Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

10 najlepších vianočných receptov 2024/2025

Vianoce sú časom pokoja, rodinných stretnutí a tradičných jedál, ktoré vyvolávajú nezabudnuteľnú atmosféru sviatkov. V tomto článku vám prinášame 10 najlepších vianočných receptov pre rok 2024/2025, ktoré rozžiaria váš sviatočný stôl. Inšpirujte sa našimi obľúbenými receptami a pripravte si jedlá, ktoré budú tradičnou súčasťou vašich vianočných osláv.


Vianočná kapustnica ako od babičky

Tradičná vianočná kapustnica nesmie chýbať na sviatočnom stole v mnohých slovenských domácnostiach. Základom dobrej kapustnice je najprv pripraviť základ zo slaniny, cibule a mletej červenej papriky, ktorá uvoľní krásnu vôňu. Po pridaní kyslej kapusty a ostatných ingrediencií sa polievka varí pomaly, aby sa chute dobre prepojili. Zistite ako uvariť tradičnú vianočnú kapustnicu.

K príprave vianočnej kapustnice budete potrebovať:

  • 500 g kyslej kapusty

  • 15 g sušených hríbov

  • 2 ks klobásky

  • 150 g slaniny

  • 1 ks cibuľa

  • soľ

  • olej

  • voda

  • mletá červená paprika

Postup prípravy vianočnej kapustnice:

  1. Na dne hrnca zohrejte olej a orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu so slaninkou dozlatista.

  2. Potom pridajte mletú červenú papriku.

  3. Premyte kyslú kapustu a nakrájajte ju na menšie kúsky.

  4. Kapustu vložte do hrnca k zvyšku surovín.

  5. Pridajte sušené hríby a kúsky klobásy.

  6. Zalejte vodou a varte minimálne 30 minút.

  7. Podľa potreby na záver dochuťte soľou.

Každá rodina má svoj vlastný vianočný recept na prípravu tejto polievky. Niektoré babičky pridávajú aj sušené slivky pre jemne sladkastú chuť, zatiaľ čo iné do nej primiešajú trochu smotany na zjemnenie. Inšpirujte sa našim receptom a nájdite vlastnú kombináciu chutí, ktorá vám bude vyhovovať.

 

 

vianocna-kapustnica

 

Rybacia polievka zo zvyškov kapra

Rybacia polievka je tradičným pokrmom, ktorý dokáže zahriať nielen telo, ale aj dušu. Jej príprava sa viaže k mnohým zvykom a rodinným tradíciám, najmä počas vianočných sviatkov. Varenie vám zaberie niekoľko hodín, ale výsledná chuť jednoznačne stojí za námahu.

Ingrediencie potrebné k príprave rybacej polievky:

  • 2 rybacie hlavy

  • plutvy, kože, chvosty

  • 500 ml bieleho vína

  • 5 mrkiev

  • 3 petržleny

  • 2 cibule

  • 1 pór

  • 1 PL hladkej múky

  • 1 šľahačková smotana

  • čierne korenie

  • nové korenie

  • soľ

  • bobkové listy

  • vínny ocot

  • maslo

  • voda

Postup prípravy:

  1. Do 5-litrového hrnca nalejte vodu a osoľte ju.

  2. Pridajte rybacie zvyšky (hlavy, chrbtice) spolu s nakrájanou cibuľou.

  3. Do hrnca vložte koreniny, ocot a víno.

  4. Varte spolu na miernom ohni asi 3 hodiny, aby sa všetky chute dobre uvoľnili.

  5. V druhom väčšom hrnci na masle opražte nakrájanú mrkvu, petržlen a pór, kým nezmäknú a nezískajú jemnú zlatistú farbu.

  6. Zeleninu zasypte hladkou múkou a krátko ju opražíte, asi 1 minútu.

  7. Následne zeleninu zalejete horúcim, scedeným rybacím vývarom a pridajte šľahačkovú smotanu.

  8. Premiešajte a varte, kým zelenina úplne nezmäkne.

  9. Na záver pridajte obraté mäso z rybacích hláv.

  10. Všetko dôkladne premiešame a nechajte ešte chvíľu povariť, aby sa chute spojili.

 

 

rybacia-polievka

 

Chrumkavé podkovičky z kapra

Mnoho rodín na Slovensku si počas štedrej večere vychutnáva kapra. Pripraviť si ho môžete na niekoľko spôsobov, veľkej obľube sa však tešia najmä vyprážané podkovičky. Vyprážané podkovičky sa výborne hodia k tradičnému zemiakovému šalátu alebo ľahkým prílohám, ktoré podčiarkujú ich prirodzenú chuť.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 6 podkovičiek kapra

  • 60 g hladkej múky

  • 140 g strúhanky 

  • 100 ml oleja/masti

  • 70 ml mlieka

  • 2 ks vajce

  • soľ

Postup pozostáva z týchto krokov:

  1. Podkovičky z kapra osoľte a nechajte odležať cca 15 minút.

  2. Postupne podkovičky dôkladne obaľte v múke.

  3. Následne ich ponorte do rozšľahaných vajíčok s mliekom.

  4. Podkovičky na záver obaľte v strúhanke a vložte na rozpálený olej/masť.

  5. Vyprážajte do zlatista a následne nechajte odkvapkať.

Pre vyprážanie podkovičiek môžete využiť panvicu, na ktorú nalejete olej alebo klasickú olejovú fritézu. Zdravšiu verziu prípravy chrumkavých jedál prináša teplovzdušná fritéza, ktorá vyžaduje minimum oleja. Vyskúšajte rôzne recepty na Vianoce so šikovnými pomocníkmi do kuchyne.

 

 

vyprazane-podkovicky-z-kapra

 

Losos na masle je zdravou alternatívou

Na vianočnom stole býva tradične vyprážaná ryba so zemiakovým šalátom, no nie každý si toto jedlo môže dopriať, pretože je ťažšie stráviteľné. Skvelou alternatívou sú preto filety z lososa, ktoré sú ľahšie stráviteľné a prospešné pre vaše zdravie. Tento pokrm poteší nielen vaše oči, ale aj chuťové poháriky. Môžete ho pokojne zaradiť do vianočnej večere na Štedrý deň, alebo si ho vychutnať kedykoľvek počas roka.

Ingrediencie potrebné k príprave 1 porcie:

  • 100 až 150 g plát lososa

  • kúsok masla

  • olivový olej

  • bylinky (tymián, kôpor, petržlenová vňať)

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • citrón

Postup prípravy lososa na masle:

  1. Lososa najskôr osušte a následne pridajte korenie podľa chuti.

  2. Filet z lososa nechajte chvíľu postáť, aby dosiahol izbovú teplotu pred pečením.

  3. Na panvici zohrejte kúsok masla a olivový olej.

  4. Keď je panvica dostatočne horúca, vložte lososa kožou nadol.

  5. Na miernom ohni opekajte lososa asi 4 minúty, až kým nezíska zlatistú farbu.

  6. Potom ho otočte a dopekajte ďalšie 4 minúty. Dôležité je, aby losos zostal šťavnatý a nebol vysušený.

  7. Po upečení lososa odstavte z panvice a nechajte chvíľu odpočinúť.

  8. Hotového lososa osoľte a dozdobte bylinkami.

Losos na masle chutí výborne so zemiakovým alebo zeleninovým pyré. Na záver ho môžete pokvapkať tekvicovým olejom a dochutiť citrónovou šťavou podľa chuti.

 

 

losos-na-masle

 

Zemiakový šalát nesmie chýbať

Vianočné recepty zahŕňajú rôzne variácie zemiakového šalátu a pravdepodobne každá rodina si myslí, že robí ten najlepší. Recepty na zemiakový šalát existujú naozaj rôzne a aj keď sa ingrediencie môžu líšiť, postup zostáva zvyčajne rovnaký. Zemiakový šalát sa dokonale hodí k vyprážanému kaprovi alebo rezňom, ale výborne chutí aj samostatne. Pozrite sa, ako si ho dokážete jednoducho pripraviť na Vianoce aj vy.

Na prípravu zemiakového šalátu budete potrebovať:

  • 10 zemiakov

  • 3 vajcia

  • 1 cibuľu

  • 4 kyslé uhorky + nálev

  • 225 g majonézy (1 balenie)

  • 330 g sterilizovanej zeleniny - mrkva, hrášok (1 balenie)

  • čierne korenie mleté

  • cukor

  • soľ

Postup ako pripraviť chutný zemiakový šalát:

  1. Varte zemiaky v šupke po dobu 20 min.

  2. Po uvarení zbavte zemiaky šupky.

  3. Uvarte vajíčka natvrdo.

  4. Kyslé uhorky nakrájajte na kúsky a zmiešajte so sterilizovanou zeleninou.

  5. Vajíčka ošúpte a pretlačte cez klasické koliesko na šaláty.

  6. Následne cez koliesko pretlačte zemiaky.

  7. Všetko spolu zmiešajte.

  8. Pridajte nálev z uhoriek a majonézu.

  9. Koreninami dochuťte podľa potreby.

Zemiakový šalát sa často pripravuje deň vopred, aby sa chute mali čas prepojiť, a pred podávaním sa ešte jemne dochutí podľa potreby. Niektoré rodiny pridávajú do šalátu aj jablká pre osviežujúci sladko-kyslý tón, zatiaľ čo iné ho obohacujú horčicou alebo kyslou smotanou. Záleží len na vás ako si tieto recepty na Vianoce prispôsobíte.

 

zemiakovy-salat

 

Sladká bodka na záver - tradičné vianočné perníčky

Príprava perníkov je obľúbenou rodinnou aktivitou, ktorá sa často odovzdáva z generácie na generáciu. Vianočné perníčky majú miesto nielen na vianočnom stole, ale aj ako dekorácia, ktorá zdobí stromčeky, okná či darčeky. Vianočné recepty zahŕňajú rôzne postupy na prípravu, dôležité je, aby boli perníčky po upečení čo najskôr mäkké. Prečítajte si náš recept a pripravte si doma chutné mäkké vianočné perníčky.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 300 g hladkej múky

  • 2 vajcia

  • 60 g masla

  • 120 g trstinového cukru

  • 3 lyžice tekutého medu

  • 1 ČL sódy bikarbóny

  • perníkové korenie

  • 1 vajce na potretie

Postup prípravy vianočných perníkov:

  1. Vajíčka rozbite do misky a pridajte cukor a med.

  2. Poriadne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.

  3. Do zmesi pridajte múku, sódu bikarbónu a perníkové korenie.

  4. Opäť poriadne premiešajte, aby sa suroviny rovnomerne rozdelili.

  5. Roztopte maslo a pridajte ho do zmesi.

  6. Znova dôkladne premiešajte, aby sa maslo úplne spojilo s ostatnými ingredienciami.

  7. Cesto dajte do chladničky na minimálne 30 minút, aby stuhlo a lepšie sa s ním pracovalo.

  8. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na požadovanú hrúbku – nie príliš tenké, ale ani príliš hrubé.

  9. Vykrajujte rôzne tvary perníčkov a ukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.

  10. Povrch perníčkov potrite rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti ozdobte orechmi.

  11. Pečte v predhriatej rúre na 170 stupňoch asi 10 - 15 minút, alebo kým perníčky nezískajú zlatistú farbu.

Upečené perníčky nechajte vychladnúť. Po vychladnutí ich môžete ozdobiť aj cukrovou polevou, ale vynikajúce sú aj bez nej. Užite si ich počas vianočných sviatkov a zapojte do vianočného pečenia celú rodinu.

 

 

vianocne-pernicky

 

Bez medvedích labiek si mnohí nevedia predstaviť Vianoce

Vianočné pečenie zahŕňa rôzne postupy ako pripraviť dokonalé medvedie labky. Základ medvedích labiek tvorí zvyčajne jemné maslové cesto, ktoré sa vytvaruje do formičky v tvare labky, čo je charakteristickým znakom tohto dezertu. Zistite ako si pripraviť dokonalé medvedie labky jednoducho a bez námahy.

Ingrediencie potrebné k príprave:

  • 250 g hladká múka

  • 1 ks vajce

  • 100 g vlašské orechy

  • 100 g práškový cukor

  • 100 g maslo

  • 10 g kakao

  • 1 bal vanilkový cukor

  • mletá škorica

  • rozdrvené klinčeky

  • citrónová kôra strúhaná

  • soľ

Postup pozostáva z týchto krokov:

  1. V miske zmiešajte múku, soľ, orechy, preosiate kakao, cukor a koreniny.

  2. Pridajte vajce a zmäknuté maslo.

  3. Cesto vypracujte dohladka a nechajte 30 minút odstáť v chladničke.

  4. Naplňte formičky cestom a položte na plech na pečenie.

  5. Predhrejte rúru na 170 stupňov a následne pečte 12 minút.

  6. Medvedie labky vyklopte ešte teplé z formičiek.

  7. Na záver ich pocukrujte práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

V prípade, že používate klasické plechové formičky je lepšie ich pred plnením vymastiť maslom alebo masťou. Naopak silikónové formičky nemastite, pretože inak by nevynikol ich tvar.

 

medvedie-labky

 

Kokosky sú nenáročné na prípravu

Príprava kokosiek je veľmi jednoduchá a rýchla, vďaka čomu sa stali obľúbeným vianočným dezertom, najmä ak potrebujete piecť na poslednú chvíľu. Stačí zmiešať strúhaný kokos s cukrom a vyšľahanými bielkami, aby sa vytvorilo kompaktné cesto, z ktorého sa tvarujú malé kopčeky. Následne sa pečú v rúre do zlatista, čím získajú lahodnú chrumkavú vonkajšiu vrstvu a jemnú, vláčnu vnútornú textúru. Zistite čo budete potrebovať k ich príprave.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 5 vaječných bielkov

  • 250 g krupicového cukru

  • 250 g strúhaného kokosu

  • 3 lyžice hladkej múky

  • štipka soli

Postup prípravy je nasledovný:

  1. K bielkam pridajte štipku soli a vyšľahajte ich do tuha.

  2. Cukor zašľahajte do bielkov.

  3. Následne opatrne vmiešajte múku a kokos, tak aby zostali bielky čo najviac vzdušné.

  4. Pomocou lyžice tvarujte malé kopčeky a ukladajte ich na papier na pečenie.

  5. Kokosky pečte cca 15 minút v rúre vyhriatej na 150 °C. 

 

 

kokosky

 

Biele varené víno dotvorí celú vianočnú atmosféru

Biele varené víno je skutočným pokladom zimných večerov a príjemným spoločníkom počas chladných dní. Na prípravu bieleho vareného vína sa najčastejšie volí polosladké alebo suché biele víno, ktoré je dostatočne aromatické. K vínu sa pridávajú tradičné koreniny ako škorica, klinčeky, badián a často aj vanilka. Pre jemne sladkú chuť sa niekedy pridáva med alebo cukor, ktorý víno vyváži bez toho, aby prebil jeho ľahkosť.

Na prípravu vareného vína budete potrebovať:

  • 0,75 l bieleho vína

  • 3 ks celej škorice

  • 10 ks klinčekov

  • 2 ks badiánu

  • med

  • vanilkový cukor

Postup prípravy:

  1. Víno nalejte do hrnca a pridajte koreniny.

  2. Obsah hrnca priveďte k varu a tesne pred bodom varu vypnite.

  3. Pridajte vanilkový cukor a med.

  4. Varené víno nechajte chvíľu odstáť, aby sa chute premiešali.

Na osladenie môžete okrem medu použiť aj kryštálový alebo trstinový cukor. Varené biele víno podávajte v sklenených hrnčekoch alebo keramických šálkach, ktoré držia teplo a zachovávajú jeho arómu.

 

vianocny-punc

 

Vianoce bez vianočného punču nie sú Vianocami

Vianočný punč je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc pre mnohých ľudí. Vianočné recepty ponúkajú množstvo návodov, ako si doma pripraviť chutný vianočný punč. Základné ingrediencie vianočného punču zahŕňajú ovocné šťavy a koreniny ako škorica, klinčeky alebo zázvor, ktoré mu dodávajú charakteristickú vianočnú vôňu. Pridanie rumu, vína alebo iného alkoholu dodáva punču silnejšiu chuť. Pridať doň môžete aj plátky pomaranča, citróna či dokonca jablká, a ozdobiť ho klinčekmi alebo škoricovými paličkami.

Na prípravu nášho obľúbeného vianočného punču budete potrebovať:

  • 1 l bieleho vína

  • 0,5 l jablkovej šťavy

  • 0,5 l vody

  • 3 ks celé škorice

  • 2 ks badián

  • 10 ks klinčekov

  • 3 jablká

  • med

  • cukor

Postup prípravy je jednoduchý:

  1. Nalejte víno, jablkovú šťavu a vodu do hrnca.

  2. Pridajte koreniny a cukor, začnite zahrievať.

  3. Očistite jablká, nakrájajte ich na menšie kocky a vložte do hrnca.

  4. Varte 15 minút a nakoniec oslaďte medom.

Vianočné sviatky sú o rodinných chvíľach a spoločných spomienkach, ktoré si vytvárame pri varení, pečení a zdieľaní týchto jedinečných momentov. Nezáleží na tom, či sa rozhodnete pre tradičné vianočné jedlá, alebo vyskúšate novšie varianty. Najdôležitejšie je, aby ste sa počas prípravy a konzumácie týchto pokrmov cítili dobre a vianočný čas venovali svojej rodine.