Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať ryžovar

Ryžovar neslúži iba pre majiteľov reštaurácií alebo pre profesionálnych kuchárov. Práve naopak, je to skvelý spotrebič pre každého, kto si váži jednoduchosť, pohodlie a zdravé stravovanie. Od nezaujímavého pridávania vody počas varenia a neustáleho strachu, že bude ryža nedovarená, sa s ryžovarom zbavíte týchto starostí. Ryžovar je určený pre všetkých, ktorí hľadajú spôsob, ako ryžu pripraviť rýchlo, efektívne a s minimálnym úsilím.

Rozdiel medzi obyčajným a kvalitným ryžovarom môže ovplyvniť chuť a textúru ryže, jej výživové hodnoty, ale aj životnosť a bezpečnosť spotrebiča. Výberom správneho ryžovaru môžete svojmu domovu priniesť jednoduchosť, zdravie a jedinečné chuťové zážitky. V článku sa preto zameriame na dôležité faktory, na ktoré treba pri výbere ryžovaru myslieť, aby ste si mohli užiť varenie bez obáv a vychutnať si skvelú ryžu vždy, keď na ňu budete mať chuť.

Ako vybrať ryžovar.

Prečo pripravovať ryžu v ryžovare?

Pripravovať ryžu v ryžovare prináša množstvo výhod, ktoré robia tento spotrebič neoceniteľným nástrojom v každej kuchyni.

Jednoduchosť v príprave - ryžovar je neuveriteľne jednoduchý na použitie. Stačí vložiť ryžu a vodu do nádoby, zapnúť zariadenie a nechať ho uvariť ryžu úplne samostatne. Nemusíte sa starať o pridávanie vody, premiešavanie alebo sledovanie varenia. Ryžovar sa postará o všetko za vás. Vďaka presnému nastaveniu teploty a času sa ryža uvarí do dokonalosti, bez rizika, že by bola nedovarená alebo prevarená.

Úspora času a energií - ryžovar je veľmi rýchly, čo vám umožní ušetriť čas pri príprave jedla. Necháte ho pracovať, zatiaľ čo sa môžete venovať iným činnostiam. Okrem toho, ryžovar je navrhnutý tak, aby minimalizoval aj spotrebu energie. Je oveľa efektívnejší pri varení ryže, než keby ste použili klasický hrniec na sporáku.

Zachovanie výživových hodnôt - ďalšou skvelou výhodou je to, že pri varení v ryžovare sa ryža nedostáva do priameho kontaktu s vodou, čo pomáha zachovať jej výživové hodnoty a chuť. Ryžovar funguje na princípe pary, čo znamená, že ryža sa varí pomocou vodnej pary, ktorá preniká do nej a postupne ju uvarí. Vďaka kontrolovanej teplote a času varenia ryžovar zabezpečuje to, že sa ryža uvarí rovnomerne a bezpečne, bez rizika prevarenia alebo prihoreného dna nádoby.

Množstvo funkcií - no a nakoniec to najlepšie. Mnohé moderné ryžovary majú rôzne nastavenia a funkcie, ktoré umožňujú variť nielen ryžu, ale aj rôzne druhy obilnín, cestoviny, dusiť zeleninu a podobne. Takže ide o univerzálny spotrebič, ktorý môžete využiť na rôzne kulinárske experimenty.

Moderný ryžovar, ktorý dokáže uvariť ryžu, cestoviny ale aj zeleninu.

Dôležité parametre pri výbere ryžovaru

Výber správneho ryžovaru je záležitosťou, ktorú by ste mali zvážiť s ohľadom na svoje individuálne požiadavky. Od vhodného objemu a príkonu ryžovaru po materiál a funkcie, je dôležité si vybrať taký ryžovar, ktorý vám uľahčí prípravu jedál. Prezradíme vám, na čo sa zamerať pri jednotlivých parametroch tak, aby ste si vybrali ryžovar presne na mieru.

Objem ryžovaru

Výber vhodného objemu ryžovaru závisí najmä od počtu ľudí, pre ktorých budete pripravovať ryžu a od frekvencie varenia. Ak plánujete variť pre väčšiu skupinu ľudí, vyberte si ryžovar s väčším objemom. Naopak, ak varenie prebieha len pre vás alebo pre menší počet ľudí v domácnosti, menší ryžovar bude postačujúci. Objem ryžovarov sa pohybuje od 0,5 litrov až po 10 litrov.

Pre štvorčlennú rodinu by mal byť postačujúci objem ryžovaru do 3 litrov. Pre jednotlivca by mal stačiť ryžovar s objemom 1 liter.

Pre reštaurácie alebo viacčlennú domácnosť odporúčame zvoliť objem ryžovara viac ako 5 litrov. V tejto kategórií už nájdete multifunkčné hrnce, ktoré uvaria nielen ryžu, ale kompletné denné menu, od polievok, mäsových pokrmov až po dezerty.

Objem ryžovaru.

​​​​​​​Príkon ryžovaru

Príkon ryžovaru ovplyvňuje rýchlosť a efektívnosť varenia ryže. Vyšší príkon znamená rýchlejšie varenie ryže. Ak preferujete rýchle varenie, zvoľte ryžovar s vyšším príkonom. Majte však na pamäti, že vysoký príkon spotrebiča síce urýchli varenie ale, môže zvýšiť spotrebu energie.

Menšie modely disponujú príkonom od 300 – 400 W. Sú úspornejšie, ale ryžu uvaria pomalšie. Naopak, ryžovary od 400 – 700 W sa považujú za zlatú strednú cestu a sú uspokojujúce pre bežnú rodinu.

Tie najväčšie ryžovary s objemom 10 litrov môžu mať príkon aj 2 000 W. Takéto spotrebiče sú energeticky náročnejšie, ale ryžu uvaria už do 25 minút, kým ryžovarom s nízkym príkonom môže trvať uvariť ryžu až do 60 minút.

Ryža varená v ryžovare.

​​​​​​​Materiál ryžovaru

Dôležitým faktorom pri výbere spotrebiča je materiál, z ktorého je vyrobený. Na trhu nájdete ryžovary vyrobené z plastu alebo nerezu. Nerezové ryžovary sú zvyčajne odolnejšie a ľahšie na čistenie, zatiaľ čo plastové sú viac náchylné na otrasy a pády. Vo všeobecnosti platí, že ak preferujete dlhšiu životnosť a kvalitu spotrebiča, nerezový ryžovar je lepšou voľbou.

Samozrejme, od materiálu spotrebiča sa odvíja aj jeho cena. Plastové ryžovary majú nižšiu cenu, sú však menej odolné. Naopak, za ryžovar z nerezu si priplatíte, ale bude vám slúžiť dlhé roky.

Nerezový ryžovar.

​​​​​​​Funkcie ryžovaru

Moderné ryžovary majú často rôzne pokročilé funkcie, ktoré robia varenie ryže ešte jednoduchším a pohodlnejším. Niektoré z týchto funkcií môžu zahŕňať napríklad:

  • Automatické udržiavanie teploty - funkcia, ktorá umožňuje udržiavať uvarenú ryžu teplú po dobu od 2 až 12 hodín.
  • Oneskorený štart - ryžovar je možné nastaviť na čas, ktorý vám najviac vyhovuje. Program možno odložiť až o 24 hodín.
  • Rôzne režimy varenia ryže umožňujú pripraviť ryžu pre daný pokrm. Vďaka ryžovaru si môžete pripraviť ryžu na sushi, talianske rizoto či thajské kari.
  • Bezpečnostné prvky, ako sú napríklad ochrana proti prevareniu vody, prehriatiu spotrebiča alebo teplovzdorná rukoväť, ktorá zamedzí popáleniu pri dotyku.
  • Ovládanie pomocou mobilnej aplikácie je možné pri drahších ryžovaroch a umožňuje ovládať spotrebič na diaľku.
  • Multifunkčný ryžovar vďaka špeciálnemu naparovaciemu košu umožňuje pripraviť súčasne s ryžou aj zeleninu a ďalšiu prílohu.

Ryžovar Sencor s množstvom funkcií.

Ako sa starať o ryžovar

Správna starostlivosť o ryžovar je dôležitá pre jeho dlhú životnosť a bezproblémové fungovanie.

Po každom použití ryžovar dôkladne očistite. Vyprázdnite a opláchnite vnútornú nádobu, odstráňte prípadné zvyšky ryže a vody. Nádobu môžete umývať v teplej mydlovej vode alebo ju umiestniť do umývačky riadu, ak je to výrobca uvádza. Ak je však vnútorný povrch spotrebiča nepriľnavý, nepoužívajte kovové nástroje na odstránenie nečistôt. Povrch by sa mohol poškodiť a ovplyvniť tak funkčnosť spotrebiča.

Ako vnútorný, tak aj vonkajší povrch ryžovaru sa jednoducho čistí. Vonkajšiu časť spotrebiča stačí zotrieť jemnou handričkou a čistiacim prostriedkom vhodným pre daný materiál.

Starostlivosť o ryžovar.

​​​​​​​Ako uvariť ryžu v ryžovare

Varenie ryže v ryžovare je veľmi jednoduché a rýchle. Stačí sa riadiť nasledovným postupom:

  1. Namerajte požadované množstvo ryže a dôkladne ju prepláchnite pod studenou vodou, kým voda nevystupuje číra. Prepláchnutie odstráni prebytočný škrob, čo prispieva k lepšej textúre ryže po uvarení.
  2. Pre každú šálku ryže pridajte približne 1,5 až 2 šálky vody, v závislosti od typu ryže a vašich osobných preferencií. Množstvo vody môžete prispôsobiť podľa toho, či chcete ryžu mäkšiu alebo tvrdšiu.
  3. Nasypte namočenú ryžu do nádoby ryžovaru a zabezpečte, aby bola rovnomerne rozložená. V tomto bode môžete pridať aj dochucovadlá či koreniny.
  4. Zapnite ryžovar a vyberte požadovaný režim varenia. Väčšina ryžovarov má režimy ako "White Rice" (biela ryža) alebo "Quick Cook" (rýchle varenie), ktoré sú ideálne pre varenie klasických druhov ryže. Ak máte ryžovar s viacerými režimami, môžete experimentovať s rôznymi typmi ryže alebo pokrmov.
  5. Ryžovar automaticky udržuje optimálnu teplotu počas varenia, takže nemusíte príliš dohliadať na proces. Po ukončení varenia sa ryžovar zvyčajne prepne do režimu udržiavania teploty, čím zabezpečí, že ryža zostane teplá a čerstvá, pokiaľ si ju nebudete môcť vychutnať.
  6. Otvorte ryžovar, jemne premiešajte ryžu vidličkou alebo ryžovou lopatkou a servírujte ju. Môžete ju podávať ako samostatné jedlo, prílohu alebo ju použiť ako základ pre ďalšie pokrmy.

​​​​​​​Ryža z ryžovaru.​​​​​​​

Súvisiace kategórie

Ryžovary