Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

6 dôvodov, prečo je výhodné mať čističku vzduchu

Čistička vzduchu je užitočným pomocníkom v domácnosti či kancelárii, kde pomáha skvalitniť vzduch a zlepšuje vaše zdravie a pohodu. Čističky vzduchu sú ideálne pre alergikov a astmatikov, rodiny s deťmi a s domácimi miláčikmi. Pomocou filtrov, ktoré obsahujú, dokážu účinne zachytávať nečistoty z ovzdušia. Na základe typu filtra odstránia konkrétne druhy nečistôt, ale aj pachov v miestnosti. Za najúčinnejšie filtre, ktorými čističky vzduchu disponujú, sa považujú HEPA filtre, ktoré sú schopné odstrániť až 99,9 % prachu, peľu, plesní a baktérií.

Čističky vzduchu sú cenovo relatívne dostupné a majú množstvo užitočných funkcií a benefitov pre zdravie. V našom článku vám prezradíme prečo je výhodné mať čističku vzduchu, a ako vám môže pomôcť skvalitniť ovzdušie vo vašej domácnosti a kancelárii.

Čistička vzduchu Sencor.

1. Zlepšuje kvalitu vzduchu

Primárnou funkciou čističiek vzduchu je zlepšenie kvality ovzdušia v miestnosti. Pomocou účinnej filtrácie vedia odstrániť z ovzdušia až 99,7 % patogénov ako sú rôzne mikroorganizmy, vrátane vírusov, baktérií, spórov plesní, prachu, dymu, peľu a alergénov, ktoré oslabujú organizmus a spôsobujú dýchacie ťažkosti. Kvalitný filtračný systém čističiek vzduchu je schopný zachytiť aj väčšie častice zo vzduchu, ako sú zvieracie chlpy a znižovať tak riziko alergických príznakov.

Niektoré čističky vzduchu majú ionizátor, ktorý obohacuje vzduch iónmi. Čističky vzduchu s ionizátorom tvoria zhluky prachu pomocou záporne nabitých častíc, ktoré sa zachytia vo filtroch a nedostanú sa už ďalej.

 

2. Odstraňuje nepríjemné zápachy

Pomocou aktívnych uhlíkových filtrov vie čistička odstrániť nepríjemné zápachy zo vzduchu a spríjemniť tak prostredie v domácnosti. Nepríjemné zápachy môžu ovplyvniť dokonca aj vašu náladu a pohodu, a tiež zdravie, pretože nadmerné vystavenie nečistotám vo vzduchu môže spôsobiť rôzne dýchacie problémy a alergie.

Čističky vzduchu vám pomôžu odstrániť zápach z cigaretového dymu, kuchynské zápachy spôsobené varením, a rovnako sú schopné odstraňovať chemikálie z domácich produktov ako sú rôzne čistiace a dezinfekčné prostriedky, alebo farby či lak na vlasy.

Čistička vzduchu Hoover.

3. Posilňuje imunitný systém

Dlhodobé vystavenie znečistenému ovzdušiu môže viesť k rôznym chronickým ochoreniam. Čističky vzduchu dokážu odstrániť zo vzduchu až 99,9 % škodlivých častíc ako sú prach, peľ, alergény, baktérie, vírusy a plesne, pomáhajú znižovať zápal v tele, zlepšujú funkciu pľúcposilňujú imunitný systém, ktorý má za úlohu chrániť telo pred infekciami.

Dokonca ak ste fajčiar alebo žijete v spoločnej domácnosti s fajčiarom, čistička vzduchu pomôže eliminovať cigaretový dym zo vzduchu a minimalizovať úroveň pasívneho fajčenia. Okrem odstránenia škodlivých chemikálii z cigaretového dymu sa postará aj o zmiernenie pachu spôsobeného cigaretovým dymom.

4. Zlepšuje koncentráciu a produktivitu

Ak je v miestnosti nekvalitný vzduch vaša schopnosť sústrediť sa na prácu alebo akúkoľvek inú činnosť môže byť znížená. Aj v tomto prípade vám vie pomôcť šikovná čistička vzduchu. Pomocou integrovaného zvlhčovača vzduchu či indikátora kvality vzduchu vie vyhodnotiť kvalitu vzduchu v miestnosti a následne ho upraviť na prijateľnú úroveň. Tým sa zlepší vaša nálada, psychická pohoda a zároveň sa zvýši aj vaša produktivita a koncentrácia.

5. Zlepšuje kvalitu spánku

Čistý vzduch je dôležitý pre správne dýchanie a uvoľnenie dýchacích ciest, k čomu vie pomôcť aj čistička vzduchu. Vďaka svojim skvelým funkciám (ionizácia, zvlhčovanie a odvlhčovanie vzduchu) vedia čističky vzduchu výrazne zlepšiť kvalitu spánku a tým znížiť únavu po prebudení. Z ovzdušia dokážu odstrániť čiastočky prachu a alergény, ktoré môžu spôsobovať dýchacie ťažkosti. Doprajte si aj vy kvalitný spánok a umiestnite svoju čističku vzduchu do spálne.

Čistička vzduchu Electrolux v spálni.

6. Čistička vzduchu je multifunkčná

Okrem čistenia vzduchu má čistička vzduchu aj ďalšie funkcie, ktoré pomôžu s úpravou vzduchu vo vašom domove či kancelárií.

Čističky vzduchu môžu mať funkciu ionizácie, ktorá pomocou záporných iónov zhlukuje nečistoty a následne ich zachytí vo filtroch. Čistička vzduchu s funkciou zvlhčovania pomôže znížiť vlhkosť v miestnosti a eliminuje tak nárast škodlivých plesní. Túto funkciu oceníte najmä v letných mesiacoch. Naopak, funkcia odvlhčovania, ktorou môžu niektoré čističky vzduchu disponovať, vám poslúži v zimnom období, kedy je potrebné vzduch zvlhčiť a pomôcť v boji proti suchému kašľu.

Náš TIP: Objavte najlepšie čističky vzduchu 2024, ktoré nájdete aj v našom e-shope.

Tipy ako vybrať čističku vzduchu

Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si vhodné zariadenie do vášho domova. Pri výbere sa zamerajte najmä na vzduchový výkon čističky, mieru hlučnosti ako aj na spotrebu energie či funkcie čističky.

Vzduchový výkon

Vzduchový výkon sa meria v metroch kubických (m³) a preto, aby ste si zvolili správny vzduchový výkon, sa odporúča prihliadať na veľkosť miestnosti, v ktorej bude zariadenie umiestnené. Ideálny vzduchový výkon čističky si môžete jednoducho vypočítať tak, že objem miestnosti v m³ vynásobíte číslom 2,5 (pri alergikoch 4) a číslo, ktoré vám vyjde bude hodnota výkonu čističky vzduchu.

Spotreba energie

Pri kúpe sa zamerajte na spotrebu energie, a to najmä v tom prípade, že budete chcieť mať čističku vzduchu v neustálej prevádzke. Medzi najviac úsporné čističky vzduchu sa považujú tie s príkonom od  25 - 50 W.

Hlučnosť

Aj keď sa čističky vzduchu považujú za relatívne tiché zariadenia, predsa vás môže ich prevádzka rušiť najmä počas relaxu alebo spánku. Najmenej hlučné zariadenia majú hodnotu hlučnosti menej ako 50 dB. Pri výbere čističky vzduchu je dobré, aby mala aj funkciu nočný režim, kedy má extra tichý chod (do 30 dB).

Funkcie

Za veľmi praktické a užitočné funkcie čističiek vzduchu sa považujú LCD displej, či ovládanie na diaľku pomocou diaľkového ovládača alebo mobilnej aplikácie. Potom je tu časovač s automatickým vypnutím alebo zapnutím čističky podľa vašich predstáv. Potešiť by vás mohol aj detský zámok, ktorý zabráni nechcenému prepnutiu nastaveného režimu, alebo tiež regulácia výkonu a indikácia kvality vzduchu, ktorá poskytne aktuálne informácie o kvalite ovzdušia v miestnosti, čo ocenia najmä alergici či astmatici.

Čistička vzduchu Philips funkcie.

Objavte všetkých pomocníkov na úpravu vzduchu

Okrem čističiek vzduchu si môžete do svojej domácnosti alebo kancelárie zaobstarať ďalšieho pomocníka, ktorý upraví ovzdušie v miestnosti podľa vašich preferencií.

V našej ponuke nájdete tieto zariadenia slúžiace na úpravu vzduchu:

  • Odvlhčovače vzduchu pomáhajú znižovať vlhkosť v miestnosti a eliminovať vznik plesní.
  • Zvlhčovače vzduchu prečisťujú vzduch od alergénov a baktérií a minimalizujú ochorenia dýchacích ciest.
  • Osviežovače vzduchu prevoňajú vašu domácnosť a kanceláriu.
  • Difuzéry slúžia na osvieženie priestorov, ktoré prevoňajú pomocou esenciálnych olejov.

Difuzér Standlerform.

Súvisiace kategórie

Čističky vzduchu