Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Čo je Americano káva + príprava kávy

Káva Americano je mnohými označovaná ako “veľké presso”. Ide o predĺžené espresso, v ktorom sa riedi klasické espresso s veľkým množstvom horúcej vody, ktorá sa prilieva do hotového espressa. Existujú však aj varianty, kedy sa espresso prilieva do horúcej vody. Zistite, aké sú rozdiely medzi jednotlivými postupmi prípravy a my vám prezradíme viac o histórii cafe Americano.

Americano cafe

História Americano Cafe

Výraz americano je celosvetovo známy a jeho pôvod pramení v talianskom slovnom spojení “caffé americano”, ktoré sa voľne prekladá ako “americká káva”. Ako názov prezrádza, táto káva má skutočne históriu spojenú s Američanmi. Počas vojny chýbala americkým vojakom v Európe chuť ich prekvapkávanej kávy a klasické talianske espresso na nich bolo príliš silné. Aby zjemnili jeho chuť, začali si americkí vojaci do hotového espressa prilievať horúcu vodu.

Tento spôsob prípravy kávy sa udomácnil natoľko, že v 70. rokoch sa oficiálne začal používať názov americano a v súčasnosti si ho môžete objednať v kaviarňach po celom svete.

Typické znaky kávy Americano:

  • Základom je silné espresso (30 ml).
  • Podiel kávy je 1:5.
  • Objem nápoja predstavuje 150 až 180 ml.

Výraz Americano sa oficiálne začal používať až v 70. rokoch.

Ako pripraviť Americano coffee?

Americano sa podobne ako espresso pripravuje do šálky, kvôli väčšiemu objemu nápoja sa však odporúča použiť väčšia šálka s objemom 150 až 180 ml (objem šálky aký sa používa aj pre cappuccino). Americano káva sa pripravuje zriedením horúcej vody a espressa, avšak postup prípravy býva často témou diskusií. Ľudia sa totiž často nevedia rozhodnúť či sa espresso nalieva do horúcej vody alebo naopak.

Existujú 2 postupy prípravy Americano coffee:

  1. Klasický postup
  2. Postup tzv. Long Black

K príprave americano kávy budete potrebovať mletú kávu alebo kávové zrná, ktoré si môžete pomlieť na mlynčeku. Na našom e-shope nájdete pestrý výber kávy rôznych značiek, záleží len na vás, aký typ kávy k príprave uprednostníte.

Klasická americano káva

Tradične sa Americano pripravuje tak, že sa najskôr pripraví espresso, do ktorého sa nalieva horúca voda. Záleží však už len na vás, ako silné sa rozhodnete espresso spraviť a koľko vody použijete na doliate.

Najčastejšie sa klasická káva americano pripravuje takto:

  1. Najskôr si pripravte horúcu vodu (100 až 120 ml).
  2. Pripravte espresso (7 až 14 g kávy k 30 ml vody).
  3. Dolejte espresso horúcou vodou (pomer až 1:5).
  4. K hotovému americanu si môžete pridať cukor alebo mlieko.

Ak si objednáte Americano Coffee v kaviarni zvyčajne sa pripravuje presne týmto spôsobom. Servírované je tak, že vám espresso prinesú vo veľkej šálke a horúcu vodu zvlášť. Každý zákazník si potom môže doliať presné množstvo horúcej vody podľa chuti.

Káva americano sa dá pripraviť dvoma spôsobmi.

Príprava kávy americano v štýle Long Black

Mnohí ľudia uprednostňujú aj postup, pri ktorom je do hotového espressa dolievaná horúca voda. V tomto prípade však nápoj prichádza o väčšinu lahodnej kávovej peny, kvôli čomu je tento postup menej zaužívaný.

Americano v štýle Long Black si môžete pripraviť nasledovne:

  1. Najskôr napustite horúcu vodu do šálky (100 až 120 ml).
  2. Šálku s horúcou vodou umiestnite pod kávovar.
  3. Espresso nechajte pripraviť priamo do šálky s horúcou vodou.
  4. Následne je americano káva pripravená na servírovanie.

Postupy na prípravu kávy americano sa líšia aj množstvom vody, odporúčané je použiť až 150 ml. Väčšie množstvo vody je vhodné použiť, ak máte radi menej intenzívne espresso s menej výraznou chuťou. Naopak, ak máte radi výraznejšiu chuť kávy, horúcej vody použite určite menej. Jednotlivé recepty na prípravu sa líšia aj v množstve espressa, aby bolo cafe Americano silnejšie, pripraviť si ho môžete aj z dvojitého espressa.

Vyskúšajte aj Ľadové Americano

Počas letných mesiacov preferuje mnoho ľudí ľadové verzie káv namiesto horúcich nápojov. Svoje obľúbené americano si môžete pripraviť vo verzii s ľadom aj vy, tak aby bolo počas horúcich dní dokonalým osviežením. Postup prípravy je jednoduchý a podobný, ako u Long Black, avšak namiesto horúcej vody použite studenú vodu a pridať môžete aj niekoľko kociek ľadu.

Ukážka kávových nápojov v porovnaní s americano.

Americano vs Lungo

Najčastejšie si ľudia mýlia americano s lungom, pretože oba sú typom predĺženého espressa. Oba nápoje tiež patria k veľmi obľúbeným a málo ľudí dokáže povedať, aký je presne medzi nimi rozdiel.

Rozdielov medzi týmito nápojmi je hneď niekoľko, najväčšie spočívajú v:

  • spôsobe prípravy
  • množstve vody
  • chuti

Americano sa pripravuje tak, že sa espresso riedi horúcou vodou. Výsledkom je jemnejšia káva v porovnaní s čistým espressom, ktorá má vyvážený chuťový profil a objem približne 150 ml. Americano cafe sa môže piť čisté alebo s pridaním mlieka, alebo cukru, podľa preferencie.

Lungo sa pripravuje tak, že sa cez mletú kávu prenesie rovnaký diel vody než pri bežnej dávke espressa, takže výsledný nápoj má približne 60 ml. Množstvo mletej kávy však zostáva rovnaké, ako pri klasickej dávke espresssa. Lungo má tendenciu mať intenzívnejšiu chuť a výraznejšiu krémovú penu ako americano

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy Kávovary Automatické kávovary Pákové kávovary Kávovary na kapsule Káva