Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kuchynský elektrický krájač?

Túžite po dokonale tenkých plátkoch šunky, syra alebo nadýchaného chleba? Nechajte to na kuchynskom elektrickom krájači potravín. Tento šikovný kuchynský pomocník dokáže krájať potraviny presne na milimetre, čím vám otvára dvere k vareniu delikátnych jedál a pripravovaniu ohromujúcich studených tanierov.

V článku vám poradíme, aké parametre by ste mali sledovať pri výbere elektrického krájača potravín, aby ste si mohli užívať všetky jeho výhody na maximum.

Elektrický krájač pri krájaní.

Prečo mať doma kuchynský elektrický krájač?

Elektrický kuchynský krájač má niekoľko výhod, pre ktoré sa ho oplatí mať doma.

  • Presné a jednotné krájanie - elektrický krájač dokáže krájať potraviny presne na milimetre, čím zabezpečuje konzistentné a rovnomerné plátky. Navyše všetky plátky a krajce budú rovnaké, čo prispieva k profesionálnemu vzhľadu vašich jedál.
  • Časová úspora - ušetríte veľa času, ktorý by ste inak strávili ručným krájaním a rezaním potravín.
  • Jednoduché použitie - princíp používania je jednoduchý a intuitívny. Stačí nastaviť hrúbku rezu a krájač spraví zvyšok.
  • Viacúčelový pomocník - elektrický krájač vie nakrájať okrem chleba, mäsa, syra aj zeleninu a ovocie.
  • Bezpečnosť na prvom mieste - elektrický krájač je bezpečný nástroj, ktorý minimalizuje riziko poranenia v porovnaní s ručným krájaním nožom.
  • Jednoduchá údržba - väčšina elektrických krájačov je jednoducho čistiteľná a údržba nevyžaduje veľa námahy.

Štýlový kuchynský elektrický krájač.

Aký kuchynský krájač si vybrať?

Kuchynský krájač je obľúbený medzi kuchármi a gurmánmi, ktorí si potrpia na precízne nakrájané pochúťky. Je to multifunkčný pomocník v kuchyni, ktorý vám poskytuje široké možnosti využitia. Otázkou však zostáva, aký typ krájača sa bude najviac hodiť do vašej domácnosti. Existujú dva základné typy krájačov potravín, ktoré môžeme na základe ich pohonu rozlíšiť na ručné a elektrické krájače. Bližšie si vysvetlíme ich výhody a nevýhody, aby ste sa vedeli rozhodnúť pre správny typ krájača.

Elektrický kuchynský krájač potravín

Tento výkonný pomocník je ideálny na krájanie rôznych potravín vrátane chleba, údenín, mäsa, syrov a zeleniny. Jeho použitie je jednoduché, stačí nastaviť požadovanú hrúbku rezu a nechať ho pracovať. Týmto spôsobom výrazne ušetríte čas a energiu pri príprave jedál. Treba však poznamenať, že pre jeho prevádzku potrebujete elektrické napájanie.

Elektrický krájač na potraviny.

Ručný kuchynský krájač chleba

Ručný krájač je kompaktnejší a vhodný tam, kde je absencia elektriny, ako napríklad na chatu. Avšak oproti elektrickým modelom, ponúka menej precízne krájanie. Jeho hlavnou silou je krájanie chleba a pečiva. Ručný krájač je cenovo dostupnejší a jeho údržba je jednoduchšia, no vyžaduje manuálnu manipuláciu s kľučkou

Ručný krájač s kľučkou.

Pri výbere správneho krájača je dôležité zvážiť, aké potraviny budete najčastejšie krájať, a tiež vaše preferencie týkajúce sa ceny a údržby. Elektrický krájač poskytuje precízne a pohodlné krájanie, zatiaľ čo ručný krájač môže byť praktickým riešením na krájanie chleba. V oboch prípadoch však získate nástroj, ktorý vám ušetrí čas a pomôže pri príprave chutných jedál.

Výber materiálu krájača

Pre výrobu ručných krájačov sa najčastejšie používa plast, ktorý zabezpečuje ich ľahkú hmotnosť a dostupnú cenu. Na druhej strane, elektrické krájače preferujú odolnejšie materiály, ktoré sú zárukou ich spoľahlivosti a výkonnosti.

Ručné krájače s plastovým telom sú praktickou voľbou pre tých, ktorí potrebujú jednoduchý nástroj na krájanie chleba alebo pečiva. Ich ľahkosť a cenová dostupnosť však môže mať vplyv na kvalitu rezu a dizajn. Preto je dôležité zvážiť či je pre vás dizajn kritickým faktorom, pretože ručný krájač môže skončiť v skrinke nevyužitý.

Na druhej strane, elektrické krájače sa vyrábajú z odolnejších materiálov, ktoré zabezpečujú ich spoľahlivosť a dlhú životnosť. Ich príkon a kvalita materiálov zabezpečujú presné a efektívne krájanie rôznych potravín, vrátane mäsa, syrov a zeleniny. Pri výbere elektrického krájača je preto dôležité klásť dôraz na jeho funkčnosť a kvalitu, pretože ide o investíciu do výkonného a spoľahlivého kuchynského pomocníka.

Elegantný elektrický krájač s kovovým telom.

Aký príkon má mať kuchynský elektrický krájač?

Pri výbere kuchynského elektrického krájača je jedným z dôležitých aspektov jeho príkon, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri jeho efektivite. Príkon je indikátorom sily prístroja a môže ovplyvniť to, ako dobre sa dokáže krájač popasovať s rôznymi potravinami.

Všeobecne platí, že čím vyšší je príkon krájača, tým lepšie zvláda krájanie a je efektívnejší. Je potrebné si však uvedomiť aj to, že vyšší príkon znamená väčšiu spotrebu elektrickej energie. Kuchynské elektrické krájače majú obvykle hodnotu príkonu v rozmedzí od 100 do 200 W.

Pri rozhodovaní je dôležité zvážiť, aké potraviny budete najčastejšie krájať na elektrickom kuchynskom krájači a na základe toho si vybrať krájač s dostatočným výkonom.

Elektrické krájače s príkonom menším, ako 130 W využijete na bežné krájanie menších potravín a pri väčších kúskoch môžu mať obmedzenú výkonnosť.

Príkon od 130 W - 160 W majú elektrické krájače, ktoré zvládnu stredne náročné krájanie potravín, ako je chlieb, syr a údeniny.

Príkon vyšší, ako 160 W majú elektrické krájače, ktoré sú schopné zvládnuť širokú škálu potravín a zabezpečia spoľahlivý výkon pri krájaní.

Elektrický krájač Sencor s príkonom 150 W si poradí s krájaním chleba, syrov ale aj údenín.

Hmotnosť kuchynského krájača

Pri výbere kuchynského krájača je dôležité venovať pozornosť jeho hmotnosti a to nielen u elektrických, ale aj u ručných modelov. Ručné krájače majú tendenciu byť ľahšie a kompaktné, čo predstavuje ich výhodu. Ich hmotnosť sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí približne 1 až 2,5 kg.

Elektrické krájače môžu mať rôzne hmotnosti, pričom celokovové modely sú prirodzene ťažšie ako jednoduchšie plastové. Pri nerezových elektrických krájačoch sa môže hmotnosť pohybovať v rozmedzí od 2 – 8 a viac kg. Napriek tomu majú tieto robustné krájače výhodu v lepšej stabilite a menšej pravdepodobnosti skĺznutia z kuchynskej linky.

Hrúbka rezu

Väčšina krájačov vám umožňuje nastaviť hrúbku rezu, aby ste si mohli prispôsobiť hrúbku podľa vašich potrieb. Najčastejšie sa hrúbka rezu pohybuje v rozmedzí od 15 do 20 mm. Ak však preferujete hrubšie plátky, niektoré profesionálne zariadenia sú schopné odrezať plátky hrubé až 30 mm. Ideálnou voľbou pre väčšinu používateľov je hrúbka rezu do 20 mm. Hrúbku rezu je možné jednoducho regulovať otočným kolieskom.

Nastavenie hrúbky rezu

Kotúče

Elektrický krájač pozostáva z elektromotora a kvalitného kotúča vyrobeného z nerezovej ocele, pričom kotúč môže byť buď so zúbkami alebo bez nich. Kotúč so zúbkami lepšie odreže chlieb, ale nie je vhodný na krájanie tenkých plátkov šunky alebo syra. Ak často pripravujete jedlá, ktoré vyžadujú jemné a tenké plátky, môže byť ideálnym riešením krájač, ktorý obsahuje oba typy kotúčov. Takéto modely sú dostupné, hoci mierne drahšie.

Elektrické kuchynské krájače môžu mať kotúče s rôznym priemerom, najčastejšie v hodnotách 170 mm, 190 mm a 220 mm. Výber priemeru kotúča závisí od vašich preferencií, najmä ak často krájate chlieb rôznych veľkostí.
Kotúč so zúbkami pre krájanie tenkých plátkov šunky.

Funkcie a príslušenstvo

Pri výbere kuchynského krájača, či už ide o elektrický alebo ručný model, je dôležité zvážiť jeho funkcie a príslušenstvo.

Vo všeobecnosti, elektrické krájače nemajú príliš veľa funkcií ako iné kuchynské spotrebiče, majú však rôzne praktické detaily, ktoré určite oceníte.

Kvalitné elektrické krájače môžu mať výbavu, ktorá zahŕňa:

  • Možnosť regulácie otáčok môže byť užitočná pre precízne krájanie rôznych potravín.
  • Ergonomický tvar krájača vrátane sklonu krájacieho kotúča, môže zlepšiť kontrolu nad krájanými potravinami.
  • Rôzne režimy chodu - niektoré modely umožňujú nastavenie momentového alebo trvalého chodu krájača.
  • Držiak na potraviny s ochranným krytom, ktorý zaistí bezpečné uchopenie potravín, ktoré chcete nakrájať a zároveň chráni vaše prsty pred kontaktom s ostrým krájacím kotúčom. Držiak sa často skladá z plastu alebo kovu a je navrhnutý tak, aby sa potraviny dali ľahko a bezpečne posúvať cez krájací kotúč.
  • Nárezový podnos alebo miska predstavujú praktické príslušenstvo, ktoré môže uľahčiť krájanie potravín a ich následnú manipuláciu.
  • Protišmykové nožičky sú umiestnené na spodnej strane kuchynského krájača a slúžia na zvýšenie stability zariadenia počas používania. Tieto nožičky zabraňujú krájaču posúvať sa po pracovnej ploche alebo z nej skĺznuť, čo zvyšuje bezpečnosť pri krájaní.
  • Priestor na uskladnenie kábla - mnoho elektrických krájačov má priestor alebo držiak na uskladnenie napájacieho kábla. Táto praktická funkcia pomáha udržiavať pracovné prostredie čisté a organizované a zároveň uľahčuje uskladnenie krájača po použití.
  • Detská poistka je bezpečnostný prvok, ktorý bráni nechcenému zapnutiu elektrického krájača, najmä v prítomnosti detí.
  • Ochrana motora pred prehriatím je dôležitou bezpečnostnou funkciou, ktorá zabraňuje prehriatiu elektromotoru po dlhodobom používaní alebo pri nadmernom zaťažení.
  • Odnímateľné bezpečnostné kryty sú časti krájača, ktoré sa dajú odstrániť alebo zložiť, aby sa uľahčilo jeho čistenie a údržba. Tieto kryty môžu obsahovať uzamykateľné mechanizmy, ktoré zabezpečia, že krájač bude spustený len vtedy, keď sú kryty správne nainštalované.

Elektrický krájač Sencor s podnosom na potraviny.

Údržba elektrického kuchynského krájača

Elektrický krájač si vyžaduje pravidelnú údržbu, čistenie a servis, aby fungoval spoľahlivo a dlhodobo.

Základným krokom údržby je umývanie krájača po každom použití, bez ohľadu na to, čo ste krájali. Po krájaní pečiva stačí odstrániť drobné omrvinky, ale ak krájate salámy, mäso, ovocie, zeleninu alebo syry, je dôležité krájač dôkladne umyť po každom použití. Ak si chcete ušetriť čas, vyberajte krájače, ktoré umožňujú odstránenie krájacieho kotúča, čo uľahčuje údržbu.

Ostrie krájacieho kotúča, obzvlášť zúbkového, sa zvyčajne neodporúča brúsiť doma. Ak máte pocit, že ostrie stráca na svojej kvalite, je lepšie ho nechať naostriť odborníkom z hľadiska bezpečnosti a kvality brúsenia.

Samotné ostrie krájača zvyčajne nepotrebuje špeciálnu údržbu, pretože mnoho výrobcov zaručuje jeho kvalitu.

Kvalitný elektrický krájač značky Graef.

Výber kuchynského elektrického krájača podľa ceny

Elektrické krájače sú dostupné v rôznych cenových reláciách, a to v závislosti od ich výkonu, kvality a ďalších vlastností. Tu sú niektoré cenové rozpätia, ktoré vám môžu pomôcť pri výbere:

Do 50 eur - v tejto cenovej kategórii nájdete zvyčajne elektrické krájače z plastu, ktoré sú vhodné pre bežné používanie v domácnosti. Tieto modely sú cenovo dostupné a zvyčajne uspokoja základné potreby.

Do 80 eur - ak máte väčší rozpočet, môžete sa pozrieť na elektrické krájače z kvalitného nerezu. Tieto krájače môžu ponúkať vyšší výkon a lepšiu kvalitu materiálov, hoci často majú menší priemer krájacieho kotúča a obmedzené možnosti regulácie hrúbky rezu.

Do 150 eur - v tejto cenovej relácii už môžete očakávať kvalitnejšie prevedenie, dostatočný výkon a väčší priemer krájacieho kotúča. Tieto krájače sú vhodné pre náročnejších užívateľov a môžu byť ideálnou voľbou pre domácnosti.

Nad 150 eur - ak plánujete používať krájač profesionálne alebo máte vysoké nároky na výkon a kvalitu, môžete investovať viac ako 150 eur do profesionálnych elektrických krájačov.

Okrem ceny je dôležité pozerať sa aj na overených výrobcov, ktorí majú v oblasti elektrických krájačov dobrú povesť. Tieto značky ponúkajú široký výber modelov so spoľahlivým výkonom a nájdete ich aj v našej ponuke:

  • Graef
  • ETA
  • Sencor
  • Philco
  • Gorenje
  • Catler

 

 

Súvisiace kategórie

Roboty, mixéry a spracovanie potravín Mlynčeky