Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať sušičku ovocia

Sušenie ovocia a zeleniny predstavuje najstarší a najzdravší spôsob konzervovania potravín. Vďaka takémuto spracovaniu si ovocie i zelenina zachová väčšinu zo svojich vitamínov, minerálov a živín. Doma sušené ovocie je navyše zdravšie než kúpené, pretože je bez pridaných chemikálií a cukru.

Komu nevyhovuje sušenie v rúre či v plechu na slnku, môže sa poobzerať po ideálnej pomocníčke vo forme sušičky ovocia. Dokážete v nej spracovať rôzne druhy ovocia, zeleniny, húb, ktoré je možné v sušenej forme uskladniť na niekoľko mesiacov a ich lahodná chuť vás kedykoľvek poteší, aj počas chladných zimných večerov. Ak si neviete dať rady so správnym výberom sušičky ovocia tak čítajte ďalej.

Ako vybrať sušičku ovocia.

Ako funguje sušička na ovocie

Sušenie ovocia spočíva v odstránení prebytočnej vlhkosti až o o 95 %, čím sa okrem zmenšenia objemu potláča aj rast mikroorganizmov, ktoré sa v takomto prostredí nedokážu množiť. A práve z tohto dôvodu, je možné uchovávať sušené potraviny na veľmi dlhú dobu.

Proces sušenia zabezpečuje teplo a prúdenie vzduchu. Výhrevné teleso produkuje teplo, ktoré rovnomerne rozptýli ventilátor. Cirkulácia vzduchu je zabezpečená nasávacími otvormi v spodnej časti sušičky. Nasatý vzduch postupuje do vyšších poschodí, pričom časť sa zohrieva na požadovanú teplotu a ostáva v priestore sušičky a časť odchádza cez veko v hornej časti.

Okrem sušenia je možné multifunkčné sušičky ovocia používať na výrobu domácich jogurtov, dosušenie domácich cestovín, ale dokonale poslúžia aj na kysnutie cesta.

Tvar sušičky ovocia

Najbežnejšie sú okrúhle sušičky ovocia, ktoré patria zároveň k tým lacnejším variantom. Druhú alternatívu tvoria hranaté sušičky ovocia, ktoré sú už prepracovanejšie a z toho dôvodu aj drahšie. Všeobecne sa nedá povedať, aký tvar je výhodnejší.

Pre ľudí začínajúcich so sušením potravín je vhodnejší skôr okrúhly tvar. Naopak ak radi experimentujete a sušenie ovocia je pre vás koníčkom určite si vyberajte hranatý tvar sušičky ovocia, ktorý lepšie vyhovuje vašim potrebám.

Okruhla-susicka-ovocia-sencor

Sušičky ovocia s okrúhlym prevedením

Bývajú najdostupnejším riešením, ale je to čiastočne spôsobené tým, že nerozptyľujú teplo rovnomerne a preto býva ich cena nižšia. Ohrevné teleso sa nachádza v spodnej časti takže teplo stúpa zdola nahor. Potraviny umiestnené na spodných plátoch budú usušené určite skôr. Z tohto dôvodu je potrebné jednotlivé pláty počas procesu sušenia niekoľkokrát preložiť.

Nevýhodou je aj fakt, že šťava na spodnom plate môže odkvapkávať a dostať sa až do motora. V tomto prípade je potrebné, aby sušička ovocia disponovala aj špeciálnym podnosom bez otvorov, ktorý šťavu zachytí. Prípadne sú dostupné rôzne sušiace vložky, ktoré tekutinu včas zachytia.

Okrúhle sušičky ovocia sú malé, kompaktné, spravidla nezaberajú veľa miesta a ľahko sa skladujú. Veľkou výhodou je aj možnosť dokúpenia náhradných plátov. Na sušičku ich môžete naukladať koľko chcete. Poradia si so sušením akéhokoľvek ovocia či zeleniny. Horšie sa však používajú na sušenie mäsa.

Hranatá sušička ovocia Eta.

Sušičky ovocia s hranatým dizajnom

Niekedy označované aj ako policové sušičky ovocia svojim vzhľadom pripomínajú malú elektrickú rúru. Stačí otvoriť dvierka a jednotlivé pláty sa ukladajú dovnútra. Počet plát je fixný. Ohrevné teleso sa nachádza na zadnej stene, v dôsledku čoho dochádza k rovnomernejšiemu, horizontálnemu prúdeniu vzduchu. Sú drahšie ako okrúhle modely, ale sú známe tým, že sa jednoducho používajú. Stačí ich iba zapnúť a nechať pracovať, bez toho, aby ste museli manuálne prekladať misky alebo zasahovať do procesu sušenia. Môžu byť použité ako na mäso tak aj na tvrdšiu zeleninu.

Ako vybrať sušičku ovocia

Ak si chcete zaobstarať vhodnú sušičku ovocia nezabudnite sa venovať aj dôležitým parametrom, ktoré sa postarajú o dlhodobé fungovanie. Medzi kľúčové môže patriť koľko plodín a ako často chcete sušiť, regulácia teploty, vhodný príkon ako aj tvar a materiál misiek.

Solárna sušička ovocia Catler.

Sušička ovocia bez alebo s reguláciou teploty?

Regulátor teploty umožňuje presné ovládanie teploty prúdiaceho vzduchu. Vo všeobecnosti zjednodušuje a zefektívňuje celkové sušenie, pretože rôzne druhy potravín potrebujú rôznu teplotu pre ideálny proces sušenia. Lacné sušičky ovocia nedisponujú možnosťou regulácie teploty, takže je na vás odsledovať aké hrubé plátky za aký čas sa vhodne usušia. Pokiaľ budete chcieť sušiť viac druhov potravín, prípadne budete používať sušičku ovocia pravidelne, určite siahnite po modeloch s regulátorom.

Sušička ovocia Sencor.

Sušičky ovocia majú najčastejšie dve alebo tri možnosti nastavenia teploty podľa druhu potravín. Regulovať je možné v rozmedzí 35 – 75 °C, čo vám úplne postačí na väčšinu potravín. Teplotu je nutné regulovať pre každý druh ovocia, zeleniny alebo byliniek individuálne. Špičkové sušičky ovocia dokonca umožňujú nastavovať teplotu po jednom stupni Celzia.

  • bylinky, kvety a koreniny sa odporúča sušiť pri najnižšej teplote od 35 do 40 °C
  • ovocie, zelenina a hríby znesú aj strednú teplotu v rozmedzí 50 až 55 °C
  • v prípade, ak sa rozhodnete sušiť mäso, je potrebné nastaviť sušičku na najvyšší stupeň, ktorý sa pohybuje okolo 6070 °C

Mix sušenej zeleniny.

Aký je ideálny výkon sušičky ovocia?

Dôležitým aspektom pri nákupe sušičky ovocia je aj výkon, ktorý sa meria vo wattoch (W). Čím vyššia sila, tým rýchlejšie sušička potraviny vysuší. Príkon lacnejších sušičiek sa pohybuje v priemere od 250 do 700 W, ktorý je pre bežné sušenie postačujúci. Ak však máte v pláne využívať sušičku ovocia naplno je lepšie investovať do modelu s príkonom 1 000 W. Na prvý pohľad sa môže zdať, že tieto hodnoty sú príliš vysoké, avšak príkon je možné regulovať termostatom.

Kovové pláty v sušičke ovocia Catler.

Počet a materiál misiek

Vo všeobecnosti platí, čím viac misiek, tým väčšie množstvo potravín vysušíte. Na bežné použitie postačuje sušička s 5 alebo 7 miskami. Pre rodiny, ktoré sušia často a pravidelne sa hodí 9 až 11 tácok. Vyšší počet ocenia aj záhradkári či hubári.

Pri výbere dbajte aj na materiál z ktorého sú platá vyrobené. Plastové varianty sú ľahšie, priehľadné a pomerne lacné. Najlepším materiálom je BPA free plast, ktorý neobsahuje nebezpečný Bisfenol A.

Ďalším druhom môžu byť kovové pláty vyrobené z nehrdzavejúcej ocele. Sú síce drahšie, ale jednoduchšie na údržbu, pretože je možné ich vložiť aj do umývačky riadu. Na týchto plátoch môžete sušiť čokoľvek, avšak pre nakrájané ovocie a zeleninu môže byť problémom priamy kontakt s kovom, ktorý z nich odoberá istú časť živín.

Ani sušičke ovocia nechýbajú praktické funkcie a programy

Rovnako ako všetky moderné spotrebiče, ani sušička ovocia nie je výnimkou a ponúka okrem časovača či regulácie teploty aj ďalšie užitočné funkcie, ktoré ju premenia na multifunkčné zariadenie.

Prednastavené programy sušenia vás odbremenia od manuálneho nastavenia času a teploty. Jednoducho si zvolíte príslušný režim napríklad zelenina, huby či mäso a sušička urobí všetko za vás.

Sušenie infračerveným svetlom predstavuje zdravú a šetrnú metódu. Na sušenie sa využíva infračervené svetlo a nie teplý vzduch. Môžete sa stretnúť aj s označením RAW, ktoré pracuje s teplotou nižšou ako 42 °C. Vďaka tomu sú v potravinách zachované všetky živiny a vitamíny.

Sušičky ovocia a digitálny displej.

Combo je skvelý program určený pre potraviny s vyšším obsahom vody ako sú napríklad paradajky alebo vodnaté ovocie. Pri tomto programe často dochádza k striedaniu teplôt.

Meat, označovaný aj ako fast či rýchly program, sa postará o maximálnu teplotu a počas 8 až 12 hodín urobí z plátku mäsa luxusné sušené jerkey.

Ochrana proti miešaniu pachov. Sušičky ovocia s touto funkciou disponujú špeciálnou cirkuláciou vzduchu. Tá zabráni miešaniu vôní ak naraz sušíte aromatické potraviny ako napríklad hríby a bylinky spolu so zeleninou.

Sušička ovocia a jej príslušenstvo

Ponuka príslušenstva sušičiek nie je nijako bohatá. Sušičky ovocia je možné doplniť najčastejšie o náhradné platá. Tie môžu slúžiť ako náhrada za poškodené alebo sa môže jednať o špeciálne podnosy určené pre špecifické druhy potravín.

Bylinkové platá majú oveľa jemnejšie sieťovanie, aby cez ne neprepadli jemné časti byliniek. Zvyčajne nie sú súčasťou základného balenia a je nutné ich dokúpiť osobitne.

Náš TIP: Pri sušení byliniek úplne postačí do klasického podnosu vložiť papier na pečenie.

Odkvapkávacie misky sú ideálne v prípade, ak plánujete sušiť ovocie, ktoré je vodnaté. Ovocná šťava zostane v miske a nedostane sa do vnútra sušičky. V krajnom prípade by šťava mohla nenávratne poškodiť motor.

Nepriľnavá vložka je najčastejšie vyrobená z teflónu. Stačí ju umiestniť na plato a následne na ňu poukladať suroviny, ktoré majú tendenciu sa prichytávať k platu.

Sušenie ovocia v sušičke Sencor.

Ako správne sušiť ovocie?

Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek druh ovocia je potrebné ho pred samotným procesom ešte poriadne skontrolovať a pretriediť. Plody, ktoré sú plesnivé, nahnité alebo nedozreté radšej odstráňte a všetky zdravé a zrelé, prepláchnite vo vodejemne osušte. Nie je nutné, aby ste z ovocia odstraňovali šupky. Následne prejdite ku krájaniu. Na sušenie sa zvykne veľké ovocie krájať na plátky o hrúbke približne 10 mm a malé ovocie môžete pokojne nechať aj v celosti. Ovocie ako hrušky alebo jablká môžu po prekrojení hnednúť. Hnednutie je však možné spomaliť.

Nakrájané ovocie vložte na päť minút do vody s citrónovou šťavou. Na liter vody je potrebná šťava približne z dvoch citrónov. Po vytiahnutí ho nechajte stiecť a následne poukladajte na pláty. Niektoré ovocie ako čučoriedky, hrozno či slivky sa sušia dlho, a tento proces môžete skrátiť tak, že ich ponoríte na minútu až dve do horúcej vody.

Štandardne sa ovocie suší pri teplotách od 50 do 55 stupňov Celzia. Správne usušené ovocie by malo byť vláčne, pružné a ohybné. Nemôžu byť na ňom žiadne vlhké miesta, preto po skončení procesu poriadne skontrolujte každý kúsok. Ak z neho vyjde voda, je potrebné ovocie ešte dosušiť.

Náš TIP: Sušené ovocie nemusí primárne slúžiť iba na konzumáciu. Je skvelou esenciou na výrobu domáceho čaju. Vysušené ovocie zaliate horúcou vodou krásne napučí a uvoľní do čaju vynikajúcu chuť a arómy.

Ako na sušenie zeleniny?

Na sušenie sa používa vyzretá zelenina, ktorá má najväčší obsah prírodných cukrov a živín. Rovnako ako pri sušení ovocia je potrebné zeleninu prebrať, umyť a jemne osušiť. Zeleninu je možné krájať na plátky, kocky či hranolky o hrúbke asi 5 mm. Zelenina sa tak usuší rovnomerne. Niektoré druhy zeleniny sa oplatí pred sušením upraviť blanšírovaním. Toto opatrenie vedie k likvidácii mikroorganizmov, k zachovaniu farby a urýchľuje proces sušenia, pretože povrch zeleniny spórovatie.

Zelenina a bylinky v horizontálnej sušičke.

Náš TIP: Nakrájanú zeleninu dajte na sito, ktoré vložíte do hrnca s vodou tak, aby sa voda nedotýkala sita. Je to podobný princíp ako keď sa v hrnci nad parou ohrievajú knedle. Následne hrniec prikryte pokrievkou a duste v pare po dobu 3 minút. Dusenú zeleninu opláchnite studenou vodou, nechajte odkvapkať a oschnúť.

Teplota a čas sušenia sa volí individuálne podľa konkrétneho druhu. Najčastejšie sa zelenina suší pri teplote 50 °C. Ak je teplota vyššia, zelenina môže stvrdnúť, nakoľko sa rýchlo vysuší povrch a vlhkosť zostane uzavretá vo vnútri.

Čo tak si vyrobiť domácu vegetu? Sušenú zeleninu stačí rozmixovať, pridať soľ, trochu kurkumy a je to. Budete mať omnoho zdravší variant ako ten ktorý bežne kupujete v obchode. Kúpená vegeta totiž obsahuje priveľa soli, glutamanu a iných konzervačných látok.

Vhodné skladovanie sušených potravín a bylín

Keď sú potraviny vysušené, nechajte ich poriadne vychladnúť. Následne ich preložte do dózy na potraviny so vzduchovým uzáverom alebo do plátených vreciek. Umiestnite ich na tmavé miesto so stabilnou teplotou okolo 15 až 20 stupňov Celzia. Takto uložené sušené potraviny môžu vydržať až 2 roky.

Bylinky znehodnocuje vlhko, svetlo, teplo a vzduch. Rozhodne ich neskladujte v látkových či papierových vrecúškach, pretože tieto materiály ich neochránia pred vlhkosťou a unikajú nimi aromatické látky. Ak chcete vhodne uložiť sušené bylinky stavte na vákuovačky. V zavákuovanej podobe si zachovajú dlhodobo množstvo liečivých látok ako aj svoju arómu.

Sušená mäta v miske.

Viete aká je najväčšia výhoda sušeného ovocia a zeleniny?

Sušenie ovocia neslúži len na konzerváciu. Je v ňom oveľa viac. Pri sušení sa postupne znižuje obsah vody, čím sa zamedzuje nepriaznivému vývoju mikroorganizmov. Vďaka tomu pri spracovaní potravín sušením nemusíme používať žiadne konzervačné prípravky. Správne usušené potraviny by mali obsahovať najviac 5 % vody. Sušené ovocie i zelenina dodáva telu základné vitamíny A, C, E, železo, rôzne antioxidanty a minerály a okrem toho obsahuje aj viac vlákniny ako rovnako veľké porcie ich čerstvých náprotivkov.

Ak chcete zachovať v sušenej zelenine alebo ovocí čo najväčšie množstvo prospešných látok, nie je vhodné ich sušiť ani na slnku ani v rúre. Predovšetkým vitamíny sú citlivé na vysokú teplotu, slnko a vzdušný kyslík. Teploty sa pri sušení sa majú pohybovať v rozmedzí od 30 do 60 °C, pričom sušenie má prebiehať v prúde teplého vzduchu bez prítomnosti svetla. Zároveň nesmie byť príliš dlhé, aby sa neznižovalo množstvo vitamínov. Práve z tohto dôvodu je výhodné poobzerať sa po kvalitnej sušičke ovocia.

 

 

Súvisiace kategórie