Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kancelársku stoličku

Ako vybrať kancelársku stoličku, ktorá bude nielen pohodlná, ale bude tiež prispievať k vašej produktivite? Vo svete moderného pracovného prostredia je kancelárska stolička omnoho viac ako len kus nábytku. Je to nástroj, ktorý ovplyvňuje váš komfort, zdravie a efektívnosť pri práci. V tomto článku vám predstavíme dôležité faktory, ktoré je potrebné zvážiť pri výbere kancelárskej stoličky, aby ste mohli robiť svoju prácu s ľahkosťou a bez zbytočných bolestí.

Kancelárska stolička v domácej kancelárii.

V dnešnej dobe, kde trávime čoraz viac času prácou na počítači, sa stáva kancelárska stolička neoddeliteľnou súčasťou našich domácich home office pracovísk. Je však dôležité vedieť, že výber kancelárskej stoličky nie je len otázkou dizajnu, ale aj funkcionality a pohodlia. Preto sa pri výbere zameriame na dôležité vlastnosti kancelárskej stoličky, ako je ergonómia, typ mechaniky, materiál a tiež funkcie, ktoré by žiadnej kvalitnej kancelárskej stoličke nemali chýbať.

Kancelárske stoličky – výber podľa typu mechaniky

Pri hľadaní ideálnej kancelárskej stoličky sa otázka vhodnej mechaniky stáva rozhodujúcim faktorom pre váš celkový komfort a pohodu počas pracovných hodín. Každý typ mechaniky prispieva k rôznym ergonomickým vlastnostiam a ponúka unikátne možnosti nastavení, ktoré môžu ovplyvniť váš pracovný život. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme rôzne typy mechaník, ktoré sa používajú pre kancelárske stoličky a uvádzame aj ich hlavné výhody a nevýhody.

Hojdacia mechanika

Hojdacia mechanika, ako už z názvu vyplýva, predstavuje základnú úroveň pohybu, umožňujúcu iba kolísanie. Tento typ mechaniky nemá možnosť nezávislého nastavenia sklonu sedadla ani operadla. Aj keď je operadlo pripevnené k sedadlu, hojdacia mechanika umožňuje plynulý pohyb dopredu a dozadu. Hojdanie sa dá nastaviť pod sedadlom, a to buď skrutkou alebo ovládacími páčkami, pričom je možné kreslo zablokovať v základnej polohe.

Výhodou tejto mechaniky je jednoduchá konštrukcia a pohodlný pohyb v smeroch dopredu a dozadu. Nevýhodou zostáva základná úroveň ergonómie, ktorú tento typ kancelárskej stoličky ponúka.

Synchrónna mechanika

Synchrónna mechanika poskytuje vynikajúce ergonomické vlastnosti, pretože operadlo stoličky reaguje na pohyby chrbta spolu s nakláňaním. Tento typ kancelárskej stoličky umožňuje synchronizovanú úpravu sklonu operadla a náklonu sedadla, čím zabezpečuje optimálnu podporu počas dlhodobého sedenia. Nastavenie stoličky je jednoduché pomocou skrutky alebo páčok, a ak preferujete fixnú polohu, je možné stoličku zamknúť do želanej pozície.

Výhodou tejto stoličky sú vynikajúce ergonomické vlastnosti a synchronizovaná úprava sklonu operadla a sedadla. Nevýhodou zostáva vyššia cena oproti jednoduchším mechanikám.

Kancelárska stolička so synchrónnou mechanikou.

Asynchrónna mechanika

Asynchrónna mechanika umožňuje individuálne nastavenie sklonu sedadla nezávisle od operadla. S trojicou páčok umiestnených pod sedadlom môžete nastavovať výšku sedadla, polohu operadla a sklon sedadla podľa svojich preferencií. Táto variabilita robí asynchrónnu mechaniku ideálnou pre tých, ktorí vyžadujú špecifické nastavenia pre svoje zdravotné potreby.

Tento typ kancelárskej stoličky patrí medzi najvyhľadávanejšie najmä pre jej Individuálne nastavenie sklonu sedadla a operadla. Nevýhodou môže byť zložitejšie ovládanie stoličky v porovnaní s jednoduchšími mechanikami.

Kĺbová mechanika

Kĺbová mechanika umožňuje prispôsobenie výšky, sklonu a hĺbky operadla s použitím plastovej skrutky umiestnenej na zadnej strane stoličky. Možné je aj ovládanie pomocou stláčacích alebo vysúvacích páčok, hoci ovládanie môže byť fyzicky náročnejšie v prípade utiahnutých skrutiek. Tento typ mechaniky vyniká v individuálnych nastaveniach, avšak môže byť náchylnejší na poruchy v dôsledku namáhaných skrutiek.

Pohodlná ergonomická kancelárska stolička.

Z akého materiálu si vybrať kancelársku stoličku?

Výber správnej kancelárskej stoličky by nemal končiť len pri dizajne a ergonómii. Rovnako dôležitý je aj materiál, z ktorého je stolička vyrobená a poťah, ktorý ju obklopuje. Aj farba kancelárskej stoličky môže ozvláštniť a oživiť akýkoľvek pracovný alebo domáci interiér. K dispozícii je široká škála farieb a vzorov a dokonca aj základné farby môžu pôsobiť zaujímavo. Biele a červené stoličky sú populárne voľby a spolu s modrými predstavujú univerzálne a živé farebné alternatívy.

Poťahový materiál kancelárskej stoličky

Pri výbere poťahového materiálu je dôležité zohľadniť nielen estetiku, ale aj praktickosť a pohodlie. Materiály vhodné pre každodenné používanie by mali byť dobre umývateľné a zároveň priedušné.

Syntetická koža ponúka luxusný vzhľad a jednoduchú údržbu. Avšak, v neklimatizovaných kanceláriách môže v letnom období pôsobiť neprakticky a má nižšiu životnosť pri aktívnom používaní. Naopak sieťovina je priedušný materiál, vhodný aj pre neklimatizované prostredia, má moderný vzhľad a zabezpečuje výbornú ventiláciu. Čalúnenie je často využívané v podnikoch pre svoju cenovú dostupnosť. Je teplejšie ako sieťovina, avšak s dlhou životnosťou pri bežnom používaní.

Poťah kresla

Poťah kresla by mal byť vyberaný podľa účelu použitia a osobných preferencií. Ideálny poťah pre každodenné používanie by mal byť nielen príjemný na dotyk, ale aj umývateľný a priedušný.

Sieťovina a textilné čalúnenie sú príjemné na dotyk a poskytujú priedušnosť. Vyžadujú si však pravidelnú údržbu a čistenie. Koža a syntetická koža pôsobia reprezentatívne a elegantne, ale sú studené na dotyk a môžu podporovať potenie, najmä v letných mesiacoch. Vyžadujú si tiež náležitú údržbu. Lakované drevo a polyuretán sú odolné voči mechanickým a chemickým poškodeniam a ideálne pre stoličky s vysokým rizikom poškodenia poťahu.

Rôzne dizajnové variácie kancelárskych stoličiek.

Ako si vybrať kancelársku stoličku podľa svojej výšky?

Kancelárske stoličky sú dnes vybavené rôznymi nastaviteľnými časťami a jedným z najdôležitejších faktorov je bezpochyby nastaviteľnosť výšky sedadla. Pre osoby vyššie, ako 175 cm je dôležité mať možnosť prispôsobiť výšku stoličky tak, aby sedeli pohodlne a mali správne držanie tela. Dlhodobé sedenie na stoličke, ktorá nie je prispôsobená vašej výške, môže totiž spôsobiť nepríjemné bolesti chrbta a krčnej chrbtice.

Správne nastavenie výšky stoličky zabezpečuje, že sú vaše nohy prirodzene plocho na zemi, kolená sú v pravom uhle a oči sú v rovine s hornou hranou monitora.

V prípade drahších modelov môžete naviac získať nastaviteľnú bedrovú opierku. Táto funkcia je neoceniteľná pre osoby vyššie ako 175 cm, pretože umožňuje prispôsobiť výšku, hĺbku alebo oboje, čím zabezpečuje optimálnu podporu chrbtice počas dlhodobého sedenia. Zvoliť správnu výšku bedrovej opierky môže mať výrazný vplyv na celkovú pohodu a prevenciu bolestí.

Správne nastavená kancelárska stolička.

Aké ďalšie vlastnosti si všímať pri kúpe kancelárskej stoličky?

Okrem dizajnu a materiálového prevedenia kancelárskej stoličky je dôležité si všímať aj ďalšie vlastnosti, ktoré môžu mať rozhodujúci vplyv na váš komfort pri práci.

Anatomické a ergonomické spracovanie stoličky vám poskytne dostatočnú podporu pre dlhodobé sedenie. Zamerajte sa na sedadlo stoličky a tvar bedrovej opierky. Tieto dve časti by mali byť nastaviteľné.

Podrúčky prispievajú k celkovému komfortu. Nastaviteľné opierky rúk sú ideálne pre prispôsobenie výšky, ale aj rotáciu a posun vrchnej časti, čo ocenia najmä tí, ktorí trávia za počítačom veľa času.

Hlavová opierka môže byť príjemným doplnkom pre dlhšie sedenie. Aj keď nie všetky stoličky sú vybavené hlavovou opierkou, ich prítomnosť môže výrazne prispieť k relaxácii krku a chrbtice.

Typ koliesok závisí od povrchu, po ktorom sa stolička bude pohybovať. Mäkké pogumované kolieska sú vhodné pre tvrdé povrchy, zatiaľ čo tvrdé plastové kolieska sú ideálne pre mäkké povrchy.

Nezabúdajte ani na nosnosť kancelárskej stoličky, ovplyvňuje nielen trvanlivosť stoličky, ale najmä bezpečnosť a pohodlie užívateľa. V prípade, že nosnosť stoličky nie je primeraná váhe užívateľa, môže to viesť k poškodeniu konštrukcie a strate stability. Štandardná nosnosť stoličky sa pohybuje okolo 150 kg, robustnejšia verzia stoličky môže mať nosnosť až 200 kg alebo viac.

Ergonomická kancelárska stolička s kolieskami.

Rozdiel medzi kancelárskou stoličkou a kancelárskym kreslom

Kancelárske kreslá často predstavujú kombináciu elegancie a pohodlia. Ich robustnejšia konštrukcia a fixné podrúčky s operadlom pridávajú do pracovného priestoru estetický prvok. S možnosťou hojdacieho mechanizmu sú ideálne na krátke prestávky alebo odpočinok. Avšak, v porovnaní so stoličkami môžu ponúknuť obmedzenejšie možnosti nastavenia, keďže operadlo a sedák tvoria jeden celok.

Skvelou alternatívou sú herné kreslá, ktoré sú optimalizované pre maratónske herné zážitky a prinášajú aj niekoľko výhod do kancelárskeho prostredia. Poskytujú podporu chrbtice a krku, čím minimalizujú únavu pri dlhodobom sedení, umožňujú nastavenie výšky, sklonu a polohy, aby vyhovovali individuálnym preferenciám. Bonusom sú zabudované reproduktory a subwoofery pre pohlcujúci herný zážitok.

Na druhej strane sú tu kancelárske stoličky, ktoré sa vyznačujú flexibilitou a väčšou prispôsobivosťou. Ich oddelené sedáky a operadlá umožňujú precíznejšie nastavenie pre rôzne typy používateľov. Kancelárske stoličky sú ideálne pre tých, ktorí si cenia individuálnu podporu chrbtice a rôzne možnosti nastavenia.

Štýlové herné kreslo Yenkee.

Správne sedenie na stoličke alebo, ako sedieť za PC

Správne sedenie nie je len otázkou pohodlia, ale aj zdravia. Sedavý spôsob života, ktorý mnohí z nás vedú, môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy, vrátane bolesti chrbta, krčnej chrbtice a iných ortopedických ťažkostí. Správne sedenie podporuje správne držanie tela, znižuje stres na chrbticu a minimalizuje riziko dlhodobých problémov.

Menenie polôh a pravidelné prestávky

Aj keď máte kancelársku stoličku najvyššej kvality, dlhodobé sedenie bez pohybu môže byť stále škodlivé. Je dôležité meniť polohy a robiť si pravidelne prestávky, pretože to stimuluje krvný obeh, uvoľňuje svaly a zlepšuje koncentráciu.

Počas prestávky si môžete krátko zacvičiť, natiahnuť sa alebo sa ísť jednoducho prejsť. Tieto krátke pauzy od sedenia môžu mať pozitívny vplyv na vašu fyzickú a duševnú pohodu.

Náš tip: aj také smart hodinky vám vedia pripomenúť kedy je čas na prestávku. Odborníci odporúčajú robiť si prestávky aspoň každú hodinu. Tento časový interval si viete jednoducho nastaviť v mobilnej aplikácii určenej pre vaše inteligentné hodinky.

Nastaviteľný stôl, ako bonus

Určite ste už počuli o výškovo nastaviteľných stoloch, ktoré vám umožňujú striedať sedenie so státím. Tieto špeciálne stoly sú skvelým doplnkom a podporujú váš aktívny životný štýl a prispievajú k celkovému zdraviu tela.

Udržiavanie správnej polohy pri sedení za počítačom nie je iba o pohodlnosti, ale aj o vašom celkovom zdraví. Vyhnite sa negatívnym účinkom dlhodobého sedenia a objavte praktické rady na optimálne nastavenie pracovného prostredia v našom článku “Ako správne sedieť za PC”.

Správne sedenie na stoličke a za počítačom.

Cena kancelárskych stoličiek

Cena kancelárskej stoličky sa zvyčajne odráža v kvalite materiálov a funkcií, ktoré stolička ponúka. Investícia do ergonomicky navrhnutej kancelárskej stoličky môže mať pozitívny vplyv na vaše zdravie a pohodu pri dlhodobom sedení.

V cenovej kategórii do 100 eur nájdete základné nastavenia stoličky, jednoduchý dizajn s plastovou konštrukciou a textilným poťahom. Tieto lacnejšie kancelárske stoličky sú ideálne pre krátkodobé sedenie.

V strednej cenovej kategórii do 100 – 300 eur majú stoličky do kancelárie nastaviteľné podrúčky, čalúnenie z textilu alebo kože a lepšiu odolnosť. Užívatelia, ktorí trávia viac času za stolom ocenia práve tento typ kancelárskej stoličky.

Pre náročných užívateľov, manažérov a intenzívne pracovné prostredie sú tu kancelárske stoličky s množstvom nastavení a s masážnymi prvkami. Používajú prémiové materiály, ako je koža, ktorá má vyššiu odolnosť voči opotrebeniu. Tieto stoličky sa pohybujú v cenovej relácii od viac ako 300 eur.

 

Súvisiace kategórie

Nábytok Kancelársky nábytok Kancelárske stoličky