Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Čo je cold brew a ako si ho doma pripraviť

Počas horúcich letných dní určite oceníte osvieženie v podobe ľadovej kávy cold brew coffee. Tento nápoj sa vyznačuje unikátnou chuťou a netradičným spôsobom prípravy. V našom článku vám prezradíme, ako tento nápoj vznikol, a ako si ho čo najlepšie pripraviť. Vyskúšajte náš cold brew recept spolu s tipmi, ako ho servírovať.

Čo je cold brew?

Čo je cold brew?

Výraz cold brew v preklade z angličtiny znamená “luhovaný za studena” a označuje studený kávový nápoj. Cold brew je tiež ekvivalentom pre špeciálnu metódu prípravy kávy. V tomto prípade sa totiž na prípravu kávy namiesto horúcej vody používa studená voda, takže celý extrakčný proces prebieha pomalšie.

Výsledný coldbrew je osviežujúci, menej horký a kyslý, pretože extrakcia pri nízkej teplote zabraňuje uvoľňovaniu niektorých zlúčenín, po ktorých zostáva káva horká a kyslá. Zvyčajne sa cold brew podáva s ľadom, mliekom, prípadne inými prísadami, ktoré dopĺňajú jeho chuťovú paletu. Tento obľúbený kávový nápoj si najčastejšie ľudia vychutnávajú počas letných dní, avšak pripraviť si ho môžete kedykoľvek počas roka.

Káva cold brew je obľúbená z niekoľkých dôvodov:

  • bohatšia a komplexnejšia chuť a aróma kávy
  • jemná a menej kyslá chuť ako u tradičných káv
  • viacero spôsobov servírovania

História vzniku cold brew

Aj napriek tomu, že je u nás cold brew považovaný stále za novinku, jeho história je omnoho dlhšia, ako by ste čakali. Aj v tomto prípade sa však príbehy o tom, ako vzniklo prvé coldbrew líšia. Známy je príbeh o holandských obchodníkoch, ktorí sa plavili do Japonska a počas cesty nemali prístup k horúcej vode. Na prípravu kávy preto používali studenú vodu a tento nápad od nich Japonci prevzali.

O histórii cold brew však kolujú aj príbehy, ktoré nezahŕňajú holandských obchodníkov. Ešte v 16. storočí si totiž zvykli Japonci lúhovať čajové lístky prekvapkávaním v studenej vode. Neskôr túto metódu vyskúšali aj na prípravu kávy a prvé cold brew bolo na svete. Ako presne teda tento netradičný nápoj vznikol nie je jasné, avšak jeho história je úzko spojená s Japonskom stovky rokov predtým, ako sa z neho stal svetový fenomén.

Cold brew vs ľadová káva porovnanie

Cold brew vs ľadová káva

Keďže oba druhy týchto nápojov sa konzumujú studené, mnohí ľudia si myslia, že ide o rovnaký nápoj. Každý z týchto nápojov sa však líši spôsobom prípravy a tiež výslednou chuťou. Kým cold brew má intenzívnu chuť s nízkou mierou kyslosti, ľadová káva je naopak veľmi osviežujúca s výraznejšou horkou a kyslou chuťou.

Cold brew a ľadová káva sa líšia najmä:

  • spôsobom prípravy
  • chuťou

Cold brew je káva, ktorá sa pripravuje namáčaním hrubo pomletých kávových zŕn vo vode pri izbovej teplote alebo v chladničke počas dlhšieho časového obdobia (často 12 až 24 hodín). Výsledkom je nápoj s nízkou kyslosťou a menšou horkosťou, avšak intenzívnejšou chuťou, ako má ľadová káva.

Ľadová káva sa pripravuje ako tradičná káva, teda pomocou horúcej vody. Výsledný nápoj sa ochladí pridaním kociek ľadu. Chuť ľadovej kávy závisí od viacerých aspektov, avšak zvyčajne býva v porovnaní s cold brew horkejšia a kyslejšia. 

Ako pripraviť cold brew?

Pripravte si doma cold brew

Dokonalé cold brew si môže doma pripraviť úplne každý. Základom je mať nádobu, v ktorej necháte kávu počas 12 až 24 hodín extrahovať. Najčastejšie sa cold brew pripravuje vo french press, avšak použiť môžete aj sklenený pohár alebo karafu. Na prípravu budete ďalej potrebovať 100 gramov čerstvo namletej kávy a mlynček na kávu, ktorý spoločne s kávou zakúpite na našom e-shope. Poslednou ingredienciou je studená voda, ktorou mletú kávu zalejete.

Cold brew recept:

  1. Pomeľte kávu nahrubo.
  2. Nasypte do French press 100 g pomletej kávy.
  3. Zalejte kávu jedným litrom vody.
  4. Uzavrite French press a vložte ho do chladničky.
  5. Nechajte extrahovať 12 až 24 hodín a občas premiešajte.
  6. Výsledný nápoj prefiltruje.
  7. Podávajte s kockami ľadu.

Na prípravu cold brew budete potrebovať french press.

Tipy, ako pripraviť dokonalé cold brew

Základom každého dobrého cold brew je kvalitná káva. Aby bola chuť nápoja čo najlepšia, odporúčame vám použiť na prípravu čerstvo upraženú a čerstvo namletú kávu. Keďže sa do studenej vody uvoľní len minimum kyselín, na prípravu coldbrew sa odporúčajú skôr ovocnejšie kávy. Pestrý výber káv nájdete na našom e-shope, záleží len na vás aký typ kávy a značku uprednostníte.

Objavte ďalšie tipy na prípravu cold brew:

  • K príprave používajte filtrovanú vodu, zbavenú chlóru a minerálov.
  • Cold brew môžete doplniť o mlieko, cukor alebo sladké sirupy.
  • Výsledný nápoj môžete ozdobiť plátkami pomarančov alebo citróna.
  • Experimentovať môžete aj s pridaním toniku alebo alkoholu.

Cold brew má dlhšiu dobu trvanlivosti a v chladničke môžete nechať nápoj aj po dobu niekoľko dní. Skúšať tiež môžete iné verzie prípravy, vyskúšať môžete aj ubrať množstvo kávy alebo predĺžiť dobu extrakcie. Výsledná chuť cold brew bude vždy iná a najlepšie tak nájdete pomer, ktorý vám najviac vyhovovať.

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy Kávovary Automatické kávovary Pákové kávovary Kávovary na kapsule Káva