Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať štiepačku na drevo

Ako vybrať štiepačku na drevo.

Je pre vás práca so sekerou namáhavá a ste unavený z každoročnej prípravy dreva na zimnú sezónu? Odľahčite svoj chrbát, ruky a zaobstarajte si štiepačku na drevo. Tá neušetrí len váš chrbát a ruky od mozoľov, ale postará sa aj o oveľa pohodlnejšie a rýchle spracovanie obrovskej kopy drevených polien. Rozštiepi polená na kusy s ideálnym rozmerom, ktoré stačí už len priložiť do ohňa. Ako štiepačky na drevo fungujú a na čo sa pri výbere zamerať? Odpovede nájdete v našom článku.

Ako funguje štiepačka na drevo?

Štiepačky dreva fungujú na princípe tlaku, ktorý posúva drevo smerom k naostrenej čepeli štiepacieho noža či klinu. Ten potom drevo rozdelí na menšie polená. Štiepačky sa skladajú z kovového rámu, hydraulického mechanizmu a štiepacieho klinu.

Najbežnejší variant je mechanická štiepačka dreva, ktorá je poháňaná ručne alebo elektromotorom. Druhou možnosťou sú štiepačky, ktoré využívajú silu hydrauliky teda jednoduchého tlaku na štiepanie dreva.

Kálačka na drevo pri práci.

Druhy štiepačiek na drevo

Pri výbere štiepačky rozhoduje typ, rozmer ako aj množstvo dreva, ktoré budete štiepať. Typ dreva určuje jeho tvrdosť. Ihličnaté stromy majú mäkké drevo, ktoré sa jednoducho štiepa, ale tvrdé drevo, akým je napríklad buk si už vyžaduje vyšší štiepací tlak. Pri výbere nezabudnite zohľadniť aj dĺžku a priemer štiepaných polien.

Štiepačky dreva sú dostupné v horizontálnej alebo vertikálnej verzii. Ak hľadáte štiepačku pre profesionálne využitie poobzerajte sa po kužeľovom modely.

Horizontálna štiepačka - pracuje na princípe silného klinu, ktorý vďaka hydraulickému systému vyvinie na drevo obrovský tlak a tým ho rozštiepi. Drevá sa ňu ukladajú naležato. Je určená na štiepanie polien do priemeru 25 cm s dĺžkou maximálne 52 cm. Obsluha je veľmi jednoduchá a bezpečná. Jej výkon je menší a pri práci je potrebné sa zohýbať. K vybraným modelom je možné dokúpiť stojan, ktorý ju zdvihne na výšku pracovného stola. Horizontálna štiepačka sa hodí skôr na príležitostné štiepanie ako je napríklad príprava menšieho objemu dreva na kúrenie v krbe.

Horizontálna štiepačka dreva.

Vertikálna štiepačka – tvorí najbežnejší druh, ktorý pomôže s prípravou dreva na celú zimu. Pracuje vo zvislej polohe. Kusy dreva sa položia na lavicu, ktorá disponuje s niekoľkými výškovými úrovňami pre rôzne dlhé polená. Najkratšie polená sa umiestňujú do najvyššej úrovne. Naopak dlhé a ťažké kláty sa stavajú dolu na základňu štiepačky. Disponuje vyšším výkonom takže si hravo poradí aj so štiepaním väčších kusov dreva s priemerom 35 cm a dĺžkou až 1 m. Vertikálna štiepačka je síce väčšia a ťažšia, ale jej nespornou výhodou je, že pri práci sa nemusíte zohýbať.

Kužeľová štiepačka – patrí k špecifickým druhom a je určená prevažne do terénu. Pracuje na princípe tŕňa kužeľovitého tvaru, ktorý je pripevnený k elektromotoru. Vďaka vysokým otáčkam sa tŕň otáča a po pritlačení, sa drevo veľmi rýchlo a účinne drevo rozštiepi. Nevýhodou je však to, že tŕň môže v dreve uviaznuť, preto by mala byť takáto štiepačka dreva jednoznačne opatrená spätným chodom.

Typ pohonu

Základom štiepačky na drevo je pohonná jednotka, ktorá dáva do pohybu olej. V dôsledku toho sa posúva piest so štiepacím klinom. Ten sa pohybuje k drevu a niekoľko tonová sila ho rozštiepi. Pohonná jednotka môže mať podobu elektromotora, alebo ňou môže byť aj štvortaktný benzínový motor.

Vertikálna štiepačka dreva.

Štiepačky na drevo s elektromotorom

Sú najpoužívanejším a najpredávanejším druhom. Ponúkajú spoľahlivý výkon a stabilný chod. Napájajú sa z elektrickej siete. Rozdiely však môžu byť v napätí. Menším štiepačkám postačuje 230 V, ale väčšie vertikálne štiepačky už na svoj chod potrebujú dostatočnú posuvnú silu silnoprúdu s napätím 400 V. Pred nákupom si preverte, či máte možnosť pripojenia pre trojfázovú štiepačku.

Štiepačka dreva s benzínovým alebo dieselovým motorom

Ide o väčšie stroje, ktoré sú vybavené spaľovacím motorom, ktorý poháňa benzín alebo nafta. Sú nezávislé na elektrickom napájaní a je možné ich používať kdekoľvek. Vďaka vyššiemu výkonu nájdu uplatnenie najmä v teréne. Poradia si aj s veľmi tvrdým drevom väčších rozmerov. Najväčšie naftové štiepačky zvládnu štiepať aj kmene menších stromov. Ich odolnosť je vyššia ako pri elektrických modeloch, avšak údržba omnoho náročnejšia. Menšie štiepačky na drevo majú spravidla štvortaktný benzínový motor. Veľké kálačky na drevo sú už poháňané dieselovým motorom.

Kálačka dreva s externým pohonom.

Kálačka dreva s externým pohonom

Takéto štiepačky disponujú trojbodovým systémom, pričom ich chod zabezpečuje motor traktora. Ten poháňa hydraulické čerpadlo. Keďže sú štiepačky montované na traktory je možné ich používať aj priamo v lese. Najdrahšie modely majú vo výbave vlastný benzínový alebo naftový motor.

Kombinované kálačky na drevo

Takéto štiepačky ponúkajú maximálnu flexibilitu. Môžete ich podľa potreby pripojiť k elektrickej sieti alebo použiť v teréne. Disponujú elektromotorom a benzínovým alebo externým pohonom.

Príkon a výkon štiepačiek

Tento faktor závisí od typu pohonu. V prípade kálačky dreva poháňanej elektrickou energiou a elektromotorom, sa príkon udáva vo wattoch (W). Pohybuje v priemere od 1 500 až 3 000 W. Výkonnejšie vertikálne štiepačky na drevo majú príkon vyšší a to od 3 500 do 7 000 W.

Naftové alebo benzínové štiepačky dreva majú výkon udávaný prostredníctvom kilowattov (kW) alebo konských síl – HP. Pri nich je však rozhodujúci objem motora. Výkon sa môže pohybovať od 2,6 kW po 6 kW. Pri profesionálnych štiepačkách určených na kálanie veľkého množstva dreva v teréne aj viac.

Kálačky na drevo.

Tlačná sila alebo štiepací tlak

Patrí k najdôležitejším parametrom a uvádza sa v tonách (t). Čím je tlak štiepania vyšší, tým je štiepačka výkonnejšia a ľahšie si poradí s tvrdým či mokrým drevom.

Menší štiepací tlak je charakteristický pre horizontálne štiepačky na drevo. Tlak sa začína na úrovni 4 ton a dosahuje maximálne hodnotu 7 ton. Takéto štiepačky sú ideálne na mäkšie drevo akým je borovica či smrek. Poradia si aj s tvrdším drevom, ale rýchlosť štiepania je nižšia. Pri horizontálnych štiepačkách s nižším výkonom sa odporúča štiepať kratšie polená s menším priemerom.

Vyšší štiepací tlak ponúkajú vertikálne kálačky dreva a to v rozmedzí od 6 do 30 ton. Hravo si poradia s tvrdým dubovým, bukovým či brezovým drevom. Štiepenie pri väčšej tlačnej sile je omnoho rýchlejšie a to bez ohľadu na to, či je drevo surové alebo má väčší priemer.

Základom štiepačky dreva je stabilná konštrukcia

Štiepačky dreva sú robustné zariadenia s konštrukciou vyrobenou z masívnej ocele, pretože musia vydržať štiepací tlak. Ich váha sa pohybuje v rozmedzí od 40 do 300 kg. Najmenšie horizontálne štiepačky vážia približne 40 až 50 kg, vertikálne štiepačky s masívnejšou konštrukciou presiahnu hmotnosť aj 150 kg. Profesionálne modely s benzínovým či naftovým agregátom môžu mať hmotnosť až 300 kg a sú vybavené pojazdovými kolesami.

Klin štiepačky na drevo.

Doplnkové príslušenstvo

Ľahšiu prácu so štiepačkou je možné docieliť vďaka rôznym druhom klinov. Tie môžu byť súčasťou príslušenstva alebo je možné ich dokúpiť a vymeniť.

  • Základný štiepací klin delí poleno na dve časti.
  • Štvorramenný klin je násada, vďaka ktorej sú kláty rozštiepené na štyri kusy. Odporúča sa pre polená s maximálnym priemerom do 30 cm. Štvorramenný klin nie je príliš vhodný pre štiepačky s nižším výkonom, pretože dochádza k zväčšeniu kontaktnej plochy medzi polenom a klinom.
  • Šesťramenný klin pri jednom štiepacom cykle rozseká poleno na šesť dielov. Je vhodný na mäkšie drevo.
  • Predĺžený klin sa predáva ako príslušenstvo k vertikálnym štiepačkám a je ideálny predovšetkým pre štiepanie dlhších polien. Jeho dĺžka je oproti klasickému klinu dvojnásobná.
  • Rozširujúci klin pomôže s mokrým alebo sukovitým drevom.

Pri práci so štiepačkou nezabudnite na bezpečnosť

Práca so štiepačkou si vyžaduje sústredenosť, dodržiavanie pracovných postupov a bezpečnosť pri práci.

Štiepačku pred použitím umiestnite na stabilný a pevný podklad. Počas štiepania by sa nemali v blízkosti pohybovať žiadne osoby. Pozor si treba dávať predovšetkým na odlietajúce kusy dreva a drobné triesky. Odporúča sa používať upnutejšie oblečenie, ktoré sa nezachytí do stroja. Zároveň nezabudnite ani na rukavice a ochranné okuliare. Pri práci je doporučená aj pevná obuv s protišmykovými podrážkami.

Ako sa starať o štiepačky na drevo?

Štiepačky sú pomerne nenáročné stroje a ich údržby sa netreba obávať. Odporúčame však, aby ste štiepačku pred i po používaní vždy skontrolovali. Predovšetkým pevnosť skrutiek a stabilitu konštrukcie. Štiepací stĺp pred prácou vždy namažte vazelínou alebo prírodným olejom. Tento proces môžete opakovať aj počas štiepania.

Elektrické i benzínové štiepačky dreva disponujú predpísanou olejovou náplňou. Hydraulický olej je potrebné meniť podľa pokynov výrobcu. Interval neodporúčame podceňovať. Zvyčajne sa prvá náplň mení po 50 pracovných hodinách. Neskôr je to rozsah 300 až 500 hodín podľa množstva záťaže.

Uskladnené drevo na zimu.

Malá rada na záver

Nezabudnite, že čerstvo nakálané drevo má vlhkosť približne 50 %. Je potrebné ju znížiť aspoň na 20 %. Čerstvo nakálané drevo je potrebné nechať prirodzene vyschnúť. Vykurovanie mokrým drevom je nevhodné a môžete spotrebovať na kúrenie až dvakrát také množstvo. Okrem toho mokré drevo zanáša komín dechtom.