Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako ušetriť na elektrine

Objavte všetky spôsoby, ako ušetriť na elektrine.

Neustále rastúce náklady na energie trápia nejednu domácnosť. V našom článku sme si pre vás pripravili niekoľko tipov, ako ušetriť na elektrine. Zistite, ktoré spotrebiče sú najviac úsporné a ako môžete spotrebu energie znížiť.

Prečo sú úsporné spotrebiče lepšie ako klasické?

Úsporné spotrebiče sú navrhnuté tak, aby minimalizovali svoju spotrebu energie a využívali ju efektívnejšie. To vedie k zníženiu nákladov na energie a zároveň aj k nižšej záťaži životného prostredia.

Úsporné spotrebiče efektívne využívajú elektrickú energiu. Majú vylepšené technológie, ktoré minimalizujú stratu energie vo forme tepla alebo iných nežiaducich vedľajších účinkov. Týmto spôsobom zabezpečujú, že spotrebovaná energia je využitá na výkon požadovanej funkcie spotrebiča.

Výhodou je režim úspory energie, ktorým sú vybavené všetky úsporné spotrebiče. Napríklad televízory, počítače a domáce spotrebiče môžu mať režimy, ktoré automaticky znížia spotrebu energie, keď sú nečinné alebo nepoužívané po určitý čas.

Väčšina spotrebičov má energetický štítok, ktorý poskytuje informácie o ich energetickom výkone. Štítok zobrazuje triedu energetickej účinnosti spotrebiča, pričom trieda A++ alebo A+++ znamená najvyššiu účinnosť a najnižšiu spotrebu energie. Niektoré spotrebiče majú aj nové energetické štítky, ich význam si môžete prečítať v článku na našom blogu. Používaním spotrebičov s vyššou triedou energetickej účinnosti môžete znížiť spotrebu energie a ušetriť dlhodobé náklady na elektrinu.

Úsporné spotrebiče sú často vyrobené z kvalitných materiálov a majú lepšiu konštrukciu, čo zvyšuje ich životnosť. To znamená, že budete menej často musieť investovať do ich náhrady.

Nižšia spotreba energie úsporných spotrebičov znamená nižšiu emisiu skleníkových plynov a menšie zaťaženie životného prostredia. Úsporné spotrebiče pomáhajú znižovať vašu uhlíkovú stopu a prispievajú k ochrane planéty.

Zistite, ktoré spotrebiče sú energeticky úsporné.

Energeticky úsporné spotrebiče

Výrobcovia elektroniky neustále pracujú na nových technológiách, ktorými sa snažia znižovať spotrebu energie svojich spotrebičov. V našej ponuke preto pri klasických spotrebičoch takmer vždy nájdete aj kategóriu energeticky úsporných, ktoré majú najlepšie vlastnosti z hľadiska spotreby energie.

Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako môžete s konkrétnymi druhmi spotrebičov ušetriť na spotrebe energie:

  • Varné dosky - najúspornejšie sú indukčné varné dosky, ktoré majú v porovnaní so sklokeramickými väčšiu úsporu energie až o 30 až 40 %. Ich vyššia cena sa vám preto v priebehu niekoľkých rokov vráti, najmä ak ju používate pravidelne.
  • Chladničky a mrazničky - majú nové energetické štítky, najúspornejšie chladničky a mrazničky majú energetickú triedu A. Spotrebu energie môžete ovplyvniť efektívnym využívaním ich obsahu, pravidelným odmrazovaním alebo otváraním dvierok len vtedy, ak z chladničky alebo mrazničky potrebujete niečo vybrať alebo naopak niečo do nich vložiť.
  • Televízory - zvyčajne patria medzi spotrebiče s najvyššou spotrebou energie v domácnosti. Skúste ich sledovanie obmedziť len na dobu, kedy im skutočne venujete pozornosť a naopak vypínať ich v prípade, kedy len potrebujete zvukovú kulisu. Veľkú spotrebu energie má za následok aj vysoký jas televízora, ktorý si v nastaveniach môžete znížiť. Za najúspornejšie televízory na trhu sú považované OLED televízory.
  • Umývačky riadu - umývací cyklus spustite, až keď je umývačka úplne plná. Zvoliť si tiež môžete eco program, ktorý znižuje spotrebu vody a elektrickej energie na minimum, čas umývania je však v tomto prípade dlhší.
  • Práčky a sušičky - podobne, ako umývačku riadu, aj práčku so sušičkou spustite až vtedy, ak sa vám nahromadí dostatok bielizne na pranie a sušenie. Dostupné sú tiež rôzne eco programy, ktoré spotrebu vody a elektrickej energie výrazne znižujú.
  • Rýchlovarné kanvice - množstvo vody, ktoré v kanvici naraz ohrievate ovplyvňuje dobu ohrevu a tým aj spotrebu elektrickej energie. V prípade, že ohrievate vodu len na jeden nápoj, nemusíte celú kanvicu naplniť vodou. Vaša voda zovrie rýchlejšie, spotreba energie bude menšia a zároveň ušetríte aj vodu.

V rýchlovarnej kanvici zohrievajte len také množstvo vody, ako potrebujete.

Vymeňte žiarovky za energeticky úsporné

Tradičné žiarovky sú energeticky náročné, v porovnaní s LED žiarovkami majú kratšiu životnosť a spája sa s nimi rad ďalších nevýhod. Vymeňte klasické žiarovky za energeticky úsporné žiarovky alebo LED osvetlenie, ktoré sú účinnejšie a majú dlhšiu životnosť.

Dôvody, prečo vymeniť klasické žiarovky za LED žiarovky:

LED žiarovky majú nižšiu spotrebu energie ako tradičné žiarovky. Napríklad, LED žiarovka s rovnakým svetelným výkonom ako tradičná žiarovka môže spotrebovať až 80 % menej energie. To znamená, že môžete dosiahnuť rovnaké osvetlenie s nižšou spotrebou elektrickej energie.

Tradičné žiarovky majú oveľa kratšiu životnosť, ako LED žiarovky. Zatiaľ čo tradičné žiarovky majú bežne životnosť približne 1 000 až 2 000 hodín, LED žiarovky môžu vydržať až 25 000 až 50 000 hodín. To znamená, že nebudete musieť často meniť žiarovky, čo vedie k úspore energie pri výrobe a odpade.

LED žiarovky sa okamžite rozsvietia a nemusia sa ohrievať, čo je častý prípad u niektorých typov tradičných žiaroviek. Oproti tradičným žiarovkám, ktoré sa zahrievajú a stratia veľa energie vo forme tepla, LED žiarovky využívajú energiu efektívnejšie. Tým sa minimalizuje stratifikácia energie a umožňuje rýchle vypínanie a zapínanie svetla, čo tiež prispieva k úspore energie.

Viaceré LED žiarovky majú možnosť regulácie jasu, čo umožňuje prispôsobiť intenzitu svetla podľa potreby. Týmto spôsobom môžete znížiť jas a spotrebu energie v prípadoch, keď nie je potrebné plné osvetlenie.

V našom e-shope zakúpite LED žiarovky s rôznou výkonnosťou, závitom a tvarom, takže si z pestrej ponuky vyberie naozaj každý. Vyberať si tiež môžete zo špeciálnej kategórie úsporných žiaroviek, kde nájdete LED žiarovky s dlhou životnosťou a minimálnou spotrebou energie. Dostupné sú aj inteligentné LED žiarovky, ktoré majú v porovnaní s klasickými LED žiarovkami viacero smart funkcií.

Vymeňte klasické žiarovky za LED žiarovky.

Eliminujte kúrenie elektrinou

V prípade, že máte možnosť nahradiť kúrenie elektrinou za kúrenie drevom alebo plynom, určtite neváhajte. Aj napriek vyšším počiatočným investíciám sa z dlhodobého hľadiska tieto riešenia zvyčajne oplatia viac. O možnostiach kúrenia vo vašej domácnosti sa však určite poraďte s viacerými odborníkmi, pretože pri rozhodovaní je nutné zohľadniť viacero kritérií.

V súvislosti s kúrením v domácnosti pre vás máme niekoľko ďalších tipov, ktoré vám pomôžu ušetriť:

  • Znížte teplotu kúrenia o niekoľko stupňov v zime a zvýšte teplotu klimatizácie v lete. Týmto spôsobom môžete značne znížiť energetickú spotrebu spojenú s vykurovaním a chladením.
  • Ak kúrite príliš, môžete si vo vašej domácnosti vysušovať vzduch, čo vytvára priaznivé podmienky pre šírenie vírusov a alergénov.
  • Uistite sa, že vaša domácnosť je dobre izolovaná a tesnená. Izolujte okná, dvere a steny, aby ste minimalizovali stratu tepla.

Jedným zo spôsobov, ako znížiť spotrebu elektriny je zníženie teploty kúrenia.

Monitorujte spotrebu elektriny

Našou poslednou radou na záver je inštalácia inteligentného meracieho zariadenia alebo používanie energetického monitora, ktorými môžete sledovať svoju spotrebu elektriny a identifikovať oblasti, kde môžete viac šetriť. Tieto merače vám pomôžu zistiť celkovú spotrebu elektriny, ale aj spotrebu jednotlivých spotrebičov. Jednoducho tak získate prehľad o spotrebe elektriny v celej domácnosti a ľahko vyhodnotíte, aké opatrenia budú pre vás v šetrení elektrickej energie najefektívnejšie.