Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Prečo si kúpiť parnú práčku

V dnešnej uponáhľanej dobe sa všetci usilujeme o jednoduchšie a efektívnejšie spôsoby vykonávania každodenných úloh. Domáce práce vám už nemusia trvať celé hodiny, a to vďaka moderným technológiám, ktoré prinášajú neustály pokrok a inovácie. Jedným z takýchto revolučných zariadení, ktoré sa dokonale postará o vašu domácnosť je parná práčka.
Parné práčky sú pomerne novým prírastkom na trhu domácich spotrebičov, no čoraz viac si získavajú popularitu medzi mnohými domácnosťami. Ich schopnosť vyčistiť odevy pomocou horúcej pary prináša rad výhod a vylepšení oproti tradičným práčkam. V tomto článku vám predstavíme niekoľko dôvodov, prečo by ste mali zvážiť investíciu do parnej práčky, a ako môže táto technológia zmeniť váš každodenný život.

Moderná parná práčka.

Ako funguje parné pranie

Samotná funkcia parného prania spočíva vo vytvorení a aplikácii horúcej pary na bielizeň. Parná práčka má vnútri svojho bubna nádrž, do ktorej sa napúšťa voda. Následne je táto voda ohrievaná a prevádzaná do parného generátora, kde dochádza k jej premene na paru.
Pri parnom praní je teplota v práčke zvyčajne vyššia, ako pri bežnom praní, pohybuje sa zhruba v rozmedzí 100 °C až 150 °C. Horúca para je schopná efektívne odstraňovať nečistoty, baktérie a zápach z bielizne, pretože účinne preniká do tkanín, kde uvoľňuje znečistenie a rozkladá škodlivé mikroorganizmy.
Po skončení parného cyklu sa voda v práčke odvodňuje a je možné pokračovať so sušením bielizne. Dôležité je dodržiavať pokyny výrobcu a nastaviť správnu teplotu a dĺžku parného cyklu v závislosti od druhu bielizne.
Niektoré práčky majú možnosť pridať paru do vybraných pracích programov, prípadne parnú funkciu nájdete označenú pre špeciálne pranie, ako napríklad pranie pre alergikov alebo pranie detského oblečenia pomocou pary.

Pre dokonalú jemnosť bielizne nie je potrebná aviváž, postačí vám práčka s parnou funkciou.

Aké výhody získate kúpou parnej práčky

Poďme sa bližšie pozrieť na niektoré hlavné výhody parných práčok.
Hĺbkové a zároveň šetrné čistenie vašej bielizne - parné práčky ponúkajú účinnejšie čistenie odevov než klasické práčky. Horúca para totiž dokáže preniknúť do tkanín oveľa hlbšie a vašu bielizeň tak zbaví nečistôt a až 99 % baktérií a alergénov, ktoré by mohli zostať v tkaninách po bežnom praní. Navyše, para pomáha odstrániť aj zápachy, čo je veľmi prospešné pre odstraňovanie silných a zatuchnutých vôní.
Parná práčka vám ušetrí kopec času - okrem lepšieho čistenia ponúkajú parné práčky aj skrátenie času prania. Vďaka horúcej pare sa tkaniny rýchlejšie odvádzajú a sušia, čo v konečnom dôsledku znamená, že sa práčka dokáže starať o väčšie množstvo odevov v kratšom čase. Toto je obzvlášť užitočné v prípade rodín s veľkým množstvom prádla alebo v prípade, keď potrebujete mať odevy rýchlo pripravené na ďalšie použitie.
Na pranie nepotrebujete žiadnu aviváž – aviváže väčšinou obsahujú chemické látky a arómy, vďaka ktorým zmäkčujú bielizeň. Horúca para zmäkčuje vlákna tkanín prirodzene a zároveň minimalizuje tvorbu záhybov a zlepšuje celkový vzhľad odevov bez pomoci aviváže. Okrem toho, vysoká teplota pary pomáha eliminovať pachy, ktoré sa môžu zachytiť v tkaninách, čo pri bežných práčkach dokáže iba prítomnosť aviváže. Parná práčka je tak nielen šetrná k životnému prostrediu, ale ideálna aj pre alergikov, ktorí avivážne prostriedky používať nemôžu.

Jemná bielizeň vypraná v parnej práčke.

Parná práčka je energetický úsporná - množstvo vody spotrebovanej parnou práčkou je značne znížené v porovnaní s bežnými práčkami, pretože pri praní využíva výhody pary. Nielen šetrenie vodou, ale aj zníženie spotreby energie ponúka parná práčka vďaka účinnej pare, ktorá zabezpečuje rýchlejšie a efektívnejšie odstraňovanie nečistôt a baktérií bez nutnosti dlhého a intenzívneho prania.
Parné pranie sľubuje menej pokrčenú bielizeň – teplo a vlhkosť z pary pomáha uvoľňovať vlákna a tým minimalizuje tvorbu záhybov. Aj keď sa úplne žehleniu nevyhnete, nebudete musieť žehličku vyťahovať vždy. Pre väčšinu bežných odevov a bielizne by totiž mala byť funkcia pary dostatočná na zabezpečenie menšej krčivosti, a tak aj zníženie potreby žehlenia.
Hygienická čistota vašej práčky – parná funkcia nie je dôležitá len pre čistotu bielizne, ale aj pre samotnú práčku. Pomocou pary je možné odstraňovať nečistoty, usadeniny a baktérie, čím sa udržuje vnútro práčky čisté a hygienické. To má za následok zvýšenie výkonu práčky, predĺženie jej životnosti a minimalizáciu vzniku nepríjemného zápachu. Parná funkcia a možnosť samočistenia tiež prinášajú pohodlie, pretože sa stará o čistenie práčky automaticky a uľahčuje údržbu.

Parná práčka sľubuje menej pokrčenú bielizeň.

Pre koho je parná práčka ideálna

Parná práčka je skutočne výbornou voľbou pre ľudí, ktorí majú alergie, domácich miláčikov alebo malé deti.
To, či je parná práčka skutočne vhodná aj pre alergikov, zistíte tak, že má certifikáciu AAFA alebo jej podobnú. AAFA certifikáty (AAFA = Asthma and Allergy Friendly) získavajú totiž produkty, ktoré sú vhodné pre astmatikov a alergikov.
Okrem alergikov ocenia parnú funkciu aj milovníci domácich zvierat. Parná práčka je schopná dôkladne vyčistiť a osviežiť tkaniny, čím odstraňuje zápach a chlpy zvierat. Para tiež dokáže eliminovať baktérie a mikróby, ktoré sa môžu nachádzať na bielizni po kontakte so zvieratami.
Parná práčka je mimoriadne užitočná aj pre rodiny s malými deťmi. Deti často zašpinia svoju bielizeň a hračky a vystavujú ich rôznym nečistotám a baktériám. Parná funkcia dokáže dôkladne a hygienicky vyčistiť bielizeň a hračky a odstrániť z nich všetky nečistoty a baktérie.
Parná práčka je pre každého, kto chce ušetriť čas a mať rýchlo opranú, hygienicky čistú bielizeň bez nutnosti žehlenia. Účinná para odstráni z bielizne nevzhľadné záhyby, ktoré by sa museli bežne po opraní vyžehliť. Okrem toho majú parné práčky skrátený čas pracieho cyklu v porovnaní s bežnými práčkami, najmä vtedy, keď potrebujete svoje oblečenie iba osviežiť.

Parná práčka je ideálna pre rodiny s deťmi.

Pre akú bielizeň sú vhodné parné práčky

Každá bielizeň by mala byť označená štítkom, ktorý napovie akým spôsobom je možné bielizeň čistiť.
Bielizeň označená symbolom prekríženého kruhu nie je vhodná na pranie v parnej práčke a rovnako tak nie je vhodná do sušičky. Ide napríklad o vlnené svetre či veľmi jemnú a háklivú bielizeň, ktorá by sa vplyvom horúcej pary mohla zraziť. V tomto prípade odporúčame radšej zvoliť iný program práčky.

Štítok na oblečení.

Aké funkcie majú parné práčky

Parné práčky majú množstvo užitočných funkcií, no medzi tie najvýznamnejšie môžeme považovať práve tieto:
Ovládanie smartfónom, ktoré umožňuje vašu práčku ovládať na diaľku prostredníctvom wi-fi alebo bluetooth pripojenia.
Eco programy zabezpečujú hygienickú čistotu nielen vašej bielizni, ale postarajú sa tiež o vyššiu úsporu energií a s ohľadom na životné prostredie.
Poteší vás tiež skvelá technológia Air Bubble, ktorú majú tie najmodernejšie parné práčky. Táto technológia rozpúšťa prací prostriedok v bubne práčky pomocou účinných bubliniek. Vaša bielizeň je čistá a zároveň jemná a krásne voňavá.
Program Refresh je výborným pomocníkom vtedy, ak práve nepotrebujete zapínať celý cyklus práčky: Tento program totiž dokáže vaše oblečenie osviežiť pomocou pary a pripraviť ho na ďalšie nosenie do pár minút. A to všetko bez nutného žehlenia oblečenia.

Parná práčka bielizeň osvieži a pripraví na okamžité nosenie.

Ako vybrať parnú práčku

Výber parnej práčky nemusí byť zložitý ak viete, aké parametre sledovať. Rozhodovanie vám môže uľahčiť aj náš článok „Ako vybrať práčku“. V každom prípade vám odporúčame sa zamerať pri kúpe parnej práčky na nasledujúce dôležité parametre:
Typ parnej práčky – na výber sú dva typy parnej práčky, a to zvrchu plnená alebo spredu plnená. Ak si želáte parnú práčku zabudovať do kuchynskej linky alebo do skrine, vyberajte spredu plnenú verziu. Pokiaľ máte obmedzený priestor, bude sa vám hodiť parná práčka plnená zvrchu. Špeciálne rozmery ponúkajú slim práčky, ktoré majú hĺbku iba 48 cm.
Kapacitu bubnaparné práčky môžu mať objem bubna od 6 – 8 a viac kg. Veľkosť zvoľte na základe počtu osôb žijúcich v spoločnej domácnosti, to znamená, že pre nenáročný pár postačí veľkosť bubna práčky do 7 kg a pre väčšiu rodinu sa bude viac hodiť práčka s veľkosťou bubna od 8 kg.
Motor práčky – väčšina parných práčiek má spoľahlivý a tichý invertorový motor, ktorý sľubuje práčke dlhšiu životnosť. Na tento motor majú parné práčky až 10 ročnú záruku.
Hlučnosť – parné práčky majú hlučnosť rovnakú ako bežné typy práčiek (od 50 dB až po 80 dB pre odstreďovanie).
Energetickú triedu – všetky práčky s energetickou triedou A sú najúspornejšie. Za najmenej úsporné sú považované práčky s energetickou triedou G.
Značku – prvá parná práčka pochádza z dielne LG, no v súčasnosti sa môžu parnými práčkami pochváliť okrem LG aj výrobcovia elektrospotrebičov, ako sú AEG, Beko, Philco, Electrolux, Gorenje, Haier, Samsung či Whirlpool, ktoré nájdete aj v našej ponuke.
Na záver vám predstavíme, ako fungujú populárne parné práčky LG.