Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať komínový digestor

Komínové odsávače pár sú efektívnym pomocníkom v boji s dymom a mastnotami v kuchyni. Bývajú napojené priamo na komín a disponujú silným sacím výkonom. Dostupné sú vo viacerých prevedeniach a staviť môžete na moderný sklenený dizajn či módny retro štýl. Okrem vizuálnej stránky je rovnako dôležitá aj technická stránka. S parametrami, ktoré je potrebné sledovať či výšku, do ktorej komínový digestor musíte umiestniť vám radi pomôžeme.

Moderný komínový digestor v kuchyni.

Čo odlišuje komínové digestory od ostatných

Podobne ako aj ostatné digestory, tak aj tie komínové slúžia primárne na odsávanie nežiadúcich výparov a nečistôt z kuchyne. To robí pomocou ventilátora, ktorý tieto mastnoty nasáva a potom ich vypúšťa von z domu cez komínovú šachtu. Charakteristickým znakom je ich vertikálny komín, cez ktorý vyvádzajú tieto výpary von. Vďaka svojej špecifickej konštrukcií sa hodia do väčších kuchýň, v ktorých sa často varí. Oproti iným typom zaberajú v kuchyni viacej miesta a ich montáž je pomerne zložitá, najmä ak ide o modely, ktoré nepodporujú možnosť recirkulácie vzduchu. Pozitívom je však široká ponuka modelov s rôznym tvarom a prevedením.

Odťahové, recirkulačné či kombinované komínové digestory

Väčšina komínových digestorov funguje v režime odťahu. To znamená, že všetok zápach, dym a tukové čiastočky odsáva priamo von. Ide o najefektívnejší spôsob prečistenia vzduchu v kuchyni. Okrem samotného digestoru treba v tomto systéme myslieť aj na potrubie. Efektivitu odsávania ovplyvňuje dĺžka potrubia alebo počet ohybov. Správny výber potrubia zlepšuje celkový výkon a pomáha znížiť aj hlučnosť odsávania. Najväčšou nevýhodu tohto systému je celková cena montáže a doplňujúcich prvkov. Ide o komplikovaný proces, ktorý vyžaduje prácu skúseného montéra.

Komínové digestory môžu fungovať aj v režime recirkulácie. V tomto móde vzduch nie je odsávaný von. Je preháňaný viacerými filtrami, ktoré postupne zachytávajú najprv hrubé nečistoty a mastnoty a nakoniec na seba adsorbujú nepríjemné zápachy a dym. Takto prefiltrovaný vzduch je potom vytláčaný naspäť do kuchyne. Táto alternatíva si nevyžaduje komplikovanú montáž a býva aj lacnejšia. Nie je však natoľko efektívna a takisto vyžaduje pravidelnú údržbu v podobe výmeny filtrov. 

Tukové filtre majú mriežkový tvar a sú vyrobené z hliníka alebo nerezovej ocele. Ich primárnou úlohou je zachytávanie mastnôt a hrubých nečistôt. Ich údržba spočíva v pravidelnom umývaní. Tento krok môžete uľahčiť zakúpením tukových filtrov, vhodných do umývačky riadu.

Uhlíkové filtre pozostávajú primárne z aktívneho uhlia, ktoré vďaka svojim vlastnostiam dokáže na seba adsorbovať všetky pachy a iné aromatické čiastočky. Tieto filtre sa nedajú umývať a potrebujú sa pravidelne meniť. Podľa intenzity používania ich môžete meniť každých 3-6 mesiacov. Najdlhšie obdobie počas, ktorého môžu efektívne fungovať je maximálne 12 mesiacov. 

Tukový filter do komínového digestora.

Komínové digestory s kombinovaným odťahom umožňujú prepínať podľa potreby medzi odťahom a recirkuláciou a využívať, tak výhody oboch systémov. Vo všeobecnosti však odporúčame klasický odťah, ktorý má vyšší výkon, tichšiu prevádzku a takisto nevyžaduje výmenu uhlíkových filtrov.

Výkon komínových odsávačov pár

Medzi najdôležitejšie parametre komínových digestorov spadá práve výkon odsávania. Parameter udáva aké množstvo vzduchu v metroch kubických dokáže digestor vyčistiť za hodinu. Jeho jednotkou je m³/h. Čím väčšie je miestnosť, tým väčší výkon musí komínový digestor mať. Odsávač pár by takisto nemal neustále bežať na maximálny výkon, a preto je dobré zvoliť spotrebiče s istou výkonnou rezervou. Výkon sa pre tento variant digestorov pohybuje najčastejšie v rozmedzí od 200 do 1000 m3/h

Ako vypočítať potrebný výkon digestora

To aký výkon budete do svojej kuchyne potrebovať si môžete sami, rýchlo a ľahko spočítať. Najprv odmerajte šírku, dĺžku a výšku miestnosti v metroch a potom ich spoločne vynásobte. Takto získate objem izby v m3, ktorý musíte ešte vynásobiť koeficientom 5 alebo 10. Tieto koeficienty určujú koľkokrát by mal digestor celý vzduch v kuchyni prefiltrovať za hodinu. Minimálne by to malo byť 5x, no v ideálnom prípade by bolo dobré až 10x za 1 hodinu

Teoretický príklad – naša miestnosť je dlhá 6 m, široká 4 a vysoká 2 m. Objem tejto teoretickej kuchyne je 48 m3 . Vzduch v nej ideálne chceme prefiltrovať aspoń 10 x za hodinu. Náš objem teda vynásobíme číslom 10. Dostaneme číslo 480. To znamená, že na ideálnu ventiláciu našej kuchyne hľadáme komínový digestor s výkonom aspoň 480 m3/h.

Šírka komínového digestora

Druhým kľúčovým parametrom sú rozmery. Konkrétne je najdôležitejšia šírka komínového digestora. Pre optimálne fungovanie je nevyhnutné, aby odsávač pár pokrýval plochu celej varnej dosky. V ideálnom prípade, by bol ešte o niekoľko cm širší. Typická šírka je 60 cm. Nájsť sa však dajú aj komínové digestory, ktoré sú široké 75 alebo až 90 cm. Pokiaľ sa chystáte digestor komínový umiestniť medzi kuchynské skrinky, nezabudnite si všetky rozmery pred kúpou aj niekoľkokrát premerať.

Ako vysoko umiestniť komínový digestor

Okrem šírky je ďalším dôležitým rozmerom aj výška umiestnenia. Pre maximálne efektívne odsávanie je odporúčane umiestňovať komínové digestory do výšky 60 až 90 cm pokiaľ ide o plynovú varnú dosku. Ak vlastníte elektrickú varnú dosku, tak je optimálna výška digestora 50 až 60 cm.

Umiestnenie komínového digestoru v kuchyni.

Hlučnosť komínových digestorov

Pri hodnotení miery hluku je dôležitým parametrom hlučnosť. Tá sa udáva v decibeloch (dB). Hlučnosť je obzvlášť dôležitá v malých kuchyniach. Tie najtichšie komínové digestory vydávajú hluk okolo 50 dB, zatiaľ čo tie najhlučnejšie sa pohybujú už pri hodnotách do 70 dB. Ak by ste hľadali príklad z praxe, tak 50 dB znie ako priemerná chladnička. 70 dB by sme mohli prirovnať už hluku z vysávača. Pokiaľ si potrpíte na tichom digestore, tak medzi ich extra príslušenstvom môžete nájsť napríklad aj súčiastku redukujú hlučnosť o niekoľko decibelov.

Extra funkcie, ktoré stoja za zváženie

Okrem troch kľúčových parametrov, ktoré sme si vyššie spomenuli je dôležité vybrať komínový odsávač pár, ktorý je aj nabitý s extra funkciami a inými doplnkovými prvkami. Medzi tieto patrí napríklad:

  • Signalizácia nasýtenia filtra vás informuje, kedy je čas vymeniť uhlíkový filter alebo umyť tukový filter.
  • Časovač ponúka možnosť nastavenia času vypnutia digestora.
  • Spätná klapka zabraňuje prúdeniu vzduchu z vonkajšieho prostredia do vnútorného. Eliminuje tak vstup hmyzu cez odsávaciu šachtu alebo v zimnom období prepúšťaniu tepla.
  • Funkcia Booster dovoľuje prepnúť na krátku dobu výkon digestora na maximum.
  • Inteligentný digestor komunikuje pomocou Wi-fi priamo s varnou doskou. Na základe vzájomnej komunikácie si automaticky nastavuje sací výkon na tie najoptimálnejšie hodnoty
  • Dotykový displej ponúka jednoduché a štýlové ovládanie digestoru a voľbu jednotlivých funkcií
  • LED osvetlenie predstavujú úsporný a efektívny spôsob osvetlenia, ktorá ma navyše dlhú životnosť
  • Technológia na zníženie hluku je špeciálny režim, v ktorom bude digestor stále pracovať no ventilátor pôjde na nižších otáčkach, a tak bude teda úroveň hluku minimálna 

Inteligentné ovládanie

 

 

Súvisiace kategórie

Digestory Komínové digestory