Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Odšťavovač vs lis na citrusy

Výber správneho nástroja na prípravu šťavy z ovocia a zeleniny môže byť pre mnohých z vás prelomovým krokom k zdravému životnému štýlu a pestrému jedálničku. K príprave chutný štiav plných vitamínov budete potrebovať odšťavovač alebo lis na citrusy, v závislosti od toho, aké ovocie a zeleninu sa rozhodnete odšťavovať. V našom článku sa dočítate, aké odšťavovače a lisy na citrusy nájdete v našej ponuke a aké sú rozdiely medzi jednotlivými modelmi.

Odšťavovač vs. lis na citrusy.

Objavte našu ponuku odšťavovačov a lisov na citrusy

Medzi možnosťami, ktoré máte k dispozícii, sa nachádzajú odšťavovače a lisy na citrusy. Aj keď sa môže zdať, že ich funkcia je jednoduchá, získať šťavu z plodov, rozdiely medzi týmito dvoma nástrojmi spočívajú vo viacerých kritériách. Zistite, aké odšťavovače a lisy na citrusy nájdete v našej ponuke, a čím sa jednotlivé modely líšia.

Na našom e-shope zakúpite:

  • odstredivé odšťavovače
  • šnekové odšťavovače
  • lis na citrusy
  • kuchynské roboty s odšťavovačom

Odstredivé odšťavovače

Patria medzi najpredávanejšie a cenovo najdostupnejšie druhy odšťavovačov, ktoré si obľúbite najmä vtedy, ak s odšťavovaním ešte len začínate. Hlavnou výhodou odstredivých odšťavovačov je ich rýchlosť. Rýchlo rozsekajú vložené ovocie alebo zeleninu a pomocou odstredivého pohybu ich pasírujú cez sitko.

Odstredivé odšťavovače sú vhodné na spracovanie väčšiny druhov zeleniny a ovocia, ale neporadia si s kôstkami, bobuľami a príliš mäkkým ovocím, ktoré môžu upchať sitko. Výťažnosť z listovej zeleniny a byliniek je taktiež nižšia. Na získanie jedného litra šťavy budete potrebovať viac ovocia alebo zeleniny v porovnaní s odšťavovačmi so “šnekom".

Šťava z odstredivého odšťavovača má tendenciu byť vodnatejšia a jej povrch môže byť pokrytý penou. Šťavu odporúčame vypiť čo najskôr, pretože sa rýchlo oxiduje. Pri čistení budete musieť rozobrať odšťavovač na niekoľko častí. Avšak počet častí býva nižší než u niektorých konkurenčných modelov so "šnekom". A naopak, opätovné zostavenie je zvyčajne jednoduchšie. Bonusom môže byť možnosť umyť niektoré zo silno znečistených dielov v umývačke riadu.

Prečo si vybrať odstredivý odšťavovač?

  • rýchlosť prípravy
  • nenáročná údržba
  • vhodný na každodenné použitie
  • nižšia obstarávacia cena

Odstredivý odšťavovač.

Šnekové odšťavovače

Určite ste už počuli o šnekových odšťavovačoch, ktoré sú tiež známe ako hriadeľové alebo závitovkové odšťavovače. V ich vnútri sa nachádza závit alebo hriadeľ, ktorý pripomína tvar slimáka. Proces extrakcie šťavy je sofistikovanejší, pomalší a zameraný na dosiahnutie vysokokvalitnej šťavy. Závity dokážu efektívne rozdrviť ovocie, zeleninu aj lístie a pod tlakom vytlačiť maximum šťavy. Tie najlepšie závitovkové odšťavovače majú výťažnosť minimálne o polovicu vyššiu než odstredivé odšťavovače!

Závitovkové odšťavovače rozdeľujeme na:

  • Vertikálne odšťavovače - závit je v tomto prípade umiestnený na výšku, zvládne spracovať rôzne druhy ovocia a zeleniny, ale často sa upcháva, takže očakávajte, že ho budete musieť častejšie čistiť.
  • Horizontálne odšťavovače – závit majú umiestnený nižšie, ale zároveň je dlhší. Môžu mať problémy so semenami a kôstkami v ovocí. S ostatnými druhmi ovocia a zeleniny (bez ohľadu na tvrdosť) sa však bezproblémovo vyrovnávajú. S vhodným príslušenstvom môžete vytvárať dokonca aj zmrzlinu alebo ovocné sorbety.

Hoci sú tieto odšťavovače zvyčajne drahšie, pri pravidelnom používaní si rýchlo uvedomíte, že vďaka nižšiemu množstvu potrebných surovín sú vaše domáce šťavy nakoniec cenovo dostupnejšie. Neprodukujú mokrú dužinu, pretože sa vždy snažia získať zo surovín maximum. Šťava zo šnekového šťavovača je intenzívna, bohatá na vitamíny a minerály. Vzniká pomalšie, nemá povrch pokrytý penou a neoxiduje rýchlo. Závitovkové odšťavovače pracujú ticho, nevytvárajú nadmerný hluk, avšak príprava je pomalšia a na kvalitnú šťavu si budete musieť počkať trochu dlhšie.

Prečo si vybrať šnekový odšťavovač?

  • je vhodný pre všetky druhy ovocia a zeleniny.
  • zachováva väčšie množstvo živín.
  • nedochádza k rýchlej oxidácii, takže šťavu môžete konzumovať aj neskôr.
  • vhodný na každodenné použitie.

Šnekový odšťavovač.

Lis na citrusy

V porovnaní s odšťavovačom je lis na citrusy určený len na odšťavovanie citrusových plodov, napríklad citrónov, limetiek alebo pomarančov. Na výber sú manuálne a elektrické modely, záleží len na vás, akému typu dáte prednosť.

Manuálny lis na citrusy je klasikou, ktorá nemôže chýbať v žiadnej kuchyni. Vhodný je pre odšťavenie maximálne jedného alebo dvoch citrusov, inak môžete poriadne potrápiť svoje zápästie.

Elektrický lis na citrusy je vhodnou alternatívou pre tých, ktorí si citrusovú šťavu plnú vitamínov radi doprajú každý deň. Príprava v tomto prípade prebieha bez námahy a vďaka väčšiemu objemu dokážete naraz pripraviť oveľa viac šťavy.

Prečo si vybrať elektrický lis na citrusy?

  • Citrusy vyšťaví na maximum.
  • Na jedenkrát dokáže pripraviť väčší objem šťavy, ako manuálny lis na citrusy.
  • Nápaditý dizajn, vďaka ktorému sa stane ozdobou kuchyne.

Elektrický lis na citrusy.

Kuchynské roboty s funkciou odšťavovania

Kuchynské roboty majú vďaka množstvu nadstavcov viacero praktických využití, vďaka čomu dokážu nahradiť veľa ďalších jednoúčelových spotrebičov v kuchyni a zároveň vám ušetria priestor. Nepopierateľnou výhodou kuchynských robotov je, že s nimi zvládnete široké spektrum kulinárskych úloh, od prípravy cestovín až po čerstvé šťavy a zeleninové kokteily.

Výbava prémiových kuchynských robotov zahŕňa citrusovač, smoothie mixér a dokonca aj lis na extrakciu šťavy z ovocia, zeleniny a lístkov. S ich všestrannosťou prichádza aj vyššia cena, avšak ak u vás kuchynský robot nájde pravidelné využitie, jeho kúpa je určite skvelou investíciou.

Prečo si kúpiť kuchynský robot s odšťavovačom?

  • Široký výber nadstavcov umožňuje multifunkčné využitie robota.
  • Vhodný na každodenné použitie.

Kuchynský robot Bosch s odšťavovačom.

Veľké porovnanie: odšťavovač vs lis na citrusy

Zvyčajne sa vedia pojmy odšťavovač a lis na citrusy ľuďom mýliť, avšak každý označuje iné zariadenie. Hlavnou úlohou odšťavovača alebo lisu na citrusy je vyšťaviť z ovocia čo najviac šťavy, avšak jednotlivé zariadenia sa líšia viacerými kritériami.

Hlavné rozdiely medzi odšťavovačom a lisom na citrusy spočívajú v:

  • type ovocia, pre ktoré sú určené
  • spôsobe extrakcie šťavy
  • rýchlosti extrakcie

Odšťavovač a lis na citrusy sa líšia ovocím, ktoré dokážu extrahovať

  • Moderné odšťavovače sú často navrhnuté tak, aby zvládali rôzne druhy ovocia a zeleniny. To znamená, že okrem citrusov môžete v nich pripravovať šťavu aj z jabĺk, mrkvy, repy a ďalšieho ovocia a zeleniny.
  • Lis na citrusy sa špecializuje výhradne na citrusy, ako sú pomaranče, citróny, grep a limetky. Neprispôsobujte sa tak ľahko príprave šťavy z iného druhu ovocia.

Ako odšťavovač a lis na citrusy extrahujú šťavu z ovocia?

Odšťavovače zvyčajne používajú mechanizmus s otáčavým šnekom alebo lisovacím valcom, ktorý rozdrví ovocie a následne oddelí šťavu od dužiny. Tento spôsob je univerzálny a účinný pre rôzne druhy ovocia a zeleniny.

Lis na citrusy má špecificky tvarovaný kužeľ, ktorý vytláča šťavu z citrusových plodov. Ide o efektívny spôsob práce s citrusmi, ale nemusí byť tak účinný pre iné druhy ovocia.

Odšťavovače a lisy na citrusy majú rozdielnu rýchlosť extrakcie

Moderné odšťavovače môžu byť rýchle a efektívne, čo je obzvlášť vhodné pri väčšom množstve ovocia alebo zeleniny. Dokážu veľmi rýchlo oddeliť väčšie množstvo šťavy od dužiny, čo výrazne uľahčí vašu prácu.

Lis na citrusy je dostupný ako manuálny alebo elektrický. Rýchlejší je samozrejme elektrický, kvôli nutnosti odšťavovania každého kusu zvlášť však celý proces extrakcie môže trvať dlhšie, ako v odšťavovači.

Odšťavovač Sencor.

Parametre, ktoré sledovať pri výbere

Pred kúpou si skúste premyslieť, aké druhy ovocia alebo zeleniny máte v pláne odšťavovať. Nech už sa rozhodnete pre odšťavovač alebo lis na citrusy, obe zariadenia majú veľmi podobné parametre, ktoré rozhodujú o kvalite a spoľahlivosti prístroja.

Pri výbere by ste sa mali zamerať najmä na tieto parametre:

  • Príkon odšťavovača - udáva spotrebu energie. Nižší príkon obvykle znamená nižšie otáčky, čo môže byť výhodné, ak chcete zachovať čo najviac živín v šťave a minimalizovať trenie, ktoré môže spôsobiť zahrievanie a oxidáciu.
  • Počet otáčok - ovplyvňuje výkon a schopnosť spracovania ovocia. Vyššie otáčky sú vhodné pre tvrdšie ovocie, ale môžu znížiť celkový výťažok šťavy. Naopak, nižšie otáčky môžu poskytnúť viac šťavy z jedného kusu ovocia.
  • Plniaci otvor - súvisí s množstvom ovocia, ktoré môžete vložiť do odšťavovača. Obecne platí pravidlo, že čím väčší je plniaci otvor, tým lepšie. Väčší otvor umožní vložiť do odšťavovača aj celé plody, čo zjednoduší a urýchli proces prípravy.
  • Objem zbernej nádoby - označuje, koľko šťavy sa zmestí do nádoby odšťavovača. Je dôležité zvážiť, aký objem šťavy budete spracovávať. Ak plánujete pripraviť veľké množstvo šťavy naraz, je vhodné zvoliť odšťavovač s väčšou zbernou nádobou, aby ste nemuseli neustále vylievať šťavu.
  • Objem nádoby na odpad - táto nádoba zbiera zvyšky dužiny, ktoré zostanú po vytlačení šťavy. Objem tejto nádoby je priamo úmerný množstvu odpadu, ktorý budete pravidelne musieť vyprázdňovať, preto určite oceníte, ak bude jej objem čo najväčší.

Zistite, aké funkcie môže mať váš nový odšťavovač.

Funkcie, ktoré určite oceníte

Odšťavovače a lisy na citrusy môžu byť vybavené viacerými praktickými funkciami, ktoré zjednodušujú ich používanie a zároveň skvalitňujú celý proces prípravy.

Kvalitný odšťavovač obsahuje bezpečnostný systém, ktorý zabráni jeho prevádzke v prípade nesprávneho alebo neúplného zostavenia. Motor odšťavovača sa nespustí, kým všetky časti nie sú správne umiestnené.

Pri preťažení alebo prehriatí sa motor automaticky vypne, rovnako ako pri odstránení horného krytu.

Protišmyková úprava na spodnej strane je štandardnou výbavou, zvyčajne s protišmykovými nožičkami.

Mechanickým uzáverom Anti Drip môžete pohodlne zatvoriť výpust, čo umožňuje bez straty kvapiek preliatie šťavy z nádoby do pohárov alebo postavenie ďalšieho pohára pod výpust.

Funkcia spätného alebo reverzného chodu je veľmi užitočná, keď sa suroviny zablokujú v odšťavovači, čo by mohlo viesť k jeho prehriatiu. Táto funkcia pomáha uvoľniť zaseknuté suroviny.

Súvisiace kategórie

Odšťavovanie a lisy Lisy na citrusy