Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať herný počítač

Pre všetkých, ktorí túžia po pohlcujúcom hernom zážitku, je herný počítač nevyhnutnosťou. Pri rozhodovaní sa pre vhodný herný počítač sa môžete stretnúť so širokým spektrom možností a parametrov, v ktorých sa môžete jednoducho stratiť, pretože nie je to len o výbere najnovších a najdrahších komponentov. Ideálne je nájsť taký herný PC, ktorý bude najviac vyhovovať vašim osobným potrebám a rozpočtu.

Ako vybrať herný počítač.

Kvalitné komponenty sú základom každého herného PC

Pozrieme sa na základné parametre, na ktoré by ste sa mali zamerať pri výbere herného počítača ako aj na zásadný rozdiel medzi klasickým stolným PC a herným PC. 

Nadupaný herný stroj sa nezaobíde bez výkonnej grafickej karty a procesora. Rovnako je potrebné, aby mal váš herný PC rýchlu operačnú pamäť a rýchly SSD disk. Na záver vám predstavíme základné príslušenstvo pre gaming PC.

Grafická karta

Pred výberom grafickej karty je dobré zvážiť, aké hry chcete hrať a na akom rozlíšení a až potom si vybrať grafickú kartu, ktorá spĺňa tieto požiadavky aj s rezervou pre budúci výkon.

Keďže sa grafická karta považuje za jeden z najdôležitejších komponentov herného počítača, mali by ste sa pri jej výbere zamerať najmä na jej výkon a či je obohatená o vlastné chladiče. Rovnako tak je dôležitá kapacita grafickej karty. Pre bežný PC je postačujúca grafická karta o veľkosti 6-8 GB, herné PC si pýtajú grafickú kartu najvyššej triedy s kapacitou aspoň 16 GB.

Výkon grafickej karty sa často meria v počte CUDA jadier (NVIDIA) alebo stream procesorov (AMD). Vyšší počet znamená lepší výkon.

NVIDIA je lídrom na trhu s grafickými kartami. Grafické karty AMD sú však cenovo priateľnejšie. Pri výbere výrobcu grafickej karty záleží najmä na vašom rozpočte.

Grafická karta pre herný PC.

Výkonný procesor (CPU)

Ako sme už spomínali, pre plynulosť hier je potrebná výkonná grafická karta. Preto, aby mohla správne fungovať bez obmedzení, váš herný PC potrebuje mať silný a výkonný procesor. Môžete si kúpiť akokoľvek výkonnú grafickú kartu, ale ak ju bude brzdiť slabý procesor, hrané hry nebudú dostatočne plynulé.

Vybrať si môžete z 2 druhov procesorov pre váš herný počítač.

Za najobľúbenejšie a absolútnu špičku sa považujú procesory spoločnosti Intel. Tie môžeme rozdeliť podľa tried na Intel Core i3, Intel Core i5, Intel Core i7 a Intel Core i9.

Pre hranie hier odporúčame minimálne Intel Core i5 alebo vyššiu triedu. Procesory vyššej triedy, ako sú Intel Core i7 alebo i9, poskytujú väčší výkon a sú ideálne pre náročné hry s vysokým grafickým nastavením.

AMD je druhým najväčším výrobcom procesorov do počítačov. Rovnako, ako Intel ponúka procesory v niekoľkých radách. AMD Ryzen 5, AMD Ryzen 7, AMD Ryzen 9, AMD Ryzen Threadripper.

Pre bežných hráčov a väčšinu herných počítačov je ideálnou voľbou AMD Ryzen 5. Tieto procesory ponúkajú solídny výkon za rozumnú cenu a sú vhodné pre hranie väčšiny hier. Pre náročnejších hráčov a profesionálov, ktorí vyžadujú maximálny výkon, sú vhodné procesory AMD Ryzen 7 alebo Ryzen 9. Tieto procesory ponúkajú vyšší výkon a zvládajú náročné hry aj multitasking. 

Herný PC Legion s procesorom Intel Core i9.

Pri výbere procesora pre herný počítač sú dôležité ďalšie dva parametre, počet jadier a frekvencia (GHz). Tieto parametre ovplyvňujú výkonnosť procesora pri hraní hier.

Viac jadier procesora umožňuje paralelné spracovanie úloh, čo môže zlepšiť výkonnosť v moderných hrách a aplikáciách, ktoré podporujú viacvláknové spracovanie. Priemerný herný počítač by mal mať aspoň 4 fyzické jadrá. Odporúčaný počet jadier závisí od konkrétnej hry a jej optimalizácie, ale moderné hry sa stále viac orientujú na viacjadrové spracovanie.

Frekvencia procesora meria rýchlosť, s akou dokáže jedno jadro vykonávať úlohy. Vyššia frekvencia znamená rýchlejšie spracovanie úloh na jednom jadre. Priemerný herný počítač by mal mať procesor s frekvenciou okolo 3,5 GHz alebo viac.

Čísla môžu byť rôzne v závislosti od konkrétneho modelu procesora. Napríklad, populárny procesor AMD Ryzen 5 3600 má 6 jadier a frekvenciu 3,6 GHz, s možnosťou dosiahnuť až 4,2 GHz v režime boost. Pre herný PC je to veľmi slušný výkon v tejto cenovej kategórii.

Operačná pamäť RAM

Operačná pamäť RAM (Random Access Memory) je dôležitým komponentom pre herný počítač, pretože ovplyvňuje jeho schopnosť rýchlo spracovávať a uchovávať dáta počas hrania hier. 

Kapacita RAM určuje, koľko dát môže byť naraz uchovaných v pamäti. Pre moderné hry a multitasking sa odporúča aspoň 16 GB RAM. Niektoré náročné hry a profesionálne aplikácie môžu vyžadovať 32 GB alebo až 64 GB.

Nie je to priamo súvisiace s výkonom, ale mnoho hráčov preferuje RAM s RGB osvetlením, ktorý pridáva vizuálny efekt do herného počítača.

RAM s RGB osvetlením.

SSD disk s dostatočnou rýchlosťou

SSD disk je dôležitým komponentom pre herný počítač, pretože ovplyvňuje rýchlosť načítania hier a celkový výkon počítača. Čo vás bude najviac zaujímať je kapacita SSD disku. Pre herný počítač sa odporúča kapacita aspoň 500 GB alebo 1 TB, pretože moderné hry majú tendenciu zaberať veľa miesta na disku. Môžete tiež použiť kombináciu SSD a HDD pre rýchle načítanie hier a väčší úložný priestor.

Rýchlosť čítania a zápisu SSD disku ovplyvňuje, ako rýchlo sa hry načítavajú a aký rýchly je celkový výkon počítača. Vyššie hodnoty rýchlosti sú samozrejme lepšie. NVMe SSD disky majú tendenciu mať vyššie rýchlosti čítania a zápisu v porovnaní so SATA SSD. 

Veľkou výhodou je, že všetky stolové počítače, vrátane herných počítačov umožňujú používateľom prispôsobiť a jednoducho rozšíriť komponenty, vrátane rýchleho SSD disku pre dosiahnutie optimálneho výkonu pre ešte lepší herný zážitok.

SSD disk s kapacitou 500 GB.

Konektivita herného PC

Konektorová výbava herného počítača je dôležitým aspektom pri výbere, pretože ovplyvňuje jeho schopnosť pripojiť sa k rôznym perifériám, monitorom, sieťam a iným zariadeniam.

Grafické konektory - herný počítač by mal mať dostatok grafických konektorov na pripojenie k monitoru alebo viacerým monitorom. To zvyčajne zahŕňa porty HDMI, DisplayPort a možno aj DVI alebo VGA, ak plánujete pripojiť starší monitor.

USB porty sú dôležité pre pripojenie klávesnice, myši, gamepadu, externého úložiska a ďalších periférií. Herný počítač by mal mať dostatok USB portov vrátane USB 3.0 alebo USB 3.1 pre rýchle prenosy dát.

Sieťové konektory - pre online hranie hier je dôležité mať rýchle a spoľahlivé pripojenie k internetu. Ethernetový port (RJ-45) je dôležitý pre káblové pripojenie, bezdrôtový Wi-Fi adaptér alebo konektor je potrebný pre pripojenie k bezdrôtovej sieti.

Zvukové konektory - pre pripojenie slúchadiel, reproduktorov a mikrofónu sú dôležité zvukové konektory. Herný počítač by mal mať aspoň zvukový výstup a vstup (3,5 mm jack) alebo digitálny optický výstup pre kvalitný zvuk.

PCI Express sloty sú potrebné pre pridanie ďalších komponentov, ako sú grafické karty alebo rozšírené zvukové karty. Väčšina herných počítačov má viacero týchto slotov pre rozšírenie možností.

Môžete tiež zvážiť prítomnosť ďalších portov, ako sú eSATA pre externé disky, Thunderbolt pre rýchle prenosy dát, čítačka pamäťových kariet a ďalšie podľa vašich konkrétnych potrieb.

Konektivita herného PC.

Periférne zariadenia

K hernému počítaču patria kvalitné herné periférie. Nezabudnite preto na klávesnicu, myš, monitor či kvalitný zvukový systém v podobe slúchadiel alebo reproduktorov. 

Herné slúchadlá by mali byť pohodlné a prispôsobené na dlhé nosenie bez obmedzení a s izoláciou od okolitého hluku (funkcia ANC), čo zvyšuje sústredenie sa na hru. Vysokokvalitný zvuk je pre herné slúchadlá samozrejmosťou, preto sa zamerajte na tie, ktoré sú obohatené o priestorový zvuk, ktorý vám dáva pocit, že ste uprostred diania. Okrem toho by mali mať kvalitné herné slúchadlá aj mikrofón, ktorý je dôležitým aspektom pre komunikáciu s tímom v online hrách. Viac o tom, ako vybrať herné slúchadlá sa dozviete v tomto článku.

Výber hernej klávesnice spočíva najmä v jej type. Mechanické klávesnice sú rýchlejšie a presnejšie, zatiaľ čo membránové klávesnice sú tichšie a lacnejšie. Okrem výberu vhodného typu by ste mali zvážiť aj dotačné funkcie klávesnice, ako sú napríklad multimediálne ovládacie prvky, ktoré vám uľahčia prácu s klávesnicou či skvelú funkciu anti-ghosting, ktorá umožňuje stláčať viacero klávesov súčasne bez straty akcií vo hre. 

Herné klávesnice často ponúkajú nastaviteľné RGB podsvietenie, ktoré slúži nielen ako estetický prvok, ale zlepšuje tiež viditeľnosť kláves ak hráte v nočných hodinách a umožňuje prispôsobenie farieb. Viac o výbere hernej klávesnice si môžete prečítať v našom článku – 8 tipov, ako vybrať hernú klávesnicu.

Niektorí hráči si potrpia na ergonomickej hernej myši a niektorým naopak postačí počítačová myš s klasickým telom. Dôležitejšie však je, aby bola vaša nová herná myš vybavená vysokou citlivosťou (DPI) a presnosťou, ktoré vám umožňujú rýchle a presné pohyby v hre. Niektoré modely majú aj možnosť nastavenia DPI na požadovanú úroveň. Skvelým doplnkom sú tiež programovateľné tlačidlá umožňujúce prispôsobiť si ovládanie hier podľa vlastných potrieb. Tlačidlá môžu byť priradené rôznym funkciám alebo makrám.

Herné monitory sa od tých bežných líšia najmä vysokou obnovovaciou frekvenciou (od 120 - 240 Hz a viac), ktorá umožňuje hladší a plynulejší pohyb v hrách, čo je dôležité pre rýchle reakcie. Kvalitný herný monitor spoznáte aj podľa jeho nízkej odozve, vďaka ktorej  sa obraz mení rýchlejšie po stlačení tlačidiel na klávesnici alebo myši, ale tiež aj podporou technológii ako G-Sync od NVIDIA alebo FreeSync od AMD, ktoré synchronizujú obnovovaciu frekvenciu monitora s výstupnou rýchlosťou grafickej karty. Adaptívna synchronizácia eliminuje trhanie obrazu a zlepšuje plynulosť hrania.

Vyššie spomínané komponenty sú iba základným príslušenstvom pre herné PC. Svoju zbierku herného príslušenstva si môžete doplniť o pohodlné herné kreslo, špeciálny stôl prispôsobený hraniu či herné ovládače pre väčšiu zábavu pri hraní obľúbených hier.

Príslušenstvo k hernému PC.

Kedy si vybrať herný PC a kedy herný notebook?

Herný notebook je výhodný pre tých, ktorí potrebujú viac slobody a preferujú hranie hier na cestách. Ak však hľadáte maximálny herný výkon, možnosť rozšírenia a dlhotrvajúci výkon, herný počítač je väčšinou lepšou voľbou.

Kľúčové rozdiely herným PC a herným notebookom:

Výkon a rozšíriteľnosť - herné počítače ponúkajú vyšší výkon a variabilitu pre doplnenie a rozšírenie si komponentov, čo samozrejme znamená plynulé hranie náročných hier s možnosťou budúcich vylepšení. Herné notebooky majú obmedzené možnosti rozšírenia a sú aj menej výkonné.

Mobilnosť - herné notebooky ponúkajú slobodu, pretože sú prenosné a vhodné na hranie hier na cestách, zatiaľ čo herné počítače sú stacionárne, ale ponúkajú vyšší herný výkon.

Chladenie - oproti herným notebookom majú herné PC kvalitnejšie chladenie a nestáva sa, že by mali problémy s prehrievaním.

Cena - herné počítače často ponúkajú lepší pomer cena/výkon v porovnaní s hernými notebookmi rovnakej cenovej kategórie.

Kvalita obrazovky - herné monitory pripojené k herným počítačom často ponúkajú lepšiu obrazovú kvalitu, vysoké obnovovacie frekvencie a väčšie rozlíšenie než notebookové obrazovky.

Herný PC a herný notebook.


 

Súvisiace kategórie

PC a notebooky Herné notebooky Herné monitory