Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať mrazničku

Mraznička je skvelým pomocníkom nielen pre rodiny s deťmi, ale aj pre jednotlivcov či páry, ktorí chcú mať vždy po ruke čerstvé potraviny a možnosť skladovať väčšie množstvo pokrmov. Je ideálnym doplnkom chladničky, pretože umožňuje uchovávať mäso, zeleninu, ovocie a polotovary na dlhšie obdobie bez straty chuti a nutričných hodnôt. Mraznička vám zároveň ušetrí čas a peniaze, pretože môžete využívať sezónne zľavy a uvariť väčšie množstvo jedla na niekoľko dní dopredu.

Pri výbere mrazničky je potrebné zvážiť niekoľko kľúčových parametrov, ktoré zabezpečia, že si vyberiete ten správny model, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám. Poradíme vám, aké parametre sledovať pri kúpe mrazničky a prečo sa oplatí investovať do samostatnej mrazničky a aké sú jej benefity.

Truhlicová mraznička.

Kedy sa oplatí investovať do samostatnej mrazničky?

Investícia do samostatnej mrazničky sa oplatí v rôznych situáciách a závisí to od individuálnych potrieb a životného štýlu každého jednotlivca alebo rodiny.

Samostatná mraznička má množstvo výhod a tento spotrebič oceníte najmä vtedy, keď máte veľkú rodinu alebo bývate s niekoľkými ľuďmi v jednej domácnosti. Samostatná mraznička vám umožní skladovať väčšie množstvo jedla, zmrazovať polotovary a zásoby, čím zabezpečíte dostatok stravy pre všetkých.

Aj v prípade, že nakupujete potraviny vo väčšom množstve, napríklad pri využívaní zliav a sezónnych ponúk, je samostatná mraznička užitočná. Pomôže vám totiž uchovať nadbytočné potraviny na dlhšie obdobie bez toho, aby ste nimi museli plytvať.

Pre ľudí, ktorí pestujú vlastné ovocie a zeleninu alebo získavajú sezónne produkty z farmy, je samostatná mraznička vynikajúcim nástrojom na dlhodobé skladovanie čerstvých plodín. Týmto spôsobom si môžete vychutnávať sezónne ovocie a zeleninu počas celého roka.

Ak ste nadšený kuchár alebo radi pripravujete veľké množstvo jedla naraz, mraznička vám poskytne priestor na zmrazenie nadbytočných porcií, čo vám ušetrí čas a energiu pri varení v budúcnosti.

Samostatná mraznička je cenným doplnkom k chladničke, avšak pred kúpou je dôležité zvážiť vaše potreby a životný štýl, aby ste sa vyhli zbytočnému plytvaniu priestoru a peňazí. Taktiež je potrebné zohľadniť energetickú účinnosť a údržbu mrazničky, aby ste minimalizovali prevádzkové náklady a zabezpečili dlhú životnosť spotrebiča. Práve preto vám v nasledujúcich riadkoch prinášame kľúčové parametre pre správny výber mrazničky, aby vám tento skvelý spotrebič slúžil čo najlepšie.

Osoba sa chystá zmraziť v mrazničke väčšie množstvo potravín.

Aký typ mrazničky si vybrať?

Pri výbere konkrétneho typu mrazničky je dôležité zvážiť umiestnenie spotrebiča a ďalšie faktory. Existujú dva hlavné typy mrazničiek, ktoré sa rozdeľujú podľa ich umiestnenia, vstavané a voľne stojace mrazničky. Ďalej je možné mrazničky rozdeliť na truhlicové a zásuvkové podľa ich vnútorného usporiadania.

Vstavaná mraznička je ideálnou voľbou vtedy, ak máte k dispozícii pevne vyhradený priestor v kuchynskej linke alebo kuchynskom nábytku. Je navrhnutá tak, aby sa hodila do vnútornej výstavby vášho domova a zapadala do celkového dizajnu kuchyne. Tento typ mrazničky sa môže ľahko skryť za dverami kuchynskej skrinky alebo sa integrovať do skrinky spoločne s chladničkou.

Voľne stojaca mraznička je samostatný spotrebič, ktorý nemusí byť inštalovaný do kuchynskej linky a môžete ju umiestniť kamkoľvek, kde máte dostatok miesta. Tento typ mrazničky ponúka väčšiu flexibilitu pri jej umiestňovaní, čo je ideálne, ak nemáte priestor na vstavanú mrazničku alebo chcete mať mrazničku na inom mieste ako v kuchyni.

Na základe vnútorného usporiadania môžeme mrazničky jednoducho rozdeliť na tieto základné typy:

Truhlicová mraznička má tú výhodu, že má väčšiu kapacitu a ponúka viac miesta na uskladnenie potravín. Je vhodná pre tých, ktorí potrebujú zmrazovať veľké množstvá mäsa, ovocia, zeleniny a polotovarov.

Zásuvková mraznička má výhodu prehľadnosti a usporiadania obsahu, pretože je vybavená zásuvkami, ktoré umožňujú lepšiu organizáciu potravín.

Vstavaná zásuvková mraznička.

Objem a rozmery mrazničky

Pri výbere správneho objemu mrazničky a jej rozmerov je dôležité  zohľadniť veľkosť vašej domácnosti, dostupný priestor vo vašej kuchyni alebo dome a množstvo potravín, ktoré chcete zmraziť.

Pred kúpou mrazničky si premerajte dostupný priestor a zvážte, či sa mraznička pohodlne zmestí. Zamerajte sa na výšku, šírku a hĺbku mrazničky. Každý typ mrazničky má iné rozmery. Vstavané a voľne stojace mrazničky sú rozmerovo veľmi podobné, avšak voľne stojace môžu mať väčšiu šírku (do 85 cm). Zatiaľ čo truhlicové mrazničky poskytujú oveľa viac vnútorného priestoru vďaka šírke od 70 - 160 cm. Prehľadnejšie však ostávajú zásuvkové mrazničky so svojou výškou až do 200 cm.

Objem mrazničky je uvedený vždy bez poličiek a ďalšieho vnútorného príslušenstva. Vhodný objem mrazničky si môžete jednoducho zvoliť podľa počtu osôb žijúcich v domácnosti.

  • Pre 1 až 2 osoby by mal stačiť objem mrazničky od 100 - 200 litrov.
  • Stredne veľké domácnosti (3 až 4 osoby) si vystačia s 200 - 300 litrami.
  • Veľké domácnosti (5 a viac osôb) budú potrebovať objem mrazničky minimálne 300 litrov.

Existujú mrazničky aj s menším objemom (do 80 litrov). Tieto mini mrazničky sú skvelé do menších bytov či garsóniek alebo na chatu.

​​​​​​​Klimatická trieda

Vhodné umiestnenie mrazničky je potrebné vyberať aj s ohľadom na jej klimatickú triedu, ktorá odkazuje na teplotné podmienky, v ktorých mraznička bude správne fungovať. Klimatická trieda je označená písmenom a číslom, ktoré udávajú rozsah teplôt, v ktorých mraznička môže bezproblémovo pracovať. Tieto triedy sa týkajú teplôt v miestnosti, kde bude mraznička umiestnená.

Klimatické triedy sú zvyčajne označované nasledovne:

  • SN (Subnormal) - 10 °C až 32 °C
  • N (Normal) - 16 °C až 32 °C
  • ST (Subtropical) - 16 °C až 38 °C
  • T (Tropical) - 16 °C až 43 °C

Pre lepšie pochopenie uvádzame príklad. Ak si kúpite mrazničku s klimatickou triedou N a umiestnite ju do chladnejšieho prostredia (menej ako 16 °C), zvýši sa jej spotreba a zníži sa jej funkčnosť. Stretnete sa však aj s takým typom mrazničky, na ktorej je uvedených viacero klimatických tried. Takáto mraznička je schopná fungovať vo všetkých uvedených teplotných rozpätiach.

Mini mraznička vhodná do menšieho bytu či na chatu.

​​​​​​​Spotreba mrazničky

Spotreba je množstvo energie, ktoré mrazničky spotrebujú za určité obdobie na udržiavanie nízkej teploty a zmrazovanie potravín. Vyššia spotreba znamená, že mraznička bude mať vyššie náklady na prevádzku. Preto, aby ste si vybrali mrazničku s nízkou spotrebou sledujte energetický štítok a údaje, ktoré hovoria o energetickej účinnosti vybranej mrazničky.

Energetická trieda mrazničiek je označovaná písmenami A až G, pričom písmenom A sú označené úsporné mrazničky a písmenom G najmenej úsporné mrazničky.

Na energetickom štítku mrazničky sa dozviete informácie, ako je trieda energetickej účinnosti, spotreba energie v Kwh za rok, celkový objem všetkých mraziacich a nemraziacich oddielov a napokon, triedu emisií hluku.

Viac o nových energetických štítkoch a triedach sa dozviete v tomto článku.

Spotreba spotrebiča.

​​​​​​​Hľučnosť mrazničiek

Na energetickom štítku mrazničky sa dozviete aj hodnotu hlučnosti spotrebiča. Najviac vás bude táto hodnota zaujímať v prípade, že budete mať mrazničku umiestnenú v miestnosti, v ktorej trávite viac času.

Za najmenej hlučné sa považujú mrazničky s hodnotou do 45 dB. Ak si chcete dopriať čo najväčší komfort, pri kúpe sa zamerajte na mrazničku, ktorej hlučnosť nepresahuje hodnotu 50 dB.

​​​​​​​Mraziaci výkon

Mraziaci výkon mrazničky určuje, ako rýchlo dokáže spotrebič zmraziť potraviny a udržiavať ich pri teplote -16 °C počas jedného dňa. Mraziaci výkon je meraný v kilogramoch (kg) a označuje množstvo potravín, ktoré môže mraznička zmraziť za 24 hodín. Vysoký mraziaci výkon je dôležitý pre rýchle a bezpečné zmrazovanie potravín, čo je podstatné na zachovanie ich čerstvosti a nutričných hodnôt. Hodnoty sa pohybujú medzi 4-40 kg za deň.

​​​​​​​Akumulačná doba

Akumulačná doba je doba, počas ktorej mraznička udržuje potraviny zmrazené v prípade výpadku prúdu alebo iných porúch. Táto hodnota je dôležitá, pretože čím dlhšia je akumulačná doba, tým bezpečnejšie budú vaše potraviny aj v prípade neočakávaných situácií. Mrazničky s dlhou akumulačnou dobou sú výhodné pre miesta s častými výpadkami elektrickej energie alebo pre použitie v miestnostiach s nestabilnými elektrickými zdrojmi. Mraznička s akumulačnou dobou minimálne 10 hodín sa považuje za štandard.

​​​​​​​Trieda mrazenia

Trieda mrazenia hovorí o tom, na akú teplotu dokáže mraznička zmraziť potraviny. Táto hodnota sa označuje hviezdičkou a platí, že čím vyšší počet hviezdičiek je uvedený, tým je nižšia teplota v mrazničke.

  • 1 hviezdička (*) - mraziaca teplota je -6 °C  
  • 2 hviezdičky (**) - mraziaca teplota je -12 °C
  • 3 hviezdičky (***) - mraziaca teplota je -18 °C
  • 4 hviezdičky (****) - mraziaca teplota je -24 °C

Potraviny zmrazené v mrazničke.

Funkcie a technológie mrazničiek

Mrazničky sú dnes vybavené rôznymi funkciami a technológiami, ktoré zlepšujú ich výkon, efektivitu a pohodlie pri používaní. Spomenieme obľúbené a najviac vyhľadávané funkcie a technológie moderných mrazničiek.

Technológia No Frost umožňuje rovnomerné rozdeľovanie chladu vo vnútri mrazničky, čo eliminuje tvorbu ľadu a námrazy na stenách. Mrazničky No Frost nemusíte ručne odmrazovať, pretože sú schopné udržiavať optimálnu teplotu, čo zlepšuje energetickú účinnosť a udržiava tak potraviny vo vyššej kvalite.

SuperFrost je funkcia, ktorá slúži na rýchle a efektívne zmrazenie čerstvých potravín. Táto funkcia je mimoriadne užitočná, keď nakupujete väčšie množstvo potravín alebo čerstvých produktov, ktoré potrebujete rýchlo zmraziť.

Niektoré mrazničky majú vnútorný povrch potiahnutý antibakteriálnou vrstvou na báze nanostriebra, ktorá je schopná chrániť potraviny pred škodlivými baktériami, a tiež účinne zamedzuje vzniku nežiaduceho zápachu v mrazničke.

Užitočnou funkciou je aj zámok na dverách mrazničky, ktorý zamedzí prístup do mrazničky. Táto funkcia je obzvlášť vítaná vtedy ak je spotrebič umiestnený vo vonkajšom prostredí, kde k nemu majú prístup aj cudzí ľudia.

Na displeji, ktorý má už väčšina moderných mrazničiek, sa dozviete aktuálnu nastavenú teplotu v mrazničke a pomocou displeja môžete tiež mrazničku jednoducho ovládať.

V prípade, že je mraznička nesprávne zatvorená alebo teplota v mrazničke náhle stúpne, upozorní vás zvukový signál.

Vaša nová mraznička môže dokonca disponovať aj výrobníkom ľadu. Výrobník ľadu majú mrazničky vyššej triedy a umožní vám mať vždy k dispozícii ľad na osviežujúce nápoje, najmä v horúcich letných dňoch. Ušetríte tak čas a nemusíte nakupovať a skladovať ľadové vrecká alebo ľadové kocky v mrazničke.

Mraznička s výrobníkom ľadu.​​​​​​​

​​​​​​​Výrobca mrazničiek

Vybrať si mrazničku od osvedčeného výrobcu vám zaručí, že získate kvalitný a spoľahlivý spotrebič, ktorý vám bude dlhodobo slúžiť a uspokojí vaše potreby pri uchovávaní potravín. Medzi významných výrobcov mrazničiek s dlhoročnými skúsenosťami patria značky, ako sú AEG, Amica, Beko, Bosch, Electrolux, Gorenje, Guzzanti, Hisense, Indesit, Philco, Samsung, Siemens či Whirlpool.

Súvisiace kategórie

Mrazničky