Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať autochladničku

Ak patríte medzi vášnivých cestovateľov a leto trávite väčšinou na cestách, v aute, karavane alebo pod stanom, autochladničku určite oceníte. V ponuke je niekoľko typov, v našom článku vám vysvetlíme, čím sa jednotlivé modely líšia a ako vybrať autochladničku.  

Muž nesie v ruke prenosnú chladničku.

Aké autochladničky nájdete v našej ponuke? 

Neexistuje len jeden typ autochladničky, preto je častokrát ťažké orientovať sa v pestrej ponuke jednotlivých modelov. Autochladničky sa líšia viacerými kritériami, najväčší rozdiel však spočíva v spôsobe chladenia. 

Pre lepší prehľad rozdeľujeme chladničky do auta na: 

  • pasívne 
  • absorpčné
  • termoelektrické 
  • kompresorové 

Pasívne autochladničky 

Chladiace boxy a termotašky sú často označované ako pasívne autochladničky, pretože svojím princípom fungovania neochladzujú priestor priamo, ale využívajú svoje izolačné vlastnosti na udržiavanie chladu. Aby dosiahli čo najlepšie výsledky, dovnútra sa umiestňujú predom zmrazené chladivé kazety alebo chladené potraviny. Tieto tašky a boxy majú tiež schopnosť udržiavať teplotu potravín teplých, čo je výhodné, ak si so sebou chcete zobrať teplý obed. Ich účinnosť trvá obvykle maximálne 12 hodín, po tejto dobe budete potrebovať nové chladiace kazety. 

Výhody pasívnych autochladničiek

  • Cenová dostupnosť.
  • Ľahká manipulácia. 
  • Nízka hmotnosť. 
  • Žiadna závislosť na zdroji energie. 

Chladiaci box POLARBOX.

Absorpčná autochladnička

Absorpčné autochladničky fungujú na základe zaujímavého princípu pohlcovania tepla. Tento typ chladničky využíva plynové palivo, ktoré je najskôr pohlcované a potom vypúšťané do chladničky. Výsledkom je ochladenie vnútorného priestoru. Tieto chladničky sú ideálne na krátkodobé uchovávanie potravín a dokážu ochladiť nápoje a jedlá až o 20 °C pod okolitú teplotu.

Absorpčné autochladničky majú vysoký chladiaci výkon, ktorý sa približuje výkonu kompresorových chladničiek. Tieto chladničky možno napájať elektrickou energiou, ale fungujú aj na plyne, ako je propán-bután alebo propán. Sú veľmi obľúbené pri kempovaní, kde ich môžete prevádzkovať pomocou propán-butánových fľašiek.

Dôvody, prečo si vybrať absorpčnú autochladničku: 

  • Absorpčné autochladničky majú absolútne tichý chod, pretože neobsahujú žiadny motor ani kompresor. 
  • Nemusíte sa obávať mechanického opotrebovania, pretože táto chladnička do auta nemá žiadne pohyblivé časti. 
  • Výhodou je aj minimálna údržba.

Medzi nevýhody absorpčných autochladničiek patrí vysoký elektrický odber a potreba dobre odvetrávaného miesta na inštaláciu. Preto nie sú vhodné pre umiestnenie v kufri osobného automobilu. Najlepšie sa uplatňujú v karavanoch alebo obytných prívesoch, kde majú dostatočný priestor na odvádzanie vzduchu.

Autochladnička Sencor.

Termoelektrická autochladnička 

Najnovší prírastok v rade autochladničiek, termoelektrické modely, sa výrazne odlišujú od ostatných typov svojou schopnosťou nielen chladiť, ale aj ohrievať potraviny. Termoelektrické autochladničky síce nedokážu zmraziť obsah, ale majú vynikajúcu vlastnosť udržiavať potraviny teplé v chladnom počasí. To znamená, že počas jazdy môžete bezpečne uchovávať horúce jedlá, ako napríklad polievky alebo teplé občerstvenie.

Tento typ chladničky udržuje vnútornú teplotu približne o 30 °C nad alebo pod teplotou okolia. Táto univerzálnosť je jednoznačnou výhodou a navyše, v porovnaní s kompresorovými modelmi zaberajú menej miesta a sú pomerne ľahké na prenášanie.

Je potrebné spomenúť, že čas potrebný na ochladenie alebo ohriatie vnútorného priestoru môže byť dlhší, až 6 hodín, takže nie je ideálny pre situácie, kedy potrebujete rýchlo ochladiť alebo ohriať potraviny. Avšak, termoelektrická autochladnička dokáže udržiavať vnútornú teplotu bez prístupu k elektrickej energii počas niekoľkých hodín, čo je užitočné na udržanie potravín v správnej teplote cez noc. 

Dôvody, prečo si vybrať termoelektrickú autochladničku: 

  • Jeden z najväčších benefitov termoelektrických autochladničiek je ich cenová dostupnosť. Cena týchto chladničiek sa pohybuje od približne 50 EUR za základné modely po 200 EUR a viac za pokročilé varianty.
  • Nízka hmotnosť a ľahká manipulácia. 
  • Vhodná aj na dlhé vzdialenosti. 

Sencor autochladnička

Kompresorové chladničky do auta

Kompresorová autochladnička funguje na rovnakom princípe ako bežná chladnička, takže ich chladiaca schopnosť nie je ovplyvnená okolitou teplotou. Jej prevádzka spočíva v zmenách tlaku v chladiacom systéme, ktoré menia skupenstvo chladiaceho média. Toto médium sa za nižšieho tlaku mení z kvapaliny na plyn, pričom pri tomto procese absorbuje teplo z vnútra chladničky. Následne sa plynné chladiace médium zhustí na kvapalinu za vyššieho tlaku a pri tomto procese uvoľňuje teplo do okolia. Týmto spôsobom kompresor udržuje cyklus chladenia v chode. Kompresorové autochladničky sú často voľbou majiteľov karavanov a nadšencov dlhých cestovných dobrodružstiev.

Výhody kompresorových autochladničiek: 

  • Hlavnou výhodou kompresorovej autochladničky je jej vysoký výkon, ktorý jej umožňuje chladiť aj v extrémnych teplotách, dokonca aj pri horúčavách dosahujúcich 50 °C. 
  • Potraviny a nápoje chladí až do -18°C.
  • Niektoré modely majú dokonca zabudované batérie, ktoré udržia chladenie fungujúce aj po odpojení od elektrickej siete, hoci len na obmedzenú dobu, zvyčajne približne 15 hodín. 

V niektorých prípadoch môžu byť nevýhodou jej veľké rozmery a hmotnosť, ktorá presahuje 10 kg, čo ju robí menej vhodnou pre pikniky a podobné aktivity. Na druhej strane je ideálnym spoločníkom pre uchovávanie potravín pod mrazom aj v horúcich letných dňoch. Cena kompresorovej autochladničky sa pohybuje okolo 400 €, ale existujú aj drahšie modely s viacerými funkciami.

Kompresorová chladnička do auta YOLCO.

Chladničky do auta ponúkajú viacerí výrobcovia 

V našej ponuke nájdete autochladničky viacerých výrobcov, ktoré sa líšia mnohými parametrami. Aj napriek tomu, že značka by pri výbere autochladničky nemala byť rozhodujúcim kritériom, recenzie na danú značku vám môžu pri výbere veľmi pomôcť. 

V našej ponuke nájdete autochladničky týchto značiek:

Autochladničku vyberajte podľa objemu 

Jednotlivé modely autochladničiek sa líšia najmä svojim objemom. Ten ovplyvňuje nielen ich veľkosť, ale aj hmotnosť. Pred kúpou si premyslite, či budete autochladničku využívať na jednodenné výlety alebo hľadáte plnohodnotnú náhradu chladničky na cesty. Zvážte tiež, koľko potravín, budete v autochladničke skladovať a vašim preferenciám prispôsobte výber. 

V našej ponuke nájdete tieto autochladničky: 

  • do 20 l - tento objem majú termotašky, pri ktorých oceníte najmä ich ľahkosť a skladnosť, vhodné sú na krátkodobé výlety. 
  • 25 až 35 l - objem dostatočný na uloženie približne 8-9 fliaš s objemom 1,5 litra alebo ekvivalentného množstva potravín. Vhodná je najmä na jednodenné výlety, na dlhšie pobyty bez prístupu k elektrine by pre vás mohla byť kapacitne obmedzená.
  • 35 l a viac - najväčšie autochladničky môžu mať až 50 litrov, s narastajúcim objemom však rastú aj rozmery a najmä hmotnosť autochladničky. Preto pri výbere zvážte, či ju budete so sebou prenášať a či skutočne tak veľký objem využijete. 

Chladničky do auta sa líšia pripojením 

Autochladničky s možnosťou pripojenia k autu sú vybavené káblom rôznej dĺžky, často v rozsahu 2 až 3 metrov. Táto variabilita vám umožňuje pripojiť chladničku k zdroju energie, ktorý môže byť umiestnený buď v kufri alebo v blízkosti vodiča. V druhom prípade môžete využiť praktickú rozdvojku do autozapaľovača, čo vám umožní nielen napájať chladničku, ale zároveň pripojiť ďalšie zariadenia, ako napríklad mobilné telefóny.

Autochladničky môžu byť napájané pri napätí 12 alebo 24 V. Napätie 12 V je bežné pre osobné automobily, zatiaľ čo napätie 24 V sa častejšie vyskytuje u dodávok a nákladných áut.

Niektoré väčšie modely autochladničiek majú schopnosť byť pripojené aj k bežnej 230 V elektrickej zásuvke, čo znamená, že ich možno používať kdekoľvek, kde je dostupná elektrická energia. Táto flexibilita výrazne rozširuje možnosti využitia autochladničky.

Autochladnička má rôzne spôsoby pripojenia k autu.

Pozor na konštrukciu autochladničky 

Pri výbere autochladničky je dôležité venovať pozornosť aj jej konštrukcii. Keďže budete chladničku do auta často prenášať, je nevyhnutné, aby bola vyrobená z odolných a pevných materiálov. 

  • Kovové konštrukcie sú známe svojou spoľahlivosťou a odolnosťou voči nárazom a poškodeniam. 
  • Na druhej strane plastové autochladničky môžu byť menej odolné, sklon k deformáciám a poškodeniam je vyšší, ale zvyčajne sú ľahšie a ľahšie prenosné.

Dôležité je tiež zohľadniť hrúbku stien chladničky do auta a použité izolačné materiály. Kvalitná izolácia je kľúčová pre zachovanie nízkej teploty vnútri chladničky a zároveň môže znížiť spotrebu energie. Okrem toho je dôležité, aby uzatváranie autochladničky bolo spoľahlivé. Mnoho modelov má odnímateľné veko, ktoré by sa malo dobre uzatvárať, tak aby počas jazdy autom nehrozilo jeho otvorenie. Nesprávne uzatvorené veko by taktiež mohlo spôsobiť pokles efektivity chladenia počas prepravy.

Autochladničky sa líšia cenou 

V našom e-shope nájdete autochladničky v rôznych cenových kategóriách. Každý typ autochladničky ponúka lacnejšie aj drahšie modely, avšak najväčšie cenové rozdiely spočívajú najmä v jednotlivých druhoch autochladničiek. 

  • Najlacnejšími autochladničkami sú chladiace tašky, ktorých cena sa pohybuje od 10 do 30 eur.
  • Malé termo chladničky s objemom do 30 litrov zakúpite od 30 do 100 eur. 
  • Kvalitné autochladničky, ktoré majú dostatočný chladiaci výkon a môžete sa na ne spoľahnúť aj počas dlhých výletov zakúpite od 100 do 400 eur
  • Veľké kompresorové autochladničky, ktoré je možné napájať aj zo štandardnej elektrickej siete, majú ceny od 400 eur a viac.

Kompresorová autochladnička so vstavanou USB zásuvkou.

Na záver sa zamerajte na detaily 

V prípade, že sa rozhodujete medzi niekoľkými modelmi, pri rozhodovaní vám môžu pomôcť praktické detaily. Každý výrobca sa snaží od konkurencie odlíšiť nielen výkonom a objemom, ale aj rôznymi užitočnými vlastnosťami a dizajnom. 

Vaša nová autochladnička môže byť vybavená týmito funkciami: 

  • Držiak na nápoje - oceníte ak budete mať chladničku v aute umiestnenú blízko sedadiel. Do držiaku môžete odložiť vaše nápoje, čím zabránite ich nechcenému rozliatiu. 
  • Ochranný obal - chráni vašu autochladničku pred poškodeniami a zároveň plní funkciu dodatočnej izolačnej vrstvy, čím môže znížiť spotrebu energie. 
  • ABS systém - ide o bezpečnostný prvok, ktorý zabezpečuje, aby používanie autochladničky nevybilo autobatériu. V prípade, že napätie autobatérie klesne na kritickú úroveň, chladnička sa automaticky vypne.
  • Ovládací panel s prehľadným LCD displejom - umožňuje intuitívne ovládanie zariadenia.
  • Ergonomické rukoväte, teleskopická rukoväť a kolieska - slúžia k zlepšeniu pohodlia pri manipulácii s autochladničkou. 
  • Bluetooth - autochladnička môže byť vybavená vysielačom Bluetooth 5.0., vďaka čomu ju môžete ovládať pomocou aplikácie určenej pre mobilné zariadenia. Touto funkciou sú zvyčajne vybavené len kompresorové autochladničky. 
  • Vstavaná zásuvka USB - umožňuje nabíjanie externých zariadení ako napr. smartfónu alebo tabletu.