra, prachového uhlíkového filtra a elektrostatického filtra. Tieto zvlhčovače sú ideálne pre alergikov, pretože nielenže zvlhčujú vzduch v miestnosti, ale tiež účinne odstraňujú alergény, peľ, plesne, mikroprach a dokonca aj cigaretový dym. Okrem toho prispievajú k redukcii baktérií v ovzduší, čím zvyšujú celkovú kvalitu vzduchu v interiéri.

Parný zvlhčovač vzduchu

Parné zvlhčovače vzduchu využívajú vykurovaciu špirálu na ohrievanie vody, čím produkujú sterilnú paru. Tieto modely patria medzi najúčinnejšie a najvýkonnejšie. Sú zároveň považované za najhygienickejšie, pretože v procese varu dochádza k zničeniu baktérií vo vode. Sú vhodné najmä pre alergikov, avšak ich nevýhody zahŕňajú vyššiu spotrebu energie a možné zvýšenie teploty v miestnosti. Treba tiež dbať na to, aby sa deti neoparili horúcou vodou.

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu.

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu

Vyniká svojím tichým chodom a minimálnou spotrebou energie. Jeho fungovanie spočíva v pretváraní vody do jemnej pary prostredníctvom ultrazvukových vĺn. Na rozdiel od parných zvlhčovačov táto para nie je teplá a pripomína skôr hmlu. Týmto spôsobom nedochádza k zvýšeniu teploty v miestnosti. Jednou z nevýhod ultrazvukových modelov je potreba pravidelného čistenia zariadenia a výmeny filtrov.

Studený zvlhčovač vzduchu

Pracuje na princípe prirodzeného odparovania vody. Voda sa zachytáva do filtra a následne sa rozptyľuje do vzduchu ventilátorom, čím dochádza k zvlhčovaniu. Táto metóda je relatívne úsporná. Existujú rôzne typy studených zvlhčovačov, vrátane diskových zvlhčovačov, kde rotačné disky urýchľujú proces odparovania a zároveň fungujú ako jednoduchá čistička vzduchu. Ďalším možným prínosom môže byť prítomnosť filtračných kaziet alebo ionizačných tyčiniek, ktoré pomáhajú eliminovať nečistoty zo vzduchu a baktérie vo vode.

Ako vybrať zvlhčovač vzduchu?

Pri výbere zvlhčovača vzduchu vám odporúčame riadiť sa niekoľkými technickými parametrami, vďaka ktorým zistíte, či má vzhľadom k veľkosti miestnosti zvlhčovač dostatočný výkon, alebo či nebude príliš hlučný. Všetky technické špecifikácie nájdete v detaile produktu, zamerať by ste sa mali najmä na:

  • výkon
  • hlučnosť
  • veľkosť nádoby na vodu
  • doplnkové funkcie

Zvlhčovač vzduchu Sencor.

Výkon zvlhčovača prispôsobte veľkosti miestnosti

Pri výbere zvlhčovača je nevyhnutné venovať pozornosť jeho výkonu, pričom vyšší výkon býva výhodnejší pre väčšie miestnosti. Výkon zvlhčovača vzduchu sa udáva v mililitroch alebo gramoch za hodinu. Zvyčajne majú zvlhčovače vo svojom popise informáciu o tom, akú veľkú miestnosť dokážu zvlhčiť. V prípade, že túto informáciu výrobca neuvádza alebo si nie ste výberom istý, tento prehľad vám pomôže:

  • Do 15 m² stačí výkon do 200 ml/h.
  • Pre izbu do 45 m² sú vhodné zvlhčovače s výkonom od 200 do 400 ml/h.
  • Miestnosti s rozlohou do 55 m² potrebujú výkon od 400 do 500 ml/h.
  • Ak má priestor viac ako 55 m² budete potrebovať výkon 500 až 600 ml/h.

V prípade ešte väčších miestností vám odporúčame zvážiť používanie dvoch zvlhčovačov vzduchu súčasne.

Pozor na hlučnosť

Zvlhčovače vzduchu patria medzi pomerne tiché zariadenia, pričom ich hlučnosť sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí 20 až 30 dB. Pre tých, ktorí kladú dôraz na svieži a čistý vzduch aj počas spánku odporúčame vyberať modely s minimálnou hlučnosťou pod 25 dB. Týmto spôsobom môžete zabezpečiť, že zvlhčovač bude pracovať nenápadne a neovplyvní váš nočný odpočinok.

Pri výbere zvlhčovača vzduchu zohľadnite aj veľkosť nádoby na vodu

Kvalita a komfort používania zvlhčovača vzduchu sú ovplyvnené aj veľkosťou jeho nádrže na vodu. Treba si uvedomiť, že zvlhčovač je schopný pracovať, kým nedôjde k vyčerpaniu vody, potom dochádza k jeho automatickému vypnutiu. Pred kúpou preto treba zvážiť, aká veľkosť nádrže na vodu pre vás bude dostatočná, aby ste ju nemuseli príliš často dopĺňať. Je nutné si uvedomiť, že väčšia nádrž na vodu môže znamenať aj väčšie rozmery zvlhčovača.

Kapacita nádoby na vodu:

  • minimálna - 0,75 l
  • maximálna - 7 l

Jednotlivé modely sa veľkosťou svojej nádoby na vodu líšia. Kým najmenšie môžu disponovať objemom do jedného litra, tie najväčšie a zároveň najvýkonnejšie majú kapacitu až 7 litrov. Medzi najpopulárnejšie možnosti patria zvlhčovače s nádržou s objemom okolo 5 litrov, ktorá poskytuje približne 8 hodín nepretržitej prevádzky pred potrebou doplnenia vody.

Zvlhčovač vzduchu môžete využiť aj na aromaterapiu.

Zvlhčovač vzduchu má vo výbave niekoľko doplnkových funkcií

Funkcie zvlhčovača vzduchu môžu značne prispieť k jeho efektívnosti a pohodliu používania. Jednotlivé modely sa počtom funkcií líšia, ich prehľad nájdete v technickej špecifikácii produktu.

Zvlhčovač vzduchu môže byť vybavený týmito funkciami:

  • Časovač umožňuje nastavenie konkrétnej doby počas ktorej bude zvlhčovať spustený.
  • Automatické vypnutie môže byť nastavené na preddefinovaný čas alebo sa aktivuje, keď sa nádržka na vodu vyprázdni, čo prispieva k energetickej efektívnosti a bezpečnosti.
  • Detská poistka je bezpečnostným prvkom, ktorý zabraňuje zmene ovládania, čo oceníte najmä ak doma máte malé deti.
  • LED displej ukazuje aktuálnu vlhkosť vzduchu, čo umožňuje jednoduchú kontrolu a nastavenia.
  • Meranie vlhkosti poskytuje informácie o aktuálnej úrovni vlhkosti vzduchu v miestnosti, vďaka čomu dokážete zvlhčovať nastaviť presnejšie.
  • Zabudovaný vlhkomer dokáže okamžite reagovať na aktuálnu vlhkosť v miestnosti zapnutím alebo vypnutím zvlhčovača vzduchu.
  • Stupne zvlhčovania umožňujú regulovať intenzitu rozptylu vodnej pary v miestnosti podľa osobných preferencií a potrieb.
  • Aromaterapia - zvlhčovače vzduchu s touto možnosťou vám umožňujú pridať obľúbenú vôňu esenciálneho oleja, čím vytvoríte príjemné prostredie vo vašom domove.

 

 

Súvisiace kategórie

Zvlhčovače vzduchu