Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Food processor vs kuchynský robot

Kuchynský robot a food processor predstavujú dvoch praktických pomocníkov modernej kuchyne a zároveň užitočné nástroje, ktoré vám výrazne uľahčia prípravu obľúbených jedál. Hoci môžu mať niektoré funkcie spoločné, existujú medzi nimi značné rozdiely, ktoré sú rozhodujúce pre váš konečný výber.
Preto, aby ste si vedeli vybrať ten správny nástroj pre vaše kuchárske potreby, je dôležité zvážiť vaše potreby a očakávania. Ak preferujete všestrannosť a viacúčelovosť, kuchynský robot bude ideálnou voľbou. Naopak, ak sa viac sústredíte na spracovanie potravín a radi si pripravujete napríklad domáce omáčky, pestá, polievky či populárne arašidové maslo, food processor vám pomôže so všetkými kulinárskymi výzvami.


Kuchynský robot a food processor v jednom zariadení.

Čo dokáže kuchynský robot a kedy siahnuť po food processore sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. Spísali sme pre vás všetky hlavné rozdiely oboch kuchynských pomocníkov, aby bolo pre vás rozhodovanie čo najjednoduchšie. 

Kuchynský robot – majster v kuchyni

Kuchynský robot je v univerzálny spotrebič, ktorý kombinuje viacero funkcií do jedného zariadenia. Vo veľkej mixovacej mise môžete miešať, šľahať a hnietiť cesto a poprípade aj rezať či strúhať suroviny. Kuchynský robot dokáže pripraviť nielen cesto na pečenie, ale poslúži aj pri príprave zmrzliny a pomelie vám dokonca aj mäso v prídavnom zariadení. Záleží aké príslušenstvo ponúka konkrétny model, na základe čoho sa vám otvára viac možností pre prípravu rozličných jedál. Preto si pri výbere kuchynského robota všímajte akým príslušenstvom disponuje.
V základnej výbave kuchynského robota by nemal chýbať miešací hák na hnetenie cesta, šľahacia metla, nadstavec na mixovanie tekutých pokrmov alebo rovno prídavný mixér, ktorý sa jednoducho zapojí do kuchynského robota. V extra výbave kuchynského robota môžete nájsť lis na citrusy, mlynček na mäso, špeciálny nadstavec na výrobu cesta na cestoviny a ďalšie rezacie a strúhacie kotúče, ktoré si môžete ľubovoľne dokúpiť podľa potreby (v prípade, že daný model túto možnosť má a zároveň tieto nadstavce nie sú súčasťou základnej výbavy). Samozrejme platí, že čím viac funkcií kuchynský robot má, tým je vyššia jeho cena.
Aj napriek tomu, že má kuchynský robot bohatú výbavu, nemusí zvládnuť každú činnosť tak dobre ako niektoré samostatné kuchynské spotrebiče. Napríklad na prípravu niektorých jemných omáčok lepšie poslúži ponorný mixér. Rovnako ani jemné sekanie byliniek či orechov nemusí kuchynský robot zvládnuť s takou precíznosťou s akou to dokáže len food processor či samostatný mixér s vyšším výkonom.

Kuchynský robot značky Sencor si poradí s akýmkoľvek cestom, postrúha syr, zeleninu a pomelie mäso.

Food processor – špecialista na rýchlu prípravu jedál

Ak sa často zaoberáte prípravou omáčok, polievok, pesta alebo potrebujete rýchlo nasekať zeleninu, nastrúhať syr či zmiešať cesto na pečenie, bude sa vám hodiť food processor, ktorý sa špecializuje na rôzne úlohy spracovania potravín. Jeho hlavnou výhodou je rýchlosť a presnosť pri spracovaní potravín, čiže vám ušetrí množstvo času a energie pri tých úlohách, ktorých manuálne dokončenie by vám zabralo zbytočne veľa času.
Food processsor zvládne rýchlo a efektívne nasekať a nakrájať zeleninu, ovocie, bylinky či orechy. Je skvelý na mixovanie zmesí, ako sú omáčky, polievky, smoothie, pestá, hladké cestá na koláče, ako sú napríklad muffiny.
Niektoré úlohy však môžu byť pre food processor problematické. V porovnaní s kuchynským robotom má food processor obmedzenú kapacitu na miešanie veľkého množstva cesta a aj napriek rôznym nadstavcom niektoré modely nemajú taký efektívny výkon pri šľahaní vajec alebo príprave krémov ako kuchynské roboty. Rovnako tak si food processor neporadí ani s miešaním veľmi hustých a ťažkých zmesí, ako je napríklad husté cesto na chlieb.
Okrem rôznych nožov na sekanie a krájanie, nájdete vo výbave food processora rôzne mixovacie nadstavce či špeciálne nadstavce na prípravu čerstvo pomletej kávy alebo korenín. Niektoré modely disponujú lisom na citrusy alebo tiež mlynčekom na mäso.

Food processor s príslušenstvom.

Food processor a kuchynský robot - ktorý je výkonnejší?

Výkonnosť spotrebiča je jedným z najdôležitejších parametrov pri výbere, pretože ovplyvňuje jeho schopnosť a efektivitu pri spracovaní potravín.
Výkon spotrebiča však závisí od viacerých faktorov, ako je motor, možnosť regulácie rýchlosti alebo aj samotná konštrukcia spotrebiča.
Motor je srdcom týchto spotrebičov a jeho výkon ovplyvňuje celkovú silu a rýchlosť spracovania potravín. Spotrebiče s vyšším výkonom majú často silnejší motor, ktorý dokáže rýchlejšie a efektívnejšie spracovať aj náročnejšie úlohy. Pre lepšiu predstavu, food procesory s výkonom nad 1 000 W už poslúžia ako spoľahliví univerzálni pomocníci v kuchyni.
Rovnako to platí aj pre kuchynské roboty. Čím viac funkcií kuchynský robot má tým vyšší výkon vyžaduje. O kvalite a výkone spotrebiča svedčí aj jeho materiálové spracovanie. Ak vám to rozpočet dovolí, vyberajte spotrebič, ktorý je vyrobený z kovových častí. Kovové telo spotrebiča znesie väčšiu záťaž a má dlhšiu životnosť.

Celokovové telo a prevody kuchynského robota zaručia spoľahlivý výkon a dlhú životnosť spotrebiča.

Food processor vám ušetrí miesto na kuchynskej linke

Keď porovnáme veľkosť a váhu kuchynského robota a food processora, jednoznačným víťazom je food procesor.
Hmotnosť food processorov sa pohybuje v rozmedzí od 1 kg do 4 kg. Naopak, kuchynské roboty môžu mať väčšiu váhu, najmä vzhľadom na ich väčší motor a robustnejšiu konštrukciu. Ich váha sa pohybuje zvyčajne od 5 kg do 10 kg a viac. Zároveň je dobré vedieť, že spotrebič s väčšou váhu má lepšiu stabilitu.
Food processory majú obvykle menšie rozmery v porovnaní s kuchynskými robotmi. Ich veľkosť sa zvyčajne pohybuje od 20 cm do 40 cm a majú menšiu základňu. Kuchynské roboty majú väčšie rozmery (od 30 cm do 50 cm) a ich základňa je širšia. Veľký podiel na veľkosti kuchynského robota má aj jeho miska na miešanie, ktorej objem môže byť až 7 litrov.
Nakoniec, ak máte obmedzený priestor v kuchyni a často cestujete alebo potrebujete spotrebič prenášať, food processor môže byť lepšou voľbou. Ak však máte dostatok miesta v kuchyni a často sa venujete náročnejším úlohám, ako je miešanie ťažkého cesta alebo príprava väčších porcií, váha a veľkosť kuchynského robota vám prekážať určite nebude.
Aj v tomto prípade záleží iba na tom aké jedlá plánujete najčastejšie pripravovať. Veľkú rolu vo výbere správneho spotrebiča zohrávajú najmä jeho funkcie a príslušenstvo, ktoré je jednoducho uskladniteľné.

Skladný food processor pri príprave omáčky.

Kuchynské roboty majú viac funkcií a bohatšie príslušenstvo

Kuchynský robot je skutočne multifunkčným pomocníkom v kuchyni a dokáže nahradiť hneď niekoľko spotrebičov. Ak stavíte na tohto pomocníka, ostatné kuchynské spotrebiče, ako sú mixér, mlynček na mäso či odšťavovač už nebudete potrebovať. Samozrejme od konkrétneho modelu sa líši aj ponuka príslušenstva. Podobne to je aj pri food processoroch, i keď tie sa zameriavajú najmä na jednoduchšie úlohy a nebudete preto potrebovať také množstvo príslušenstva.
Dôležité však je sa zamerať aj na funkcie oboch pomocníkov. Špeciálne funkcie kuchynského robota alebo food processora dokážu výrazne uľahčiť prípravu pokrmov, prípadne zvýšiť výkonnosť samotného spotrebiča a ušetriť vám množstvo času.
Aké funkcie by nemali chýbať food processoru a bez akých funkcií sa nezaobíde kuchynský robot?

Bezpečnostné funkcie

Food processory a kuchynské roboty majú zvyčajne niekoľko bezpečnostných funkcií, ktoré slúžia na ochranu užívateľa a zabezpečenie bezpečného používania spotrebiča.
Bezpečnostný zámok zaisťuje správne uchytenie a uzamknutie nádoby alebo pokrievky. Tým sa minimalizuje riziko úrazu pri manipulácii so spotrebičom. Ani jeden zo spotrebičov nebude uvedený do prevádzky pokiaľ nebudú jeho všetky časti správne zložené.
Tepelná poistka - v prípade prehriatia sa spotrebič vypne a znova sa zapne až vo chvíli, keď je motor vychladený.
Užitočnými bezpečnostnými prvkami sú protišmykové nožičky, ktoré pomôžu pri bezpečnej manipulácii so spotrebičom, zamedzia prípadnému „cestovaniu“ spotrebiča po kuchynskej linke aj pri vysokom stupni otáčok. Predídete tak nielen prípadným oderom na kuchynskej linke, ale aj prílišnej hlučnosti robota počas jeho chodu.

Bohatá výbava kuchynského robota Sencor.

Funkcie moderného kuchynského robota

Kuchynský robot síce nahrádza veľkú časť kuchynských pomocníkov, je dobré si však uvedomiť, že samostatné spotrebiče so špecializáciou na konkrétnu činnosť sú oveľa kvalitnejšie a spoľahlivejšie. Napríklad v prípade odšťavovača. Samostatný odšťavovač si poradí s akýmkoľvek druhom ovocia či zeleniny, kuchynský robot odšťaví len veľmi mäkké ovocie. Na druhej strane, prečo nevyužiť možnosť odšťavovania a lisovania citrusov, ak to kuchynský robot ponúka.
K základnej výbave kuchynského robota patrí hnetenie cesta, miešanie a šľahanie. Je dobré si vybrať kuchynský robot s planetárnym systémom miešania, vďaka ktorému dosiahnete dokonalé premiešanie všetkých surovín.
Sekanie zeleniny a strúhanie syrov je veľkým bonusom a každý kvalitný kuchynský robot by mal túto činnosť hravo zvládnuť.
V súčasnosti sú najviac vyhľadávané kuchynské roboty s možnosťou mletia mäsa. Mlynček na mäso by mal byť z kovových častí, aby vám dlho vydržal.
Niektoré modely disponujú LCD displejom či funkciou automatického váženia surovín priamo v miske alebo dokonca s funkciou roztápania surovín a dokážu pripraviť čokoládu, alebo maslo na miešanie.
Kuchynské roboty môžu disponovať mlynčekom na kávu alebo špeciálnym nadstavcom na mletie korenín, v tomto prípade však nie je mletie také precízne, ako pri food processoroch.
Food processory sú určené na jemnú a precíznu prípravu surovín a jedál z nich. Perfektne pomelú kávu či voňavé korenie a každý deň vám behom pár minút pripravia lahodné smoothie, polievky, omáčky na cestoviny, pomazánky alebo rôzne zeleninové šaláty.
Pre rýchle spracovanie surovín pri vysokých otáčkach poslúži pulzný spínač a regulácia rýchlosti, ktoré by nemali chýbať kuchynskému robotovi, ani food processoru.


Food processor pri príprave omáčky.

Na záver

Pre každého komu záleží na rýchlosti, presnosti a jednoduchosti pri krájaní, sekaní a strúhaní potravín, je food processor správnou voľbou. Je ideálny pre všetkých, ktorí majú obmedzený priestor v kuchyni, potrebujú jednoducho prenášateľný spotrebič alebo sa sústreďujú na jednoduchšie úlohy v kuchyni.
Ak však preferujete viacúčelový spotrebič s veľkým množstvom príslušenstva a schopnosťou vykonávať rôzne úlohy, kuchynský robot bude pre vás ten pravý pomocník do kuchyne. Je ideálny pre všetkých, ktorí sa radi venujú varenie a pečeniu a potrebujú všestranný nástroj.
Nakoniec môžete jednoducho kombinovať oba spotrebiče v kuchyni, aby ste mali prístup ku všetkým potrebným funkciám a príslušenstvu. Výber závisí od vašich individuálnych potrieb, preferencií a rozpočtu, takže je dôležité dôkladne zvážiť všetky tieto faktory pred nákupom.