Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Vyhovuje vám sieťová nabíjačka?

Nabíjačka do siete patrí medzi najpoužívanejší druh nabíjačiek. Pomocou takejto nabíjačky s káblom si môžete nabíjať nielen svoj smartfón ale i tablet alebo iné zariadenie.

Pred kúpou sieťovej nabíjačky zvážte o aký adaptér máte záujem. Počet portov na adaptéry by ste si mali vybrať podľa toho, či plánujete nabíjať viac zariadení naraz alebo nie. Adaptéry s viacerými výstupmi bývajú zvyčajne väčšie a prúd je rozdelený medzi viac zariadení nabíjajúcich sa súčasne. To má za následok pomalšie nabíjanie. Majte na pamäti, že pri niektorých nabíjačkách má každý port iné výstupné parametre.

Rôzne nabíjačky, pre rôzne zariadenia.

Aký výstup má smartfón, taký typ USB zásuvky potrebujete

Najnovšie telefóny s Androidom majú porty USB-C. Ich výhodou je možnosť pripojenia akýmkoľvek smerom. Staršie modely telefónov majú port micro USB. Samostatnú kategóriu tvoria telefóny iPhone od Apple. Tie disponujú symetrickým portom Lightning. Pri výbere nabíjačky na iPhone vyberajte produkty s označením MFI. Toto označenie zaručí, že nabíjačka je s originál Apple čipom a aj pri update softwaru bude nabíjačka fungovať správne.

Typy USB zásuviek na nabíjačke.

Ďalším dôležitým faktorom pri kúpe nabíjačky je napätie. Musíte zvoliť takú, ktorá zodpovedá napätiu vášho telefónu. Ak je napätie príliš nízke, telefón sa bude nabíjať pomaly a nemusí byť dokonca schopný dosiahnuť úplné nabitie. Naopak ak je napätie príliš vysoké, mohlo by poškodiť batériu i zariadenie.

Väčšina telefónov má napätie 5,0 V. Najčastejšie nabíjačky sú 5V, 9V a 12V. Inteligentné nabíjačky s viacerými hodnotami napätia dokážu napätie meniť podľa zariadenia, ktoré je aktuálne pripojené.

Čím väčší prúd má nabíjačka, tým rýchlejšie nabije vaše zariadenie

Pri hľadaní vhodnej nabíjačky na telefón sa uistite, že má menovité napätie aspoň 2 A. Pri nabíjačkách sa často uvádza výkon vo wattoch (W) a prúd v ampéroch (A). Tieto hodnoty určujú, ako rýchlo môže byť batéria vášho smartfónu opäť plne nabitá. Najdostupnejšie nabíjačky poskytujú 5 W (1 A), čo znamená, že úplné nabitie batérie trvá približne 5 hodín. Nabíjačka s 10 až 12 W (2,1 alebo 2,4 A) dokáže nabíjať dvakrát rýchlejšie. Pomocou takejto nabíjačky môžete nabíjať aj zariadenia s väčšou batériou ako sú napríklad tablety.

Nabíjačka v zásuvke.

 

 

Chcete nabiť telefón extra rýchlo?

Pre rýchlejšie nabíjanie je na trhu dostupná rýchlonabíjačka. Existujú dva druhy rýchlonabíjačiek. Klasická rýchlo nabíjačka do sietenabíjačka GaN. Rozdiel medzi sieťovou a GaN nabíjačkou spočíva v zložení. Klasické sieťové rýchlonabíjačky sú založené na kremíku. Nabíjačka GaN má zabudovaný čip z nitridu gália. Výroba polovodičov z nitridu galitého umožňuje zmenšiť ich veľkosť, preto je nabíjačka kompaktnejšia. Neprehrieva sa a lepšie odoláva vysokému napätiu pri nabíjaní. Nabíjanie je rýchlejšie a účinnejšie. A to nie je všetko. Nabíjačka disponuje niekoľkými portami. Využíva viac portov USB C alebo USB C plus USB A aby umožnila rýchle nabíjanie viacerých zariadení súčasne. Je skvelou voľbou aj počas cestovania, pretože vám stačí jedna nabíjačka na nabitie telefónu, tabletu ale aj notebooku.

Väčšina smartfónov používa protokoly pre rýchle nabíjanie Power Delivery alebo Quick Charger. Existujú však aj iné protokoly špecifické pre konkrétnu značku. Napríklad značka ako OnePlus používa Warp Charge, Samsung používa Adaptive Fast Charging alebo Motorola TurboPower. Pri výbere rýchlonabíjačky na telefón sa uistite, že ponúka rovnaký protokol rýchleho nabíjania ako váš smartfón. Nabíjačka, ktorá ponúka štandardné protokoly Quick Charge a Power Delivery, bude so smartfónmi Android fungovať dobre.

Ako funguje rýchle nabíjanie Power Delivery?

USB Power Delivery (USB PD) je technológia, vďaka ktorej je pomocou kábla USB typu C nabíjanie rýchlejšieNabíjačka do siete USB-PD dokáže nabíjať zariadenia s požiadavkami od 60 až do 100 wattov. Pre PD nabíjanie je potrebný kábel s konektormi USB C - USB C alebo USB C - Apple Lightning, ktorý podporuje PD nabíjanie. S PD nabíjaním váš telefón nabijete na 50 % už za 30 min alebo 20 % už za 10 min. Pri PD nabíjaní zariadenie v každý okamih reguluje presné množstvo energie, ktoré prijíma tak, aby bolo nabíjanie maximálne efektívne a rýchle. Ako telefón, tak i nabíjačka majú zabudovanú ochranu, ktorá zaisťuje prenos správneho množstva prúdu. PD nemá žiadny negatívny vplyv na výdrž batérie či jej kvalitu.

Ak vlastníte mobilný telefón iPhone 8 alebo novší, vyberte si nabíjačku, ktorá ponúka Power Delivery, pretože tieto telefóny podporujú extra rýchle nabíjanie. Tieto zariadenia dokážu spracovať až 18W výstup, ktorý je schopný nabiť vašu batériu na 50 % už po 30 minútach.

Jedným z najdôležitejších motívov, ktorý stojí za vývojom USB Power Delivery je snaha vytvoriť jeden nabíjací štandard, ktorý by mohli používať všetky zariadenia USB. Cieľom je znížiť množstvo elektro odpadu odstránením potreby rôznych nabíjačiek pre rozličné zariadenia.

Nabíjačka do siete Planeo elektro.

Čo znamená Quick Charge?

Quick Charge (QC) je patentovaný štandard rýchleho nabíjania vyvinutý spoločnosťou Qualcomm. Ak chcete používať funkciu Quick Charge, musí ju podporovať nabíjačka ale aj nabíjané zariadenie

Aktuálne najnovšou verziou je Quick Charge 4+. Aj napriek rýchlemu nabíjaniu udržuje nabíjané zariadenie v chlade. Vysokú úroveň nabitia batérie môžete dosiahnuť vo veľmi krátkom čase. Mobilné telefóny sa nabijú z 0 % na 50 % len za 15 minút. Primárne využíva konektory typu USB-C. Pomocou kábla USB-C môžete nabíjať smartfóny a tablety so systémom Android, ako je napríklad mobilný telefón Samsung, iPad Pro a novšie modely iPad Air a Mini.

Dôležitá je nielen nabíjačka ale aj kábel

K nabíjačke musíte mať aj dostatočne kvalitný a kompatibilný kábel. S nesprávnym káblom nabíjanie nebude možné. Ak chcete rýchlo a efektívne nabiť telefón, nestačí iba nabíjačka. Veľmi dôležitý je aj správny výber nabíjacieho kábla. Na trhu je dostupných viacero káblov, ktoré majú odlišnú priepustnosť elektrického prúdu (A). Ak máte napríklad rýchlonabíjačku, ale pripojíte k nej len kábel s 1 A, rýchleho nabíjania sa nedočkáte. Kábel nebude schopný prepustiť toľko prúdu.

Ak chcete kábel plnohodnotne používať na bežnú rýchlosť nabíjania, doporučujeme kábel s prúdom aspoň 2 A. Pri výbere nezabudnite zvážiť aj dĺžku kábla. Bežné káble sú dlhé približne od jedného po dva metre. Ak potrebujete ešte dlhší kábel napríklad 3 až 4 metre, nie je problém. Na trhu nájdete aj taký. Avšak väčšia dĺžka môže ovplyvniť rýchlosť nabíjania. Keďže by bol vyšší odpor, priamo úmerne by sa znížil aj výkon a rýchlosť nabíjania.

Vstupný konektor na nabíjačke.

Dôležitý prvok nabíjacieho kábla je konektor

Konektor je pri výbere dátového kábla veľmi dôležitý. Najskôr si preverte konektor na vašom telefóne. Ak máte starší model telefónu vyberte si USB kábel s konektorom MicroUSB. Novšie telefóny Android majú konektor vhodný na USB C kábel. Zariadenia Apple podporujú len káble s konektorom Lightning.

Ak neviete presný typ konektoru, prípadne chcete nabíjať viacero zariadení s rozličnými konektormi, určite si zvoľte univerzálny USB kábel. Ten sa skladá z rôznych konektorov. Najčastejšie ide o trojkombináciu najpoužívanejších konektorov a to MicroUSB, USB-C a Lightning.

Väčšina káblov sa vyrába z PVC materiálu. Sú lacnejšie, ale ich nevýhodou je , že sa zvyknú zamotať a polámať. Ak sa tomu chcete vyhnúť, odporúčame vám nylonový opletený textilný USB C kábel. Ten sa určite nezamotá a je aj odolnejší voči lámaniu.

Ak hľadáte pevný kábel, dobrou voľbou je Halo Back kábel. Je dostupný len vo verzii pre Lightning konektory, čo je vzhľadom k lámavosti bežných Apple káblov veľkou výhodou. Halo Back kábel je vyrobený z kvalitného nylonového opletenia a vnútro je tvorené z kevlarového vlákna.

Nabíjačka do auta.

Potrebujete si dobíjať svoj telefón aj počas jazdy autom?

Autonabíjačka sa hodí nielen pre ľudí, ktorí väčšinu času trávia na cestách. Využitie nájde tiež počas jazdy na dovolenku alebo na malý výlet do iného mesta. Väčšina z nás používa pri cestovaní navigáciu. Pri zapnutej navigácii na telefóne klesá batéria neskutočne rýchlo a nie je nič horšie ako pohľad na takmer vybitú baterku v momente, keď ste práve zablúdili.

Autonabíjačky sú stavané na 12 V alebo 12 V/24 V. Osobné automobily majú 12 V, nákladné autá a autobusy 24 V. Nabíjačku vyberajte s dvomi, prípadne s viacerými portami. Je dobré ak má aj USB a USB-C výstupný port. Dobrá nabíjačka do auta by mala mať minimálne 10 W alebo 2 A. Pre rýchle autonabíjačky sú parametre min 2,4 A až 3 A alebo 15 W18 W. Pri výbere vhodnej nabíjačky je dobré brať ohľad na váš telefón a aký typ nabíjania podporuje, aby ste mohli prípadne využívať aj rýchle nabíjanie. Nabíjačka do auta má väčšinou v balení okrem adaptéru aj nabíjací kábel.

Bezdrôtová nabíjačka.

 

 

Čo tak elegantné bezdrôtové nabíjanie?

Žiadne káble iba čisté línie. Presne to ponúka moderná bezdrôtová nabíjačka. Dokážete ju však využiť iba v prípade, ak aj váš telefón podporuje bezdrôtové nabíjanie. Väčšinou je koncipovaná ako nabíjacia podložka alebo nabíjací stojanček. Pre správny výber vhodnej bezdrôtovej nabíjačky je dôležitým parametrom výkon nabíjania. Ten by mal zodpovedať podporovanému výkonu nabíjania vášho telefónu. Telefón nabijete jednoduchým položením na nabíjaciu podložku. Bezdrôtové nabíjačky sú síce veľmi elegantné, ale zatiaľ aj veľmi pomalé. Pre lepšiu predstavu 5 W bezdrôtová nabíjačka nabije telefón za cca 3 až 4 hodiny,pričom 5 W drôtová nabíjačka už za 2 až 2,5 hodiny.

 

 

Ekologická verzia nabíjania?

Solárna nabíjačka na mobil dokáže zabezpečiť nabíjanie mobilu, tabletu či iných prenosných zariadení na miestach, kde by to nebolo inak možné. Nie je závislá od zásuviek a elektrinu si vyrobí zo slnka. Solárne nabíjačky dokážu mobilnému telefónu poskytnúť 85 % dodatočnej energie, čiže ich môžete považovať za záložné, núdzové nabíjačky. Vďaka širokej škále koncoviek sa z nich stávajú univerzálne nabíjačky na mobilné telefóny rôznych značiek a typov. V ponuke nájdete aj špecializované solárne nabíjačky na iPhone. Pomocou Vášho vlastného USB kábla môžete tiež nabíjať váš iPhone či iPod.

Solárna nabíjačka.

Najpopulárnejšie solárne nabíjačky majú 5 V - USB výstup, vhodný na nabíjanie mobilných zariadení.

Solárne nabíjačky s integrovanou batériou dokážu uložiť energiu do integrovanej batérie. Túto energiu viete použiť, aj keď slnečné žiarenie nie je práve na dosah. Pri tomto type nabíjačky môžete brať do úvahy aj kapacitu batérie vášho zariadenia.

Solárne nabíjačky na priame nabíjanie sú určené na priame nabíjanie zo slnečného žiarenia. Solárny článok musí byť dostatočne výkonný, aby dokázal nabíjať batériu žiadaného zariadenia. Pri tomto type nabíjačky je hlavným parametrom výstupný prúd nabíjania. Ten ovplyvňuje rýchlosť nabíjania. Minimálna rýchlosť nabíjania by mala byť aspoň 0,3 - 0,5 A. Vyšší štandard je nabíjanie rýchlosťou 1 A a super rýchle nabíjanie je pod prúdom aspoň 2 A.

Na záver stavte na kvalitu

Spoľahlivé značky vyrábajú vysokokvalitné nabíjačky, ktoré prešli prísnym testovaním výkonu a spoľahlivosti. Okrem toho spĺňajú aj medzinárodné certifikácie ako CE, RoHS atď. Pamätajte, že nabíjačku treba kupovať v obchodoch zameraných na predaj elektra či mobilov. Lacná napodobenina môže poškodiť batériu vášho telefónu.

 

Súvisiace kategórie

Nabíjačky pre mobilné telefóny