Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať krovinorez

Ako vybrať krovinorez?

V záhradách sa nenachádzajú len rovné plochy bez problematických úsekov či ľahko pokositeľná tráva. Zvyčajne sú tam aj menšie kríky, stromy či skalky s ktorými si bežná kosačka na trávu neporadí. Tam, kde sa nedostane záhradná kosačka, prichádza na rad krovinorez. Postará sa o vašu záhradu a upraví i ťažšie prístupný terén. Vysoká tráva a hustejšie porasty totiž nie sú pre krovinorez žiadnou prekážkou. Urobí všetko, čo budete potrebovať.

Aký je rozdiel medzi vyžínačom a krovinorezom?

Na prvý pohľad sú oba nástroje veľmi podobné. Poďme si teda najskôr objasniť, na čo ktorý slúži.

Vyžínač používa na kosenie iba žaciu hlavu s lankom. Dá sa použiť na kosenie menších plôch, ale výhradne slúži na dokončovacie práce. Pomôže všade tam, kam sa kosačky nedostanú. Okolo stromov, kríkov, obrubníkov a podobne.

Krovinorez je univerzálny. Je to výkonný, robustný a komplexný pomocník. Vďaka možnosti výmeny strunovej hlavy za oceľové nože alebo kotúče nielen pokosí veľkú trávu, ale zvládne posekať aj náletové dreviny. Je vhodný na prácu vo svahoch, priekopách a na ťažko dostupných miestach.

Krovinorez vo vysokej tráve.

Dôležité parametre pri výbere

Medzi najdôležitejšie parametre patrí jednoznačne výkon. Ten určuje, či s krovinorezom zvládnete okrem bežného kosenia aj náročnejší porast alebo dokonca kríky. Čím je výkon nižší, tým väčšiu námahu musíte vynaložit, avšak s rastúcim výkon stúpa okrem ceny aj hmotnosť. Výkony krovinorezov sa začínajú na hodnotách od 0,65 kW a končia pri profesionálnych krovinorezoch s výkonom až 3 kW.

  • Výkon 0,65 – 1 kW je postačujúci ak budete krovinorez používať v záhrade, kde nie sú žiadne veľké zarastené a neprístupné plochy.
  • Stredný výkon 1,1 až 2,1 kW je vhodný pre väčšie a zarastené priestory so zle prístupným terénom.
  • Profesionálne krovinorezy sa môžu pochváliť výkonom až 3 kW a poradia si aj so silnejšími drevinami.

S výkonom úzko súvisí aj šírka záberu. Čím väčší priemer struny alebo noža má krovinorez, tým väčšiu plochu naraz pokosí. Potrebuje však k tomu aj dostatočný výkon, aby to zvládol. Záber strunovej hlavy alebo žacích nožov sa udáva v cm a pohybuje sa od 30 do 50 cm. Na vysekávanie úzkych priestorov stačí menší záber, naopak väčší záber oceníte pri veľkých plochách.

Hmotnosť

Keďže krovinorez je nutné pri práci nosiť, hmotnosť určite nie je zanedbateľný parameter. Vopred počítajte s tým, že výkonnejšie krovinorezy budú ťažšie.

  • Hmotnosť krovinorezov s malým výkonom sa pohybuje do 4 kg.
  • Modely na bežné použitie okolo domu už vážia od 5 do 8 kg.
  • Krovinorezy pre profesionálov sú najťažšie a ich váha sa pohybuje približne okolo 8 kg.

Ktorý pohon si vybrať?

Krovinorezy sa delia podľa pohonu na benzínové, elektrické a akumulátorové. Každý typ má svoje výhody, aj svoje nevýhody a hodí sa do iného typu záhrady. Výber musíte prispôsobiť tomu v akom teréne a aký typ vegetácie budete kosiť.

Benzínový pohon

Benzínové krovinorezy sú odolnejšie, robustnejšie a výkonnejšie. Využijete ich najmä na veľké plochy a dostanete sa s nimi prakticky kamkoľvek. Vďaka vysokému výkonu im neprekážajú ani kríky či dokonca menšie dreviny. Fungujú na princípe spaľovacieho motora, ktorý je poháňaný benzínom. Na výber máte z dvoch druhov motorov:

Benzínové krovinorezy s dvojtaktným motorom sú ľahšie, ale o niečo ťažšie sa štartujú. A taktiež sú o niečo menej efektívne ako štvortaktné motory. Dvojtaktný motor má jednu nádržku, kam sa nalieva zmes oleja a benzínu v správnom pomere. Krovinorezy s dvojtaktným motorom sú hlučnejšie, majú nižšiu účinnosť a sú menej šetrné k životnému prostrediu.

Krovinorez Fieldmann s benzínovým motorom planeo elektro.

 

Štvortaktné krovinorezy sú ťažšie, pretože obsahujú rozvodový mechanizmus s ventilmi. Majú väčšiu účinnosť, nižšiu hlučnosť a menšiu spotrebu. Ich nevýhodou je však náročnejšia údržba a vyššia hmotnosť.

Elektrický pohon

Elektrické krovinorezy využívajú na pohon elektrickú energiu. Medzi ich výhody patrí nízka obstarávacia cena, tichý chod, nízka hmotnosť a malé prevádzkové náklady. Jedinou nevýhodou je kábel, ktorý býva pomerne krátky. Vo výbave teda nesmie chýbať dostatočne dlhá predlžovačka. Elektrické krovinorezy sú vhodné pre malé záhrady v okolí domu a na nenáročné kosenie.

Akumulátorový pohon

Akumulátorové krovinorezy fungujú za pomoci akumulátora, teda batérie. Na rozdiel od elektrických modelov sú mobilné. Akumulátorový krovinorez spája najlepšie prvky elektrického a benzínového variantu. Sú ľahšie ako benzínové krovinorezy a mobilnejšie ako ich elektrické náprotivky.

Medzi najväčšie pozitíva patrí ekologickosť a mimoriadne tichý chod. Akumulátorové krovinorezy používajú Li-ion akumulátory, ktoré sú ľahšie a majú dlhú životnosť, pri ktorej sa ich kapacita neznižuje. Čím je vyššia kapacita batérie, tým dlhšie dokážete s krovinorezom pracovať.

Bežne sa kapacita kosenia s akumulátorovým krovinorezom pohybuje od 20 do 60 minút. Akumulátorová kosačka s vyšším výkonom bude potrebovať vyššiu kapacitu batérie. Pri kúpe teda počítajte s dobou, ktorú obvykle potrebujete na kosenie. Doba nabíjania batérie závisí od jej kapacity a môže sa nabíjať v rozmedzí od 1 do 10 hodín.

Akumulátorový krovinorez Fieldmann.

 

Kedy použiť žaciu strunu?

Kosenie so žacou strunou je vhodné na jemnejšiu trávu do výšky 30 - 40 cm. Výhodou kosenia so strunovou hlavou je veľká šírka záberu, avšak neporadí si s kríkmi ani drevinami a problémy jej niekedy robí aj vyššia a hustejšia tráva.

Krovinorez Fieldmann so žacou strunovou hlavou.

 

Odvíjanie a výmena struny

Keďže struna pri kosení naráža aj na kamene či silnejšiu trávu, jej pevnosť sa oslabuje a postupne sa jej kúsky odlamujú. Preto je nutné vytiahnuť novú časť struny von z cievky. Na tieto účely slúžia systémy odvíjania strún. Existujú tri systémy odvíjania struny:

  • Ručné odvíjanie - struna sa vysunie z hlavy a na správnu pracovnú dĺžku sa po rozbehu samočinne skráti o ostrú kovovú hranu v ochrannom kryte. Ručné odvíjanie struny je možné vykonávať len pri vypnutom krovinoreze.
  • Poloautomatické – pri opotrebovaní struny stačí poklepať strunovú hlavu o zem a struna sa z cievky automaticky vysunie a predĺži. Zároveň sa pri prvom pretočení oreže jej prebytočná dĺžka o špeciálny nástavec integrovaný v ochrannom kryte.
  • Automatické odvíjanie– je zároveň najpohodlnejšie, pretože struna z cievky sa odvíja na potrebnú dĺžku úplne sama. Automatické a poloautomatické odvíjanie struny prebieha počas práce s krovinorezom.

Aký profil struny je lepší?

Pri výbere struny sa zaručene riaďte priemerom. Priemer struny je navrhnutý tak, aby zodpovedal výkonu stroja. Nielen priemer struny, ale aj jej tvar, resp. profil, môžu hrať pri kosení dôležitú úlohu. Na trhu sú dostupné kruhové, štvorcové alebo hviezdicové profily strún. Okrúhla struna je najodolnejšia. Na druhej strane, však štvorcový či hviezdicový profil, môže dopomôcť k lepšiemu koseniu, vzhľadom na svoje ostré hrany.

Krovinorez s trojzubým nožom.

Kedy použiť žací nôž?

Žacie nože alebo čepele sú vyrobené z kvalitnej ocele. Krovinorezy vybavené žacím nožom disponujú vyšším výkonom a sú spravidla ťažšie. Používajú sa na kosenie vyššej, hustejšej trávy alebo na sekanie drobných drevín. Práca s nimi je pohodlnejšia a rýchlejšia. Aj v prípade žacích nožov je možné vybrať si medzi niekoľkými variantami:

  • Na kosenie trávy a pevnejších porastov je ideálny dvojzubý nôž. Neporadí si však s drevinami. Jeho výhodou je veľká šírka záberu.
  • Trojzubé a štvorzubé nože sú dobrými pomocníkmi pre kosenie tvrdých a hustých porastov. Môžete nimi kosiť aj mladé nálety do hrúbky približne 1 cm. Majú však nižšiu šírku záberu ako dvojzubý nôž.
  • Osemzubý kotúč tvarom pripomína kotúč do okružnej píly. Poradí si s tenkými drevinamihustejším porastom.
  • Na kosenie trávy okolo obrubníkov používajte plastový osemzubý kotúč. Vďaka tomu, že je z plastu nepoškodí okolité predmety ako je napríklad plot.
  • Pílové kotúče s viac ako 40 zubami dokážu spíliť aj prerastené kríky a menšie stromy, no nie hrubšie ako 5 cm. Na hrubšie kmene už je vhodnejšia reťazová píla.

Vhodná rukoväť znamená pohodlnejšie kosenie

Aby bola práca s krovinorezom čo najpohodlnejšia, pri výbere sa zamerajte aj na vhodnú rukoväť. Máte možnosť voľby medzi dvoma typmi rukovätí:

Rukoväte v tvare písmena D majú oblúkové držadlo, ktoré zaručuje úplnú kontrolu pri kosení hraníc trávnikov alebo pri práci na malých priestoroch. Takáto rukoväť je typickejšia pre vyžínače. Krovinorezy s týmto tvarom úchopu ponúkajú lepšiu manipuláciu v stiesnených priestoroch a sú skladnejšie.

Rukoväť v tvare písmena T nazývaná aj ako bike držadlo je vhodná pri sekaní v ťažších podmienkach. Takýto úchyt nezaťažuje svaly, ponúka optimálnu pracovnú polohu a efektívny pohyb pri kosení.

Dôležitý je aj chrbtový popruh a antivibračný systém

Okrem rukoväte má každý krovinorez popruh, ktorým si ho na seba zavesíte. Ľahšie krovinorezy disponujú popruhom na rameno. Ťažšie modely majú popruh, ktorý sa dá upevniť na bedrá alebo cez dve plecia a hruď. Výber popruhu je dôležitým z hľadiska rozloženia váhy. Na ľahké a malé vyžínače postačuje jednoramenný popruh, na ťažšie krovinorezy sa odporúča celotelový postroj či dvojramenný popruh.

V prípade benzínových krovinorezov si vyberajte modely, ktoré sú vybavené antivibračným systémom. Ten výrazne eliminuje vibrácie vedúce z motora, a tým znižuje únavu rúk počas práce. Pri práci s krovinorezom bez antivibračného systému budete musieť počas práce robiť častejšie prestávky, pretože sa rýchlejšie unavíte a práca nebude tak efektívna.

Benzínový krovinorez pri práci v náročnom teréne.

Kedy a ako kosiť trávu s krovinorezom?

Ak je to možné, kosenie krovinorezom vykonávajte iba keď je tráva suchá. Pri kosení v mokrom a nerovnom teréne totiž hrozí vysoké riziko pošmyknutia a pádu. Okrem toho vlhkosť neprospieva ani krovinorezu. Dochádza k nadmernej záťaži motora. V takýchto podmienkach zároveň kosíte trávu nerovnomerne, pretože žacie lanko minie mnohé steblá, ktoré sa ohli pod ťarchou vody. Po niekoľkých dňoch tak zistíte, že musíte kosiť znova.

Ako správne kosiť s oceľovým kotúčom?

Každý krovinorez disponuje rovnou hriadeľou s čepeľou, ktorej zuby sú stavané tak, aby rotovali proti smeru hodinových ručičiek. To znamená, že najlepšie je kosiť ľavou časťou čepele a zaberať krovinorezom do ľavej strany. Ak použijete na kosenie pravú stranu noža, najmä jeho hornú časť, riskujete spätný úder teda prudké odhodenie čepele.

Ako na kosenie so strunovou hlavou?

Trávu a burinu najefektívnejšie pokosíte točivým pohybom ako by ste kosili obyčajnou kosou. Kosenie vysokej drevnatej trávy si už vyžaduje iný prístup. V takomto prípade je lepšie kosiť na dvakrát a to najskôr vo výške pásu, držiac čepeľ rovnobežne so zemou, a postupne ísť nižšie, až kým nebude úplne pri zemi. Nikdy však nedvíhajte rotujúcu čepeľ nad výšku pásu.

Ochranné pomôcky, ktoré treba používať pri kosení krovinorezom

Bezpečnosť pri práci je na prvom mieste. Keďže struna aj nôž krovinorezu pracujú nesmiernou rýchlosťou, môže sa stať, že keď narazia na tvrdší predmet tak ho odrazia. Špeciálne okuliare, prilba či štít zabránia poškodeniam zraku, pracovné rukavice vibráciám a pľuzgierom, správne nastavený popruh zase spevní chrbticu. Vhodná vysoká obuv alebo čižmy vás ochránia pred kamienkami, drôtmi a iným odpadom, ktorý sa môže nachádzať vo vyššom poraste.