Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať tyčový mixér

S kvalitným tyčovým mixérom v ruke máte nekonečno možností pri príprave rôznych druhov jedál, od zdravých smoothies až po rôzne dezerty. Najmä praktickosť, všestrannosť a kompaktné rozmery robia tyčový mixér nenahraditeľným kuchynským nástrojom v každej domácnosti. Zistite, čo všetko dokážu tyčové mixéry a aké majú výhody. V našom článku vám poradíme, ako si vybrať správny mixér pre vaše potreby, aby ste mohli pripravovať obľúbené jedlá ako profesionál.

Tyčový mixér.

Prečo si zaobstarať tyčový mixér?

Tyčový mixér je výborným prídavkom do kuchyne z mnohých dôvodov. Bez ohľadu na to či ste nadšený kuchár alebo začiatočník, toto zariadenie prinesie množstvo výhod.

  • Všestrannosť - tyčové mixéry majú široký rozsah použitia. Dokážu mixovať, šľahať, krájať, miesiť a drviť. S rôznym príslušenstvom k mixéru môžete pripraviť omáčky, polievky, smoothies, koktejly a ďalšie jedlá.
  • Jednoduchá manipulácia a údržba - tyčové mixéry sú jednoduché na ovládanie, pretože sa skladajú iba z rukoväte. To znamená, že ich môže obsluhovať takmer ktokoľvek, bez potreby špeciálnych kulinárskych zručností. Po skončení práce stačí mixér a jeho nadstavce jednoducho opláchnuť vodou.
  • Úspora času – oproti ručnému mixovaniu či krájaniu vám tyčové mixéry umožňujú pripraviť jedlo rýchlo a efektívne.
  • Kompaktné rozmery – nemusíte mať obavy, kde uskladniť tyčový mixér keďže sa jedná o kompaktné zariadenie, ktoré jednoducho uložíte do skrinky či šuflíka.
  • Kreativita v kuchyni - s tyčovým mixérom sa môžete pustiť do experimentovania s novými receptami a vytvárať vlastné kulinárske diela.

Všestranný tyčový mixér.

Aký typ tyčového mixéra si vybrať?

Tyčové mixéry alebo ponorné mixéry majú jednoduchú konštrukciu s jedným nástavcom na mixovanie omáčok. Existujú však aj pokročilejšie verzie s viacerými nástavcami, ktoré môžu nahradiť stolné mixéry. Tieto mixéry sú praktické, pretože s nimi môžete robiť rôzne veci, ako je mixovanie, šľahanie, sekanie a drvenie. Na základe toho môžeme tyčové mixéry rozdeliť na 2 základné druhy, tyčový mixér bez príslušenstva a tyčový mixér s príslušenstvom.

Tyčový mixér bez príslušenstva

Tieto mixéry sú zvyčajne vybavené iba základným nástavcom a rukoväťou. Ich hlavnou výhodou je nízka cena a kompaktný dizajn. Sú skvelou voľbou pre nenáročných užívateľov, ktorí potrebujú mixovať polievky, omáčky a nápoje. Naopak, tieto mixéry nezvládnu šľahanie, drvenie alebo sekanie tvrdších surovín. Sú ideálne pre tých, ktorí nepotrebujú zbytočne komplikované funkcie a už majú iné kuchynské prístroje na špecifické úlohy.

Tyčový mixér bez príslušenstva.

Tyčový mixér s príslušenstvom

Tyčový mixér s príslušenstvom je skvelou voľbou pre nadšených kuchárov, ktorí chcú v jednom spotrebiči získať viac funkcií. Tieto mixéry prichádzajú s bohatým príslušenstvom vrátane nástavcov na sekanie, šľahanie, drvenie a dokonca aj špeciálnych nádob na sekanie zeleniny či koktejlov. Sú ideálne na všestranné použitie v kuchyni a môžu čiastočne nahradiť šľahač, klasický mixér alebo iné kuchynské zariadenia.

Tyčový mixér Tefal s príslušenstvom.

Základné parametre pri výbere tyčového mixéra

Pri výbere tyčového mixéra sa zamerajte na niekoľko kľúčových parametrov, ktoré ovplyvňujú jeho výkon a schopnosti.

​​​​​​​Výkon motora

Výkon motora je jedným z najdôležitejších parametrov. Vyšší výkon znamená silnejší mixér, ktorý je schopný zvládnuť náročnejšie úlohy, ako je drvenie ľadu a spracovanie tvrdších surovín.

Pre tyčové mixéry je typická hodnota výkonu od 180 do 1 200 W.

Ak plánujete pravidelne spracovávať tvrdšie suroviny, drviť ľad alebo vykonávať náročnejšie úlohy, odporúčame vybrať mixér s výkonom 1 100 W a viac. Pre jednoduché úlohy, ako je mixovanie varenej zeleniny, vám môže stačiť tyčový mixér s výkonom do 450 W. Dôležité je nájsť vyvážený výkon, ktorý bude zodpovedať vašim potrebám v kuchyni.

Výkonný tyčový mixér.

​​​​​​​Počet a rýchlosť otáčok

Počet a rýchlosť otáčok určuje, koľkokrát sa čepele mixéra otočia za jednu minútu. Mixér s vyšším počtom otáčok poskytuje výraznejší výkon, čo umožňuje efektívne a rýchle spracovanie aj tvrdších surovín. Naopak, mixér s menšími otáčkami, teda menej než 10 000 otáčok za minútu, môže spomaľovať proces mixovania. Pre optimálne a všestranné výsledky odporúčame zvoliť mixér s aspoň 15 000 otáčkami za minútu.

​​​​​​​Dizajn a materiál

Pri výbere tyčového mixéra je dôležité venovať pozornosť dizajnu a materiálu, ktoré ovplyvňujú nielen estetický dojem, ale aj funkčnosť a trvanlivosť mixéra. Zamerajte sa najmä na materiál, z ktorého je vyrobené telo mixéra, rovnako je dôležité, aby mal mixér kvalitnú a odolnú mixovaciu nádobu a mixovacie nože.

Telo mixéra môže byť vyrobené z nerezovej ocele alebo kvalitného plastu. Dizajnové možnosti sú rôznorodé, ale mali by ste brať do úvahy nielen vzhľad, ale aj pevnosť spojov. Všeobecne platí, že kvalitnejšie mixéry sú často kovové, zatiaľ čo najlacnejšie modely bývajú celé z plastu. Plastové tyčové mixéry nie sú vhodné na mixovanie horúcich potravín, pretože plast sa môže zafarbiť a pigmentovať. Ak viete, že budete mixovať horúce pokrmy, zvoľte si mixér z nerezu.

Okrem materiálu venujte pozornosť ergonómii mixéra. Mixér by nemal byť príliš ťažký a rukoväť by mala dobre padnúť do ruky. Ovládače na rukoväti, najmä spínač, by mali byť dostupný pri práci.

Mixovacie nádoby môžu byť vyrobené zo skla, plastu alebo výnimočne z nerezovej ocele. Plastové nádoby sú ľahšie, ale s podobnými vlastnosťami ako sklenené nádoby, a preto sú vhodné pre viacero úloh. Sklenené nádoby nezadržiavajú pach z potravín a väčšinou sú odolnejšie voči vysokým teplotám. Venujte pozornosť obmedzeniam týkajúcich sa vysokých teplôt a overte si či sú nádoby vhodné na použitie pri konkrétnych teplotách.

Aj veko mixovacej nádoby si zaslúži pozornosť. Uistite sa, že je vyrobené zo silikónu alebo kvalitnej gumy, iba tak si budete istý, že je odolné a spoľahlivé.

Mixovacie nože v tyčovom mixéri musia byť vyrobené z kvalitnej nerezovej ocele, čo je materiál, ktorý je odolný voči korózii a reakciám s potravinami.

Tyčový mixér z nerezovej ocele.

​​​​​​​Funkcie a užitočné vlastnosti tyčových mixérov

Jednou z užitočných vlastností tyčových mixérov je jednoznačne dostatočná dĺžka kábla. Ideálna dĺžka kábla sa pohybuje v rozmedzí približne od 1 do 1,8 metrov a je vždy dobré mať trochu rezervy, aby sa kábel nepretáčal a nespôsoboval ťažkosti pri varení. Preto je vhodné pred nákupom zvážiť, kde sa nachádza elektrická zásuvka v kuchyni a či bude kábel dostatočne dlhý, aby dosiahol k miestu, kde budete pracovať s mixérom.

Okrem dĺžky kábla je dôležité zvážiť aj rôzne funkcie mixéra, ktoré môžu výrazne ovplyvniť jeho používanie.

Regulácia výkonu je praktickou funkciou, ktorá vám umožňuje nastaviť výkon mixéra podľa konkrétnych potrieb. Môžete zvoliť nižší výkon na mixovanie mäkších surovín a na drvenie ľadu sa vám bude hodiť vyšší výkon.

Poistka proti prehriatiu je ochranná funkcia, ktorá vypne mixér v prípade, že sa začne prehrievať a znemožní jeho spustenie, kým sa dostatočne neschladí.

Ďalšou užitočnou funkciou mixéra je pulzný spínač, ktorý je známy aj ako turbo funkcia. Táto funkcia vám umožní na krátku dobu zvýšiť výkon mixéra na maximum, čo je užitočné na rýchle rozmixovanie tvrdších surovín alebo rozpustenie hrudiek v pokrmoch.

Príslušenstvo, ktorým môže tyčový mixér disponovať zvyšuje jeho flexibilitu. Ak je tyčový mixér vybavený šľahacou metlou môžete vytvárať rôzne krémy, šľahačky a iné zmesi na vaše obľúbené pokrmy. Drvič ľadu je bežný v drahších a výkonnejších modeloch a umožňuje drviť ľad na prípravu osviežujúcich nápojov. Tyčový mixér môže mať aj sekáč. Je to nádoba so špeciálnym nožom, ku ktorej môžete pripojiť mixér bez nástavca. Slúži na sekanie orechov, zeleniny a ďalších surovín.

Veľmi praktickým je aj držiak na mixér. Poskytuje praktické uloženie mixéra, aby bol vždy ľahko dostupný.

Tyčový mixér so šľahacou metlou.

​​​​​​​Výber tyčového mixéra podľa ceny a značky

Cena je tiež dôležitým faktorom pri výbere mixéra. Rozpočet určite ovplyvní vaše rozhodnutie. Zároveň je dôležité zvážiť dôveryhodnosť značky a recenzie používateľov.

Medzi obľúbené značky tyčových mixérov patria tieto:

  • Philco
  • Sencor
  • Philips
  • Electrolux
  • Bosch
  • Tefal
  • ETA
  • Braun

Cena tyčových mixérov sa pohybuje v nasledujúcom cenovom rozpätí:

Najlacnejšie tyčové mixéry (do 50 EUR) - v tejto cenovej kategórii nájdete základné tyčové mixéry bez príslušenstva. Sú vhodné pre tých, ktorí hľadajú cenovo dostupné riešenie pre jednoduché mixovanie.

Tyčové mixéry v strednej cenovej kategórii (od 50 – 100 EUR ) - v tejto cenovej kategórii sú k dispozícii tyčové mixéry s rozšíreným príslušenstvom a väčším výkonom. Sú vhodné pre nadšených kuchárov, ktorí chcú viac funkcií.

Najdrahšie tyčové mixéry (nad 100 EUR) -  v tejto cenovej kategórii nájdete tyčové mixéry od renomovaných značiek s výkonnými motormi a širokým príslušenstvom. Sú ideálne pre profesionálnych kuchárov a tých, ktorí hľadajú vysokú kvalitu.

Výkonný tyčový mixér Electrolux.

​​​​​​​Ďalšie typy mixérov

Okrem tyčového mixéra vám môže v kuchyni poslúžiť aj ďalší pomocník, v závislosti od toho aké jedlá plánujete často pripravovať. Na výber sú aj tieto typy mixérov, ktoré nájdete v našej ponuke.

Stolné mixéry majú pevnejšiu konštrukciu a sú robustnejšie v porovnaní s ručnými mixérmi. Môžu mať uzatváranie pomocou vrchnáka, čo zjednodušuje manipuláciu počas mixovania. Zvyčajne sa skladajú z motorovej časti s ovládaním a väčšej nádoby, v ktorej môžete použiť rôzne nadstavce. Tieto mixéry sú vhodné na sekanie zeleniny, drvenie ľadu a prípravu kokteilov a smoothies.

Ručné šľahače sú robustné a majú viac funkcií v porovnaní s tyčovými mixérmi. Okrem šľahania majú aj nože a sekáčiky, čo ich robí všestrannými. Niektoré verzie obsahujú aj špeciálne otočné rameno pre rôzne účely.

Sekáčiky majú jednoduchú konštrukciu s miskou a hlavicou s motorom na vrchu. Používajú sa na rýchle sekanie pomocou malých ostrých sekáčikov. Sú ideálne na rýchle sekanie cibule, byliniek, zeleniny, ovocia a mäsa, ale aj na drvenie ľadu.

Mixéry na smoothie sú menšie a určené na prípravu smoothie. Majú kompaktné nádoby a zvyčajne viac kompatibilných častí, takže si môžete pripraviť presne toľko smoothie, koľko potrebujete.

Rozhodnutie o tom, ktorý typ mixéra je pre vás ten správny, závisí od vašich kuchynských potrieb a preferencií. Sledujte parametre a výbavu jednotlivých typov, aby ste si vybrali ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

Šikovný smoothie mixér Sencor.​​​​​​​

 

 

Súvisiace kategórie

Tyčové mixéry