Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

7 tipov ako pripraviť kosačku na novú sezónu

S príchodom teplejšieho počasia začína tráva rásť doslova pred očami. Ak si nedáte pozor, veľmi rýchlo vám môže zarásť celý trávnik. Je preto dôležité, aby ste už v týchto týždňoch skontrolovali vašu kosačku a pripravili si všetko potrebné na prvé jarné kosenie. Nezáleží na tom, akú kosačku máte, každá si vyžaduje údržbu. Pokiaľ ste kosačku dobre zazimovali, budete mať s jej prípravou na prvé kosenie oveľa menej práce. Ak nie, nezúfajte. Ponúkame vám niekoľko rád, aby spoľahlivo fungovala počas celej sezóny.

Benzínová kosačka na trávu.

1. Vizuálna kontrola

Ak ste majiteľom elektrickej, akumulátorovej alebo robotickej kosačky, ich jarná údržba nie je náročná. Postačuje dôkladné vyčistenie, utiahnutie všetkých dostupných skrutiek a namazanie ovládacích laniek.

Pri elektrickej kosačke navyše skontrolujte napájací aj predlžovací kábel či nie sú náhodou preseknuté alebo inak poškodené.

Akumulátorová kosačka potrebuje iba dobiť akumulátor, prípadne vyčistiť.

Robotická kosačka na jar si vyžaduje preverenie nastavení. Okrem toho je potrebné postaviť opäť nabíjaciu stanicu. Pred pripojením skontrolujte kontakty a prípadné nečistoty môžete očistiť brúsnym papierom. Nezabudnite ani na batériu, či sa cez zimu úplne nevybila.

Náročnejšia na predsezónnu prípravu je benzínová kosačka. Tá potrebuje vymeniť olej, vymeniť alebo vyčistiť zapaľovaciu sviečku a vyčistiť filtre.

2. Dôkladné čistenie

Prvým krokom, ktorým treba začať je dôkladná očista a príprava podvozku. Pri kosačkách s plechovým skeletom je údržba mimoriadne dôležitá, aby nedochádzalo k zbytočnej podpore korózie. Ak ste čistenie kosačky zanedbali pred zimou, na jar sa mu nevyhnete. Zaschnutú trávu ľahko odstránite plochou špachtľou, prípadne drôtenou kefou. Na konečné dočistenie použite hrubú nylonovú kefu namočenú v teplej vode. Zvyškov trávy zbavte nielen podvozok, ale aj motorpriestor okolo neho. Ideálne je použiť kompresor, ktorým nečistoty dokonale vyfúknete. Následne môžete namazať podvozok olejom alebo nastriekať údržbovým sprejom. Vďaka tomu sa pri kosení nebude pokosená tráva tak prichytávať a zároveň bude jednoduchšie aj nasledujúce čistenie.

Pri čistení benzínovej kosačky ju nakláňajte iba na tú stranu, kde nehrozí, že na vzduchový filter vytečie benzín z karburátora.

Osoba čistí kosačku od uschnutej trávy.

3. Ostré nože

Pred začiatkom sezóny kosenia skontrolujte nože kosačky. Hlučné vibrácie kosačky alebo zľahnutá, nepokosená tráva naznačujú problém s nožmi. Overte si, či na nich nie sú priehlbiny alebo či nie sú ohnuté. Rovnako sa presvedčte, či sú dobre vyvážené. Nesprávne vyváženie spôsobí vibrácie, ktoré môžu poškodiť motor a uvoľniť skrutkové spoje. Nesprávne vyváženie odhalíte aj tak, že sa jedna strana nakláňa viac než druhá.

Ak má rotačná kosačka nôž poškodený, treba ho vymeniť za nový. Nikdy nepoužívajte nôž na ktorom chýba časť čepele alebo je obrúsený na jednu tretinu svojej pôvodnej šírky, ohnutý z dôvodu nárazu, alebo sú na ňom viditeľné trhliny. Riskujete nielen poškodenie kosačky, ale ohrozujete aj svoju bezpečnosť. Počas sezóny udržíte ostrosť nožov pilníkom alebo elektrickou brúskou. Po nabrúsení ich môžete jemne natrieť tenkým olejovým filmom.

Niektoré kosačky môžu mať namontované dva nože nad sebou. V takom prípade je nutné prebrúsiť a vyvážiť oba nože. Kontrolu vykonávajte aj na unášači, ktorý je väčšinou vyrobený z hliníkovej zliatiny. Nesmie vykazovať znaky poškodenia alebo vzniku prasklín. V prípade potreby ho vymeňte za nový. Unášač je významný ochranný prvok, ktorý dokáže v určitých prípadoch zabrániť poškodeniu kľukového hriadeľa pri náraze noža na pevnú prekážku. Práve preto musí byť tento drobný diel v perfektnom stave.

Ak je súčasťou vašej výbavy záhradných pomocníkov vretenová kosačka, údržbu vretena zverte do rúk odborníkom, pretože na brúsenie vretena sa používa špeciálny stroj.

Nezabúdajte, že bezpečnosť je prvoradá. Pred začatím akýchkoľvek prác sa uistite, že je záhradná kosačka vypnutá. Pri práci si nasaďte aj ochranné pracovné rukavice.

Brúsenie nožov na kosačke.

4. Výmena oleja

Nakoľko olej slúži na mazanie motora a optimalizáciu výkonu je potrebná jeho pravidelná výmena najlepšie každú jar. Výmena oleja v kosačke výrazne predĺži jej životnosť, zníži poruchovosťzvýši účinnosť kosenia. Pred výmenou oleja je dobré nechať kosačku pár minúty bežať, aby sa motor trochu zahrial. Následne je nesmierne dôležité odpojiť kábel od zapaľovacej sviečky a uložiť ho ďalej, aby sa predišlo náhodnému spusteniu motora.

Niektoré kosačky môžu mať vypúšťaciu zátku, iné naopak nie. Ak ju vaša kosačka nemá, tak je potrebné vyliať olej nalievacím hrdlom jednoduchým naklonením na stranu. Na výmenu môžete použiť aj sadu na výmenu oleja. Je to v podstate veľká injekčná striekačka s hadičkou. Vďaka nej olej jednoducho vytiahnete nalievacím hrdlom.

Po vypustení starého oleja doplňte nový. Nádrž nikdy nepreplňujte, môže to poškodiť vašu kosačku. Olej dolievajte radšej na dvakrát. Najskôr nalejte určitú časť, nechajte ho usadiť po dobu niekoľkých minút a následne dolejte ďalší ak to bude potrebné. Za pomoci mierky viete skontrolovať hladinu, aby ste sa uistili, že nádrž je správne naplnená. Nezabudnite ani na čistenie okolia otvoru na plnenie oleja, aby sa do olejovej nádrže nedostali nečistoty.

Po skončení môžete pripojiť kábel zapaľovacej sviečky. Kosačku neštartujte ihneď po výmene oleja. Pred začatím práce ju nechajte niekoľko minút stáť. Ak kosačka disponuje olejovým filtrom, je potrebné vymeniť aj ten pri každej výmene oleja.

Ak si pri týchto úkonoch neveríte alebo je kosačka v záruke, určite zverte jej údržbu odbornému servisu.

Výmena oleja v kosačke.

5. Zapaľovacia sviečka

Úlohou sviečky je zabezpečenie iskry pre spoľahlivý štart a dobrý chod motora. Meniť by sa mala pravidelne na jar alebo po každých 100 hodinách prevádzky, alebo ak na nej nájdete ťažko odstrániteľnú špinu, popraskaný porcelán alebo spálené elektródy.

Ak je sviečka špinavá alebo sa uvoľňuje, spôsobí, že kosačka bude bežať trhane alebo sa bude ťažko štartovať. Okrem plytvania palivom bude trávu „žuť“ namiesto toho, aby ju hladko pokosila. Sviečku je dôležité pravidelne čistiť aj počas sezóny. Ideálnym nástrojom na čistenie sviečky je jemný pilník, alebo šmirgľový papier, ktorým treba očistiť celú spodnú časť sviečky, najmä priestor medzi kontaktmi. Pred vložením na miesto je potrebné ju ešte poriadne utrieť od nečistôt mäkkou handričkou. Ak spozorujete známky korózie, je dobré vstreknúť pod sviečku kvapku motorového oleja.

Pri výmene najskôr vytiahnite kábel zapaľovacej sviečky z kosačky a vyberte ju kľúčom na sviečky.

6. Nezabudnite ani na filtre

Dôležitou súčasťou benzínovej kosačky je vzduchový filter. Dôležité je jeho čistenie a výmena. Vo všeobecnosti platí, že čím prašnejšie prostredie, tým častejšie treba meniť aj filter. Pri jeho pravidelnej výmene sa kosačka odvďačí nižšou spotrebou paliva a zníženou hlučnosťou.

Čistý vzduchový filter udržuje kosačku v prevádzke s vyšším výkonom. Naopak preplnený zaťažuje chod motora, ktorý sa následkom toho môže prehrievať, pretože nebude mať dostatok vzduchu. Je dôležité ho meniť a to po každých 25 hodinách používania nielen na jar. V zásade existujú dva typy filtrov a to papierové a penové.

Papierový filter môžete vyčistiť za pomoci silného tlaku vzduchu z kompresora. Ak nemáte kompresor tak môže pomôcť aj vysávač. Penový filter jemne preperte vo vode so saponátom. Pred vložením ho samozrejme nechajte poriadne uschnúť. Ak je filter silne zanesený, v prípade papierovej varianty odporúča sa vymeniť ho za nový. Nie je na škodu, keď sa vzduchový filter prečistí po každom kosení.

Muž čistý filter na kosačke.

7. Záverečná kontrola

Keďže benzínová kosačka si vyžaduje väčšiu pozornosť, preto nezabudnite ani na klinový remeň dodatočné mazanie a správne chladenie.

Ak má vaša benzínová kosačka pohon je potrebné skontrolovať aj klinový remeň nazývaný aj ako remeň pojazdu. Ten časom stráca pružnosť, uvoľňuje sa a môžu sa na ňom vyskytnúť praskliny a trhliny, čo vedie k následnému pokazenému pojazdu. Vtedy je na čase ho vymeniť za nový.

Aby kosačka dobre jazdila aj po ťažkom teréne, potrebuje premazané ozubené kolieska (pastorky) a nápravy. Vďaka vazelíne budú fungovať hladko, riadenie bude plynulejšie a celkovo si uľahčíte prácu s kosačkou. Ide o krok, na ktorý sa často zabúda, ale ak ho vyskúšate pocítite značný rozdiel.

Nezabudnite ani na chladenie kosačky. Dajte si záležať na vyčistení krytov a prieduchov na motore, ktoré slúžia na chladenie, zabezpečujú cirkuláciu vzduchu a odvádzanie tepla. Ak sú otvory chladiacej mriežky na kryte kosačky zanesené motor nemôže byť motor správne chladený.

Na záver vyčistite zberný kôš. Celoplastový kôš stačí vypláchnuť, látkový je dobré vyprať v mydlovej vode.

Okrem pravidelnej údržby je dôležité dbať aj na kvalitné palivo a olej. Do kosačiek odporúčame tankovať kvalitný benzín od spoľahlivých výrobcov, nakoľko lacnejší a nekvalitný benzín môže viesť k jej skoršiemu poškodeniu ako aj k výraznému zníženiu životnosti. Rovnako je to aj s olejom.