Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať klimatizáciu

Klimatizácia je skvelým pomocníkom na zvládnutie letných horúčav a jej funkcie oceníte počas celého roka. Poradíme vám, ako vybrať klimatizáciu k vašej spokojnosti, a na ktoré parametre sa zamerať pri výbere.

V prípade, že ste sa rozhodli pre kúpu klimatizácie určite vás poteší naša široká ponuka. Na výber sú mobilné a nástenné klimatizácie, ktorých najväčší rozdiel je najmä v spôsobe inštalácie a umiestnenia. Aby ste si vedeli vybrať typ klimatizácie, ktorý vám bude najviac vyhovovať, pripravili sme si pre vás krátke porovnanie jednotlivých typov.

Mobilné klimatizácie

Mobilné klimatizácie majú obrovskú výhodu v nenáročnosti spustenia, pretože mobilnú klimatizáciu nemusíte nikam pripevňovať. Úplne stačí, ak mobilnú klimatizáciu umiestnite do izby, ktorej vzduch potrebujete schladiť. Následne ju zapojíte do elektrickej zástrčky a pre odvádzanie tepla zapojíte hadicu. Najlepšie urobíte, ak prenosnú klimatizáciu umiestnite blízko k oknu, cez ktoré vyvediete hadicu von. Väčšinou majú mobilné klimatizácie aj zvlhčovač vzduchu, vďaka ktorému nebude vzduch v miestnosti suchý.

Výhody mobilnej klimatizácie:

  • možnosť klimatizovania izby, ktorú práve potrebujete
  • jednoduchá inštalácia bez nutnosti stavebných úprav či zásahov do interiéru
  • množstvo užitočných funkcií
  • bohatý výber modelov

Nevýhody mobilnej klimatizácie:

  • vyššia hlučnosť
  • nutnosť umiestnenia do blízkosti okna

Mobilná klimatizácia v miestnosti.

Nástenné klimatizácie

Nástenné klimatizácie sú náročnejšie na inštaláciu, pretože pozostávajú z troch častí - vonkajšej a vnútornej časti a zo spojovacieho potrubia. Vonkajšia časť sa zvyčajne umiestňuje na fasádu budovy, balkón alebo strechu. Vnútorná časť klimatizačnej jednotky sa upevňuje na stenu. Princíp fungovania nástennej klimatizácie je jednoduchý, cez potrubie prechádza do vnútornej jednotky chladivo, ktoré sa mení na chladiacu kvapalinu.

Výhody nástenných klimatizácií:

  • jednoduché ovládanie
  • jedna vnútorná jednotka môže chladiť aj viacero miestností
  • nízka hlučnosť
  • rýchla regulácia teploty
  • elegantný a nenápadný dizajn
  • bohatý výber modelov

Nevýhody nástenných klimatizácií:

  • náročnejšia inštalácia

Nástenná klimatizácia značky Samsung.

Ako vybrať klimatizáciu podľa ceny

Na našom e-shope zakúpite klimatizácie v rôznych cenových kategóriách a častokrát sa zákazníkom ťažko vyberá najlepší model. Keďže je cenové rozpätie klimatizácií naozaj veľké, rozhodli sme sa pre vás klimatizácie rozdeliť do tried podľa ceny. Vďaka týmto informáciám si budete vedieť lepšie predstaviť, akú klimatizáciu zakúpite v danej cene.

Klimatizácie podľa ceny rozdeľujeme na:

  • nižšiu triedu
  • strednú triedu
  • vyššiu triedu

Klimatizácia nižšej triedy

Do tejto kategórie radíme všetky základné modely s minimálnym množstvom funkcií, ktoré majú často vyššiu spotrebu energie. Zvyčajne majú klimatizácie nižšej triedy nižší výkon a miestnosť nedokážu dokonale klimatizovať. V ich výbave zvyčajne nájdete bežné filtre, lákadlom je najmä nižšia obstarávacia cena.

Klimatizácia strednej triedy

V strednej triede nájdete najväčšie množstvo klimatizácií, z ktorých sa veľmi dobre vyberá v pomere ceny a kvality. Energetickú náročnosť majú v porovnaní s najlacnejšími klimatizáciami oveľa lepšiu, pričom cena nie je extrémne vysoká. Výhodou sú tiež viaceré filtre, funkcie a nižšia hlučnosť.

Klimatizácie strednej triedy ponúka aj popredný výrobca Sencor. Nápaditý dizajn, prijateľné ceny a dostatočný výkon sú dôvodom, prečo patria klimatizácie Sencor medzi najpredávanejšie.

Mobilná klimatizácia Sencor pri okne.

Klimatizácia najvyššej triedy

V tejto kategórií nájdete tie najlepšie a najmä najvýkonnejšie klimatizácie, ktoré majú najlepšiu energetickú triedu a ponúkajú množstvo funkcií. Výhodou je dizajn a bohatá ponuka farebných prevedení, takže sa klimatizácia stane dokonalým doplnkom vo vašom interiéri.

Klimatizácie najvyššej triedy ponúka napríklad značka Samsung, a to v rôznych prevedeniach:

  • stropné/kazetové klimatizácie
  • parapetné klimatizácie Samsung
  • nástenná klimatizácia Samsung

Zistite viac informácií o klimatizáciách Samsung a vyberajte z najlepších modelov na trhu.

Nástenná klimatizácia Samsung.

Ako vybrať klimatizáciu podľa technických parametrov?

Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek druh klimatizácie, pri výbere by ste mali sledovať niekoľko dôležitých parametrov:

  • výkon
  • hlučnosť
  • energetická náročnosť

Najdôležitejší je výkon klimatizácie

Aby ste boli s chladením klimatizácie spokojný, najskôr musíte sledovať jej výkon. Na výber sú klimatizácie s rôznou výkonnosťou, pri kúpe však záleží na tom, kde klimatizáciu plánujete umiestniť. Čím väčšia je miestnosť, ktorá má byť klimatizovaná, tým väčší musí byť aj výkon klimatizácie. Pri výbere preto zohľadnite najmä veľkosť miestnosti, ktorú plánujete klimatizovať.

Všeobecne sa odporúča výkonnosť klimatizácie rátať podľa m2, použiť môžete prepočet podľa ktorého na 10 m2 potrebujete 1 kW chladiaceho výkonu. Treba si tiež uvedomiť, že nie je dôležitá len veľkosť miestnosti, ale aj tvar, jej orientácia podľa svetových strán, počet okien alebo izolácia, preto vždy rátajte s malou rezervou.

Klimatizácia s invertorom.

Pozor na hlučnosť klimatizácie

Jedným z dôležitých parametrov, na ktoré sa zamerať pri kúpe klimatizácie, je jej hlučnosť. Čím vyšší má klimatizácia výkon, tým vyššia je zvyčajne aj jej hlučnosť. Niektoré klimatizácie sú vybavené technológiou invertor, ktorá dokáže znížiť hlučnosť. Najhlučnejšie sú mobilné klimatizácie.

Klimatizácie podľa hlučnosti:

  • 20 dB - ide o minimálne hodnoty hlučnosti, väčšinou má klimatizácia hlučnosť 20 dB v nočnom režime
  • 30 - 40 dB - je prijateľná hlučnosť klimatizácie, ktorá vás nebude rušiť od bežných činností
  • 50 dB - môžeme prirovnať k bežnému hluku pri rozhovore, väčšinou majú hlučnosť 50 dB a viac práve mobilné klimatizácie

Mobilná klimatizácia s nočným režimom.

Klimatizácie podľa energetickej náročnosti

Počas horúčav budete klimatizáciu pravidelne využívať niekoľko hodín denne a preto je dobré, aby mala čo najmenšiu spotrebu elektrickej energie. Informácie o spotrebe energie nájdete na energetickom štítku, čím vyššiu má klimatizácia energetickú triedu, tým nižšia je jej spotreba energie.

Klimatizácia s funkciami, ktoré vás ohromia

Okrem funkcie chladenia môže mať vaša nová klimatizácia aj množstvo ďalších užitočných vlastností. Záleží len na vás, či sa rozhodnete vyberať zo základných modelov bez špeciálnych funkcií, alebo do novej klimatizácie investujete viac a získate niekoľko praktických funkcií.

Funkcie klimatizácie, ktoré určite oceníte:

  • čistička vzduchu
  • odvlhčovač
  • kúrenie
  • vetranie

Mobilná klimatizácia Sencor.

Klimatizácie s čističkou vzduchu

Klimatizácie dokážu okrem dosiahnutia požadovanej teploty v priestore zároveň aj efektívne čistiť vzduch. Súčasťou každej klimatizácie je základný prachový filter, avšak niektoré klimatizácie disponujú aj plazmovým, uhlíkovým, či katechínovým filtrom alebo ionizátorom. Vďaka týmto filtrom dokážu klimatizácie filtrovať baktérie, vírusy, plesne alebo pachy, čo ocenia najmä alergici.

Odvlhčovač je užitočným doplnkom klimatizácie

Výhodou je, ak má klimatizácia aj funkciu odvlhčovania. Klimatizácie s touto funkciou dokážu udržiavať vlhkosť na úrovni 40 až 60 %, čo určite ocenia ľudia s alergiami, pretože funkcia odvlhčovania zabraňuje tvorbe prachu a plesní vo vašom domove.

Klimatizácia sa postará aj o kúrenie

Niektoré klimatizácie dokážu okrem chladenia taktiež vykurovať. Najmä v chladných mesiacoch tak môžete klimatizáciu využiť miesto radiátora. Vykurovanie umožňujú reverzné klimatizácie, ktorých vonkajšie jednotky disponujú reverzným ventilom. V princípe to funguje tak, že chladiaci okruh sa otočí, čím vnútorná jednotka začne priestor vyhrievať a vonkajšia odvádzať studený vzduch preč.

Na klimatizácii oceníte aj vetranie

Užitočnou funkciou je aj možnosť vetrania, ktorú oceníte najmä v izolovaných budovách. Vetranie klimatizácie nahradí absenciu čerstvého vzduchu a predísť tak môžete syndrómu “chorých budov”.

Klimatizácia ovládaná pomocou aplikácie v mobile.

Praktické doplnkové funkcie klimatizácie

Každá klimatizácia je vybavená rôznymi doplnkovými funkciami, ktoré zjednodušujú jej používanie. V prípade, že sa budete rozhodovať medzi dvoma klimatizáciami s podobnými technickými parametrami sú väčšinou funkcie to, čo rozhoduje o výbere konkrétneho modelu.

Klimatizácia môže mať tieto funkcie:

  • Časovač - umožňuje nastavenie zapnutia alebo vypnutia klimatizácie podľa vopred nastaveného času.
  • Automatický režim - v tomto režime si zvolíte teplotný stupeň, ktorý vám vyhovuje, a klimatizácia bude automaticky rozptyľovať chladný vzduch tak, aby bola docielená zároveň efektívnosť i úspora.
  • Turbo - maximálne zvýšenie výkonnosti podľa potreby, aby sa čo najrýchlejšie dosiahol požadovaný stupeň ochladenia.
  • Nočný režim - má nižšiu hlučnosť, vďaka čomu vás klimatizácia počas spánku nebude rušiť.
  • WiFi - umožňuje pripojenie k smartfónu alebo tabletu, prostredníctvom ktorých môžete ovládať nastavenie klimatizácie.

Súvisiace kategórie

Klimatizácie Mobilné klimatizácie Nástenné klimatizácie