Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať skriňovú mrazničku

Skriňové alebo zásuvkové mrazničky predstavujú skvelý doplnok ku konvenčným chladničkám a ponúkajú viacero výhod, ktoré môžu zmeniť spôsob, akým nakupujete, skladujete a konzumujete potraviny. V tomto článku sa preto zameriame na to, ako si vybrať tú správnu skriňovú mrazničku pre vaše potreby. Predstavíme vám funkcie skriňovej mrazničky a ďalšie dôležité faktory, ktoré by ste mali zvážiť pri nákupe tohto neoceniteľného spotrebiča do vašej kuchyne.

Skriňová mraznička Amica.

Čo je to skriňová mraznička a kedy sa oplatí do nej investovať?

Skriňová mraznička je druh mrazničky, ktorá je navrhnutá tak, aby ponúkala veľký priestor na dlhodobé skladovanie zmrazených potravín. Bežne býva súčasťou kombinovaných chladničiek, ale nájdete ju aj ako samostatný spotrebič, ktorý môže byť voľne stojaci alebo vstavaný variant. Tento typ mrazničky ponúka väčší objem úložného priestoru, čím umožňuje uchovávať viac mrazených potravín a zásob. Veľkou výhodou skriňovej mrazničky je prehľadné usporiadanie potravín v zásuvkách.

Kedy sa sa oplatí kúpiť skriňovú mrazničku?

  • Ak sa snažíte dosiahnuť elegantný a jednotný vzhľad kuchyne, vstavaná skriňová mraznička je vynikajúcou voľbou. Zabezpečí totiž efektívne využitie priestoru a postará sa o celistvý a estetický dojem vašej kuchyne.
  • Ak máte k dispozícii menej priestoru v domácnosti, skriňová mraznička vám poskytne dostatok miesta na skladovanie potravín na dlhšie obdobie. Napriek tomu, že nepojme viac úložného priestoru, ako napríklad klasická pultová mraznička, pomôže vám uskladniť menšie zásoby mäsa, zeleniny, ovocia a iných potravín tak, aby ste mali vždy k dispozícii čerstvé a kvalitné suroviny.
  • Ak potrebujete lepší prehľad v skladovaných potravinách, skriňové mrazničky ponúkajú nielen praktické zásuvky, ale aj otváranie dvierok do strany, čo umožňuje jednoduchší prístup k potravinám.

Vstavaná zásuvková mraznička.

Dôležité parametre pri výbere skriňovej mrazničky

Predstavíme vám konkrétne parametre, ktoré odporúčame sledovať pri výbere skriňovej mrazničky.

​​​​​​​Kam umiestniť skriňovú mrazničku?

Správne umiestnenie mrazničky môže mať výrazný vplyv na jej efektívnosť, životnosť a výkon.

Ideálnym miestom pre vašu skriňovú mrazničku, môže byť chodba, vstupná hala alebo pivnica. Tieto miesta obvykle ponúkajú stabilnú teplotu, čo je kľúčový faktor pre správne fungovanie mrazničky.

Skriňovú mrazničku by ste nikdy nemali umiestňovať na miesta, kde sa udržuje vyššia teplota, najmä počas varenia. Dôvodom je to, že mrazničky fungujú optimálne v určitom rozmedzí teplôt, ktoré závisia od klimatickej triedy (T, ST, N, SN). Ak sú vystavené nadmernému teplu, ich spotreba energie stúpa a ich životnosť sa skracuje.

Skrinova-mraznicka-v-predsieni

Objem

Ak už viete kde bude umiestnená vaša skriňová mraznička, je čas vybrať vhodný objem. Výber vhodného objemu mrazničky závisí najmä od druhu a množstva skladovaných potravín. Bežne sa stretnete s kapacitou skriňovej mrazničky od 40 – 60 litrov. Ak však plánujete skladovať väčšie kusy mäsa a zeleniny, na trhu nájdete skriňové mrazničky s objemom viac ako 80 litrov.

Objem skriňovej mrazničky.

​​​​​​​Spotreba energie

Pretože mrazničky pracujú nepretržite 24 hodín denne, energetická trieda je kľúčovým parametrom pri výbere správneho modelu. Investovať do čo najúspornejšej mrazničky sa oplatí, pretože rozdiel v ročnej spotrebe medzi rôznymi triedami môže mať významný vplyv na vaše mesačné elektrické náklady.

Energetická trieda skriňovej mrazničky je označená písmenami od A až po G, pričom trieda A predstavuje najúspornejšie skriňové mrazničky a trieda G je ukazovateľom najmenej úsporných skriňových mrazničiek.

​​​​​​​Mraziaci výkon a mraziaca trieda

Mraziaci výkon a mraziaca trieda sú dôležité parametre, ktoré definujú schopnosti a efektívnosť mrazničky pri zachovaní kvality potravín.

Mraziaci výkon indikuje, koľko kilogramov potravín môže mraznička zmraziť na teplotu -16 °C až -18 °C počas 24 hodín. Čím vyšší je mraziaci výkon, tým rýchlejšie mrazí potraviny. Bežné hodnoty mraziaceho výkonu sa pohybujú v rozmedzí od 4 do 40 kg.

Mraziaca trieda je označená pomocou hviezdičiek a indikuje kvalitu mrazenia. Je to parameter, ktorý určuje minimálnu teplotu, ktorú mraznička dosiahne pri zmrazovaní potravín. Ideálna teplota na skladovanie zmrazených potravín je -18 °C. Mraziaca trieda pomáha určiť či je mraznička schopná udržať túto optimálnu teplotu po dlhšiu dobu.

  • * predstavuje mraziacu teplotu na -6 °C
  • ** predstavuje mraziacu teplotu na -12 °C
  • *** predstavuje mraziacu teplotu na -18 °C
  • ***** predstavuje mraziacu teplotu na -24 °C

Zmrazené potraviny.

Akumulačná doba a klimatická trieda

Akumulačná doba určuje, koľko času môžu potraviny zostať zmrazené v prípade, že dôjde k výpadku elektrickej energie. Tento časový interval sa pohybuje od niekoľkých hodín až po niekoľko dní. Pri bežných mrazničkách akumulačná doba dosahuje hodnotu 15 hodín a viac.

Venujte pozornosť klimatickej triede vašej mrazničky, ktorá indikuje, aké vonkajšie teploty dokáže bez problémov zvládať. Pre optimálny výkon a úsporu energie sa snažte udržiavať vnútornú teplotu mrazničky v rámci odporúčanej klimatickej triedy.

  • Klimatická trieda T – pre vonkajšiu teplotu 18 – 43 °C
  • Klimatická trieda ST – pre vonkajšiu teplotu 18 – 38 °C
  • Klimatická trieda N – pre vonkajšiu teplotu 16 – 32 °C
  • Klimatická trieda SN – pre vonkajšiu teplotu 10 – 32 °C

Zásuvková mraznička Philco s akumulačnou triedou 15 hodín.

Hlučnosť

Okrem teploty je dôležité zvážiť aj hlučnosť mrazničky. Ak je to možné, umiestnite zásuvkovú mrazničku na miesto, kde sa dlhodobo nezdržujete, aby ste minimalizovali jej nežiaduci hluk. Skriňové mrazničky nebývajú príliš hlučné a tie s najmenšou hlučnosťou majú mieru hlučnosti od 36 – 45 dB.

Funkcie

Pri výbere skriňovej mrazničky je dôležité poznať jej užitočné funkcie, ktoré vám môžu ušetriť čas, zlepšiť efektivitu a zabezpečiť kvalitu skladovaných potravín.

Dôležitými funkciami pre zachovanie čerstvosti potravín sú jednoznačne funkcie samoodmrazovania (NoFrost, FrostFree) a funkcie rýchleho mrazenia (SuperFrost alebo Super Freeze).

Jednoduchú obsluhu skriňovej mrazničky zabezpečí integrovaný displej pre jednoduché nastavenie a kontrolu teploty mrazničky a zámok, ktorý zabráni neoprávnenému vstupu do mrazničky.

Skriňovej mrazničke by nemala chýbať ani bezpečnostná funkcia v podobe varovnej signalizácie, ktorá upozorňuje na zvýšenú teplotu v mrazničke alebo na nesprávne zavreté dvere, čím zabezpečuje bezpečnosť potravín.

Funkcie zásuvkovej mrazničky.

​​​​​​​Výber skriňovej mrazničky podľa značky

Pri výbere skriňovej mrazničky odporúčame preskúmať aj ponuku mrazničiek od konkrétnych výrobcov. Ak máte obľúbeného výrobcu domácich spotrebičov, je veľkým predpokladom, že aj skriňovú mrazničku nájdete rovnakej značky.

V našej ponuke nájdete skriňové mrazničky týchto známych značiek:

  • Beko
  • Philco
  • Gorenje
  • Whirlpool
  • Electrolux
  • Bosch
  • Hisense
  • Amica

​​​​​​​Zásuvková mraznička Beko.​​​​​​​

Súvisiace kategórie

Zásuvkové mrazničky