Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať reproduktory do auta

Ak sa zaujímate o vylepšenie zvukového systému vo vašom aute, ste na správnom mieste. Stačí si len vybrať vhodné reproduktory do auta a môžete si každou ďalšou jazdou naplno užívať svoju obľúbenú hudbu. Ako si však vybrať tie správne reproduktory, aby vám poskytovali želaný zážitok? V tomto článku sa pozrieme na rôzne faktory, ktoré je potrebné zohľadniť pri výbere autoreproduktorov. Zistíte, ako si vybrať správny typ, ktoré auto repro sa najlepšie hodia k vašim preferenciám a potrebám a tiež sa zoznámite so všetkými technickými špecifikáciami, ktoré majú veľký vplyv na kvalitu zvuku.

V článku vám tiež prezradíme, aké sú najlepšie miesta pre umiestnenie reproduktorov v aute a aké faktory treba zvážiť pri ich montáži. Dôležitou témou bude aj kompatibilita reproduktorov s vaším autom, pretože nie všetky reproduktory sú vhodné pre každý model auta.

A nakoniec nezabudneme ani na finančný aspekt. Rozpočet je totiž dôležitým faktorom pri výbere reproduktorov do auta. Zistíte, v akých cenových reláciách sa pohybujú auto repro, na základe čoho budete môcť nájsť optimálnu rovnováhu medzi kvalitou a cenou.

Ako vybrať reproduktory do auta.

Zvoľte si vhodný typ autoreproduktorov

Rozlišujeme dva hlavné typy reproduktorov do auta, ktoré sa používajú v automobilových audio systémoch, a to koaxiálne reproduktory a komponentné reproduktory. Každý z týchto typov má svoje vlastné výhody a je určený pre rôzne potreby.

Koaxiálne reproduktory

Koaxiálne reproduktory sú najbežnejším typom reproduktorov, ktoré sa používajú vo väčšine sériových audio systémov automobilov. Majú integrovaný výškový reproduktor umiestnený v strede kužeľového reproduktora pre basy. To znamená, že v jednom reproduktore sa kombinuje reprodukcia basových aj výškových tónov.

Veľkou výhodou týchto reproduktorov je ich jednoduchá inštalácia a dostupná cena. Koaxiálne reproduktory poskytujú pomerne dobrú reprodukciu zvuku v širokom frekvenčnom rozsahu a sú vhodné pre väčšinu hudobných žánrov. Avšak, keďže výškový reproduktor je umiestnený v strede kužeľového reproduktora, reprodukcia výšok nemusí byť taká presná a detailná ako u komponentných reproduktorov.

Ak hľadáte jednoduchšiu a cenovo dostupnejšiu možnosť, ktorá poskytne solídnu zvukovú kvalitu, koaxiálne reproduktory sú dobrou voľbou. Sú ideálne pre tých, ktorí chcú vylepšiť zvukový systém v aute bez zložitých úprav a s minimálnym úsilím.

Koaxiálne reproduktory do auta Sencor.

Komponentné reproduktory

Tieto reproduktory sú považované za vyššiu triedu reproduktorov do auta a poskytujú lepšiu zvukovú kvalitu a presnosť. Skladajú sa z oddelených reproduktorov pre výšky, stredné a basové frekvencie. Výškové reproduktory sú často umiestnené na samostatných miestach v interiéri vozidla, aby sa dosiahla lepšia priestorová reprodukcia zvuku.

Hlavnou výhodou komponentných reproduktorov je ich schopnosť presnejšej reprodukcie zvuku v širokom frekvenčnom rozsahu. Majú vyššiu citlivosť a dokážu zachytiť aj tie najmenšie detaily v hudbe, čo poteší nejedného náročného hudobného nadšenca či audiofila.

Ak máte vyššie nároky na kvalitu zvuku a potrpíte si na maximálnu presnosť a detaily, komponentné reproduktory sú tou správnou voľbou. S ich schopnosťou oddelene reprodukovať výšky, stredné a basové frekvencie vám poskytnú vynikajúcu priestorovú reprodukciu a vyššiu úroveň zvukovej kvality.

Komponentné reproduktory do auta Pioneer.

Preto, aby ste si vybrali vhodné a kvalitné reproduktory do auta, odporúčame vám zamerať sa na niekoľko kľúčových parametrov. Zohľadnenie týchto parametrov pri výbere reproduktorov vám umožní dosiahnuť lepšiu zvukovú kvalitu, optimálny výkon a kompatibilitu s ďalšími komponentami vo vašom aute.

​​​​​​​Rozmery reproduktorov

Nie všetky reproduktory sú vhodné pre každý model vozidla. Určité autá môžu mať špecifické priestorové obmedzenia, čo môže ovplyvniť výber reproduktorov.

Ideálne ak sa budete držať rozmerov svojich starých reproduktorov a na základe toho si zvolíte vhodnú veľkosť nových reproduktorov do auta.

Pri reproduktoroch do auta s oválnym tvarom je uvedený priemer výšky a dĺžky v milimetroch, no môžete sa stretnúť aj s mierami v palcoch.

V starších autách francúzskych výrobcov sa najčastejšie vyskytujú reproduktory v rozmeroch 130 mm (5,1"). Ešte menšie reproduktory nájdete na palubnej doske značiek BMW či Mercedes a to s rozmermi 100 mm (4") alebo 87 mm (3,4").

Subwoofery predstavujú najväčšie reproduktory a ich rozmer je až 165 mm (6,5").

Niektoré značky áut ako je Mazda, alebo Ford majú oválne reproduktory v rozmeroch 5×7" alebo 6×9" a tieto reproduktory možno použiť do zadného odkladacieho pláta.

Rôzne veľkosti reproduktorov.​​​​​​​​​​​​​​

Umiestnenie reproduktorov do auta

Pri inštalácii reproduktorov do auta je dôležité zvážiť správne umiestnenie, aby sa dosiahla najlepšia možná zvuková kvalita. Existuje niekoľko miest, kde môžete umiestniť reproduktory v aute.

Predné dvere - toto je najbežnejšie miesto pre umiestnenie reproduktorov v mnohých vozidlách. Reproduktory v predných dverách ponúkajú priamy zvukový prenos do interiéru auta a môžu poskytnúť dobrú priestorovú reprodukciu zvuku. Ak ste sa rozhodli reproduktory v predných dverách pripojiť na autorádio, odporúčame zvoliť komponentné reproduktory, ktoré majú výškové reproduktory smerové a tak budú hrať presne tam kam ich nasmerujete. Koaxiálne reproduktory by ste inštalovali zbytočne, pretože tie majú výškový menič už zabudovaný a je možné, že v spodnej časti dverí budú výšky utlmené.

Reproduktory v predných dverách auta.

Zadné dvere - ak má vaše auto reproduktory v predných dverách, môžete zvážiť aj umiestnenie reproduktorov v zadných dverách. To môže prispieť k rozšíreniu zvukového priestoru aj pre cestujúcich na zadných sedadlách.

Palubná doska je ďalším možným miestom pre inštaláciu reproduktorov v aute. Táto poloha reproduktorov je pomerne bežná a poskytuje niekoľko výhod, ako je docielenie rovnomerného šírenia zvukov a plní tiež dizajnovú funkciu. Reproduktory sú zladené s palubnou doskou a dopĺňajú celkový vzhľad interiéru. Na palubnú dosku sa hodí výškový reproduktor zo sady komponentných reproduktorov.

Stĺpiky dverí - niektoré autá majú priestor na umiestnenie reproduktorov v stĺpikoch dverí. Táto poloha umožňuje lepšiu priestorovú reprodukciu zvuku a môže pridať do zvukového obrazu viac dimenzie.

Plocha zadných sedadiel - ak máte väčšie vozidlo ako je kombi alebo SUV, môžete zvážiť umiestnenie reproduktorov na zadnej ploche medzi zadnými sedadlami. Tento spôsob umiestnenia môže poskytnúť ešte lepšiu priestorovú reprodukciu zvuku.

Kufor auta je ideálnym miestom pre inštaláciu subwoofera, ktorý sa zameriava na reprodukciu nízkych frekvencií a tvorbu hlbokých basov. Subwoofery majú väčšie membrány a potrebujú dostatočný priestor na generovanie silných basových tónov. Pri výbere subwoofera do kufra sa zamerajte na jeho výkon, veľkosť a frekvenčný rozsah, aby ste dosiahli želaný basový zvuk.

Subwoofery v kufri auta.

​​​​​​​Kedy budete potrebovať externý zosilňovač?

Pre správne fungovanie subwoofera je potrebný externý zosilňovač. Subwoofery sú reproduktory určené na reprodukciu nízkych frekvencií, a preto vyžadujú vyšší výkon a zosilnenie, ktoré nie je schopné poskytnúť bežné autorádio.

Externý zosilňovač je potrebný aj v tom prípade, keď chcete dosiahnuť vyššiu zvukovú výkonnosť a kvalitu reproduktorov v aute a to najmä takých, ktoré majú impedanciu pod 3 Ω.

Pokiaľ sa však chystáte pripojiť nové reproduktory na autorádio, zosilňovač potrebný nebude. V tomto prípade nie je potrebné ani vyberať reproduktory s príliš vysokým výkonom, pretože bežné audio systémy nemajú schopnosť dostať zo seba výkon väčší ako 25 W.

Zosilňovač do auta.​​​​​​​​​​​​​​

Výkon reproduktorov do auta

Pri výbere autoreproduktorov nemusí vždy platiť, že čím vyšší výkon majú, tým lepšie budú hrať. Reálny výkon RMS sa pohybuje v rozmedzí 12 až 15 W a ak sa majú reproduktory pripájať na autorádio, budú vám stačiť reproduktory s hodnotou okolo 20 W. Reproduktory s väčším výkonom si vyžadujú prítomnosť zosilňovača.

Výrobcovia autoreproduktorov väčšinou uvádzajú dva parametre pre výkon. Jedným je práve výkon RMS, ktorý predstavuje reálny výkon reproduktora a druhým je maximálny výkon reproduktora udávaný vo wattoch (W).

Kvalitný a výkonný autoreproduktor.​​​​​​​​​​​​​​

Citlivosť a impedancia autoreproduktorov

Citlivosť reproduktorov je meraná v decibeloch (dB) a udáva, ako hlasno reproduktory môžu produkovať zvuk pri určitej vstupnej hlasitosti. Vyššia citlivosť znamená, že reproduktory budú hrať hlasnejšie.

Ak budete pripájať reproduktor na autorádio odporúčame zvoliť komponenty s citlivosťou nad 90 dB.

Impedancia je dôležitý parameter pri výbere a zapojení reproduktorov do auta. V prípade pripájania reproduktorov k externému zosilňovaču vyberajte reproduktory s impedanciou 2 – 3 ohmy (Ω). Reproduktory s nízkou impedanciou majú tendenciu produkovať hlasnejší zvuk. Vo všeobecnosti platí, že čím je nižšia impedancia tým vyšší výkon dokáže vyprodukovať zosilňovač.

Pri zapájaní reproduktorov k autorádiu je dobré zvoliť impedanciu 4 Ω, pretože iba pri tejto hodnote docielite stabilitu zosilňovača autorádia.

Frekvenčný rozsah

Tento údaj udáva rozsah frekvencií, ktoré reproduktory dokážu reprodukovať. Zamerať by ste sa mali na rozsah frekvencií 20 kHz, ktorú je schopné zaznamenať ľudské ucho. Veľmi nízke frekvencie cez 16 kHz už nie sú počuteľné pre väčšinu ľudí a naopak príliš vysoký frekvenčný rozsah (od 30 Hz) je zbytočný pre bežné reproduktory.

Frekvenčný rozsah.​​​​​​​​​​​​​​

Materiál membrány reproduktorov do auta

Pri výrobe reproduktorov pre autá sa používajú rôzne materiály pre membránu, ktorá je zodpovedná za produkciu zvuku a jej kvalitu. Práve preto by ste mali pri kúpe autoreproduktora sledovať aj tento parameter.

Medzi najbežnejšie používaný materiál pre membrány reproduktorov do auta patrí polypropylén. Populárny je najmä pre svoju pevnosť a ľahkosť, odolnosť voči vlhkosti a teplotným zmenám.

Papierové membrány boli bežné v starších modeloch reproduktorov a dodnes sa ešte používajú. Papierové membrány majú schopnosť produkovať teplý a prírodný zvuk, ale majú obmedzenú odolnosť voči vlhkosti a teplotným zmenám.

Cenovo dostupným variantom je mylar. Tento materiál je skvelý vo vyšších frekvenciám a je charakteristický rezavým zvukom.

Pre detailný a kvalitný zvuk je ako stvorený hodvábny výškový reproduktor a ostáva príjemný aj vo vysokých frekvenciách.

Materiál membrány.​​​​​​​​​​​​​​

Výber reproduktorov do auta podľa ceny a značky

Cena autoreproduktorov sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov, ako je značka, model, kvalita a výkon. Preto, aby ste sa vedeli lepšie zorientovať v ponuke, tu je orientačný prehľad cien reproduktorov:

Reproduktory dostupné v rozmedzí približne od 20 - 80 eur sú cenovo najprijatelnejšie. V tejto kategórii nájdete najmä koaxiálne reproduktory do auta, ktoré sa vyznačujú práve nízkou cenou, ale aj menej kvalitným spracovaním zvuku.

Od 100 - 300 eur ponúkajú autoreproduktory lepšiu kvalitu zvuku a kvalitnejšie materiálové spracovanie. V závislosti od konkrétnej značky tu nájdete aj komponentné, aj koaxiálne reproduktory do auta.

Od 300 eur predstavujú reproduktory do auta poskytujúce najvyššiu kvalitu zvuku a nájdete tu väčšinou súpravy komponentných reproduktorov ako aj subwoofery.

Na našom e-shope si môžete vybrať autoreproduktory významných značiek, ako sú JBL, JVC, Pioneer alebo Sencor. Stačí si len vybrať tie, ktoré budú najviac spĺňať všetky vaše predstavy.

Súvisiace kategórie

Reproduktory do auta