Tlakové hrnce
Varenie v tlakovom hrnci je veľmi jednoduché, na rozdiel od tradičného hrnca sa nemusíte obávať, že by sa vám jedlo pripálilo alebo vykypelo. Príprava pokrmov ako polievky, omáčky či dusené jedlá budú pre vás hračkou.
Už nemusíte stáť pri sporáku a neustále miešať, aby bolo jedlo uvarené rovnomerne, stačí suroviny nakrájať, vložiť ich do hrnca spolu s vodou a koreninami uzavrieť a nechať variť. O pár minút máte pripravený chutný obed či večeru, ktorá rozvonia celú kuchyňu.
Vyberte si svoj tlakový hrniec a zistite, na čo sa zamerať pri jeho výbere.
Prečo používať tlakový hrniec?
Tlakové hrnce, inak známe aj ako kuchty využívajú tlak na zvýšenie teploty vody nad jej bod varu, čo vedie k rýchlejšiemu vareniu potravín. Okrem kratšieho času varenia si jedlo zachováva vitamíny a živiny a zároveň sa znižuje aj spotreba energie potrebná k vareniu jedál. Tento hrniec môžete využiť na prípravu rôznych typov jedál vrátane mäsa, rýb, zeleniny a obilnín.
Objavte všetky výhody tlakových hrncov:
- Varenie pod tlakom
- Úspora energie
- Rýchlejšia príprava jedla
- Jedlo si zachováva živiny a vitamíny
- Univerzálnosť
Pri varení v tlakovom hrnci ušetríte veľa času, ktorý môžete využiť na príjemnejšie aktivity alebo ho stráviť s rodinou. Tajomstvo rýchleho varenia v tlakovom hrnci spočíva vo vyššom tlaku, ktorý umožňuje varenie jedla pri teplote medzi 120 a 140 °C namiesto bežných 100 °C. Vďaka tomu sa doba varenia skráti až o 60 až 70 %. Napríklad, ryža sa uvarí za 5 minút, šošovica za 8 minút a chutný guláš bude hotový za 45 minút.
Tlakové hrnce majú viacero bezpečnostných prvkov
Na prvý pohľad sa môže varenie v tlakovom hrnci zdať komplikované, ba dokonca nebezpečné. Dnešné moderné tlakové hrnce však eliminujú akékoľvek riziko a sú úplne bezpečné na používanie. Každý tlakový hrniec má minimálne dva bezpečnostné prvky, ktoré zabezpečujú bezpečné varenie.
Bezpečnostné funkcie tlakových hrncov:
- Prevádzkový ventil - reguluje tlak a uvoľňuje prebytočnú paru počas varenia, čo umožňuje presné nastavenie tlaku podľa potreby. Je potrebné ho pravidelne čistiť, aby fungoval správne.
- Bezpečnostný ventil - zasahuje pri nebezpečnom zvyšovaní tlaku v hrnci, čo sa môže stať, ak je niečo s pracovným ventilom nesprávne (napríklad upchatie).
- Bezpečnostná poistka - moderné hrnce majú bezpečnostné prvky, ako otvor v leme veka alebo tlakovú bezpečnostnú poistku, ktorá zabráni otvoreniu tlakového hrnca, pokiaľ je v ňom neustále vysoký tlak.
Tlakový hrniec kuchta vyberajte podľa objemu
Pri výbere kuchty pamätajte na to, že by ste ju mali naplniť najviac do dvoch tretín. Ak varíte potraviny, ktoré pri varení zväčšujú svoj objem, ako napríklad ryža alebo cestoviny, naplňte hrniec len do polovice. Na varenie v tlakovom hrnci je vždy potrebné pridať určité množstvo vody, ktoré závisí od množstva surovín a nastavenej teploty. Preto je dobré počítať s dostatočnou kapacitou hrnca.
Tlakový hrniec je dostupný s rôznym objemom:
- Tlakový hrniec 2l
- Tlakový hrniec 3l
- Tlakový hrniec 4l
- Tlakový hrniec 5l
- Tlakový hrniec 6l
Pozor na materiál kuchty
Kým v minulosti boli tlakové hrnce vyrobené prevažne z hliníka, dnes dominuje najmä nehrdzavejúca oceľ. Nerezová oceľ si zachováva svoje vynikajúce vlastnosti aj pri vysokých teplotách a tlaku, pričom je úplne bezpečná pre zdravie. Je tiež nenáročná na údržbu a v závislosti od modelu ju môžete dokonca umývať v umývačke riadu.
Oceľ 18/10, používaná v potravinárstve, je odolná voči kyselinám z potravín a má skvelú tepelnú vodivosť. Nerezové hrnce sú obvykle kompatibilné so všetkými typmi varných dosiek, vrátane indukčných. Pri drahších modeloch sa môžete stretnúť aj s vnútornou keramickou alebo mramorovou vrstvou.
Tlakový hrniec je dostupný v materiálovom prevedení:
- hliník
- nerez
Kľúčovou súčasťou tlakového hrnca je hrubé sendvičové dno, ktoré zaisťuje rýchle a efektívne varenie. Dobre udržuje teplo aj po odstavení hrnca z platne a pomáha predchádzať pripáleniu jedla. Niektoré modely majú dvojité sendvičové dno, ale pre ešte lepšie výsledky a rovnomerné rozloženie tepla odporúčame trojité sendvičové dno, ktoré je zložené z troch vrstiev - oceľ, hliník a opäť oceľ.
Kuchta hrniec má viacero praktických funkcií
Kvalitné moderné tlakové hrnce sú vybavené praktickými funkciami a príslušenstvom, ktoré zjednodušujú varenie.
- Stupnica naplnenia - vo vnútri hrnca sú vyznačené rysky, ktoré vám presne ukážu, koľko surovín môžete do hrnca pridať, takže sa nemusíte spoliehať na odhad.
- Časovač - umožňuje nastaviť presný čas varenia a po jeho uplynutí vás upozorní zvukový signál.
- Funkcia dvojitého varenia - umožňuje zvoliť si medzi dvoma úrovňami tlaku. Nižší tlak je vhodný pre zeleninu, polievky a strukoviny, vyšší tlak sa hodí na prípravu mäsa.
- Regulátor - nastaví optimálny tlak pre rôzne druhy mäsa, ako sú ryby, hydina či hovädzie mäso.
- Indikátor zvyškového tlaku - signalizuje, kedy je potrebné vypustiť paru a kedy môžete bezpečne otvoriť hrniec.
- Nepriľnavý povrch - zaručuje jednoduchšie čistenie a zabraňuje prichytávaniu jedla počas varenia.
- Parný kôš - perforovaná vložka na stojane, ktorá je ideálna na zdravú prípravu jedál v pare, najmä zeleniny.
- Kovový rozdeľovač - umožňuje variť súčasne rôzne druhy jedál, napríklad mäso na dne a zeleninu v parnom koši.
- Termostat - ponúka možnosť regulovať teplotu počas varenia.
Ďalší pomocníci na varenie
Vyberte si svoj nový kuchta hrniec a začnite variť rýchlejšie a zdravšie. Objednávať môžete priamo z nášho e-shopu a vybrané modely nájdete vystavené aj na predajniach Planeo po celom Slovensku. Okrem kuchta hrncov u nás kúpite aj mnoho ďalších pomocníkov, ako aj rôzne nástroje na varenie:
11 produktov
U Vás už 10.10.
U Vás už 10.10.
U Vás už 10.10.
Použité obrázky sú iba ilustratívne a technické špecifikácie sa môžu v priebehu času zmeniť bez predchádzajúceho upozornenia.