Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kuchynský mlynček

Či už sa chystáte na pečenie, na prípravu mletého mäsa alebo výrobu čerstvého korenia, správne zvolený mlynček môže mať obrovský vplyv na kvalitu a chuť vašich jedál.

Predstavíme vám niekoľko kľúčových faktorov, na ktoré by ste sa mali zamerať pri výbere kuchynského mlynčeka. Zistíte, aké sú rôzne typy mlynčekov a ktoré z nich sú najvhodnejšie pre vaše konkrétne potreby. Okrem toho vám poskytneme tipy na to, ako vybrať mlynček s dostatočnou výkonnosťou a kvalitou, aby ste dosiahli vynikajúce výsledky pri príprave pokrmov.

Kuchynský mlynček na koreniny.

Aký kuchynský mlynček si vybrať

Pri výbere je dôležité vedieť, na čo presne budete mlynček používať, pretože na trhu nájdete rôzne typy kuchynských mlynčekov a každý jeden druh sa špecializuje na iný typ potravín. Na základe toho však môžeme mlynčeky rozdeliť na tieto základné druhy:

Mlynček na mäso je často používaný pri príprave domácej mletej zmesi alebo klobás. Obsahuje rôzne nastaviteľné hrúbky mletia a nadstavce s nožmi, vďaka čomu dosiahnete presne takú hrúbku mäsa akú potrebujete na daný pokrm. Kvalitné mlynčeky na mäso by mali byť vyrobené z kovových a nehrdzavejúcich častí a mali by mať silný motor, ktorý zaručí bezproblémovú prácu.

Mlynček na mäso

Mlynčeky na múku majú jemnejšie nastavenia mletia, vďaka čomu sú schopné pomlieť obilniny a zrná na kvalitnú múku. Tieto mlynčeky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí si radi pripravujú domácu čerstvú múku, či už z pšenice, ovsa, kukurice alebo iných obilnín. S takýmto mlynčekom si môžete byť istý, že vaša múka je vždy čerstvá, bez ďalších nechcených prídavkov a plná živín. Výkonné mlynčeky na múku (od 600 W) pripravia viac ako 200 g múky za menej ako minútu.

Mlynček na strúhanku má hrubšie nastavenie mletia v porovnaní s mlynčekmi na múku. Umožňuje vám vytvárať čerstvú strúhanku z chleba, sušienok, opekaného chleba alebo iných pečivových výrobkov. Strúhanka, ktorú mlynček vyrobí, je čerstvá, kvalitná a bez zbytočných prísad, čo prispieva k vynikajúcej chuťovej textúre vašich jedál.

Mlynčeky na orechy vyberajte s dostatočne silným výkonom (aspoň 250 W), pretože samotné orechy sú tvrdšie a a vyžadujú silnejší mlynček na ich spracovanie. Rovnako aj materiál mlynčeka je dôležitý. Odporúčame si vybrať mlynček na orechy z nerezovej ocele, ktorá je odolná, hygienická a zabraňuje vzniku korózie.

Mlynčeky na mak zvládnu pomlieť nielen mak, ale aj iné drobné semienka ako je ľan, sezam či horčičné semienko. Aj tieto mlynčeky majú možnosť nastavenia hrúbky mletia a nemali by im chýbať ani bezpečnostné prvky, ako sú protišmykové nožičky a tiež ochrana proti preťaženiu motora (v prípade elektrického variantu).

Mlynček na koreniny mechanický

Mlynčeky na korenie či bylinky majú špeciálnu konštrukciu a nastaviteľnú hrúbku mletia, ktoré vám umožňujú získať mletie korenia podľa vašich potrieb. Čerstvo pomleté korenie a bylinky dodajú akémukoľvek pokrmu tú správnu chuť. Pri výbere sa zamerajte najmä na materiál spracovania a druh pohonu mlynčeka. Manuálne mlynčeky poskytujú väčšiu kontrolu, zatiaľ čo elektrické mlynčeky sú pohodlnejšie a rýchlejšie.

Multifunkčné kuchynské mlynčeky sú schopné mlieť a spracovávať rôzne druhy surovín, ako sú mäso, káva, korenie, orechy, bylinky, semienka, strúhanku a ďalšie. Tieto kuchynské mlynčeky sú skladnejšie ako samostatné mlynčeky, avšak ich veľkou nevýhodou je ich nižší výkon. Takýto multifunkčný mlynček by vám nemusel vedieť pomlieť napríklad mäso alebo orechy podľa vašich predstáv.

Skvelými pomocníkmi môžu byť aj kuchynské roboty s mlynčekom, ktoré zastávajú viac funkcií v jednom zariadení. Vďaka rôznym nadstavcom umožňujú miešanie, mixovanie, rezanie, strúhanie a tiež mletie. Ich výkon je bezkonkurenčný (od 1000 W) vďaka čomu zvládnu aj mletie mäsa či mletie tvrdých surovín ako sú orechy. Ak máte v kuchyni dostatok miesta a hľadáte komplexné zariadenie, multifunkčný kuchynský robot môže byť skvelou voľbou.

A nakoniec sa dostávame k obľúbenému pomocníkovi všetkých kávových nadšencov a tým je mlynček na kávu. Kávový mlynček je nevyhnutnosťou ak si potrpíte na čerstvo pomletej káve. Na výber je mlynček mechanický a tiež elektrický. Ak si chcete dopriať svoju kávu bez zdĺhavej prípravy a máte radi kvalitné espresso, jednoznačným víťazom bude elektrický mlynček. Ručný mlynček totiž nedokáže pomlieť kávové zrná tak jemne ako elektrický mlynček, avšak ak máte radi filtrovanú kávu, odporúčame vám si vybrať tento tento typ mlynčeka.

Ručný mlynček na kávu.

Kedy si vybrať mechanický kuchynský mlynček a kedy elektrický?

Výber medzi mechanickým a elektrickým kuchynským mlynčekom závisí od niekoľkých faktorov a vašich individuálnych preferencií.

Mechanický mlynček je často jednoduchší na používanie, pretože nepotrebuje elektrický pohon. Stačí manuálne otočiť ručným mechanizmom. Mechanické mlynčeky sú často kompaktné a prenosné, čo ich robí ideálnymi pre použitie na cestách, kempovaní alebo všade tam, kde nemáte prístup k elektrickej energii. Rovnako, ak sa snažíte minimalizovať spotrebu energie alebo máte záujem o ekologickejší prístup, mechanický mlynček je ekonomickou a udržateľnou voľbou.

Elektrické mlynčeky majú obvykle silnejšie motory a rôzne nastavenia rýchlosti, čo im umožňuje rýchle a efektívne spracovanie surovín. Ovládajú sa jednoduchým stlačením tlačidla a vykonávajú väčšinu práce za vás. Sú pohodlné a šetria vám hlavne váš čas. Často ponúkajú viacero nastavení, ktoré umožňujú spracovať rôzne druhy surovín, od mletia kávy a korenín, po prípravu strúhanky, orechov alebo aj mletého mäsa na požadovanú hrúbku.

Elektrický mlynček na kávu značky Sencor.

Aké parametre je dôležité sledovať pri výbere kuchynského mlynčeka

Či už sa rozhodnete pre mechanický kuchynský mlynček alebo mlynček s elektrickým pohonom je dôležité sa zamerať na niekoľko kľúčových parametrov, ktoré majú vplyv na ich ovládanie, výkon a tiež životnosť.

Výkon kuchynských mlynčekov

Tento parameter vás bude zaujímať pri elektrických kuchynských mlynčekoch. Udáva sa vo wattoch (W) a určuje koľko energie je zariadenie schopné spotrebovať za jednu hodinu prevádzky. Samozrejme platí, že čím vyšší výkon elektrický mlynček má, tým rýchlejšie pracuje. Výkon elektrických mlynčekov sa pohybuje od 150 až 3 400 W.

Napríklad pre mlynčeky určené na mletie mäsa je bežný rozsah výkonu od cca 400 do 1 000 W. V prípade kávových mlynčekov sa bežne používajú mlynčeky s nižším výkonom, približne od 100 do 200 W. Pre mletie korenia a sušených byliniek sa bežne používajú mlynčeky s výkonom od 100 do 300 W. Vzhľadom na to, že tieto suroviny sú drobnejšie a mäkšie, nižší výkon mlynčeka zvyčajne postačuje na ich spracovanie.

Výkonný mlynček na kávu Sencor s 5 stupňami mletia

Rýchlosť mletia

Rýchlosť mletia je informácia o tom, ako rýchlo sa mlynček otáča a je schopný pomlieť suroviny. Tento údaj sa týka tiež iba elektrických mlynčekov, pretože mechanické mlynčeky sa ovládajú manuálne a rýchlosť ich mletia závisí od vášho vlastného tempa.

Elektrické mlynčeky často uvádzajú rýchlosť mletia v množstve gramov za minútu (g/m). Pre lepšiu predstavu, mlynčeky s výkonom 1 400 W dokážu pomlieť približne 2 kg mäsa za jednu minútu.

Je však dôležité vedieť, že rýchlosť mletia nie je jediným faktorom, ktorý ovplyvňuje výkon a kvalitu mlynčeka. Aj iné aspekty, ako je výkon motora, konštrukcia nožového systému a kvalita materiálov, majú vplyv na efektivitu a výsledok mletia.

Materiál kuchynských mlynčekov

Preto, aby vám kuchynský mlynček slúžil dlhé roky je nevyhnutné, aby bol vyrobený z odolných a pevných materiálov. Väčšinou sa stretnete s kuchynskými mlynčekmi vyrobenými z hliníka, plastu alebo z nerezu.

Nerezová oceľ je veľmi populárnym materiálom pre kuchynské mlynčeky. Je odolná voči korózii, ľahko sa čistí a je tiež hygienická. Mlynčeky vyrobené z nerezovej ocele sú pevné a trvanlivé, čím zaručujú dlhodobé používanie. Takéto mlynčeky majú vyššiu cenu.

Hliník je ďalším často používaným materiálom pri výrobe kuchynských mlynčekov. Je ľahký, odolný a odoláva korózii.

Plastové mlynčeky sú často cenovo dostupné a majú nízku hmotnosť. Výhodou plastu je, že nekoroduje a niektoré plastové mlynčeky sú vhodné na použitie aj v umývačke riadu. Avšak, pri výbere plastového mlynčeka, je dôležité zvoliť kvalitný a odolný plast, ktorý je odolný voči prasknutiu alebo deformácii pri používaní.

Kvalitný hliníkový ručný mlynček

Okrem materiálu vonkajšieho obalu mlynčeka je dôležité venovať pozornosť aj materiálu vnútorných mechanizmov

Nože a rezné disky sú zodpovedné za mletie surovín v mlynčeku. Dôležité je, aby boli vyrobené z odolného materiálu, ako je nerezová oceľ a mali ostré a kvalitné rezné hrany. Nože a rezné disky by mali byť ľahko odnímateľné na čistenie a výmenu.

Mechanizmus mletia zabezpečuje správne a efektívne mletie surovín. Je dôležité, aby bol dostatočne pevný, spoľahlivý a s minimálnym trením. Kvalitné mechanizmy mletia zaručujú presné a rovnomerné mletie bez zaseknutia surovín a sú vyrobené z liatiny alebo nerezovej ocele. Mlynček s plastovým mlecím mechanizmom môže mať atraktívnu cenu, je však dôležité vedieť, že je náchylný na poškodenie a nemá dlhú životnosť.

Nože a rezné disky mlynčeka

Kapacita kuchynského mlynčeka

Kapacita mlynčeka je dôležitá, pretože určuje, koľko surovín môžete naraz mlieť. Udáva sa v gramoch (g) a/alebo litroch (l). Ak často pripravujete väčšie množstvo surovín, vyššia kapacita mlynčeka je výhodná. Ak však mlynček budete používať iba na menšie množstvo surovín, môžete zvoliť mlynček s menšou kapacitou, čo vám umožní úsporu priestoru v kuchyni.

To akú kapacitu má mlynček závisí od konkrétneho modelu. Zatiaľ, čo malý mlynček na korenie môže mať od 30 – 60 gramov, univerzálny kuchynský mlynček môže mať kapacitu až 1 liter.

Malý mlynček na korenie kapacita

Funkcie a vlastnosti kuchynských mlynčekov

Kuchynské mlynčeky majú rôzne funkcie a vlastnosti, ktoré prispievajú k ich využitiu a efektívnosti pri spracovaní surovín. Najčastejšie sa jedná o tieto vlastnosti a funkcie:

Nastavenie hrúbky mletia - niektoré univerzálne mlynčeky umožňujú nastavenie rôznych úrovní hrúbky mletia čo predstavuje výhodu pri príprave rôznych pokrmov.

Rôzne rýchlosti a režimy - niektoré mlynčeky majú možnosť nastavenia rôznych rýchlostí a režimov, ktoré umožňujú prispôsobiť mletie podľa konkrétnej potreby. Napríklad, rýchlejšie mletie pre hrubšiu konzistenciu alebo pomalšie mletie pre jemnejšiu textúru. Za takéto kuchynské mlynčeky si však priplatíte.

Hlučnosť - elektrické mlynčeky môžu mať vyššiu hlučnosť čo môže byť rušivým faktorom najmä vtedy, ak budete zariadenie používať často.

Ovládanie - pre elektrický mlynček je dôležité, aby mal jednoduché ovládanie. Uistite sa či má mlynček intuitívne tlačidlá alebo ovládacie prvky, ktoré umožňujú jednoduché zapínanie, vypínanie a nastavenie rýchlosti. Pre mechanický mlynček je zase dôležité, aby ponúkal ergonomickú rukoväť, aby sa minimalizovalo úsilie potrebné na mletie surovín.

Sklenený zásobník - kuchynské mlynčeky so skleneným zásobníkom sú populárne vďaka vizuálnej kontrole spracúvaných surovín a sú tiež ľahko čistiteľné.

Bezpečnostné funkcie – najmä elektrické mlynčeky by mali mať rôzne bezpečnostné funkcie, ako sú ochrana proti preťaženiu motora, bezpečnostné uzávery, protišmykové nohy alebo automatické vypínanie. Tieto funkcie zvyšujú bezpečnosť a zabraňujú nebezpečným situáciám.

Jednoduchá údržba a čistenie je dôležité, aby boli jednotlivé časti mlynčeka odnímateľné a dali sa tak jednoducho umývať a čistiť.

Samoostrenie nožov umožňuje udržiavať ostré rezné hrany, čo zlepšuje výkon mlynčeka a zabezpečuje presné a rovnomerné mletie surovín. Mlynček so samoostriacimi nožmi je spoľahlivejší a navyše vám ušetrí čas, pretože sa nemusíte zaoberať manuálnym brúsením alebo údržbou nožov.

Elektrický mlynček na mäso s nastavením hrúbky mletia

Ako sa starať o kuchynský mlynček

Na záver vám prinášame zopár zásad, ako sa starať o kuchynský mlynček, aby správne fungoval a mal dlhú životnosť.

  1. Čistenie - väčšina kuchynských mlynčekov má odnímateľné časti, ktoré možno umývať ručne alebo v umývačke riadu (ak je to výrobcom povolené). Pred umývaním sa uistite, že je mlynček vypnutý. Nože a rezné disky možno umývať jemnou špongiou a teplou mydlovou vodou, dôkladne ich opláchnite a vysušte. Sklenené zásobníky a plastové časti môžu byť umyté rovnakým spôsobom. Dôležité je však dodržiavať pokyny výrobcu ohľadom čistenia a umývania jednotlivých častí mlynčeka.
  2. Brúsenie nožov – pokiaľ nemá váš kuchynský mlynček funkciu samoostrenia nožov, je potrebné nože občas naostriť ručne pomocou brúsneho kameňa alebo brúsnej tyče. Dôkladne si prečítajte návod na brúsenie nožov od výrobcu mlynčeka, aby ste sa ubezpečili, že to robíte správne.
  3. Skladovanie - po čistení a vysušení mlynčeka ho skladujte na suchom a bezpečnom mieste. Dbajte na to, aby nože a rezné disky neboli vystavené nárazom alebo poškriabaniu. Ak má mlynček sklenený zásobník, vyhnite sa umiestneniu ťažkých predmetov na vrch zásobníka, aby ste predišli jeho prasknutiu alebo poškodeniu.
  4. Pravidelná údržba - mlynček by mal byť pravidelne skontrolovaný, aby ste zabezpečili jeho správne fungovanie. Odstráňte akékoľvek zvyšky surovín, ktoré by sa mohli hromadiť na nožoch alebo v zásobníku. Skontrolujte či sú všetky časti mlynčeka správne namontované a pevne upevnené.

Rôzne mlynčeky môžu mať odlišné požiadavky na údržbu a čistenie, a preto je dôležité dodržiavať pokyny výrobcu, aby sa predišlo poškodeniu mlynčeka alebo zhoršeniu jeho výkonu.

 

Súvisiace kategórie

Mlynčeky na kávu Mlynčeky na mäso Kuchynské roboty