Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kuchynské elektrické strúhadlo

Kuchynské elektrické strúhadlo je stvorené pre všetkých, ktorí si užívajú varenie a chcú ušetriť čas pri príprave jedál. Ak patríte k tým, ktorí si radi pochutnajú na domácich zemiakových plackách alebo čerstvo nastrúhanom syre na cestovinách, kuchynské elektrické strúhadlo bude vašim spoľahlivým spojencom pri pripravovaní týchto chutných pokrmov. S kuchynským elektrickým strúhadlom zvládnete všetky tieto úlohy bez námahy a zdĺhavého manuálneho úsilia.

V nasledujúcich častiach tohto článku sa budeme podrobne venovať kľúčovým faktorom, ktoré vám uľahčia výber kuchynského elektrického strúhadla. Predstavíme vám tiež všetky skvelé funkcie a vlastnosti tohto kuchynského pomocníka, ktoré vám zaiste prinesú maximálny komfort pri príprave vašich obľúbených jedál.

Elektrické strúhadlo pri práci.

Elektrické strúhadlo vs ručné strúhadlo

Klasické ručné strúhadlo z kovu môžeme označiť za tradičný kuchynský nástroj, ktorý by sa našiel takmer v každej kuchyni. Tieto kompaktné prístroje sú ideálne pre menšie úlohy, ako je rýchle strúhanie jedného zemiaku na dochutenie polievky či na strúhanie syra k špagetám. Okrem praktickosti si získali obľubu aj pre jednoduchú údržbu. Avšak pri väčšom množstve zeleniny sa rýchlo stávajú nepohodlnými. Strúhanie trvá dlho, vyžaduje väčšie úsilie a hrozí aj riziko poranenia prstov. V týchto situáciách prichádzajú na rad elektrické strúhadlá.

Ručné kovové strúhadlo.

Elektrické strúhadlá sú veľmi obľúbené najmä pre svoju rýchlosť a efektívnosť a predstavujú modernú alternatívu ručných strúhadiel. S rôznymi nadstavcami a ochrannými krytmi na prsty umožňujú efektívnejšiu a bezpečnejšiu prípravu potravín. Vďaka nim môžete spracovať rôzne druhy surovín, od zeleniny, orechov až po syr. Navyše elektrické strúhadlá majú množstvo ďalších funkcií, vďaka ktorým dokážu nielen strúhať, ale aj drviť, mlieť či sekať rôzne druhy surovín. Pre všetky tieto úlohy využívajú rôzne nadstavce.

Elektrické strúhadlo.

​​​​​​​Aké ďalšie výhody prináša elektrické strúhadlo?

Elektrické strúhadlo je neprekonateľné, pokiaľ ide o rýchlu prípravu strúhaných surovín. Čo by inak trvalo dlhé hodiny, elektrické strúhadlo dokáže spracovať do pár minút. Okrem svoje rýchlosti sa však môže pochváliť aj svojou všestrannosťou. Toto zariadenie je schopné nastrúhať mnoho rôznych surovín ako zemiaky, syr, zeleninu a dokonca aj orechy a čokoládu, stačia mu k tomu iba špeciálne nadstavce.

Elektrické strúhadlo má však aj zopár nevýhod. Vyžaduje si viac miesta na uskladnenie v kuchyni, čo môže byť pre niekoho problém a investícia môže byť na začiatku drahšia v porovnaní s ručným strúhadlom.

Náš tip: Odporúčame vám mať v kuchyni oboch pomocníkov, ručné aj elektrické strúhadlo. Ručné strúhadlo je skvelé na jednoduché úlohy, ktoré nepotrebujú veľa surovín a navyše vám v kuchyni nezaberie miesto. Môžete ho dokonca vziať so sebou na cesty, napríklad na výlet alebo na chatu. Elektrické strúhadlo vám zase ušetrí veľa času, najmä vtedy, keď pripravujete jedlo pre viac ľudí. Pomôže vám rýchlo a efektívne nastrúhať väčšie množstvo surovín naraz.

​​​​​​​Kuchynské roboty s elektrickým strúhadlom

Kuchynské roboty s integrovaným elektrickým strúhadlom predstavujú ďalšiu atraktívnu alternatívu, najmä ak máte k dispozícii viac miesta v kuchyni a oceníte multifunkčného pomocníka. Tieto moderné kuchynské zariadenia kombinujú množstvo funkcií v jednom stroji a môžu byť ideálnym riešením pre tých, ktorí si želajú maximálnu efektivitu a komfort pri príprave jedál. S týmito robotmi môžete nielen strúhať suroviny, ale aj mixovať, krájať, miesiť cesto a vykonávať mnoho ďalších úloh s minimálnym úsilím.

V našom článku, Ako vybrať kuchynský robot rozoberáme všetky dôležité parametre a kritériá, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa pre kuchynský robot s elektrickým strúhadlom a ďalšími doplnkami, ktorý najlepšie zodpovedá vašim potrebám.

Kuchynský robot Sencor so strúhadlom.

​​​​​​​Elektrické kuchynské strúhadlo – dôležité parametre pri výbere

Pretože každý má svoje vlastné potreby a preferencie v kuchyni, je dôležité si vybrať také elektrické strúhadlo, ktoré bude najviac spĺňať všetky vaše potreby. Budeme sa venovať kľúčovým parametrom, ktoré by ste mali brať do úvahy pri výbere elektrického kuchynského strúhadla. Tieto parametre vám pomôžu s výberom vhodného elektrického strúhadla.

Výkon

Výkon elektrického strúhadla je jedným z kľúčových parametrov, ktorý by ste mali brať do úvahy pri jeho výbere. Výkon je meraný vo wattoch (W) a tento parameter hovorí o tom, ako rýchlo a efektívne bude vaše strúhadlo schopné spracovať suroviny. Ako pri väčšine elektrických zariadení aj tu platí, že vyšší výkon znamená rýchlejšiu prácu.

Pri voľbe vhodného výkonu by ste mali zvážiť, aký druh surovín budete často spracovávať.

Pre bežné úlohy a mäkšie suroviny bude výkon okolo 150 W dostatočný. Ak však plánujete spracovávať tvrdšie suroviny, napríklad orechy alebo tvrdý syr, budete potrebovať vyšší výkon, okolo 200 - 280 W.

Je dôležité si uvedomiť, že s vyšším výkonom prichádza aj vyššia spotreba elektrickej energie. Pre bežné domáce použitie nie je nutné investovať do elektrického strúhadla s extrémnym výkonom. Naopak, profesionálne modely s výkonom nad 1 000 W sú viac vhodné pre gastro prevádzky alebo obchody s potravinami, kde sú tieto zariadenia často používané.

Výkonné elektrické strúhadlo Sencor pri výrobe sorbetu.

​​​​​​​Veľkosť a rozmery elektrického strúhadla

Pri výbere elektrického strúhadla sú veľkosť a rozmery dôležitými faktormi. Hneď na začiatku zvážte veľkosť plniacej trubice, ktorá určuje, aké veľké kusy surovín môžete strúhať bez toho, aby ste ich museli predtým nakrájať. Väčšinou je prijateľná šírka okolo 56 mm, čo vám umožní efektívne spracovávať väčšinu surovín.

Rozmery sú podstatným aspektom, najmä ak plánujete mať svoje strúhadlo stále pripravené na kuchynskej linke. V takom prípade sa sústreďte na kompaktný dizajn, ktorý nebude zaberať veľa miesta a zabezpečí, že vám strúhadlo nebude zavadzať.

Elektrické strúhadlo väčších rozmerov.

​​​​​​​Z akého materiálu môže byť vyrobené elektrické strúhadlo?

Materiál, z ktorého je strúhadlo vyrobené, je ďalším dôležitým detailom, ktorý určuje najmä životnosť zariadenia a užívateľský komfort.

Najbežnejšie sú plastové elektrické strúhadlá, ktoré sa vyznačujú najmä nízkou cenou a jednoduchou údržbou.

Nerezový materiál je odolný a trvanlivý, ale vyžaduje si starostlivejšiu údržbu. Najčastejšie sa používa na výrobu nadstavcov a nožov, čo zvyšuje odolnosť voči opotrebovaniu.

Existujú rôzne farebné varianty elektrických strúhadiel, ktoré vám umožnia vybrať si taký model, ktorý najviac zapadne do dizajnu vašej kuchyne. Taktiež môže byť užitočné mať elektrické strúhadlo so stabilnými protišmykovými nožičkami, ktoré zabezpečia, že bude spoľahlivo držať na pracovnej doske čím zároveň zvýšia užívateľský komfort.

Dizajnové elektrické strúhadlo Russell Hobbs.

​​​​​​​Vymeniteľné nadstavce

S nadstavcami môžete mať doma skutočného všestranného pomocníka, ktorý vám uľahčí prípravu chutných jedál a dodá im kreatívne detaily.

Počet a funkcie nadstavcov sa môžu líšiť v závislosti od konkrétneho modelu elektrického strúhadla. Zvyčajne môžete očakávať 1 - 6 rôznych nadstavcov, ktoré vám umožnia prispôsobiť vaše strúhadlo rôznym kuchynským úlohám.

Tieto nadstavce môže mať aj vaše nové elektrické strúhadlo:

  • Jemné strúhadlo - ideálne pre výrobu strúhanky alebo na spracovanie orechov a kokosu.
  • Stredne hrubé strúhadlo - tento nadstavec je dokonalý na výrobu nátierok a krémových šalátov.
  • Hrubé strúhadlo - slúži na rýchle strúhanie zeleniny do polievok, šalátov a placiek.
  • Strúhadlo na vlnité plátky - vytvára ozdobné a kreatívne kúsky z ovocia a zeleniny, čím zdôrazní vzhľad vašich pokrmov.
  • Nadstavce na sekanie a krájanie - tieto nadstavce sú skvelé na rýchle sekanie a krájanie zeleniny, ovocia, orechov a ďalších surovín v rôznych hrúbkach.
  • Nadstavce na výrobu špagiet a špirálovitých tvarov - umožňujú vám vytvoriť jemné alebo hrubé špirály a špagety zo zeleniny, čím rozširujú váš repertoár jedál.
  • Nadstavec na drvenie ľadu - tento špeciálny nadstavec umožňuje prípravu osviežujúcich ľadových nápojov.
  • Nadstavec na výrobu zmrzliny a ovocného sorbetu – tento nadstavec je k dispozícii vo vybraných modeloch elektrických strúhadiel.

​​​​​​​Rôzne nadstavce elektrického strúhadla.

Užitočné vlastnosti a funkcie elektrických strúhadiel

Okrem množstva nadstavcov, ktoré zvyšujú univerzálnosť elektrického strúhadla majú tieto zariadenia ďalšie funkcie a vlastnosti, ktoré z nich robia užitočných a praktických pomocníkov v kuchyni.

Jedným z doplnkov je pracovná nádoba, ktorá je súčasťou mnohých elektrických strúhadiel. Jej objem je približne 0,5 - 1,5 litra a môže byť vyrobená z plastu alebo zo skla. Priemer plniacej trubice je tiež dôležitý a určuje, aké veľké suroviny môžete do prístroja vložiť bez predchádzajúceho krájania.

Na zabezpečenie bezpečnosti a stability môže mať elektrické strúhadlo protišmykové nožičky, ktoré zlepšujú jeho stabilitu počas prevádzky. Niektoré modely poskytujú aj režim Turbo na extra rýchle spracovanie surovín, ak by vám nestačila bežná rýchlosť elektrického strúhadla.

Niektoré modely majú ochranný kryt na kotúče, ktorý chráni pred poranením. V neposlednom rade vás zaiste poteší jednoduchá údržba odnímateľných častí strúhadla. Tieto modely s odnímateľnými dielmi sú ľahko čistiteľné v umývačke riadu.

Kvalitné Sencor elektrické strúhadlo s množstvom príslušenstva a funkcií.

​​​​​​​Výber kuchynského elektrického strúhadla podľa ceny

Pri výbere kuchynského elektrického strúhadla je dôležité zvážiť aj jeho cenu, pretože sa môže výrazne líšiť od klasických ručných strúhadiel.

Elektrické strúhadlá sú k dispozícii v rôznych cenových kategóriách, pričom cena závisí od niekoľkých faktorov, ako je výkon, počet nadstavcov, dostupné doplnky a kvalita materiálov.

  • Cena do 30 EUR - v tejto cenovej kategórii nájdete jednoduchšie modely s obmedzenými funkciami a základným príslušenstvom. Sú vhodné pre tých, ktorí potrebujú jednoduchý a cenovo dostupný nástroj pre základné strúhanie.
  • Cena od 30 - 100 EUR - táto kategória zahŕňa široký výber elektrických strúhadiel s rôznymi nadstavcami, príslušenstvom a kvalitnejším spracovaním. Tieto modely vyhovujú väčšine potrieb bežnej kuchyne.
  • Cena nad 100 EUR - výkonné a multifunkčné elektrické strúhadlá patria do tejto cenovej kategórie. Ponúkajú vysoký výkon, veľa nadstavcov a množstvo funkcií, vrátane tých špeciálnych. Tieto strúhadlá sú vhodné pre nadšených kuchárov a profesionálnych šéfkuchárov.

Pri výbere by ste mali zvážiť svoje potreby a rozpočet. Ak budete elektrické strúhadlo používať často a na rôzne úlohy, oplatí sa investovať do modelu strednej alebo vyššej cenovej kategórie. Kvalitné elektrické strúhadlo vám ušetrí čas a zlepší kvalitu pripravovaných jedál. Zároveň si môžete byť istý, že vám bude takéto strúhadlo slúžiť dlhé roky.

Súvisiace kategórie

Elektrické strúhadlá