Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kulmu na vlasy

Ak túžite po dokonalých vlnách, elegantných kučierkach alebo prirodzených vlnitých vlasoch, kulma je ten správny nástroj, ktorý vám pomôže dosiahnuť želaný vzhľad.

Výber vhodnej kulmy na vlasy nemusí byť zložitý, avšak je potrebné dbať na niekoľko faktorov, ako je dĺžka vlasov, typ vlasov a požadovaný výsledný efekt, ktoré ovplyvňujú voľbu správnej kulmy. Poradíme vám, ako si vybrať kulmu tak, aby ste dosiahli profesionálne výsledky a bez poškodenia vlasov.

V závere článku vám prezradíme zopár skvelých tipov, ako si jednoducho vykúzliť módne vlny pomocou kulmy a tiež aké dôležité zásady je dobré dodržiavať preto, aby ste si vlasy počas kulmovania nezničili.

Ako vybrať kulmu na vlasy.

Aký typ kulmy si vybrať

V tomto bode je najdôležitejšie vybrať si správny materiál kulmy a potom sa zamerať na jej veľkosť. Vysvetlíme vám prečo sú tieto dva parametre pri výbere kulmy kľúčové.

To z akého materiálu je kulma vyrobená určuje, ako veľmi šetrná dokáže byť k vašim vlasom.

Najväčšie zastúpenie na trhu majú keramické kulmy. Keramika je veľmi šetrná k vašim vlasom a je vhodná pre všetky typy vlasov. Ak ste začiatočník v kulmovaní, odporúčame preto zvoliť keramickú kulmu, pretože manipulácia s ňou je veľmi jednoduchá. Pomocou keramickej kulmy docielite krásne a uhladené vlny po celej dĺžke vlasov.

Turmalínové kulmy redukujú statickú elektrinu a zanechávajú vlasy s lesklým povrchom. Vyžarujú záporné ióny a infračervené teplo, ktoré udržujú vo vlasoch vlhkosť, lesk a bránia tak vzniku krepovatenia a navyše za použitia nízkej teploty. Práve preto sú turmalínové kulmy ideálne na jemné a krepovité vlasy.

Titánové kulmy sú rovnako obľúbené a najčastejšie vyhľadávané majiteľkami hrubých vlasov, pretože iba tento typ kulmy dokáže veľmi rýchlo skrot hrubé a nepoddajné vlasy a zároveň vykúzliť krásne a rovnomerné vlny.

Kulma vykúzli krásne a rovnomerné vlnky po celej dĺžke vlasov.

Špeciálne typy kuliem

Ak si želáte vytvárať špeciálne druhy vĺn či kučier, ako sú napríklad trojvlny či bohaté retro lokne, vyberte si na to špeciálny typ kulmy.

Kónická kulma má tvar kužeľa s užším zakončením a širším základom. Je ideálna na vytváranie prirodzených vĺn a kučier s rôznym priemerom. Vlasy sa obtočia okolo kužeľa a držia sa na mieste pomocou klipu. Výhodou kónickej kulmy je, že umožňuje vytvárať rôzne veľkosti kučier, od užších a definovanejších po väčšie a voľnejšie.

Samonavíjacia kulma je inovatívny typ kulmy, ktorý umožňuje automatické navíjanie vlasov. Tieto kulmy majú motorizovaný systém, ktorý ovláda rotáciu vlasov okolo kulmy, čo vytvára dokonalé kučery. Stačí umiestniť prameň vlasov do kulmy, stlačiť tlačidlo a kulma sa automaticky otočí a vlasy navíja.

Eliptická kulma je špeciálny typ kulmy, ktorý má tvar oválneho valca s plochými povrchmi. Tento tvar umožňuje vytváranie kučier s eliptickým tvarom, čo je odlišné od tradičných kruhových kučier. Eliptická kulma poskytuje jedinečný vzhľad a textúru kučier, ktoré vyzerajú prirodzene a moderne. Je ideálna pre tých, ktorí hľadajú originálny a štýlový účes.

Špirálová kulma je navrhnutá tak, aby vytvárala definované a tesné špirálovité kučery. Vlasy sa postupne obtočia okolo kulmy a držia sa na mieste, čo vytvára špirálový efekt.

Trojkulma, známa aj ako trojuholníková kulma, je špeciálny typ kulmy na vlasy, ktorý vytvára unikátne a texturované vlnky. Má podobný efekt ako krepovačka. Pomocou tejto kulmy dosiahnete želaný retro účes, nazývaný aj ako finger waves.

Retro účes vytvorený pomocou kulmy na vlasy.

​​​​​​​Výber správnej veľkosti kulmy

Konkrétna veľkosť hlavice kulmy určuje konečnú veľkosť vĺn na vašich vlasoch. S kulmami s menším priemerom dosiahnete menšie vlny a naopak kulmy s väčším priemerom vytvoria objemnejšie vlny.

Hlavica kulmy s priemerom od 19 mm je ideálna na krátke vlasy a pre vytvorenie drobných kučierok a lokní. Kulmy s priemerom 22 – 25 mm sú najpredávanejšie a vytvoria na dlhých vlasoch väčšie a voľnejšie vlny.

Ak chcete dosiahnuť prirodzene vlnité vlasy, a teda veľké a ležérne vlny, vyberte si kulmu s priemerom hlavice viac ako 38 mm.

Výber správnej veľkosti hlavice kulmy.

​​​​​​​Regulácia teploty

Regulácia teploty je jedným z kľúčových faktorov, na ktoré by ste sa mali zamerať pri výbere kulmy. Tento parameter vám poskytuje dôležité informácie o tom, ako bezpečne a účinne môžete používať kulmu na vaše vlasy.

Stretnete sa s kulmami, ktoré ponúkajú iba jednu teplotu okolo 170 °C. Tieto kulmy majú nízku cenu. Ak však chcete mať istotu, že vašim vlasom poskytnete tú najlepšiu starostlivosť, siahnite po kulme s možnosťou regulácie teploty. Teplotu na kulme si viete jednoducho nastaviť od 120 – 210 °C a prispôsobovať podľa toho aký typ vlasov máte.

Pre jemné a poškodené vlasy je dôležité používať nižšie teploty, aby sa minimalizovalo riziko ďalšieho poškodenia. Teplota medzi 120 °C a 150 °C je pre tento typ vlasov bežne odporúčaná.

Väčšina normálnych a stredne hrubých vlasov môže byť úspešne upravená pri teplote medzi 150 °C a 180 °C. Táto teplota poskytuje dostatočnú tepelnú účinnosť na vytvorenie vĺn alebo kučier, zatiaľ čo minimalizuje riziko poškodenia vlasov.

Hrubé a nepoddajné vlasy majú tendenciu vyžadovať vyššie teploty na dosiahnutie výsledkov. Teplota medzi 180 °C a 210 °C môže byť vhodná pre tento typ vlasov. Avšak je dôležité byť opatrný a sledovať, ako vlasy reagujú na teplo, aby sa predišlo ich poškodeniu.

Výber správnej teplotu kulmy podľa typu vlasov.

Príkon kulmy

Pri výbere kulmy je dôležitým faktorom aj príkon. Príkon kulmy sa meria vo wattoch (W) a označuje maximálnu elektrickú energiu, ktorú kulma dokáže spotrebovať.

Vyšší príkon znamená, že sa kulma rýchlejšie zahrieva, čo je skvelé ak máte obmedzený čas na úpravu vlasov, pretože rýchlejšie zahrievanie umožňuje rýchlejšie dosiahnutie požadovanej teploty a želaného účesu. Pri nízkom príkone zariadenia by mohlo dochádzať k zbytočnému presúšaniu vlasov, čo má za následok ich poškodenie.

Odporúčame si preto vyberať kulmu s príkonom aspoň 200 W a viac, pretože pri úprave vlasov s touto kulmou strávite skutočne iba niekoľko minút.

Výber kulmy podľa príkonu.

​​​​​​​Aké funkcie a príslušenstvo môžu mať kulmy na vlasy

Okrem regulácie teploty môžu kulmy na vlasy disponovať ďalšími funkciami a doplnkami, ktoré zlepšujú použiteľnosť zariadenia a umožňujú vám vytvárať rôznorodé účesy.

Niektoré kulmy majú funkciu rýchleho zahrievania, čo umožňuje rýchlejšie pripravenie kulmy na použitie. Táto funkcia je užitočná pre tých, ktorí majú obmedzený čas na úpravu vlasov.

Kulmy s funkciou ionizácie uvoľňujú negatívne ióny, ktoré znižujú statickú elektrinu a zanechávajú vlasy hladké a lesklé. Táto funkcia pomáha chrániť vlasy aj pred poškodením.

Kulmy na vlasy s automatickým vypnutím majú zabudovaný časovač, ktorý ich vypne po 30 - 60 minútach nečinnosti.

Poteší vás aj vymeniteľné príslušenstvo, ktoré majú niektoré kulmy na vlasy v balení. Dodatočné nadstavce umožňujú vytvárať rôzne typy vĺn či kučier. Príslušenstvo môže zahŕňať rôzne veľkosti a tvary valcov, napríklad kužeľového tvaru a tiež kefy na rovné vlasy a iné.

Veľmi praktickým doplnkom je aj kábel kulmy, ktorý je možné otáčať o 360°. Kulmu na vlasy tak budete môcť používať oveľa pohodlnejšie.

Stretnete sa s kulmami, ktoré majú studený hrot, ktorý eliminuje prípadné riziko popálenia v prípade, že sa potrebujete dotknúť zariadenia a pridržať ho pri kulmovaní na mieste.

Ak si budete chcieť vziať svoju kulmu na vlasy na cesty, poteší vás praktické cestovné puzdro, ktoré zároveň slúži aj ako ochrana zariadenia pred poškodením.

Kulma na vlasy a jej príslušenstvo.

​​​​​​​Rady, ako si správne kulmovať vlasy

Správne kulmovanie vlasov je dôležité pre dosiahnutie želaného účesu a zároveň minimalizovanie poškodenia vlasov. Tu sú dôležité zásady a rady, ktoré by ste mali dodržiavať pri kulmovaní vlasov:

  1. Pred kulmovaním je dôležité pripraviť vlasy. Opláchnite ich šampónom a kondicionérom a dôkladne ich osušte. Použite tepelne chrániaci sprej alebo sérum, aby ste ochránili vlasy pred poškodením teplom. Ideálne je ak sú kulmované vlasy umyté ešte predchádzajúci deň.
  2. Vlasy rozdeľte na cestičku v strede a rozdeľte vlasy na menšie pramene, aby ste mali lepšiu kontrolu a dosiahli rovnomerný výsledok.
  3.  Zvoľte teplotu na kulme vhodnú pre váš typ vlasov.
  4. Začnite kulmovanie od vrchu vlasov a postupne sa presúvajte nadol. Uistite sa, že každý prameň je riadne obtočený okolo kulmy. Držte kulmu v pramene asi 5 - 10 sekúnd a potom jemne uvoľnite. Vždy začínajte spodnými prameňmi vlasov.
  5. Vzniknuté kučery nechajte úplne vychladnúť, aby držali svoj tvar.
  6. Nakoniec, ak chcete, aby sa kučery dlhšie udržali, použite fixačný sprej alebo lak na vlasy.
  7. Po skončení kulmovania nezabudnite kulmu vypnúť a nechať ju úplne vychladnúť.

Kulmovanie spodných prameňov vlasov.​​​​​​​

Súvisiace kategórie

Kulmy na vlasy