Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Zapojenie autorádia svojpomocne

Nesprávne pripojenie autorádia môže mať za následok slabo počuteľný zvuk, slabé napájanie alebo dokonca poškodenie reproduktorového systému. Pri zapájaní autorádia svojpomocne je preto dôležité, aby ste dodržali postup a autorádio nainštalovali správne. V našom článku vám vysvetlíme celý proces zapojenia autorádia svojpomocne a zároveň sa s vami podelíme o niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní o kúpe autorádia.

Zapojenie autorádia svojpomocne.

Ako zapojiť autorádio?

Postup svojpomocného zapojenia autorádia sa môže meniť v závislosti od vybraného modelu autorádia. Počas zapájania sa preto riaďte najmä návodom, ktorý je súčasťou balenia autorádia.

K pripojeniu autorádia sú potrebné tieto nástroje:

  • skrutkovač s rôznymi typmi bitov, prípadne kliešte
  • elektrická páska na spojenie elektrických vodičov
  • tester na overenie napätia a pripojenia
  • montážny rámček alebo adaptér pre autorádio, ak je potrebný
  • príručka alebo schéma pripojenia autorádia pre vaše konkrétne vozidlo
  • prípadne dodatočné káble alebo adaptéry, ktoré sú potrebné pre váš konkrétny model autorádia

Postup zapojenia autorádia svojpomocne môžeme rozdeliť do niekoľkých krokov:

  1. Odpojenie batérie
  2. Odstránenie starého autorádia
  3. Príprava nového autorádia
  4. Pripojenie nového autorádia
  5. Testovanie autorádia
  6. Montáž autorádia
  7. Dokončenie inštalácie
  8. Skontrolovanie funkčnosti

Krok č. 1 - odpojenie batérie

Pred začatím akýchkoľvek prác na elektrickom systéme auta je potrebné odpojiť batériu. To zabezpečí bezpečnosť a zabráni nežiaducemu poškodeniu elektroniky. Najskôr vypnite svoje auto a uistite sa, že je všetko skutočne vypnuté. Potom otvorte kapotu a nájdite batériu, odpojte káble z batérie - začnite odpojením negatívneho (-) kábla, potom pozitívneho (+) kábla.

Krok č. 2 - odstránenie starého autorádia

Tento krok budete realizovať len v prípade, ak už máte v aute nainštalované staré autorádio, ktoré chcete odstrániť. Keďže sa postup odstránenia autorádia líši podľa typu vozidla, máme pre vás niekoľko všeobecných tipov, ako staré autorádio z auta odstrániť:

  • Skontrolujte, či máte k dispozícii návod na odstránenie autorádia pre váš konkrétny model auta. Ak nie, vyhľadajte informácie online alebo sa obráťte na výrobcu vášho auta.
  • Použite nástroje na odstraňovanie palubnej dosky, ak sú potrebné, a opatrne odstráňte palubnú dosku okolo autorádia.
  • Odpojte všetky káble pripojené k starému autorádiu. Môžu to byť reproduktorové káble, napájacie káble, anténny kábel a iné.
  • Odstráňte staré autorádio a odložte ho.

Postup výmeny starého autorádia za nové.

Krok č. 3 - príprava nového autorádia

Ak už máte staré autorádio odpojené alebo ste museli odpojiť len batériu, teraz je čas pripraviť nové autorádio pre inštaláciu. Pred samotnou inštaláciou by ste mali najskôr venovať čas príručke pre inštaláciu autorádia, aby ste sa zoznámili s všetkými pripojeniami a nastaveniami. Pred inštaláciou skontrolujte, či sú všetky potrebné káble pripojené k autorádiu a pripravené na pripojenie k autu.

Krok č. 4 - pripojenie nového autorádia

V prípade, že už ste sa zoznámili s príručkou a skontrolovali si nové autorádio, je čas ho nainštalovať. Pripojte káble napájania z auta k novému autorádiu - väčšinou ide o červený (+) a čierny (-) kábel. Uistite sa, že sú správne pripojené a spojené.

Potom pripojte reproduktorové káble z auta k novému autorádiu. Zvyčajne sú farbami označené pre ľavý predný reproduktor, pravý predný reproduktor, ľavý zadný reproduktor a pravý zadný reproduktor. Ak máte anténu, pripojte anténny kábel k novému autorádiu. Po zapojení skontrolujte všetky pripojenia, aby ste sa uistili, že sú pevné a spojené správne.

Krok č. 5 - testovanie autorádia

Po pripojení autorádia je dôležité overiť jeho správne fungovanie a nastavenie. Pripojte káble batérie späť - najprv pripojte pozitívny (+) kábel a potom negatívny (-) kábel. Potom zapnite auto a skontrolujte či sa autorádio zapne a zobrazí.

Skontrolujte či zvukový systém autorádia funguje správne. Vyskúšajte rôzne zdroje zvuku, ako je FM rádio, CD alebo pripojené zariadenie cez AUX alebo USB. Ak je zvuk nejasný alebo slabý, skontrolujte pripojenia reproduktorových káblov a ich polaritu. Uistite sa, že sú správne pripojené.

Montáž autorádia.

Krok č. 6 - montáž autorádia

Ak je autorádio správne pripojené a otestované, môžete pokračovať v montáži. Samotnú montáž autorádia môžeme rozdeliť do niekoľkých krokov:

  1. Vložte nové autorádio do montážneho rámika a uistite sa, že je správne umiestnené.
  2. Skontrolujte či sú všetky pripojenia a káble pevne a správne pripojené.
  3. Následne poriadne skontrolujte či je autorádio pevne uchytené v montážnom ráme.

Krok č. 7 - dokončenie inštalácie

Keď je autorádio nainštalované a zabezpečené, môžete dokončiť inštaláciu. Skontrolujte či všetky ovládacie prvky autorádia fungujú správne. Táto kontrola zahŕňa ovládanie hlasitosti, vypínačov, tlačidiel a displeja. Následne skontrolujte, či je autorádio pevne a stabilne umiestnené a nekĺže. Palubnú dosku vráťte do pôvodného stavu a všetky diely uložte na svoje miesto.

Krok č. 8 - skontrolovanie funkčnosti

Pred dokončením inštalácie je dôležité skontrolovať či všetko funguje správne. Zapnite auto a overte, či autorádio funguje správne a je možné ho ovládať. Následne skontrolujte:

  • Zvukový systém autorádia a uistite sa, že je jasný a počuteľný, a či je možné prepnúť medzi rôznymi zdrojmi zvuku a nastaveniami.
  • Skontrolujte či sú reproduktory pripojené správne a zvuk z nich je kvalitný.
  • Uistite sa, že ste správne zapojili všetky káble a pripojenia.
  • Skontrolujte či je palubná doska správne namontovaná a pevne uchytená.
  • Na záver odstráňte prípadné nečistoty alebo odtlačky z autorádia a okolia.

Tipy, ako vybrať autorádio

Kombináciou silného výkonu autorádia a kvalitných reproduktorov je možné dosiahnuť intenzívny zvukový zážitok. Pri výbere autorádia je však dôležité zohľadniť viacero faktorov, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní o konkrétnom modeli. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere vášho nového autorádia:

  • Pri nákupe autorádia je dôležité zvážiť, aké formáty prehrávania by malo podporovať. Väčšina súčasných modelov bez problémov zvláda tradičné formáty ako MP3, WMA a AAC. Je tiež výhodou, ak autorádio umožňuje prijímať FM a AM vlny, prípadne disponuje tunerom RDS, ktorý zobrazuje informácie o staniciach, pesničkách a žánroch.
  • Citlivosť reproduktorov udáva, ako efektívne dokážu premeniť elektrický signál na zvuk. Vyššia citlivosť znamená, že reproduktor dokáže pri nižšom výkone generovať hlasnejší zvuk. To je výhodné pre menej náročných zákazníkov, ktorí ocenia zvukovú produkciu bez potreby vysokého výkonu.
  • Milovníci silného a plného zvuku by mali venovať pozornosť maximálnemu zaťaženiu reproduktorov. Vyššie hodnoty maximálneho zaťaženia umožňujú reproduktorom zvládnuť vyššie hlasitosti a intenzívnejšie basy bez deformácie zvuku. Tieto reproduktory sú ideálne pre tých, ktorí si prajú pocítiť každú rytmickú vibračnú frekvenciu a vytvoriť v aute atmosféru koncertného zážitku.
  • Pri nákupe reproduktorov a autorádia je vhodné skombinovať zariadenia s vyrovnaným pomerom výkonu, citlivosti a maximálneho zaťaženia. Tento optimálny pomer umožní dosiahnuť vysokú kvalitu zvuku a silnú zvukovú produkciu bez deformácií.
  • V prípade, že chcete viac posilniť zvukový zážitok, je možné reproduktory prepojiť s kvalitnejším autorádiom alebo s externými zosilňovačmi zvuku. Tieto zariadenia dokážu ešte viac posilniť výkon reproduktorov a zabezpečiť ešte bohatší a presnejší zvuk v celom spektre frekvencií.
  • Pre zjednodušené ovládanie vozidla je lepšie používať autorádio, ktoré je prepojené s volantom. Vďaka tomu môžete prostredníctvom volantu meniť stanice alebo nastavovať hlasitosť, čo umožňuje udržať plnú kontrolu nad vozidlom a zároveň si vychutnať jazdu bez zbytočného rozptyľovania sa.

Autorádio Sencor s displejom.