Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kávovar na prekvapkávanú kávu

Prekvapkávacie kávovary sú pre tých, ktorí uprednostňujú kvalitu a chuť kávy nad rýchlosťou jej prípravy. Sú tiež známe ako dripper kávovary alebo kávovary používajúce metódu pour over a sú skutočnými umelcami medzi kávovarmi. Ak hľadáte spôsob, ako mať kontrolu nad každým detailom svojej kávy, potom je táto metóda prípravy kávy pre vás. Prekvapkávacie kávovary vám totiž umožňujú experimentovať s množstvom kávy, teplotou vody, rýchlosťou prekvapkávania a inými faktormi, ktoré ovplyvňujú chuť a silu vášho nápoja. 

V článku sa zameriame na kávovary na prekvapkávanú kávu s automatickými funkciami, ktoré sľubujú ešte väčší komfort pri príprave vašej obľúbenej kávy. Staňte sa skutočnými baristami vo svojej vlastnej kuchyni vďaka kávovaru na prekvapkávanú kávu. Poradíme vám, ako si vybrať ten najlepší.

Prekvapkávací kávovar.

Prečo si zaobstarať prekvapkávací kávovar

Prekvapkávací kávovar prináša komfort, kvalitu a skutočný zážitok z prípravy kávy, čo ho robí skvelou voľbou pre každého milovníka tohto osviežujúceho nápoja. Pozrime sa na niekoľko dôvodov, prečo by ste sa mali rozhodnúť práve pre prekvapkávací kávovar.

  • Žiadne kávové usadeniny - s prekvapkávacím kávovarom nemusíte mať obavy z kávovej usadeniny na dne šálky. Vďaka účinnému filtru si môžete vychutnať len čistú a dôkladne filtrovanú kávu.
  • Prispôsobenie množstva kávy - v prekvapkávacích kávovaroch nemusíte uvariť kávu len do jednej šálky, ale môžete pripraviť naraz niekoľko šálok, pričom množstvo kávy si nastavíte podľa vlastných potrieb či už ide o prípravu dvoch šálok naraz alebo prípravu kávy pre návštevu.
  • Jemnejšia chuť kávy - prekvapkávací kávovar produkuje kávu s jemnejšou chuťou a menej výraznou arómou v porovnaní s pákovými kávovarmi.
  • Kompaktné prevedenie -  prekvapkávače nezaberajú na vašej kuchynskej linke veľa miesta, čím sú praktické a vhodné aj do menších kuchýň.
  • Jednoduché ovládanie - prekvapkávacie kávovary sú vybavené jednoduchým LCD displejom a niekoľkými tlačidlami s funkciami, čo znamená, že ich ovládanie je hračkou a zvládnu ho aj tí menej technicky zdatní užívatelia.
  • Jednoduchá údržba - čistenie kávovaru je pohodlné a bezstarostné. Stačí umyť kanvicu a vymeniť alebo vyčistiť filter na kávu a pravidelne kávovar odvápňovať.
  • Cenová dostupnosť - prekvapkávacie kávovary patria medzi najdostupnejšie možnosti na trhu. Kým automatické a pákové kávovary môžu zaťažiť váš rozpočet na stovky alebo tisíce eur, prekvapkávací kávovar môžete mať už za 30 eur.

Praktický a kompaktný prekvapkávací kávovar.

Teraz, keď už viete prečo je prekvapkávací kávovar skvelou voľbou, pozrieme na aké parametre je potrebné sa zamerať pri jeho kúpe. Predstavíme vám rôzne druhy prekvapkávačov a zameriame sa aj na ich funkcie, ktoré by kvalitnému prekvapkávaču rozhodne nemali chýbať. 

Typy prekvapkávacích kávovarov

Prekvapkávací kávovar má dve zaujímavé podoby, pričom jedna z nich je už dnes takmer raritou. Prvým typom je manuálny prekvapkávač, kde horúca voda prechádza cez kávovú zmes, aby extrahovala chuť a arómu, pričom výsledná káva sa zbiera v spodnej nádobe. To je však minulosťou, keďže v dnešnej dobe dominuje elektrický prekvapkávač. Tieto moderné zariadenia fungujú so studenou vodou, ktorú ohrievajú a následne s precíznou eleganciou pretlačia cez filter, pričom výsledná káva končí v kanvici pripravenej rovno na servírovanie. 

V nasledujúcich riadkoch sa budeme venovať kľúčovým parametrom pri výbere  elektrického prekvapkávača.

Elektrický prekvapkávač.

Objem a materiál kanvice 

Pri výbere objemu kanvice je dôležité zvážiť, koľko kávy bežne pripravujete a pre koľko ľudí. Vždy je dobré mať nejakú rezervu, pre prípad, že by vás prekvapila návšteva. Obvykle majú kávovary na prekvapkávanú kávu objem kanvice od 0,5 až 2 litre.

  • Malý objem (0,5 - 1 liter) je ideálny pre jednotlivcov alebo nenáročný pár.
  • Štandardný objem (okolo 1,5 litra) je skvelý pre rodinné raňajky alebo stretnutia s priateľmi.
  • Veľký objem (až 2 litre) bude pre vás tým pravým ak obľubujete veľké spoločenské stretnutia alebo si radi  vychutnávate kávu počas celého dňa.

Výber materiálu kanvice by mal zohľadňovať vaše preferencie týkajúce sa teploty a udržiavania tepla kávy ako aj váš zmysel pre dizajn. 

Prekvapkávací kávovar môže mať dva druhy kanvíc, sklenenú kanvicu a kanvicu z nehrdzavejúcej ocele.

Sklenená kanvica je ľahká a prehľadná vďaka čomu viete koľko kávy ešte zostáva. Má jednoduchú údržbu a je umývateľná v umývačke riadu. Plastová rukoväť kanvice je odolná  voči teplote a nehrozí žiadne popálenie. Je dobré si však uvedomiť, že sklo rýchlo stráca teplo a káva môže v tejto kanvici rýchlejšie vychladnúť.

Kanvica z nehrdzavejúcej ocele zvyčajne menej váži, ale má výborné izolačné vlastnosti. Má tendenciu udržiavať kávu teplú dlhšie a nepotrebujete ohrev zospodu. Nevýhodou však ostáva, že kovová kanvica neposkytuje taký prehľad o zostatku kávy ako prehľadná kanvica zo skla.

Kanvica z nerezovej ocele.

Príkon a rýchlosť prípravy kávy

Jedným zo skutočne dôležitých parametrov pri výbere elektrického prekvapkávača je jeho príkon. Tento parameter hovorí o tom, s akou rýchlosťou sa studená voda ohrieva, a ako rýchlo môžete po zapnutí kávovaru očakávať svoju obľúbenú šálku kávy.

Platí, že čím vyšší je príkon, tým rýchlejšia je príprava kávy. Menšie prekvapkávače majú obvykle nižší príkon a pohybuje sa v hodnotách okolo 500 W. Pre optimálny výkon pri bežnom používaní by mal byť príkon kávovaru približne 1 000 W, čo postačuje pre väčšinu kávových rituálov.

Avšak na trhu nájdete aj kávovary s vyšším výkonom (až 1 200 wattov a viac), je potrebné však rátať aj s ich väčším celkovým objemom. Príkon kávovaru priamo ovplyvňuje, koľko času je potrebné na zohriatie vody. Pri menších objemoch to nemusí byť rozhodujúce, ale pri väčších kanviciach si rozdiel medzi nižším a vyšším príkonom určite všimnete.

Pri výbere kávovaru s nižším príkonom môžete počítať s nižšou spotrebou energie a ekologickejším prevádzkovaním, ale trvanie prípravy kávy bude dlhšie.

Výkonný Philips prekvapkávací kávovar.

Typy filtrov a ich vplyv na chuť kávy

Výber správneho typu filtra môže ovplyvniť nielen chuť vašej kávy, ale aj vašu pohodu pri príprave. Rovnako dôležité je venovať pozornosť kvalite filtra, aby ste si mohli vychutnať každú šálku do poslednej kvapky. 

Existuje niekoľko typov filtrov v prekvapkávačoch a každý z nich má svoje výhody a nevýhody.

Papierové filtre sa najčastejšie nachádzajú v lacnejších kávovaroch. Sú jednorazové a pohodlné, po použití ich jednoducho vyhodíte, čím sa eliminuje problém s čistením. Sľubujú čistú kávu bez usadenín, avšak ich nevýhodou zostáva ekologická záťaž spojená s ich jednorazovým použitím.

Plastové filtre predstavujú cenovo dostupnú alternatívu k permanentným filtrom. Teplovzdorný plast je v tomto prípade dôležitý a tiež je potrebné vyberať taký plastový filter, ktorý neobsahuje toxické látky BPA. Plastové filtre možno použiť opakovane, no vyžadujú si pravidelné čistenie, aby sa zabránilo prenikaniu kávovej usadeniny do šálky.

Kovové filtre sú častou voľbou milovníkov kávy túžiacich po plnej chuti a aróme. Tieto filtre majú dlhú životnosť a sú ľahko umývateľné. Je potrebné rátať s tým, že kovové filtre nie sú schopné udržať všetky usadeniny a zopár sa ich môže dostať do šálky.

Látkové filtre podobne, ako papierové filtre dokážu absorbovať usadeniny z kávy, čo vedie k čistejšej šálke kávy. Oproti papierovým filtrom sa však látkové filtre dajú prať a viacnásobne použiť. Ich jedinou nevýhodou je náročnejšie čistenie v porovnaní s plastovými alebo kovovými filtrami.

Papierový a plastový filter do prekvapkávacieho kávovaru.

Rozmanité funkcie pre váš komfort

Prekvapkávače kávy môžu byť vybavené rôznymi užitočnými funkciami, ktoré zvyšujú váš komfort a kvalitu kávy.

Pokročilé prekvapkávače môžu disponovať časovačom, ktorý neobmedzuje len vypnutie, ale aj zapnutie zariadenia. Týmto spôsobom si môžete nastaviť prípravu čerstvej kávy presne na danú hodinu každé ráno.

Funkcia Anti Drip (Drip Stop) zabráni odkvapkávaniu z kávovaru po ukončení prípravy. Vďaka nej sa kvapky kávy nešíria po kávovare, čím sa znižuje jeho následná potrebná údržba.

Niekedy si želáte silnejšiu kávu s výraznou arómou, inokedy preferujete jemnejšiu chuť. Funkcia zosilnenia arómy umožňuje prispôsobiť intenzitu kávy podľa vašich aktuálnych potrieb.

Prekvapkávače sa časom zanesú vodným kameňom, čo môže ovplyvniť chuť kávy. Funkcia odvápňovania vám uľahčuje údržbu a udržuje váš kávovar v optimálnom stave.

Niektoré modely majú vstavaný vodný filter, ktorý odstraňuje nečistoty a chlór z vody, čím zlepšuje kvalitu vody a výslednej kávy.

Funkcia automatického vypnutia vypne kávovar po dokončení prípravy kávy, čím šetrí energiu a dozerá na bezpečnosť.

Možnosť udržiavania teploty kávy vám umožňuje mať čerstvú kávu pripravenú na pitie počas celého dňa.

Ak pripravujete väčšie množstvo kávy, ochrana proti prehriatiu zabezpečí, aby sa váš kávovar neprehrial.

Napeňovač mlieka je funkciou často prítomnou v kávovaroch pre prípravu cappuccina alebo latté, čím rozširuje váš repertoár nápojov.

Pomerne fascinujúcou funkciou, ktorá môže zvýšiť váš kávový zážitok, je vstavaný mlynček priamo vo vašom kávovare. Táto funkcia nie len, že zlepší pohodlie pri príprave kávy, ale zásadne ovplyvní aj kvalitu konečného výsledku. Samozrejme, prekvapkávač so vstavaným mlynčekom obvykle znamená vyššiu investíciu, ale pre milovníkov skutočne výnimočnej prekvapkávanej kávy je to jediná cesta. 

Pri kúpe je dôležité pozerať sa na to či mlynček ponúka rôzne stupne mletia, aby ste si mohli prispôsobiť hrúbku mletia podľa druhu kávy a vašich osobných preferencií. Týmto spôsobom dosiahnete vždy presne tú chuť, ktorú máte v obľube.

Samostatný mlynček na kávu je ideálny najmä pre tých, ktorí sa venujú káve na oveľa hlbšej úrovni a majú radi kontrolu nad procesom mletia.

Vstavaný mlynček na kávu prekvapkávacieho kávovaru.

Overení výrobcovia kávovarov na prekvapkávanú kávu

V segmente kávovarov na prekvapkávanú kávu sa preslávili viaceré renomované značky, ktoré zabezpečujú spoľahlivý výkon a kvalitu. Týchto obľúbených a spoľahlivých výrobcov prekvapkávacích kávovarov nájdete aj na našom e-shope:

  • Russell Hobbs
  • Philco

Ceny prekvapkávacích kávovarov sa môžu pohybovať v širokom spektre, pričom závisia od ich funkčnosti, prevedenia a ďalších parametrov. Avšak vo všeobecnosti je možné povedať, že sú pomerne cenovo dostupné

Najlacnejšie modely prekvapkávacích kávovarov s jednoduchými funkciami a menším objemom alebo príkonom môžete nájsť v rozmedzí od 15 - 30 eur.

V cenovom strednom segmente od 30 do 80 eur máte možnosť vyberať z rôznych kávovarov, ktoré často ponúkajú užitočné funkcie, ako napríklad časovač, ohrev alebo funkciu Anti Drip.

Najdrahšie modely prekvapkávacích kávovarov s cenou od 120 do 200 eur sú často vybavené vstavaným mlynčekom na kávu a rozličnými pokročilými funkciami. Okrem funkčnosti, môže ich dizajn líšiť od lacnejších modelov, často ponúkajúce exkluzívny vzhľad a kvalitné materiály v rôznych farbách.

Štýlový prekvapkávací kávovar Catler.

Ako sa starať o prekvapkávací kávovar?

Ak chcete, aby vám prekvapkávací kávovar zakaždým poskytoval ten najlepší zážitok, je potrebné mu dopriať potrebnú starostlivosť. Našťastie, údržba prekvapkávača nie je žiadny zložitý rituál. 

Po každom použití sa postarajte o filter. Ak pracujete s jednorazovým papierovým filtrom, len ho vyhoďte a dôkladne opláchnite držiak. Ak máte permanentný filter, jednoducho ho vyprázdnite a zvyšky kávy dajte do biologického odpadu, zatiaľ čo samotný filter stačí iba opláchnuť.

Aby ste si udržali kávovar v požadovanej kondícii, nezabudnite po každom použití vyčistiť aj kanvicu. Môžete to urobiť buď ručne alebo v umývačke riadu, ak to výrobca dovoľuje.

Posledným krokom je odvápňovanie kávovaru. Tento osviežujúci kúpeľ doprajte svojmu stroju aspoň raz za 3-4 mesiace, samozrejme v závislosti od tvrdosti vody a frekvencie používania. 

Ak váš prekvapkávač disponuje funkciou automatického odvápňovania, stačí spustiť tento cyklus a nemusíte sa starať o nič iné. V opačnom prípade si môžete zakúpiť špeciálny odvápňovací prostriedok od výrobcu alebo jednoducho použiť vodu s octom, ktorú necháte prejsť kávovarom. Ak je to potrebné, proces opakujte, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok. Po tomto úkone nechajte váš kávovar prejsť čistou vodou ešte 2-3 krát, aby sa opláchli všetky stopy čistiaceho prostriedku alebo octu a chuť vášho nápoja bola opäť čistá a osviežujúca.

Týmto jednoduchým spôsobom môžete udržať váš prekvapkávač v dokonalej forme a zabezpečiť si, že každá šálka bude stále neodolateľne chutná presne tak, ako si želáte.

Čistý prekvapkávač s náhradným filtrom.

 

 

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy Kávovary Kávovary na prekvapkávanú kávu