Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať odšťavovač

Čerstvé šťavy sú zdravou medicínou na mnohé ochorenia. Poskytujú bohatú dávku živín, takže pripravia organizmus na boj s chorobami a každodennou záťažou. Šťavy z ovocia a zeleniny navyše pomáhajú zvýšiť vnútornú odolnosť, urýchľujú zotavovanie a zásobujú telo enzýmami, vitamínmi, minerálmi, aminokyselinami a antioxidantmi. Čerstvé šťavy sa dajú veľmi jednoducho pripraviť aj doma pomocou vhodného odšťavovača. Ako si vybrať ten správny sa dočítate v našom článku.

Ako vybrať odšťavovač.

Prečo si kúpiť odšťavovač?

Ovocné a zeleninové šťavy vám pomôžu ako pri posilnení imunitného systému či pri chudnutí. Nezanedbateľný je aj fakt, že jeden pohár šťavy poskytne viac živín, ako konzumácia ovocia a zeleniny v celku, pretože tráviaci systém ľahšie absorbuje živiny, ktoré sa okamžite dostanú do organizmu a nemajú sa kedy znehodnotiť oxidáciou. A to nie je všetko. Domáce šťavy majú hneď niekoľko výhod. Neobsahujú žiadne konzervačné látky a vždy viete, z akého ovocia ste si ich pripravili.

Aké odšťavovače nájdete v našej ponuke?

Skôr, ako sa rozhodnete pre pravidelnú konzumáciu štiav z ovocia či zeleniny, zvážte najmä čo a ako často budete odšťavovať. V našej ponuke nájdete šnekové odšťavovače, odstredivé odšťavovače, lisy na citrusy alebo kuchynské roboty s funkciou odšťavovania. Každý typ odšťavovača je vhodný pre iné druhy ovocia a zeleniny, avšak všetky majú niečo spoločné. Dokonalé výsledky nikdy nezískate ak budete odšťavovať príliš zrelé alebo veľmi mäkké suroviny.

Šnekový odšťavovač Philco

Šnekový odšťavovač

V porovnaní s odstredivým ponúka vyššiu výťažnosť až o 50 %. Rotujúce kolesá, ktoré drvia ovocie či zeleninu, pripomínajú slimačiu ulitu. Jedným otvorom vytláčajú šťavu, druhým odpad a vlákninu. Je vhodný takmer na všetky druhy ovocia a zeleniny vrátane listovej. Šnekové odšťavovače sa inak nazývajú aj ako odšťavovače špirálové , závitovkové alebo hriadeľové. Ich nespornou výhodou je, že odšťavia mäkké ovocie ale aj bylinky. V porovnaní s odstredivými odšťavovačmi produkujú šnekové odšťavovače hustejšiu šťavu, ktorá má sýtejšiu chuť a možno ju skladovať až 24 hodín. Avšak oproti odstredivým pracujú pomalšie a pri nižších rýchlostiach, vďaka čomu sú pomerne tiché. Ich čistenie a montáž je však zložitejšia.

Existujú 2 druhy a to jednohriadeľové s tzv. závitovkou a dvojhriadeľové s dvojicou súkolesia.

Jednohriadeľové šnekové odšťavovače sú výborné na odšťavovanie mäkkého ovocia, ale hravo si poradia aj s tvrdou zeleninou. Odšťavovanie prebieha v jednom väčšom hriadeli, ktorý má tvar špirály. Pracujú s nízkymi otáčkami takže šťava z nich si zachová viac vitamínov, enzýmov a fytochemikálií s minimálnym množstvom odpadu.

Dvojhriadeľové šnekové odšťavovače používajú na spracovanie surovín dva hriadele, ktoré sa proti sebe otáčajú. Odšťavovanie síce trvá dlhšie, pretože hriadele sa točia pomaly, ale odmenou bude vysoká výťažnosť šťavy. Sú vhodné na odšťavovanie tvrdej zeleniny akou je napríklad mrkva, cvikla alebo zeler. Z ovocia im nerobí problém jablko ani hruška. Z týchto odšťavovačov získate najkvalitnejšiu šťavu s najmenším podielom suchej zložky. Dvojhriadeľové šnekové odšťavovače výrazne lepšie zvládnu spracovať mäkké plody, bylinky či listovú zeleninu.

Odstredivý odšťavovač Sencor

Odstredivý odšťavovač

Odšťavovače odstredivé fungujú na princípe mletia, teda sekania surovín pomocou otočných nožov. Tie sú poháňané elektromotorom s vysokými otáčkami. Nasekajú ovocie a zeleninu na malé kúsky, čím sa z nich uvoľňuje obsiahnutá šťava. Tá následne steká do zbernej nádoby. Dužina sa zbiera na sitko cez ktoré sa pomocou odstredivej sily pretlačí aj zvyšná šťava. Zostatkový odpad je zadržaný v zbernej nádobe. Čím je nádoba väčšia, tým menej často je potrebné ju vyprázdňovať. Výhodou odstredivého odšťavovania je najmä rýchlejšia príprava šťavy a jednoduchá údržba.

Odstredivý odšťavovač si poradí len s tvrdým ovocím a zeleninou. Dokáže síce odšťaviť aj bobuľoviny, kôstkoviny a listovú zeleninu avšak s veľkým množstvom odpadu. Vzniknutá šťava je vodnatejšia, rýchlejšie oxiduje a musí sa spotrebovať ihneď.

Náš TIP: Zozbieranú dužinu nevyhadzujte, ale ju zmiešajte s namočenými semienkami. Následne zmes rozotrite na papier na pečenie na plech alebo na sitká v sušičke. Nechajte ju niekoľko hodín sušiť pri teplote približne 75 °C. Výsledkom budú tenké chrumkavé plátky. Zdravá pochutina napríklad k dobrému filmu.

Kuchynský robot s funkciou odšťavovania

Kuchynské roboty s funkciou odšťavovania

Odšťavovač si nemusíte zakúpiť iba samostatne. Ak ho plánujete používať iba príležitostne, sú pre vás ideálnou voľbou kuchynské roboty s funkciou odšťavovania. V takom prípade vám zaručene nehrozí, že budete vlastniť spotrebič, ktorý nevyužijete.

Lis na citrusové plody

Tvorí samostatnú kategóriou odšťavovačov, pretože funguje len s citrusmi a nedá sa použiť na odšťavenie iných plodov. Jedná sa výslovne o jednoúčelový spotrebič. Lis na citrusy nezaberie veľa miesta, je cenovo dostupný a s moderným dizajnom. Otáčajúci sa lisovací kužeľ odšťaví prekrojené citrusy rýchlo, takže dávku vitamínov v podobe chutnej šťavy si s ním pripravíte raz dva. Lis na citrusové plody môže vo svojej výbave disponovať lisovacími kužeľmi rôznych veľkostí, protišmykovými nožičkami a funkciu spätného chodu, ktorá z ovocia vyťaží maximum.

Lis na citrusové plody

Ako vybrať odšťavovač podľa dôležitých parametrov?

Okrem základnej technológie sa odšťavovače líšia aj ďalšími detailmi. Nemali by ste ich však prehliadať, najmä ak plánujete odšťavovač používať denne. Po výkone sa zamerajte aj na vhodný objem nádoby na šťavu a odpad, ako aj na šírku plniaceho otvoru. Výber vie ovplyvniť aj hlučnosť a ponuka funkcií. Prístroj by sa mal dať čistiť ľahko a rýchlo. Najideálnejšie je, ak je možné niektoré časti umývať v umývačke riadu.

Základom je vhodný objem nádob na šťavu a na odpad

Pri odšťavovačoch sa bežne vyskytujú dve nádoby a to zásobník na odpad a zásobník na vytlačenú šťavu. Podľa množstva pripravovanej šťavy je potrebné vybrať si správne veľkú zbernú nádobu. Pre dvojicu postačuje aj menšia nádoba s obsahom do 1 L. Ak však plánujete naraz pripraviť väčšie množstvo čerstvej šťavy, vyberte si pokojne aj viac litrovú nádobu. Od toho sa odvíja aj veľkosť nádoby na odpad, ktorá potom pokojne môže mať objem aj 3 L. Väčší objem uľahčí údržbu i následné umývanie.

Odšťavovač a jeho šírka plniaceho otvoru

Nemenej dôležitá je aj šírka plniaceho otvoru

Veľkosť plniaceho otvoru by mala zodpovedať najmä sile motora. Ak je motor príliš slabý, s veľkým plniacim otvorom sa značne znižuje jeho životnosť, pretože nie je schopný dlhodobo utiahnuť väčšie množstvo vhadzovaných surovín. Niektoré modely ponúkajú otvor s maximálnymi rozmermi 4,5 x 4 cm. Dostupné sú však aj odšťavovače s priemerom približne 7,5 až 8,5 cm. Aj u tých najlepších odšťavovačov je dobré suroviny aspoň rozštvrtiť, aby si s nimi prístroj poradil čo najlepšie. Navyše tým, že suroviny rozkrájate na menšie kúsky, dosiahnete aj lepšiu výťažnosť.

Od výkonu sa odvíja následná kvalita štiav

Ak plánujete spracovávať mäkšie plody, výkon nemusí byť taký vysoký. Ak však túžite po šťave z pevnejších plodín, stavte na odšťavovače s väčšou silou. Odstredivé odšťavovače na občasné používanie a spracovanie mäkších surovín si vystačia s príkonom do 800 W. Zlatú strednú cestu tvoria odšťavovače s príkonom v priemere 1 000 až 1 200 W. Profesionálne modely disponujú príkonom aj viac ako 1 400 wattov. Šnekové odšťavovače pracujú s príkonom v priemere od 150 až 250 W.

Výkonný odšťavovač

Dokonalú prácu odvedie iba odšťavovač s reguláciou rýchlosti

Pre praktické použitie odšťavovača je veľmi dôležité aj nastavenie rýchlosti. Každý druh ovocia i zeleniny vyžaduje inú rýchlosť, aby odšťavenie prebehlo optimálne. Mäkké ovocie, ako je napríklad broskyňa vyžaduje iné otáčky než tvrdšie ovocie ako jablko. Dobrý odšťavovač by mal mať preto najmenej dve rýchlosti a to väčšiu pre tvrdé plody a menšiu pre mäkké ovocie. Na trhu sú však dostupné aj odšťavovače s viacerými úrovňami rýchlosti.

Poteší aj jednoduché čistenie

Pre praktickú prevádzku odšťavovača je dôležité, aby sa ľahko čistil. Najlepšie sa čistia odstredivé modely, ktoré sa rozložia podobne ako napríklad mixér a dajú sa opláchnuť alebo vložiť do umývačky. O niečo zložitejšie je to už so šnekovými modelmi, ktoré sa rozkladajú horšie a ich opätovná montáž je časovo náročnejšia.

Odšťavovač sa snažte očistiť ihneď po skončení činnosti, aby pozostatky z ovocia alebo zeleniny nezaschli. Dajte si záležať najmä na detailnom vyčistení sitka a všetkých častí, ktoré prišli do kontaktu so šťavou a dužinou.

Odšťavovač s praktickými funkciami

Praktické funkcie na nezaplatenie

Ak ste sa rozhodli svoj nový odšťavovač používať na dennej báze, moderné vychytávky zaručene oceníte.

Nožičky pre lepšiu stabilitu

Odšťavovač, najmä odstredivý pri práci mierne vibruje. Takže gumové nožičky sú praktickým doplnkom. Zabránia náhodnému zošmyknutiu prístroja a takisto zaistia dokonalú stabilitu.

Bezpečnostná poistka

Bezpečnostná poistka je povinnou výbavou. Jednak zabráni zapnutiu, pokiaľ nie je odšťavovač zostavený správne, ale taktiež zastaví celý proces odšťavovania vo chvíli, ak by bol prístroj preplnený. To znamená, že s bezpečnostnou poistkou sa nemôže stať, že by motor zhorel.

Antidrip systém

Technológia, vďaka ktorej je možné celý vnútorný systém uzavrieť tak, aby sa zabránilo toku alebo striekaniu ovocnej šťavy von zo zariadenia. Vďaka tomu je zaistená maximálna efektivita procesu.

Odšťavená čerstvá zelenina.

Pár tipov na záver

Šťava z ovocia či zo zeleniny dokonale zasýti, osvieži a dodá potrebnú dávku výživných látok. Čerstvo lisované zeleninové a ovocné šťavy sú súčasťou väčšiny liečivých a detoxikačných programov. Energia, ktorú ušetria pri trávení, organizmus využije pri svojej očiste. Sú bohaté na vitamíny, minerály, fytonutrienty, enzýmy a antioxidanty a obnovujú telo na bunkovej úrovni. Vitamíny obsiahnuté v ovocí pozná takmer každý, ale aké prospešné látky nám môže poskytnúť zelenina?

Špenát - má skutočne vynikajúce účinky na ľudský organizmus. Poskytuje tmavo zelenú šťavu, ktorá by mala byť riedená v pomere 1 : 4. Surová špenátová šťava patrí medzi najlepšie prostriedky na čistenie, regeneráciu a obnovu tráviaceho ústrojenstva. Inou dobrou vlastnosťou surovej špenátovej šťavy sú jej priaznivé účinky na zuby a ďasná.

Uhorka - najlepšie prírodné diuretikum. Nielenže podporuje vylučovanie moču, má však aj iné cenné vlastnosti. Pomerne vysokým obsahom kremíka a síry podporuje rast vlasov a pomáha aj pri lámavosti nechtov. Zmes uhorkovej šťavy s mrkvou má priaznivý účinok na reumatické problémy, spôsobené nadmerným ukladaním kyseliny močovej v organizme.

Vitamínová bomba z ovocia a zeleniny

Kel ružičkový - by ste mali riediť jemnejšou šťavou v pomere 1 : 4. Tento nápoj je mierne horkastý. Šťava z ružičkového kelu spolu so šťavou z mrkvy, zelených fazuľových strukov a šalátu dodáva kombináciu minerálov, ktorá posilňuje a obnovuje výrobu inzulínu v slinivke brušnej. Preto je veľmi oceňovaná diabetikmi.

Brokolica – patrí medzi najúčinnejšie šťavy na prevenciu zhubných ochorení, pretože obsahuje veľa antioxidantov. Okrem toho vynikajúco prečisťuje organizmus a je vhodná aj na redukciu telesnej hmotnosti pri obezite. Mala by byť vždy riedená v pomere 1 : 4.

 

Súvisiace kategórie

Kuchynské roboty Odšťavovanie a lisy Lisy na citrusy