Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať herný monitor

Hráči sa pri kúpe nového gaming monitora zameriavajú na množstvo technických parametrov, ako je rozlíšenie, rýchla odozva a vysoká obnovovacia frekvencia. Dôležitých je však aj veľa ďalších faktorov, a preto sme si pre vás pripravili článok, v ktorom vám vysvetlíme, ako vybrať herný monitor tak, aby spĺňal všetky vaše požiadavky.

Ako vybrať herný monitor?

Gaming monitory ponúkajú viacerí výrobcovia 

Výrobcovia monitorov sa stále viac snažia špecifikovať svoje produkty podľa toho, na aký účel budú používané. Tým sa zabezpečuje, že si zákazníci môžu vybrať monitor, ktorý najlepšie vyhovuje ich potrebám a preferenciám. Ak hľadáte herný monitor, v našej ponuke nájdete špeciálnu kategóriu, v ktorej nájdete všetky modely určené k hraniu hier. 

Hráčske monitory ponúkajú títo výrobcovia: 

  • SAMSUNG 
  • LENOVO 
  • ASUS 
  • ACER 
  • XIAOMI 
  • AOC 
  • MSI

Zakrivený vs. plochý monitor 

V súčasnosti nájdete na trhu okrem klasických monitorov aj zakrivené monitory, ktoré sú obľúbené najmä u profesionálnych hráčov. Nedá sa s určitosťou povedať, ktorý typ monitora je lepší, pretože každý má svoje výhody aj nevýhody. V tomto prípade preto záleží len na vás, ktorý typ vám bude viac vyhovovať. 

Plochý monitor - je veľmi praktický a vhodný na akúkoľvek prácu s počítačom. V porovnaní so zakriveným monitorom je cenovo dostupnejší a ich ponuka je oveľa väčšia.

Zakrivený monitor - ponúka vylepšený zážitok tým, že rozširuje zorné pole a zároveň menej zaťažuje oči. Jeho veľkou výhodou je, že môžete využívať jediný monitor alebo kombinovať dva zakrivené monitory. Je však dôležité spomenúť, že zakrivené monitory môžu mať aj nevýhody. Pri zmene priameho uhla pohľadu môže dochádzať k čiastočnému odrazu a oslneniu, pretože svetelné zdroje prichádzajú z rôznych uhlov namiesto jedného.

Zakrivený herný monitor.

Herný monitor s lesklou alebo matnou obrazovkou? 

Okrem fyzického tvaru monitoru je dôležité si všímať aj jeho plochu. Na výber sú herné monitory s lesklou alebo matnou obrazovkou, záleží len na vás, ktorý povrch vám pri hraní hier bude viac vyhovovať. 

Matná obrazovka - redukuje odlesky a odrážanie svetla, čo znamená, že obraz nie je narušený nežiaducimi odrazmi a odleskami. To oceníte najmä pri svetlých alebo dobre osvetlených miestnostiach.

Lesklá obrazovka - v porovnaní s matnou obrazovkou môže mať jasnejšie a výraznejšie farby. To môže byť výhodou pri hraní hier alebo pri sledovaní filmov, kde sú bohaté farby kľúčovým faktorom. Lesklý displej môže byť vhodný pre použitie v tmavých miestnostiach, kde nie je problém s odleskami.

LCD vs. LED displej herného monitora 

Hráčske monitory sa líšia svojím displejom, pričom môžu využívať LCD alebo LED podsvietenie. Obidva typy monitorov majú svoje výhody a poskytujú kvalitný obraz, pričom LED monitory sú často preferované pre ich výkonnosť a energetickú efektívnosť.

LCD (Liquid Crystal Display) - sú obľúbené pre svoj výkon a dostupnú cenu. Táto technológia využíva tekuté kryštály na prenos obrazu na obrazovku. Tradične sú tieto monitory podsvietené pomocou CCFL (žiaroviek so studenou katódou), čo zabezpečuje jas a kontrast obrazu.

LED (Light Emitting Diode) - sú v skutočnosti stále monitory s technológiou LCD, ale s pokročilým LED podsvietením. LED podsvietenie prináša niekoľko výhod, vrátane výrazne lepšej kvality obrazu, vyššieho jasu, nižšej spotreby energie a zvyčajne tenkého a štíhleho dizajnu. Pre hranie hier sú LED monitory preferovanou voľbou. 

Herný monitor

Herné monitory podľa pomeru strán 

Herné monitory sú dostupné v rôznych pomeroch strán, pričom každý z nich ponúka určité výhody pre rôzne typy hier. Monitory sú dostupné v týchto pomeroch strán: 

  • 4:3 - tento tradičný pomer strán bol kedysi bežný, ale dnes sa pre herné monitory nepoužíva. Môže byť vhodný pre retro hry a staré herné konzoly, ale pre moderné hry nie je optimálny.
  • 16:9 - je najbežnejší a vhodný je pre väčšinu hier. Full HD monitory s týmto pomerom strán poskytujú kvalitný obraz a sú ideálne pre bežné hry, kancelárske použitie a multimediálny obsah.
  • 16:10 - ponúkajú o niečo viac vertikálneho priestoru v porovnaní s 16:9 monitormi. Tento pomer strán sa často uprednostňuje pre prácu s textom a grafikou, ale stále je vhodný aj pre hranie hier.
  • 21:9 - Ultra-široké monitory s pomerom strán 21:9 sú skvelé pre hranie hier, ktoré podporujú tento formát. Poskytujú širší zorný uhol a viac priestoru na obrazovke, čo môže byť výhodné pri hrách s panoramatickým rozsahom alebo simulátormi.
  • 32:9 - extrémne široký pomer strán je charakteristický pre niektoré veľmi veľké monitory. Je ideálny pre hry, ktoré podporujú ultra-široký formát a poskytuje impozantný zorný uhol a obrovský priestor na obrazovke.

Hráčsky monitor a typ panelu 

Hráčske monitory môžu využívať tri typy panelov. Ak hľadáte cenovo dostupné riešenie s rýchlym časom odozvy, môže byť TN panel vhodnou voľbou. Ak preferujete lepšiu farebnú reprodukciu a kontrast, ale IPS monitor sa vám zdá príliš drahý, mohol by byť pre vás VA panel vhodným kompromisom. Ak však hľadáte najvyššiu kvalitu obrazu a ste ochotní investovať viac, IPS panel by bol najlepšou voľbou pre profesionálne účely a náročné použitie.

Typy panelov:

  • TN (Twisted Nematic) je najstaršou LCD technológiou, ktorá je stále veľmi rozšírená, predovšetkým kvôli svojej nízkej cene. Monitory s TN panelmi majú obmedzenú farebnú reprodukciu a obmedzené pozorovacie uhly. Ich výhodou je rýchla odozva, čo je dôležité pre hranie hier a sledovanie rýchlo pohybujúcich sa objektov.
  • Monitory s VA (Vertical Alignment) predstavujú kompromis medzi cenovo dostupnými TN panelmi a drahšími IPS panelmi. Hráčom poskytujú vysokokvalitný obraz s výborným kontrastom a hĺbkou farieb. Ich pozorovacie uhly sú lepšie ako u TN panelov, ale nepresahujú úroveň IPS panelov.
  • IPS (In-Plane Switching) panely patria medzi najkvalitnejšie monitory na trhu. Sú schopné poskytovať široké pozorovacie uhly a zachovávať výbornú kvalitu obrazu. Tieto monitory sú ideálne pre profesionálnu grafiku. Sú však často drahšie v porovnaní s ostatnými typmi panelov.

Herný monitor prehnutý.

Herné monitory sa líšia veľkosťou obrazovky 

Jedným z najdôležitejších parametrov pri výbere herného monitora je jeho veľkosť. Uhlopriečka je vyjadrená v palcoch, avšak výrobcovia často uvádzajú aj počet centimetrov. Herné monitory môžeme podľa veľkosti uhlopriečky rozdeliť nasledovne: 

  • do 24"- monitory vhodné na bežné používanie, prípadne ideálne riešenie na umiestnenie dvoch monitorov vedľa seba. 
  • od 25" do 27" - vhodné do kancelárií a na každodennú prácu s počítačom. Veľkosť je ideálna k bežnému pracovnému stolu.
  • od 28" do 32"- monitory vhodné na hranie hier alebo prácu s grafikou. Ich veľkosť zastúpi aj dva monitory, v tomto prípade sa odporúča aspoň 2K rozlíšenie. 
  • viac ako 33"- túto veľkosť majú zvyčajne monitory slúžiace ako reklamné pútače alebo prehľadové tabule, pretože sa dobre čítajú aj s väčšej vzdialenosti. 

Pozor na rozlíšenie obrazovky 

Rozlíšenie herného monitora je kľúčovým parametrom, ktorý ovplyvňuje kvalitu zobrazovaného obrazu. Jedná sa o počet zobrazovaných bodov, ktoré dokáže monitor reprodukovať na svojej obrazovke a spolu vytvárajú jednotný obraz. Všeobecne platí, že čím vyššie je rozlíšenie, tým jemnejší a ostrejší je obraz, pričom jednotlivé pixely nie sú viditeľné.

Rozlíšenie obrazovky monitora môže byť nasledovné:

  • HD (1280 x 720) - poskytuje vylepšený obraz v porovnaní s tradičnými CRT monitormi, avšak pre hranie hier je nedostatočné. 
  • Full HD (1920 x 1080) - je ekvivalentom 1080p HDTV. Tento štandard poskytuje krištáľovo čistý obraz, ktorý je vhodný pre bežné použitie, hranie hier a sledovanie filmov a videí.
  • Quad HD / 2K (2560 x 1440) - poskytuje štyrikrát viac pixelov ako HD. Tieto monitory sa vyznačujú mimoriadnou čistotou obrazu a sú ideálne pre náročné aplikácie, ako je CAD, grafický dizajn a profesionálne úpravy fotografií a videa.
  • Ultra HD / 4K (3840 x 2160) - je štyrikrát vyššie, ako Full HD a poskytuje nádherný a pohlcujúci obraz. Je ideálne pre hráčov, grafických profesionálov a filmových nadšencov, ktorí chcú vidieť najjemnejšie detaily. Treba však poznamenať, že pre optimálny výkon a správne zobrazenie 4K obsahu by ste mali mať aj dostatočne výkonnú grafickú kartu.

Gaming monitor MSI.

Odozva herného monitoru 

Rýchla odozva je dôležitá pre hráčov a všetkých, ktorí pracujú s rýchlo pohybujúcimi sa obrazmi, pretože pomalšia odozva môže spôsobiť rozmazanie obrazu alebo zobrazenie škvŕn. Odozva obrazovky sa meria v milisekundách (ms) a predstavuje čas, ktorý je potrebný pre jeden pixel, aby prešiel z čiernej farby na bielu a potom sa vrátil späť na čiernu. Rýchla odozva je kľúčovým faktorom pre plynulé zobrazenie rýchlo pohybujúcich sa objektov a minimalizuje rozmazanie obrazu. 

Väčšina bežných LCD/LED/3D LCD monitorov má odozvu v rozmedzí 5 až 6 ms. Táto hodnota je dostatočná pre väčšinu bežných úloh, ako je práca na počítači, surfovanie na internete a sledovanie videí.

Monitory s technológiou IPS (In-Plane Switching) majú tradične pomalšiu odozvu, ktorá sa pohybuje od 6 ms až po 14 ms. Novšie modely IPS monitorov môžu mať odozvu okolo 6 ms, čo je vylepšenie oproti starším verziám, ale stále pomalšie v porovnaní s niektorými LCD/LED monitormi.

Hráčsky monitor a obnovovacia frekvencia 

Obnovovacia frekvencia hrá dôležitú úlohu pri určovaní plynulosti obrazu na monitore. Táto hodnota označuje, koľkokrát za sekundu sa obraz na obrazovke obnovuje alebo prekresľuje. Vyššia obnovovacia frekvencia má teoreticky za následok plynulejší obraz s menším množstvom blikania, škvŕn, dvojitých obrazov a tieňov.

Typické monitory LCD/LED majú minimálnu obnovovaciu frekvenciu 60 Hz, čo je dostatočné na väčšinu bežných činností a pohodlné sledovanie obrazu.

Preto, aby ste boli pri hraní hier spokojní, odporúčame vám pri výbere herného monitora vyberať z modelov s vyššou obnovovacou frekvenciou, aspoň nad 75 Hz.

Herné monitory a monitory určené pre náročnejších užívateľov sú často vybavené obnovovacou frekvenciou 120 Hz alebo dokonca 144 Hz. Tieto vyššie hodnoty sú vhodné pre hráčov, ktorí vyžadujú maximálnu plynulosť pri hraní hier s vysokými obnovovacími frekvenciami.

Technológie podporujúce obnovovaciu frekvenciu

Aby bol váš herný zážitok skutočne dokonalý, vyberte si gaming monitor, ktorý bude vybavený technológiou AMD FreeSync alebo NVIDIA G-SYNC. Tieto technológie slúžia na synchronizáciu obnovovacej frekvencie monitora a snímkovej frekvencie grafickej karty, čo v konečnom dôsledku zabezpečuje hladší obraz bez trhania, sekania a chvenia.

Zariadenia s technológiou AMD FreeSync sú často považované za cenovo dostupnejšie alternatívy oproti monitorom so zabudovanou technológiou NVIDIA G-SYNC. Dôvodom je, že monitory s technológiou G-SYNC vyžadujú špeciálny hardvérový čip, čo vedie k vyšším nákladom na monitor. 

Dôležité je tiež poznamenať, že od roku 2019 majú majitelia grafických kariet NVIDIA možnosť využívať monitory s technológiou AMD FreeSync vďaka podpore štandardu Adaptive Sync. 

Hráčsky monitor G-SYNC.

Technológia HDR mení herný zážitok 

Jednou z najvýznamnejších noviniek v oblasti herných monitorov je technológia HDR. Aj keď sme ju zvykli vidieť u televízorov, teraz sa objavuje aj u monitorov, ktoré sú určené k hraniu hier alebo sledovaniu filmov. Tieto monitory ponúkajú širší dynamický rozsah a obraz, ktorý pôsobí hlbšie a realistickejšie.

Čo by ste mali vedieť o technológii HDR? 

HDR umožňuje zobraziť širokú škálu krásnych farieb pri rôznych úrovniach jasu. To znamená, že scény majú výraznejšie a viac detailné farby.

Vďaka HDR sú scény viac detailné, pretože HDR dokáže zachytiť detaily v tmavých aj svetlých častiach obrazu. Tmavé oblasti sú bohaté na detaily bez šedých šmúh a svetlé oblasti zostávajú farebné a ostré, bez prepaľovaných bielych plôch.

Maximálny jas pre HDR by mal byť aspoň 300 nitov, ale dostupné sú aj monitory s ešte väčším jasom, napríklad 400, 600, 1000 nitov a viac. Všeobecne platí, že vyšší jas znamená realistickejšie a dynamické zobrazenie obrazu.

Farebná hĺbka herného monitora a kontrast

Farebná hĺbka monitora ovplyvňuje počet rôznych odtieňov farieb, ktoré môže monitor zobraziť. Vysoká farebná hĺbka je zvlášť dôležitá pre profesionálnych hráčov, grafikov a dizajnérov, ktorí pracujú s farebnými detailmi. 

  • 8-bitová farebná hĺbka - štandardný typ monitora môže zobraziť až 16 miliónov rôznych odtieňov farieb. Pre väčšinu bežných používateľov je to viac než dostatočné a poskytuje skvelý vizuálny zážitok.
  • 10-bitová farebná hĺbka - monitory s touto farebnou hĺbkou sú schopné zobraziť až miliardu rôznych odtieňov farieb, vďaka čomu dokáže dosiahnuť maximálnu farebnú presnosť.

Kontrast monitora je dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje kvalitu zobrazených farieb a detailov. Statický kontrast je pomer medzi najtmavšou a najsvetlejšou hodnotou, ktorú monitor dokáže zobraziť v jednom okamihu. Čím vyšší je tento pomer, tým výraznejšie budú farby a detaily na obrazovke. Pre kancelárske použitie a bežné úlohy môže stačiť pomer okolo 400:1, ale pre hry, filmy a náročnú grafickú prácu je odporúčaný pomer aspoň 1000:1 alebo vyšší. Kvalitné monitory môžu dosiahnuť pomer 2000:1 a viac. 

Herný monitor a konektivita.

Herný monitor a konektivita 

Gaming monitor má vo svojej výbave viacero vstupov a výstupov, ktoré zjednodušujú pripojenie počítača a ďalších zariadení. Pri výbere nového herného monitoru si skontrolujte, aké možnosti pripojenia ponúka tak, aby ste s pripojením ďalších zariadení nemali problém. 

  • DisplayPort - považuje sa za najkvalitnejší spôsob pripojenia počítača k monitoru, najmä pre profesionálnych grafikov. Podporuje rozlíšenie presahujúce Full HD a umožňuje použitie 10-bitových farieb.
  • HDMI - je široko používaný konektor, ktorý zvláda vysoké rozlíšenie. Avšak farebná hĺbka je obmedzená na 8-bitové farby, čo môže byť dostačujúce pre väčšinu používateľov, ale nie pre profesionálnych hráčov.
  • USB-C kábel - týmto spôsobom je zabezpečený natívny prenos obrazu a súčasne aj prenos dát (s monitorom vybaveným USB rozbočovačom), sieťových dát a dokonca, aj napájanie. Táto technológia poskytuje výrazný komfort užívateľom či už pracujú na cestách alebo doma. Pri výbere si dajte pozor na to, že nie všetky monitory s USB-C ponúkajú tú istú funkcionalitu. Niektoré z nich poskytujú iba obrazový vstup cez toto rozhranie.
  • Technológia Bluetooth - môže byť integrovaná priamo v monitore a umožňuje napríklad prehrávať hudbu z vášho telefónu priamo cez reproduktory monitora.
  • VGA - je konektor, ktorý sa nachádza na niektorých starších počítačoch a notebookoch. Používa sa najmä na pripojenie k projektorom. Aj keď podporuje 10-bitové farby, pre náročnejšie aplikácie už nestačí, a to aj pri rozlíšení Full HD, kde klesá ostrosť obrazu.
  • DVI - je často používaný konektor na pripojenie k stolným počítačom, avšak nie je veľmi rozšírený inde ako na grafických kartách. Jeho maximálne využiteľné rozlíšenie je 2K, čo ho robí vhodným pre bežné použitie.
  • 3,5 mm jack - slúži na pripojenie slúchadiel priamo k monitoru. 

Na starších monitoroch môžete nájsť aj menej bežné konektory, ako je Scart, S-video, BNC alebo sériový port. Tieto konektory boli v minulosti používané pre pripojenie rôznych zariadení, ako napríklad prehrávačov videokaziet a starších televíznych systémov, ale dnes sú zriedkavé a nepoužívajú sa pre moderné počítače a monitory.

Herný monitor s možnosťou nastavenia obrazovky.

Hráčske monitory sú vybavené užitočnými funkciami 

Okrem špičkových technických parametrov sú herné monitory častokrát vybavené aj rôznymi funkciami, ktoré skvalitňujú váš herný zážitok a zároveň myslia na vaše zdravie. Váš nový herný monitor môže mať tieto funkcie: 

  • Low Blue Light - je technológia špeciálne navrhnutá tak, aby znižovala množstvo modrého svetla žiariaceho z monitora.
  • HP Eye Ease - taktiež znižuje emisiu modrého svetla z displeja monitora, avšak zachováva presnosť farieb a kvalitu obrazu na obrazovke.
  • Flicker-free - táto technológia zabraňuje blikaniu obrazovky, čím zabezpečuje pohodlnejšie hranie hier najmä počas dlhého používania monitora. 
  • Pivot - umožňuje naklápanie monitoru a prispôsobenie pozorovacieho uhla. 

Gaming monitor cena 

Častokrát hrá cena významnú úlohu pri rozhodovaní o kúpe, preto sme sa rozhodli rozdeliť herné monitory do viacerých kategórií podľa ceny. Pri výbere vám samozrejme odporúčame porovnať si najskôr vyššie spomínané kritériá a nechať cenu rozhodnúť až na záver. 

  • do 200 eur - najlacnejšie modely vhodné pre začiatočníkov. 
  • od 200 eur do 450 eur - zlatá stredná cesta, monitory vhodné pre hobby hráčov. 
  • od 450 eur a viac - najlepšie monitory vhodné pre profesionálov. 

 

Súvisiace kategórie

Herné monitory PC a notebooky Monitory Počítače a IT