2.časť Káva, príprava kávy, starostlivosť o kávovar
Ako sme už v prvej časti spomínali, príprava kávy dnes už nie je len o dvoch možnostiach – zalievaná a nescafé. Samozrejme nemáme nič proti milovníkom týchto „tradícií“ no pozrime sa dnes ako si pripravíte chutnú kávu u vás doma.
Výber kvalitnej kávy z určitej oblasti či dokonca farmy určite nestačí, aby ste mali svoju obľúbenú šálku kávy s výraznou arómou a jedinečnou chuťou. Všetku snahu pestovateľov, ale aj pražiarov či predajcov dokáže pokaziť nesprávna príprava či nevhodný kávovar. A nesmieme zabúdať ani na kvalitnú vodu, ktorá je tiež dôležitou zložkou prípravy kávy.
Príprava kávy
Dôležité sú štyri faktory na prípravu kávy. Množstvo kávy, objem vody, tlak a dĺžka extrakcie. Odporúčané množstvo na jednu kávu je 7 až 9 gramov. Samozrejme závisí aj od spôsobu praženia, a typu kávy ktorý ste si vybrali. Počas extrakcie v trvaní 20-30 sekúnd by vám malo natiecť približne 30 ml vody. Celý tento proces by sa mal vykonať pod tlakom 9 barov. Samozrejme treba myslieť aj na správnu teplotu vody, ktorá by sa mala pohybovať okolo 92 a 95 °C. Tieto údaje si však musia držať v hlave len majitelia pákových kávovarov, ale je dobré to vedieť, aby ste mali predstavu, čo všetko sa pri príprave kávy v prístroji odohráva.
Aký kávovar kúpiť?
Ak ste doteraz doma používali len džezvu či moka kanvičku, je čas posunúť sa o úroveň vyššie a kúpiť si svoj prvý kávovar. Nemusíte hneď na začiatok zvoliť ten najdrahší prístroj, ale môžete siahnuť po jednoduchšej možnosti. Rozdeliť by sme ich mohli do troch kategórií – kapsulové, automatické a pákové kávovary.
Je tým najlacnejším variantom a je najjednoduchší na obsluhu. Na výber máte na trhu veľké množstvo kapsúl s konkrétnymi druhmi káv, príchuťami a dokonca vám kávovar dokáže navariť aj čaj či kakao pre deti. Nie je to zlá voľba na začiatok, ale pripravte sa na to, že časom vás začnú lákať automatické či pákové kávovary. Treba pripomenúť aj ich nevýhodu a to je nepriaznivý dopad na ekológiu z hľadiska vyhadzovania prázdnych kapsúl.
Pri príprave kávy v ňom, budete mať k dispozícii obrovský výber s pomerne jednoduchou obsluhou. Stačí mať doplnené všetky zásobníky na vodu, mlieko či kávu a kávovar urobí všetko za vás. Výhodou je, že dokáže navariť aj dve kávy naraz, čo oceníte keď vám príde väčšia návšteva. Ďalšou výhodou je, že sa uplatní aj na pracovisku či v kaviarni. Tu však treba voliť kávovar, ktorý je na to určený, lebo predsa len na týchto miestach je jeho vyťaženie enormné. Jeho jediná nevýhoda je, že má väčšie rozmery, čo môže byť problém, ak na kuchynskej linke nemáte dostatok miesta.
Ak ste skutočný fajnšmeker a odborník na kávu, pre vás je určený pákový kávovar. Pri príprave kávy dokážete mať pod kontrolou všetky faktory, ktoré majú vplyv na kvalitu a chuť kávy. Kávu si nameliete v externom mlynčeku na požadovanú hrúbku, množstvo kávy do páky vložíte presne podľa chute a môžete nekonečne experimentovať. Výhodou je, že má menšie rozmery a tak nezaberie toľko miesta a je aj o niečo lacnejší ako automatický kávovar. Jedinou nevýhodou je, že príprava kávy v ňom zaberie viac času, ale aj túto nevýhodu dokážu skutočný kávičkári zmeniť na výhodu a vychutnať si aj samotný čas prípravy svojej obľúbenej šálky kávy.
Príslušenstvo na prípravu kávy
Príslušenstvo ktoré budete potrebovať závisí aj od toho, aký kávovar máte. Základom pre všetky typy je odvápňovací prostriedok a vodný filter. V prípade že máte kapsulový kávovar je efektným pomocníkom stojan na kapsule. Ak vlastníte automatický kávovar zíde sa vám izolovaná kovová nádoba na mlieko, ktorá uchováva mlieku čerstvosť a neprepustí prípadný zápach z chladničky. Pri pákovom kávovare je v prvom rade potrebný mlynček na kávu. Celkom praktickým pomocníkom je aj odklepávač na kávu či tamper, ktorým natlačíte kávu do páky.
Starostlivosť o kávovar
Ak máte kvalitný kávovar je predpoklad, že si potrpíte aj na kvalitnej káve. A z toho dôvodu je potrebné sa o kávovar pravidelne starať. Pod starostlivosťou sa ale nerozumie pravidelné dopĺňanie vody a kávy do zásobníkov.
Okrem vonkajšej čistoty – nechcete predsa aby bol zafŕkaný od kávy a obliaty od mlieka – sa treba starať hlavne o jeho vnútro. V závislosti od toho akú tvrdosť vody doma máte je potrebné robiť odvápnenie. Na to slúžia špeciálne odvápňovacie prípravky, ktoré sa dajú do nádobky s vodou. Existuje aj zopár domácich receptov na odvápnenie, ich použitie však už musíte zvážiť vy sami, ale opatrne, aby ste kávovar nepoškodili. Tie lepšie kávovary majú aj vlastný automatický čistiaci program.
Ak si robievate kapučíno, je potrebné pravidelne po použití napeňovaciu trysku očistiť. Utrieť zvyšky mlieka z vonkajšej strany, aby sa vám nevytvorila nepekná vrstva. Z vnútornej strany stačí trysku po použití prefúknuť trochou pary. Nezanedbávajte ani samotnú páku či nádobku na vodu, ktoré treba čas od času vyumývať a očistiť od usadením.
Náš tip: Ak máte automat so vstavaným mlynčekom a nevaríte si kávu príliš často, vyhadzujte pravidelne z nádobky zvyšky kávy, aby tam nezačala páchnuť a plesnivieť.