Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať fén na vlasy

Keď sa hovorí o starostlivosti o vlasy, často sa pozornosť upriamuje na výber kvalitných šampónov, kondicionérov a ďalších vlasových produktov. Avšak jedným z často prehliadaných prvkov je voľba správneho fénu. Mohlo by sa zdať, že fén je len jednoduchý spotrebič, ktorý slúži na sušenie vlasov, ale opak je pravdou. Správny výber fénu môže mať významný vplyv na zdravie a vzhľad vašich vlasov.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že všetky fény sú rovnaké a ich jedinou funkciou je vysušiť vlasy. Avšak keď sa pozrieme bližšie zistíme, že existuje množstvo rozdielov, ktoré môžu mať vplyv na zdravie vlasov, ich štruktúru a celkový vzhľad. V článku vám predstavíme typy fénov, ktoré sú dostupné na trhu, aké majú funkcie a aké parametre je potrebné sledovať pri výbere správneho modelu.

Na záver vám prezradíme tipy a rady od profesionálov, ako si správne fénovať vlasy pre dosiahnutie požadovaného efektu.

Ako vybrať fén na vlasy.

Aké druhy fénov sú na výber

Najčastejšie sa stretnete s dvoma typmi fénov, a to štandardné fény na domáce použitie a profesionálne fény. Rozdiel medzi nimi je jednoznačne vo výkone a vo funkciách.

Štandardné fény na domáce použitie majú klasické funkcie, ako je regulácia rýchlosti a teploty, niekoľko nadstavcov a kábel s dĺžkou okolo 1,8 m. Niektoré drahšie modely majú funkcie, ako je zámok tlačidiel a ďalšie iné, ktoré nájdete už vo fénoch určených na profesionálne použitie.

Profesionálne fény spoznáte podľa toho, že majú vysoký príkon, sú vyrobené z kvalitnejších materiálov a majú oveľa viac funkcií. Okrem toho majú aj dlhší kábel (cca 3 m) pre pohodlnejšiu manipuláciu s fénom. Profesionálne sušiče vlasov majú tiež kábel s možnosťou otáčania o 360°, ktorý vám zabezpečí ešte väčší komfort pri používaní zariadenia.

Na trhu nájdete aj fény v kompaktnej veľkosti a so sklopným držadlom. Tieto cestovné fény majú síce iba základné funkcie a nižší výkon, no na občasné použitie sú ideálne.

Fén na vlasy.

Aké funkcie ponúkajú fény

Medzi najbežnejšiu a základnú funkciu, ktorú nájdete už takmer v každom dobrom féne, je jednoznačne nastavenie rýchlosti sušenia. Vďaka tejto funkcii vám fén umožňuje vysušiť vlasy rýchlejšie a zároveň šetrnejšie ak zvolíte pomalú rýchlosť sušenia vlasov.

Funkcia nastavenia teploty patrí k veľmi žiadaným, pretože umožňuje regulovať presnú teplotu podľa typu vašich vlasov. Možnosťou nastavenia teploty predídete zbytočnému zničeniu vlasov počas sušenia, najmä vtedy ak by ste použili príliš horúci vzduch. Fény môžu mať 2 – 5 stupňov nastavenia teploty.

Poteší vás aj funkcia studeného vzduchu. Túto funkciu nájdete na držadle fénu v podobe malého tlačidla a slúži na konečné tvarovanie účesu.

Pri drahších modeloch sa stretnete s funkciou snímania teploty vlasov. Fén jednoducho automaticky nastaví vhodnú teplotu sušenia podľa typu vašich vlasov.

Kvalitnejšie fény majú funkciu ionizácie, ktorej účelom je odstrániť z vlasov statickú elektrinu a dodať vlasom potrebný lesk a vlhkosť až od korienkov. Za ionizačný fén si síce priplatíte, ale o vaše vlasy bude profesionálne postarané. Ionizačný fén totiž nepotrebuje horúci vzduch na vysušenie vlasov, postačí mu niekoľko elektrónov, ktoré následne vlasy vysušia oveľa šetrnejším spôsobom než horúci vzduch. Vaše vlasy tak získajú nádherný lesk a hebkosť po dlhú dobu.

Pri drahších a profesionálnych fénoch môžete objaviť aj funkciu uzamknutia tlačidiel. S touto funkciou sa vám už nestane, že náhle prepnete rýchlosť sušenia na féne počas úpravy vlasov.

Fén na vlasy s možnosťou nastavenia rýchlosti sušenia, s reguláciou teploty a s funkciou studeného vzduchu.

Aký výkon by mal mať spoľahlivý fén na vlasy

Výkon fénu na vlasy sa meria vo wattoch (W), a je jedným z faktorov, ktorý môže ovplyvniť účinnosť a rýchlosť sušenia vlasov. Všeobecne platí, že fén by mal mať dostatočný výkon na to, aby dokázal efektívne a rýchlo vysušiť vlasy bez zbytočného poškodenia.

Výkon fénov na vlasy sa pohybuje od 800 do 2 500 W. Fén s nižším výkonom, napríklad okolo 800 až 1 000 W, je vhodný pre jemné a tenké vlasy, pretože poskytuje nižšiu teplotu sušenia a menej silné prúdenie vzduchu, čo znižuje riziko poškodenia vlasov.

Naopak, fény s vyšším výkonom, ako napríklad 1 800 až 2 500 W, sú vhodné pre hrubé, husté vlasy alebo pre tých, ktorí potrebujú rýchlejšie sušenie. Vyšší výkon zabezpečuje silnejší prúd vzduchu a vyššiu teplotu, čo umožňuje rýchlejšie vysušenie vlasov.

Výkon fénu na vlasy.

Príslušenstvo k fénom na vlasy

Existuje niekoľko druhov príslušenstva, ktoré sa často dodáva s fénmi na vlasy a môže byť veľmi praktické a užitočné. Najčastejšie sa jedná o rôzne nadstavce, ako je napríklad difúzer a koncentrátor.

Difúzer je nadstavec, ktorý sa pripája na koniec fénu. Má špeciálne tvarované otvory, ktoré rozptyľujú vzduch a pomáhajú vytvárať objem a vlny vo vlasoch.

Koncentrátor je úzky nadstavec, ktorý sa tiež pripevňuje na koniec fénu ale jeho úlohou je docieliť uhladenejší vzhľad vlasov.

Pre všetkých, ktorí často cestujú, môže byť praktické mať puzdro alebo tašku k fénu na vlasy. Toto príslušenstvo chráni fén pred poškriabaním a umožňuje ľahké a bezpečné prenášanie.

Niektoré fény majú vymeniteľné filtre vzduchu, ktoré pomáhajú zachytávať nečistoty a prach vo vzduchu, čím sa predchádza ich usadzovaniu na vnútorných častiach fénu.

Drahšie modely sušičov vlasov majú v balení aj stojan, vďaka ktorému získate v kúpeľni viac miesta a fén získa svoje stále odkladacie miesto.

Sušič vlasov s difúzerom.

Výber fénu na vlasy podľa značky a ceny

V našej ponuke nájdete sušiče vlasov známych značiek, ako sú Philips, Remington, Rowenta či Sencor. Zistite, čím sa jednotlivé značky sušičov na vlasy od seba odlišujú a aké skvelé funkcie sušiče vlasov ponúkajú.

Ceny fénov na vlasy sa môžu líšiť v závislosti od značky, kvality, výkonu a funkcií.

Lacné fény sa zvyčajne pohybujú v cenovom rozpätí od 15 do 50 eur. Tieto fény ponúkajú základné funkcie a nižší výkon, ale môžu byť stále účinné pre bežné sušenie vlasov.

Fény v strednej cenovej kategórii sa pohybujú v rozpätí približne od 50 do 150 eur. Tieto sušiče vlasov ponúkajú väčšiu rozmanitosť funkcií, vyšší výkon a lepšiu kvalitu materiálov a spracovania.

Vysoko kvalitné fény sa pohybujú v cenovom rozpätí od 150 do 300 eur. Tieto fény sú často vybavené pokročilými technológiami, vysokým výkonom, ergonomickým dizajnom a špeciálnymi vlastnosťami, ako napríklad technológia ionizácie, rôzne nastavenia teploty a rýchlosti voči poškodeniu vlasov.

Profesionálne fény sa môžu pohybovať v cenovom rozpätí od 300 eur a viac. Tieto fény sú zvyčajne vyrobené s vysokou kvalitou, majú extrémne výkonné motory a ponúkajú pokročilé funkcie a príslušenstvo. Sú navrhnuté pre profesionálnych kaderníkov a majú dlhšiu životnosť a odolnosť.

Správne sušenie vlasov.​​​​​​​

​​​​​​​Ako si správne fénovať vlasy

Správnu techniku fénovania vlasov si osvojíte raz-dva. Stačí dodržať zopár zásad, ktoré vám pomôžu získať nielen želaný efekt, ale zabezpečia aj to, aby vaše vlasy boli vždy zdravé a krásne.

Tipy, ako správne fénovať vlasy tak, aby ste predišli ich poškodeniu:

  1. Po umytí si vlasy jemne osušte uterákom a rozčešte vhodným hrebeňom na česanie mokrých vlasov.
  2. Profesionálni kaderníci odporúčajú vlasy ešte pred fénovaním ošetriť prípravkom na ochranu pred tepelným poškodením. Prípravky s tepelnou ochranou kúpite v každej drogérii.
  3. Uistite sa, že váš fén má nasadený vhodný nadstavec, ktorý slúži tiež ako ochrana pred teplým prúdom vzduchu z fénu a rovnako vďaka nadstavcu prídete neželanej „levej hrive“ v prípade, ak teda chcete dosiahnuť hladký vzhľad vlasov.
  4. Správny smer fénovania vlasov je smerom dole po vlasoch. Ak by ste fénovali vlasy opačným smerom, čiže od dĺžok až po korienky, vaše vlasy nebudú príliš uhradené. Pri fénovaní nepoužívajte najväčšiu rýchlosť a najvyššiu teplotu, zvoľte si radšej strednú rýchlosť a strednú teplotu.
  5. Pokiaľ chcete do korienkov dostať objem, vlasy prstami nadvihujte proti smeru ich rastu alebo použite difuzér, ktorý vytvorí želaný objem, prípadne jemné vlny vašim vlasom.
  6. Ak chcete pri fénovaní vlasov použiť aj kefu, ideálne je ak konce vlasov na kefu jemne prifúknete. V opačnom prípade sa stane, že vaše vlasy stratia lesk a hladkosť. Ak si na kefu netrúfate, podobný efekt docielite aj vtedy, ak budete vlasy fénovať medzi prstami.
  7. Na záver je skvelé použiť tlačidlo studeného vzduchu na vašom féne. Docielite tým to, že vám vlasy len tak nespľasnú a budú mať krásny zafixovaný tvar po celý deň. Zafixovať účes po fénovaní môžete aj vhodným prípravkom na vlasy, ako je sprej na vlasy, prípadne gél na vlasy.

Súvisiace kategórie

Fény na vlasy