Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Herná konzola Nintendo Switch - všetko čo by ste mali vedieť

Vstúpte do sveta herných zážitkov so značkou, ktorá si získala srdcia hráčov po celom svete - Nintendo. História Nintenda siaha až do roku 1889, kedy boli prvýkrát predstavené v Japonsku hracie karty Hanafuda. Odvtedy prešla mnohými transformáciami, aby sa stala v súčasnosti jedným z najobľúbenejších predajcov herných konzol na svete.

Nintendo Switch, predstavené v roku 2017, prinieslo revolučný herný zážitok, kde hráči môžu hrať nielen na TV, ale aj v režime prenosnej konzoly. Čo je však ešte viac fascinujúce, v roku 2019 prichádza Nintendo Switch Lite, cenovo dostupnejšia alternatíva zameraná na jednoduchosť a prenosnosť. A ako čerešničku na torte tu máme Nintendo Switch s vylepšeným OLED displejom pre ešte lepšiu vizuálnu kvalitu. Všetky herné konzoly Nintendo Switch vám teraz postupne predstavíme.

Herná konzola Nintendo Switch.

Pre koho sú určené herné konzoly Nintendo Switch

Nintendo sa snaží osloviť širokú škálu hráčov bez ohľadu na vek alebo herné zručnosti. Čaká na vás jednoduché a intuitívne ovládanie, čo ocenia rodiny, malí hráči aj skúsení gameri. Nintendo Switch prináša zábavu nielen pre casual hráčov, ale aj pre hardcorových fanúšikov s obľúbenými titulmi, ako Super Mario Bros., Mario Kart, The Legend of Zelda, Pokémon a ďalšie.

O obľúbených hrách na Nintendo Switch sa môžete dočítať v našom článku 27 najlepších hier pre herné konzoly.

Nintendo Switch má bezpečný online obsah aj pre deti

Pri výbere herných konzol pre svoje deti je bezpečnosť obsahu kľúčovým faktorom. Nintendo Switch sa zameriava na zabezpečenie herného prostredia prostredníctvom inovatívnych rodičovských kontrol.

Online obsah na Nintendo konzolách je dôkladne sledovaný a regulovaný. Nintendo Switch prináša nové úrovne bezpečnosti s možnosťami rodičovskej kontroly, ktoré umožňujú rodičom mať väčšiu kontrolu nad aktivitami svojich detí.

Revolučnou funkciou je nová aplikácia pre rodičov, ktorá umožňuje sledovať a upravovať nastavenia na diaľku. Rodičia majú možnosť nastaviť obmedzenia obsahu, internetových aktivít a časové limity na hranie hier. Tým sa zabezpečí, že deti budú mať zdravý a vyvážený pomer medzi hraním a ostatnými aktivitami.

 

Nintendo Switch konzola a jej unikátne vlastnosti

Nintendo Switch je revolučná herná konzola, ktorá prináša inovatívny prístup k hraniu. Okrem modulárneho dizajnu a flexibilných možností hrania ponúka aj technické špecifikácie, ktoré ju robia jedinečnou na trhu. Konzola je vybavená vlastným procesorom od Nvidie s označením Tegra, ktorý je základom jej výkonu. Displej má uhlopriečku 6,2 palca a rozlíšenie 1 280 x 720 pixelov v prenosnom režime, pričom v doku je možné dosiahnuť rozlíšenie až na Full HD.

Herný zážitok je ďalej obohatený vďaka ovládačom Joy-Con, ktoré sú vybavené akcelerometrom, gyroskopom a vibračnými motorčekmi, čo umožňuje širokú škálu ovládacích možností a interakciu s hrami. Navyše, Joy-Cony majú aj ďalšie funkcie, ako napríklad NFC pre možnosť použitia amiibo figúrok a IR kameru pre sledovanie pohybu.

Herná knižnica konzoly je pôsobivá, s exkluzívnymi titulmi od Nintenda a s podporou hier od tretích strán, ako sú Diablo 3, Doom, Mortal Kombat, Wolfenstein či Skyrim.

Výdrž batérie sa pohybuje od 2,5 do 6 hodín na jedno nabitie, pričom novšia verzia konzoly ponúka lepšiu výdrž batérie 4,5 až 9 hodín. Pre hráčov, ktorí preferujú domáce hranie, je k dispozícii dokovacia stanica, ktorá umožňuje pripojenie k televízii a nabíjanie konzoly.

Herná konzola Nintendo Switch s fantastickým OLED displejom

Nintendo Switch prichádza s vylepšeným displejom s technológiou OLED, ktorá vás hneď na prvý pohľad očarí. Nintendo Switch s OLED displejom je významnou aktualizáciou pôvodnej verzie, aj keď neprináša až tak radikálne nové prvky. Tieto vylepšenia hernej konzoly však zvyšujú komfort a kvalitu herného zážitku, čo robí túto verziu atraktívnou.

Oproti pôvodnej verzii s LCD displejom je rozdiel hneď na prvý pohľad zjavný. Nintendo Switch s OLED displejom prináša do hry oveľa sýtejšiu farebnosť a hlbšiu čiernu, čo výrazne zvyšuje kvalitu zobrazenia.

OLED model disponuje batériou, ktorá vydrží 4,5 až 9 hodín, v závislosti od náročnosti hry. Aj keď je kapacita batérie rovnaká ako u predchádzajúcej verzie, vydrží dostatočne dlho na pohodlné hranie aj na dlhých cestách. Ergonómia konzoly zostala takmer nezmenená, čo je pozitívum pre tých, ktorí už sú zvyknutí na pohodlné ovládanie pôvodného modelu.

Nový stojan je však výrazne vylepšenou funkciou. Nahradzuje malú a nestabilnú nožičku, ktorú nájdete pri Nintendo Switch. Stojan, ktorým disponuje Nintendo Switch OLED prispieva k lepšej stabilite a možnosti nastaviť konzolu do rôznych uhlov.

Ďalším prínosom je zvýšenie interného úložiska na 64 GB, čo vám umožní mať na konzole viac hier bez nutnosti dokupovať pamäťové karty.

Pokiaľ ide o výkon, nový OLED model má rovnaký 4 jadrový čip Tegra X1 ako ostatné verzie Switchu. Aj keď ide o hybridnú konzolu, ktorá môže slúžiť ako handheld a tiež ako domáca konzola, jej výkon je trochu slabší v porovnaní s konkurenčnými konzolami.

Dostupné sú dva farebné varianty, a to tradičná kombinácia modro-červených Joy-Conov alebo nová biela verzia, ktorá vyzerá neuveriteľne štýlovo.

​​​​​​​Pre koho je Nintendo Switch OLED ideálne?

Pre tých, ktorí chcú zažiť hranie na najvyššej úrovni s úžasným displejom a moderným dizajnom. Pre tých, ktorí hľadajú unikátny zážitok z hry, ktorý je zároveň prenosný a flexibilný. Pre tých, ktorí sa neuspokoja s priemerom, ale chcú mať to najlepšie, čo herná konzola môže ponúknuť. A práve pre týchto hráčov je Nintendo Switch OLED dokonalou voľbou.

Nintendo Switch OLED.

​​​​​​​Ako je to s novou Pro verziou Nintendo Switch 2

Podľa zdrojov z prostredia Nintendo vývoj nasledovníka prebieha veľmi dobre a očakávať ju môžete najskôr na jar 2024. Tento termín je však pre Nintendo pomerne štandardný, pričom aj súčasná konzola Nintendo Switch bol uvedená na trh až v marci.

​​​​​​​Čo prinesie nové Nintendo Switch 2?

Nové Nintendo Switch 2 bude opäť hybridnou konzolou, ktorá ponúkne prenosnosť aj pripojenie k TV. Očakáva sa výrazne rýchlejší čip, ktorý by mal konzolu priblížiť k výkonu aký majú konkurenčné herné konzoly, ako PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Zaujímavosťou bude aj procesor, ktorý by sa mal priblížiť svojim výkonom ku konkurenčným herným konzolám. Nechajme sa prekvapiť.

Ďalšou dôležitou otázkou je, kto bude dodávateľom čipu. Nvidia už dlhšie neprodukuje malé čipy, takže je možné, že Nintendo bude hľadať iného dodávateľa. Okrem toho sa špekuluje o možnej podpore technológie Nvidia DLSS, ktorá by výrazne zlepšila grafiku a výkon konzoly.

Cena novej hernej konzoly Nintendo Switch 2 by sa mala pohybovať okolo 399 dolárov.

​​​​​​​Čo ponúka odľahčená verzia Nintendo Switch Lite

Nintendo uviedlo na trh v roku 2019 aj odľahčený model svojej populárnej konzoly, Nintendo Switch Lite. Konzola Nintendo Switch Lite však nie je modulárna, ako jej predchodca a niektoré funkcie boli obetované v prospech nižšej ceny. Bez oddeliteľných Joy-Conov a možnosti pripojenia k TV, máte tak možnosť iba jedného spôsobu hrania.

Ku konzole Nintendo Switch Lite môžete pripojiť Joy-Cony z pôvodnej verzie, ale ich cena sa pohybuje okolo 65 eur, čo môže znížiť atraktivitu ceny konzoly. Niektorí však ocenia nižšiu hmotnosť Lite verzie, ktorá váži len 275 g, oproti 398 g veľkej verzie s Joy-Conmi. Displej má uhlopriečku 5,5", čo pri zachovaní rovnakého rozlíšenia znamená vyššiu jemnosť zobrazenia. Zaujímavosťou je aj prítomnosť nových farebných variantov a klasického d-padu na ľavej strane.

Technické parametre konzoly zahŕňajú batériu s kapacitou 3 570 mAh, ktorá poskytuje prevádzkový čas medzi 3 až 7 hodín, samozrejme v závislosti od používania.

​​​​​​​Komu sa oplatí kúpiť Nintendo Switch Lite?

Nintendo Switch Lite môže byť vhodnou voľbou pre tých, ktorí preferujú prenosnú hernú konzolu s jednoduchým dizajnom a nižšou cenou. Je ideálna pre tých, ktorí majú záujem o hranie hier na cestách a nevadí im obmedzená možnosť pripojenia k TV alebo využívanie oddeliteľných ovládačov.

Ak preferujete prenosnosť a máte radi jednoduchšie hranie hier bez potreby pripojenia k televízii, Nintendo Switch Lite je pre vás ideálnou voľbou. S nižšou cenou a menšou hmotnosťou je vhodný pre tých, ktorí chcú hrať svoje obľúbené hry kdekoľvek a kedykoľvek.

Nintendo Switch Lite.

​​​​​​​​​​​​​​Príslušenstvo k Nintendo Switch

Na záver vám predstavíme príslušenstvo pre Nintendo Switch a ďalšie možnosti hrania hier s touto konzolou.

​​​​​​​​​​​​​​Joy-Con ovládače

Nintendo Switch konzola je vybavená dvojicou ovládačov nazývaných Joy-Con. Tieto ovládače sú modulárne, čo umožňuje ich odpojenie od tela konzoly. Majú integrované pohybové senzory a vibračnú technológiu HD Rumble.

Vďaka pohybovým senzorom v Joy-Conoch je možné ovládať hry pomocou gest a pohybov. Táto funkcia je využívaná vo viacerých hrách a poskytuje interaktívne a zábavné herné zážitky.

Joy-Cony podporujú aj Tabletop mód, ktorý umožňuje hráčom využívať jeden alebo viac ovládačov pre multiplayer hry.

Nielen ovládače Joy-Cony sú pre Nintendo Switch k dispozícii ale aj Pro Controller, ktorý pripomína tradičné konzolové ovládače. Je vhodný pre tých, ktorí preferujú konvenčný spôsob hrania hier na televízore.

Okrem ovládačov existuje ďalšie príslušenstvo pre Nintendo Switch, ako napríklad mini volant určený na hru Mario Kart 8 Deluxe alebo tiež ochranné obaly a kryty na displej, nabíjacie stanice či powerbanky.

joy-con-ovladace

​​​​​​​​​​​​​​Nintendo Switch Online

Pre online hranie a ďalšie výhody, ako je prístup k starším hrám z NES a SNES, ukladanie save pozícií do cloudu a zľavy na digitálne hry, je k dispozícii predplatné Nintendo Switch Online.

Je dôležité vedieť, že Nintendo Switch nie je spätne kompatibilné s hrami z predchádzajúcich konzol Nintendo, ale niektoré staršie hry sú dostupné prostredníctvom služby Nintendo Switch Online.

Nintendo Switch podporuje niekoľko multimediálnych aplikácií, ako je Hulu, YouTube a komiksová knižnica InkyPen. Zatiaľ však nie sú dostupné populárne služby, akou je napríklad Netflix.

 

 

Súvisiace kategórie

Mobilná konzola