Objavte pozitívne účinky šalvie - prečo by ste mali piť práve tento bylinkový čaj
Šalvia je univerzálna bylinka, ktorá má využitie nielen v kuchyni, ale používa sa aj ako podporný prostriedok pri niektorých ochoreniach. Okrem toho je aj častou zložkou niektorých parfumov, pretože má príjemnú a sviežu vôňu. V našom článku sa dozviete, aké má šalvia účinky, aké benefity prináša konzumácia šalviového čaju a ako využiť šalviu tak, aby ste z nej získali čo najviac výhod.
Šalvia čaj - účinky a obsah látok prospešných pre zdravie
Šalvia lekárska (Salvia officinalis) je aromatická bylina známa svojimi liečivými vlastnosťami a širokým využitím v tradičnej medicíne aj modernej farmácii. Obsahuje množstvo éterických olejov, ku ktorým patrí thujon, cineol, gáfor a borneol. Ďalej sú to saponíny, triesloviny, glykozidy, horčiny, živičnaté látky, pentózy, vosky a aminokyseliny.
Šalvia dodá telu mnoho vitamínov ako A, B, C, E a K, ale aj minerály ako draslík, vápnik, horčík, zinok a kyselinu listovú.
Šalvia sa pýši ostrou, prenikavou vôňou a horkastou chuťou, ktorá tepelnou úpravou získa jemnú sladkosť a príjemnú arómu. Vďaka tomu je výsledný nápoj mimoriadne chutný. Kedy piť šalviový čaj? Šalviový čaj sa odporúča piť nielen pri bolestiach hrdla, ale aj pri nadmernom strese, pretože má silný uvoľňujúci a upokojujúci účinok.
Aké môže mať šalvia lekárska čaj účinky na celkové zdravie organizmu?
Šalvia lekárska okrem vyššie spomenutých látok a vitamínov obsahuje tiež antioxidanty, ktoré aktivujú krvný obeh a podporujú nervový systém. Okrem toho má navyše aj protizápalové, antifungicídne, antibakteriálne a protivírusové účinky.
Šalviový čaj sa odporúča konzumovať pri ochoreniach miechy, pri chorobách žliaz a tiež pri tremore (trase) končatín. Pri tremore je mimoriadne účinný aj sedací kúpeľ, ktorý pomáha na celkové ukľudnenie. Šalvia stimuluje tvorbu tráviacich štiav a enzýmov, čím podporuje trávenie a zmierňuje nadúvanie či plynatosť. Pomáha pri hnačkách a iných zažívacích problémoch.
Vďaka jej protizápalovým účinkom ju môžete používať na liečbu typických symptómov chorôb dýchacích ciest, ale aj pri chrípke, nachladnutí alebo kašli. Jej užívanie sa odporúča aj pacientom s astmou, nakoľko znižuje napätie v dýchacom systéme, uľahčuje dýchanie a zabraňuje vzniku kŕčov.
Účinný šalviový čaj na hrdlo
Šalvia má silný antiseptický a protizápalový účinok, čo je hlavný dôvod, prečo po nej mnoho ľudí siaha pri bolestiach hrdla. Ako využiť šalviu? Užívať ju môžete v podobe čaju, ale aj ako kloktadlo. Pri bolestiach hrdla sa osvedčil teplý čaj z listov šalvie, pretože tlmí bolesť. V prípade angíny alebo silnom zápale hrdla je dobré šalviový čaj použiť aj ako kloktadlo.
Do 1/4 litra vody pridajte tri polievkové lyžice sušenej šalvie a povarte kým sa zmes nezačne variť. Nechajte vychladnúť a preceďte. Kloktajte minimálne 3 až 4 krát za deň. Šalviové kloktadlo používajte dovtedy, kým pociťujete bolesť hrdla. Avšak takéto kloktadlo sa odporúča používať aj preventívne a to minimálne raz za 14 dní.
Na hrdlo pomôže nielen šalviový čaj, ale aj tinktúra
Nielen šalviový čaj na hrdlo pomôže pri silnej bolesti. Na akútnu bolesť hrdla ako aj na hnisavú angínu je dobré šalviový čaj doplniť o kloktadlo zo šalviovej tinktúry. Ako si ju pripraviť? Listy šalvie vložte do zaváraninového pohára a zalejte 45-percentným alkoholom. Uzavretú nádobu odložte na tmavé miesto a nechajte lúhovať 2 až 4 týždne. Následne tinktúru preceďte.
Šalviová tinktúra sa používa nasledovne: do 1,5 dcl vody pridajte 1 polievkovú lyžicu tinktúry, premiešajte a môžete kloktať.
Náš TIP: Šalviovú tinktúru môžete užívať aj vnútorne pri začínajúcej chrípke alebo inom vírusovom ochorení. Jednu čajovú lyžičku, dva krát denne zapiť pohárom vody. Majte však na pamäti, že keď budete konzumovať tinktúru, šalviový čaj vynechajte.
Šalviový čaj účinky proti nadmernému poteniu
Šalvia sa často používa aj prípade nadmerného potenia. Taníny obsiahnuté v tejto rastline majú sťahujúce účinky, ktoré znižujú nadmernú aktivitu potných žliaz. Pravidelným užívaním vo forme čaju, tinktúry či kúpeľa, môže priniesť viditeľné zlepšenie už po niekoľkých dňoch. Vždy však dbajte na mieru a pravidelnosť užívania.
Šalviový čaj a jeho karminatívne účinky pomáhajú aj na trávenie
Keďže šalvia stimuluje tvorbu tráviacich štiav a enzýmov, pomáha aj na trávenie. Používa sa aj v prípade plynatosti. Šalviový čaj okrem iného pomáha zmierniť prekyslenie žalúdka, a znižuje pálenie záhy. Triesloviny obsiahnuté v tejto bylinke majú sťahujúce účinky, ktoré pomáhajú pri hnačke a obnove črevnej mikroflóry.
Vedeli ste, že šalvia má aj sťahujúce účinky, ktoré dokážu zastaviť krvácanie?
Šalvia obsahuje taníny, ktoré majú sťahujúce vlastnosti, čím pomáhajú rýchlejšie zastaviť krvácanie. Okrem toho obklad zo šalviového čaju prispieva k zaceleniu a hojeniu rán, pretože má aj antiseptické účinky a hojivé vlastnosti. Navyše pravidelné používanie obkladov alebo šalviových listov na rany pomáha znížiť riziko vzniku viditeľných jaziev.
Aké má šalviový čaj účinky na vlasy a pleť?
Vedeli ste, že šalvia je účinným bojovníkom aj proti vypadávaniu vlasov? Prekrví pokožku hlavy, stimuluje rastové folikuly a pomáha aj pri namáhavom rozčesávaní. Vďaka svojim hydratačným vlastnostiam pomáha odstraňovať lupiny. Priaznivo pôsobí aj na pleť a často sa používa ako doplnková liečba pri akné.
Aké môže mať šalvia lekárska účinky na hormonálnu rovnováhu?
Šalvia by nemala chýbať žiadnej žene, pretože upokojuje príznaky spojené s menštruačným cyklom. Sedací kúpeľ z tejto bylinky môže pomôcť s poškodením pohlavného ústrojenstva a je aj skvelým doplnkom pri mykózach. Okrem toho pomáha zmierniť príznaky menopauzy, obnovuje rovnováhu v hormonálnom systéme, minimalizuje menopauzálne návaly tepla a podporuje remineralizáciu kostnej štruktúry.
Šalviový čaj - účinky na zmiernenie stresu
Po šalviovom čaji môžete siahnuť aj v prípade migrény alebo iných bolestiach hlavy, pretože má upokojujúce účinky. Pomáha zmierniť úzkosť, stres a uvoľňuje napätie. Vďaka týmto vlastnostiam je účinným prostriedkom aj proti nespavosti.
Šalvia v tehotenstve
Tehotným ženám sa vôbec neodporúča konzumovať šalviový čaj, nakoľko obsahuje množstvo silíc, ktoré môžu byť toxické pre plod. Okrem toho sa v šalvii nachádza aj tujón, ktorý spôsobuje sťahy maternice. Šalvii by sa mali vyhnúť aj dojčiace ženy, pretože môže podporiť stratu mlieka.
Ako si pripraviť šalviový čaj?
Šalviový čaj z čerstvej bylinky alebo sušenej, si pripravíte nasledovne:
Odtrhnite 3 až 5 lístkov čerstvej šalvie a poriadne ich opláchnite. Vložte ich do sklenej nádoby a zalejte 3 - 4 dcl horúcej vody. Ideálne je použiť vodu s teplotou 70 - 80 stupňov. Následne nechajte lúhovať po dobu 10 minút. Ak máte šalviu v sušenom stave do jednej šálky pridajte jednu čajovú lyžičku bylinky.
Ďalším spôsobom je, že šalviu najskôr povaríte aspoň 3 minúty, až potom ju necháte lúhovať. Nemá to však veľmi rozdielny efekt, preto úplne stačí listy lúhovať iba v horúcej vode.
Náš TIP: Na prípravu šalviového čaju sú mimoriadne vhodné rýchlovarné kanvice a nastavením teploty alebo čajovary. Ak máte rýchlovarné kanvice bez nastavenia teploty, po vypnutí nechajte vodu v kanvici mierne vychladnúť po dobu jednej minúty. Ak neviete aká kanvica by bola najlepšia, prečítajte si náš článok “Ako vybrať rýchlovarnú kanvicu”.
Aké môže mať šalviový čaj nežiaduce účinky?
Hoci má šalvia lekárska priaznivé účinky na organizmus, je dôležité brať na vedomie aj možné nežiaduce účinky, ktoré sa môžu dostaviť najmä pri nadmernom užívaní. Šalvia obsahuje v malom množstve silicu tujón, ktorá môže byť v nadmerných množstvách neurotoxická. Pri nadmernom alebo dlhodobom užívaní vo vyšších dávkach môže poškodzovať pečeň a vyvolať kŕče. Z toho dôvodu sa neodporúča ľuďom s epilepsiou a vysokým krvným tlakom. Pri užívaní šalvie by mali byť opatrní aj ľudia s cukrovkou, pretože šalvia môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi.
Šalviový čaj nežiaduce účinky:
-
zvracanie
-
vertigo
-
tras
-
tachykardia
-
poškodenie obličiek
Avšak vedľajšie účinky šalviového čaju je možné pomerne jednoducho minimalizovať. Stačí, ak budete užívať šalviový čaj v dávke maximálne 3 šálky denne po dobu 14 dní.
Ako využiť šalviu v kuchyni?
Šalvia je nielen liečivá bylina, ale aj výborné korenie. Vďaka výraznej, mierne horkastej chuti a vôni sa hodí na dochutenie mäsa, polievok, omáčok, ale aj do čerstvých šalátov.
-
Ak pridáte nasekanú šalviu do masla, získate chutné šalviové maslo, ktoré môžete použiť na grilované mäso či zeleninu.
-
Šalvia je skvelým korením aj na pečenú hydinu alebo bravčové mäso.
-
Suchý rozdrobený list šalvie je vynikajúcim dochucovadlom nielen do polievok a omáčok, ale môžete ju pridať namiesto anízu aj do cesta na koláče.
Záver
Šalvia je nielen voňavá bylina, ale aj cenný prírodný liek s mnohými zdravotnými benefitmi. Či už ju použijete ako prírodný liek, čaj alebo korenie, obdarí vás zdravím, pohodou a duševnou rovnováhou. Majte však na pamäti, že jej účinky sú silné, preto je mimoriadne dôležité ju používať s mierou.