Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať domácu meteostanicu

Domáca meteostanica s veľkým farebným displejom.

Vďaka domácej meteostanici vás už žiadne počasie neprekvapí. Najlepšie meteostanice dokážu nielen predpovedať počasie, ukazujú tiež aktuálnu teplotu, čas a dátum a majú veľké množstvo skvelých funkcií.
Domácu meteostanicu využijete nielen vtedy, ak sa chcete informovať o aktuálnych poveternostných podmienkach vo vašom okolí, ale aj v prípade ak chcete sledovať dlhodobé trendy v počasí. Benefity meteostanice ocenia aj záhradkári, získajú dôležité a presné informácie o aktuálnej teplote, vlhkosti a množstve zrážok, ktoré môžu ovplyvniť rast a zdravie rastlín. Navyše sú domáce meteostanice schopné indikovať blížiace sa extrémne poveternostné podmienky a vtedy sú veľmi prospešné pre ochranu vášho zdravia či dokonca vášho majetku.
Preto, aby bol výber pre vás čo najjednoduchší, prezradíme vám, aké domáce meteostanice sú v ponuke, aký je medzi nimi rozdiel a čo všetko dokážu.

Typy domácich meteostaníc

Pred kúpou je dobré si premyslieť, aké informácie chcete, aby vám meteostanica zobrazovala. Na trhu nájdete modely, ktoré disponujú základnými údajmi a funkciami a poskytnú vám predpoveď počasia z krátkodobého hľadiska. Existujú však aj inteligentné meteostanice, ktoré vám prinášajú komplexné informácie o počasí a majú veľké množstvo užitočných funkcií. Na základe toho môžeme meteostanice rozdeliť na klasické a inteligentné meteostanice.

Klasické meteostanice

Klasická meteostanica zvyčajne ponúka základné merania, ako je teplota, vlhkosť, rýchlosť a smer vetra a množstvo zrážok. Získate však spoľahlivú lokálnu predpoveď počasia a navyše za priaznivú cenu. Niektoré klasické meteostanice môžu mať dokonca aj ďalšie senzory, napríklad senzor pre meranie tlaku vzduchu, čo môže byť užitočné pri predpovedi počasia. Zvýšenie tlaku vám napovie, že bude slnečno a naopak, jeho pokles bude signalizovať oblačnosť a dážď. Klasické meteostanice dokážu tieto namerané údaje zobrazovať v prehľadnom grafe.

Klasická domáca meteostanica s bezdrôtovým senzorom.

Inteligentné meteostanice

Inteligentná meteostanica sa zvyčajne pripája k internetu a môže byť tak ovládaná pomocou mobilnej aplikácie na smartfóne alebo z počítača. Takto získate okamžitý prístup k informáciám o aktuálnom počasí vo svojom okolí vďaka meteorologickým službám a radarom (Weather Underground, Weather Cloud, Ecowitt Weather). Inteligentné meteostanice môžu tiež poskytnúť upozornenia na zmeny počasia a môžu byť napojené na ďalšie inteligentné zariadenia v dome, ako napríklad termostaty alebo systémy zavlažovania. Pri zostavovaní inteligentnej domácnosti sa meteostanice stávajú nevyhnutnosťou a predstavujú veľmi obľúbených a užitočných pomocníkov v domácnosti.
Inteligentná meteostanica ponúka výrazne viac funkcií a výhod ako klasická meteostanica. Umožňuje aj zdieľanie informácii s ostatnými užívateľmi a obrovskou výhodou je najmä to, že inteligentnú meteostanicu môžete pripojiť k viacerým senzorom v rôznych častiach domu alebo pozemku a sledovať tak rôzne parametre počasia na rôznych miestach.

Inteligentná meteostanica.

Sieťová alebo bezdrôtová meteostanica

Snímače sú základnou súčasťou každej meteostanice, pretože na základe ich meraní sa určuje aktuálne a predpovedané počasie. Každý snímač môže ovplyvniť presnosť a spoľahlivosť meteostanice. Ak napríklad teplotný snímač nie je kalibrovaný správne, môže to viesť k nesprávnemu zobrazeniu teploty a k nesprávnej predpovedi počasia. Práve podľa spôsobu spojenia s vonkajším senzorom môžu byť meteostanice napájané buď pomocou kábla alebo bezdrôtovo.
Sieťové meteostanice sú s vonkajším snímačom prepojené pomocou kábla, ktorý má však obmedzený dosah a získané údaje môžu byť mierne skreslené. Tieto modely sú však cenovo najdostupnejšie.
Obľúbenejšie sú však bezdrôtové meteostanice, pretože s vonkajšími senzormi komunikujú na diaľku a ich dosah môže presahovať hodnotu viac ako 150 metrov.

Meteostanica Sencor s bezdrôtovým snímačom.

Ako sa meteostanice napájajú

Sieťové meteostanice sú napájané pomocou kábla a tiež prostredníctvom batérií, ktoré zaručujú vždy rovnako žiarivý a čitateľný displej. Najčastejšie sa jedná o batérie typu AA alebo AAA. Nájdete však meteostanice, ktoré majú kombinované napájanie, väčšinou sa jedná o bezdrôtové meteostanice. Takéto meteostanice majú veľkú výhodu v tom, že ich môžete umiestniť na ľubovoľné miesto, na stenu či na stôl.

Rôzne druhy meteostaníc s napájaním na batérie.

Umiestnenie meteostanice

Umiestnenie meteostanice je veľmi dôležité pre presnosť a spoľahlivosť meraní. Je potrebné zvoliť miesto, ktoré nie je ovplyvnené vonkajšími vplyvmi, ako je napríklad priame slnečné žiarenie či dážď. Rovnako je potrebné brať ohľad na správne umiestnenie vonkajších senzorov. Pri bezdrôtových meteostaniciach je dosah senzora kľúčový a je dobré vedieť, že kvalita a rýchlosť prenosu údajov sa znižuje ak sa medzi zariadeniami nachádzajú pevné či kovové časti. V každom prípade vždy počítajte s 10 m rezervou pre lepšiu plynulosť prenosu dát.
Najlepšie miesto pre umiestnenie meteostanice je teda tam, kde je minimalizovaný vplyv vonkajších faktorov a senzory sú umiestnené na správnych miestach pre dosiahnutie najpresnejších meraní. Takéto miesto by nemalo byť príliš nízko pri zemi, pri žiadnom zdroji vody, ale ani za domom, kde by mohlo rovnako dôjsť k skresleniu údajov.

Senzor meteostanice umiestnení vo vonkajšom prostredí.

Funkcie a vlastnosti domácej meteostanice

V konečnom dôsledku výber meteorologickej stanice závisí od toho, ktoré funkcie budete chcieť využívať. Každá meteostanica môže mať iné množstvo funkcií a od toho sa potom odvíja aj konečná cena zariadenia. Spísali sme pre vás základné funkcie meteostaníc, ktoré sa vám môžu denne hodiť.
Barometer je snímač, ktorý by rozhodne nemal kvalitnej meteostanici chýbať. Barometer umožňuje sledovať a merať atmosferický tlak. V kombinácii s inými senzormi, ako sú teplomer, vlhkomer a anemometer, meteostanica poskytuje presnejšie informácie o súčasnom a budúcom počasí. Meteostanica bez barometra nedokáže poskytnúť kompletnú a presnú predpoveď počasia. Informáciu o zmene atmosférického tlaku si pozriete na displeji meteostanice v prehľadnom grafe. Informáciu o zmene tlaku ocenia aj ľudia, ktorí majú problémy s tlakom a trpia závratmi. Vďaka domácej meteostanici sa na zmeny v počasí môžu v predstihu pripraviť.
Vlhkomer je rovnako dôležitým snímačom ako barometer. Meteostanica vám vďaka vlhkomeru dokáže poskytnúť vlhkosť vzduchu v reálnom čase a pripraviť vás na prípadné zmeny v počasí. Niektoré modely môžu merať okrem vonkajšej vlhkosti aj vnútornú vlhkosť. Meranie vnútornej vlhkosti vzduchu je dôležité pre zachovanie zdravia a pohodlia v interiéri. Príliš vysoká alebo príliš nízka vlhkosť môže mať negatívny vplyv na ľudské zdravie a pohodu. Meranie vnútornej vlhkosti vzduchu vám v konečnom dôsledku pomáha udržiavať optimálnu vlhkosť vo vnútri domu, čím sa výrazne zníži riziko vzniku plesní.
Okrem merania teploty vám meteostanica poskytne informácie o rýchlosti a smere vetra, merania o množstve zrážok či indexu UV žiarenia v danej oblasti, čo vám pomôže pri rozhodovaní o vonkajších aktivitách, ako je napríklad športovanie alebo práca na záhrade.

Profesionálna Wi-Fi meteostanica značky Sencor s množstvom praktických funkcií.

Domáca meteostanica môže mať aj ďalšie užitočné vlastnosti, ktoré nemusia súvisieť výhradne s meraním počasia. Zaiste vás poteší ukazovateľ času a dátumu na displeji, ktorý je riadený rádiom a vy tak máte istotu, že zobrazované informácie budú vždy presné. V závislosti od typu vysielača sa líši prítomnosť signálu (DCF alebo MFS). Meteostanice však môžu byť riadené aj prostredníctvom internetového pripojenia. Na rozdiel od rádiovej komunikácie, ktorá môže byť obmedzená vzdialenosťou, internetové pripojenie umožňuje odosielanie údajov o počasí na veľké vzdialenosti bez akejkoľvek straty kvality.
Aj budík môže byť súčasťou meteostanice. Tento praktický pomocník môže byť veľmi užitočný pre tých, ktorí sa chcú pripraviť na deň a plánujú svoje aktivity v závislosti od aktuálneho počasia. Meteostanice s budíkom môžu mať totiž rôzne nastavenia, ktoré umožňujú užívateľom nastaviť budík na základe predpovede počasia. Napríklad, ak sa očakáva daždivý deň, môžete si nastaviť budík o niečo skôr, aby ste sa stihli pripraviť na dážď a zobrať si so sebou vhodné oblečenie.
Atraktívne je tiež podsvietenie displeja meteostanice, alebo dokonca projekcia údajov z meteostanice na stenu. Vybrať si dokonca môžete meteostanicu s fotorámčekom. Možností je skutočne veľa a záleží len na vás aké funkcie a doplnkové vlastnosti bude mať vaša nová domáca meteostanica.

Malá digitálna meteostanica s ukazovateľom času a dátumu.