Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať ohrievač

Ohrievače, ktoré ponúkajú ideálny doplnok pre kúrenie.

Na čo sa zamerať pri výbere?

Pred výberom ohrievača musíte popremýšľať ako často ho budete používať, a samozrejme aj nad veľkosťou vykurovaného priestoru. S tým potom úzko súvisí výber vhodného zdroja energie a výkonu. Treba myslieť aj na spôsob umiestnenia, či sa budú v blízkosti pohybovať malé deti alebo domáce zvieratá. Na základe toho voľte prenosný či závesný variant. Zdroj energie delí ohrievače na elektrické a plynové.

Ako sa šíri teplo, ktoré ohrievače vydávajú?

V prvom rade je dobré poznať aké šírenia tepla konkrétny ohrievač používa. Teplo sa šíri sálaním, konvekciou alebo kombináciou konvekčného a sálavého tepla. Aký spôsob konkrétny ohrievač využíva vám prezradí, kde ho je možné využívať a či je pre vás vhodný.

  • Sálavé teplo - teplo sa šíri vzduchom, kým nenarazí na nejakú prekážku, ktorá ho pohltí. Výsledkom toho je, že sa teplota zasiahnutého materiálu zvýši. Tento typ tepla je ideálny do priestorov s vysokým stropom, do budov s veľkým prúdením vzduchu alebo jednoducho do priestoru, kde potrebujete získať teplo rýchlo.
  • Konvekčné teplo – vzduch sa okolo ohrievača ohrieva, rozpína sa a stúpa. Pri tomto procese stúpa ľahký horúci vzduch nahor ku stropu, následne sa ochladzuje a ochladený klesá dolu, čím nastáva v miestnosti prirodzená výmena tepla. Pri konvekcii sa vyhrieva celá miestnosť rovnomerne a teplota v miestnosti stúpa pomaly.
  • Kombinácia konvekčného a sálavého tepla – takéto ohrievače šíria teplo sálaním i konvekciou, pričom využívajú výhody oboch spôsobov.

V zime zahrejú a v lete ochladia

Teplovzdušné ventilátory sú primárne určené pre krátkodobé zahriatie menších priestorov. Nájdu využitie aj v zime aj v lete. Skladajú sa z ohrievacieho telesa, ktoré tvorí odporový drôt. Za ním je umiestnený ventilátor. Nasatý studený vzduch je automaticky ohrievaný a vysielaný do priestoru, alebo naopak. Ponúkajú aj funkciu fúkania studeného vzduchu. Teplovzdušný ventilátor vo väčšine modelov disponuje osciláciou, takže pohybom zo strany na stranu vám zabezpečí rovnomernejšie rozdelenie tepla.

Teplovzdušný ventilátor v miestnosti.

V prvom rade zahrejte seba, nie vzduch

Ako sa bez obáv uvelebiť vo vyhriatej miestnosti a užívať si teplo domova? S teplovzdušným konvektorom je to možné. Pracuje na podobnom princípe ako teplovzdušný ventilátor. Zospodu nasáva studený vzduch a do okolia vypúšťa teplý vzduch. Jeho súčasťou môže byť tiež ventilátor na efektívnejšie vykurovanie. Medzi najväčšie výhody, ktoré teplovzdušný konvektor ponúka patrí ľahká mobilita, rýchly ohrev, vysoký výkon a jednoduchá inštalácia.

  • Teplovzdušný konvektor má štandardný vykurovací výkon okolo 2 000 W. Takýto výkon je dostatočný pre miestnosť s rozlohou 20 – 40 m2. Závisí to však aj od výšky stropu a od úrovne tepelnej izolácie.
  • Niektoré konvektory majú elektronický termostat, ovládaný tlačidlami. Na lacnejších modeloch spravidla nájdete iba prepínače, ktorými môžete výkon hrubo regulovať v 2 alebo 3 stupňoch.

Ich prevedenie môže byť rôzne. Od voľne stojacich až po nástenné.

Teplovzdušný konvektor pripevnený na stene.

Ktorý ohrievač vám poskytne okamžitý pocit tepla?

Okamžitý pocit tepla poskytne jednoznačne infražiarič. Patrí k najobľúbenejším a najúspornejším typom ohrievača. Tepelné infražiariče vytvárajú veľké množstvo tepla s minimálnym dopadom na vašu peňaženku.  Takéto ohrievače vyžarujú konštantné teplé žiarenie, ktoré ohrieva predmety či osoby v jeho dosahu. Na tento účel využívajú halogénové výhrevné teleso. Bežné elektrické ohrievače fungujú na princípe ohrevu vzduchu a potrebujú pre ohrev vyšší výkon. Infražiariče sú, čo sa týka prevádzkových nákladov, najúspornejšie (porovnateľný príkon a vysoká efektivita), pričom sa veľmi jednoducho používajú. Výrobcovia ich odporúčajú umiestňovať jednotlivo do menších miestností.
Väčšina infražiaričov nemá schopnosť akumulovať teplo. Hneď ako ich vypnete, prestanú hriať a rýchlo sa ochladia.

Úsporný infražiarič v prevádzke.

Oproti teplovzdušným ohrievačom majú výhodu v tom, že zbytočne nevíria prach a pracujú s nižšou teplotou ohrievacieho telesa. Nedochádza tak k prepaľovaniu prachu, ktoré je charakteristické slabým, no nepríjemným zápachom. Účinne vysúšajú vlhké steny, čím zlepšujú ich izolačné vlastnosti a pomáhajú zabrániť tvorbe plesní.

Efektívna a úsporná forma doplnkového vykurovania

Ak hľadáte efektívne a úsporné kúrenie aj na pravidelnejšie používanie určite siahnite po keramických ohrievačoch alebo po olejových radiátoroch. Tie vás zahrejú na tele aj na duši a rovnako účinne doma, či na chate.
Nepochybne k najúspornejšiemu zdroju doplnkového tepla patrí keramický ohrievač. Premieňa elektrickú energiu na teplo prostredníctvom keramických platní. Keramika pomáha efektívne distribuovať teplo pomocou ventilátorov. Vzduch prechádza cez keramické platne bez prehriatia puzdra, vďaka čomu je tento typ celkom bezpečný. Na trhu sú dostupné keramické ohrievače ako voľne stojace, stĺpové alebo aj ako nástenné modely. Podobať sa môžu klasickej skrinke klimatizácie, ale taktiež môžu mať aj praktický dizajn v podobe radiátora.

Šetrný keramický ohrievač v miestnosti.

Ďalším úsporným zdrojom doplnkového vykurovania je olejový radiátor. Funguje na princípe konvekcie, ale čiastočne aj na princípe sálania. Táto kombinácia z neho robí vyhľadávaný zdroj tepla. Zo spodnej časti prúdi studený vzduch, ktorý je pri výstupe hore ohriaty. Olejový radiátor má vysokú tepelnoakumulačnú schopnosť. Akonáhle sa zahreje, bude ohrievať celé hodiny aj napriek tomu, že ho vypnete. Býva vybavený termostatom. Je tiež užitočné vedieť, že nemá ventilátor, čo znamená, že je to nehlučné zariadenie, ktoré nevíri prach a nevysúša vzduch. Je vhodný tiež pre alergikov a pokojne ho môžete umiestniť aj do spálne.
Dôležitá vec, ktorú treba brať na zreteľ pri výbere je počet rebier. Tie sa podpisujú na tom, aký bude olejový radiátor veľký, ale aj na tom, ako dobre bude kúriť. Medzi bežný štandard patria modely so 7 rebrami, ale aj väčšie modely, ktoré ich majú približne 9 až 11.

  • Najmenej výkonné olejové radiátory majú príkon okolo 1 500 W a vykúria miestnosť s rozlohou 35 až 40 m2.
  • 2 000 W radiátory vykúria miestnosť o rozlohe 50 m2.
  • Najvýkonnejšie majú 2 500 W, ktoré zaistia teplo v miestnostiach do 60 m2.

Viacrebrový olejový radiátor na podlahe.

Ďalšie zdroje primárneho alebo doplnkového kúrenia

Niektoré druhy ohrievačov je možné vďaka efektivite a úspornosti použiť aj ako primárny zdroj kúrenia. Medzi také patria elektrické infrapanely, ale aj plynové ohrievače.
Elektrické infrapanely patria medzi najúspornejšie a zároveň najefektívnejšie. Dôvodom je, že oproti infražiaričom sú väčšie a dokážu teplo koncentrovať na väčšiu plochu. Podľa odborníkov môžu byť infrapanely použité aj ako hlavný zdroj na kúrenie, kvôli energetickej nenáročnosti.
Elektrické infrapanely podobne ako infražiariče produkujú sálavé teplo, ktoré zvyšuje pocitovú teplotu. Nástup ohrevu je veľmi rýchly. Infrapanely je možné umiestniť na stenu alebo strop. Pri vykurovaní infrapanelmi nedochádza k vysušovaniu vzduchu, prepaľovaniu prachu a víreniu alergénov. To zaisťuje výrazne zdravšie ovzdušie aj pre alergikov a astmatikov. Vďaka udržiavaniu optimálnej vlhkosti vzduchu sa v infrapanelmi vykurovanej miestnosti človeku lepšie dýcha. Pocit sálavého tepla je navyše veľmi príjemný a pripomína slnečné lúče. Vďaka sálaniu dochádza k ohrevu vnútorného muriva, v ktorom sa potom nezráža vlhkosť. Tým sa zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti a netvoria sa v ňom plesne.
Tento druh ohrevu sa často využíva aj v kúpeľniach. Príkon sa pohybuje na úrovni 300 až 700 W. Najčastejšie sú vyrábané zo skla alebo mramoru. Jedinou nevýhodou je vyššia počiatočná investícia.
Podľa pracovnej teploty môžeme vykurovacie sálavé panely rozdeliť na:

  • Nízkoteplotné sálavé panely – pracujú s nízkou teplotou okolo 100 °C. Účinné sú však len v miestnostiach s nie príliš vysokými stropmi, pretože ich výkon sa pohybuje v priemere 1 000 W.
  • Vysokoteplotné sálavé panely – môžu dosiahnuť až 380 °C. Z toho dôvodu sa tieto modely používajú ako stropné panely na vykurovanie priemyselných hál, skladov a podobných priestorov s výškou stropu aspoň 3,5 m. Ich výkon môže dosahovať až niekoľko kW.

Nástenné sálavé  infrapanely, ktoré môžu slúžiť ako hlavné kúrenie.

Podobne ako infrapanely aj plynové ohrievače sa radia svojou spotrebou a efektivitou k možnému hlavnému zdroju kúrenia.
Plynové ohrievače poskytujú kvalitný zdroj tepla. Či už sa jedná o doplnkové vykurovanie, alebo aj ako hlavná vykurovacia jednotka. Je to ekonomicky úspornejší variant ako elektrický ohrievač. Sú veľmi dobre regulovateľné. Zdrojom plynu pri týchto ohrievačoch je zemný plyn v prípade ak máte prípojku alebo propán-butánové fľaše. Ďalej sa delia na:

  • Statické plynové ohrievače, ktoré  sa najčastejšie umiestňujú na stenu pod oknom.
  • Obľúbené sú aj mobilné plynové ohrievače, ktoré sa ľahko prenášajú a dajú sa použiť naozaj všade. Môžu byť umiestnené v uzavretých miestnostiach, ale i vonku na terase alebo v altánku. Pre lepšiu manipuláciu disponujú kolieskami. Vpredu je osadené ohrievacie teleso a vzadu sa nachádza ukrytá fľaša s plynom, ktorá slúži ako palivo. Fungujú na bežné 10 kg nádoby propán-butánu.

Mobilný plynový ohrievač.

Kúzelná atmosféra nielen počas Vianoc

Okrem produkcie tepla vám elektrický krb vyčarí dokonalé osvetlenie priestoru bez použitia ohrevu. Tak vytvorí úžasnú romantickú atmosféru počas celého roka. Ak si chcete vychutnať atmosféru leňošenia pri krbe v ktorejkoľvek miestnosti, môžete sa rozhodnúť pre voľne stojaci model, ktorý ponúka prenosnosť ako ďalší prínos. 
Elektrické krby sa zvyčajne používajú ako sekundárne vykurovanie, ale môžu byť aj primárnym zdrojom tepla. Svojimi vykurovacími funkciami sa delia do dvoch skupín:

  • Krby s teplovzdušným ventilátorom vykúria cca 40 m2.
  • Krby používajúce infračervené žiarenie sú postačujúce aj pre miestnosť s rozlohou 90 m2.

Voľne stojaci elektrický krb v obývačke.

Tipy na úsporu pri používaní kúrenia

Vzhľadom na neustále rastúce ceny energií treba sledovať aj náklady na vykurovanie. Ponúkame vám niektoré tipy, ktoré vám pomôžu v domácom rozpočte ešte ušetriť eurá navyše.

  • Využívajte funkcie termostatov pre efektívnu reguláciu teploty. Stabilné udržovanie teploty je omnoho efektívnejšie ako neustále dokurovanie priestoru plným výkonom.
  • Kúrenie nevypínajte, ale temperujte. Najvyššia spotreba pri kúrení vzniká práve vtedy, ak je potrebné chladný priestor vykúriť. Ak sa udržuje permanentná teplota, vykurovanie je efektívnejšie a úspornejšie.
  • Efektivita kúrenia všeobecne závisí aj od miery izolácie ako je napr. zateplenie domu, utesnenie okien a podobne. 
  • Vo vykurovanej miestnosti skúste priestor čo najviac izolovať a zabrániť prievanu, a to zatvorením dverí či okien. 
  • Vetrajte krátko a intenzívne. Stačí otvoriť okno dokorán na 2 až 3 minúty pre výmenu vzduchu, aby zbytočne neochladli obvodové steny, strop či podlahy.