Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať úzku umývačku

Ak túžite po umývačke riadu, ale máte v kuchyni obmedzený priestor, úzka umývačka riadu bude pre vás skvelým riešením. Jej kapacita je dostatočná pre viacčlennú rodinu a výber umývacích programov vás prekvapí. Zistite, ako vybrať úzku umývačku riadu prostredníctvom nášho článku a aké parametre sledovať pri jej kúpe.

Ako vybrať úzku umývačku riadu.

Voľne stojaca vs vstavaná úzka umývačka riadu

Na našom e-shope nájdete úzke umývačky riadu dostupné v dvoch variantoch - voľne stojace a vstavané. Obe verzie týchto umývačiek majú svoje jedinečné výhody a nevýhody, a výber závisí iba na vašich preferenciách a potrebách.

Voľne stojaca úzka umývačka riadu - ponúka flexibilitu, pretože ju môžete umiestniť na akékoľvek miesto, ktoré vyhovuje vašim potrebám. Ak však dbáte na vkusné ladenie s kuchynským nábytkom, je dôležité vybrať umývačku, ktorá zapadá do celkového dizajnu. Najčastejšie sú voľne stojace umývačky dostupné v bielej, nerezovej alebo čiernej farbe.

Vstavaná úzka umývačka riadu - integruje sa priamo do kuchynskej linky, vďaka čomu dokonale zapadne k zvyšnému vybaveniu kuchyne, čím vytvára jednotný a elegantný vzhľad.

Úzka umývačka riadu Bosch.

Akú kapacitu má úzka umývačka riadu

Umývačka riadu so šírkou 45 cm má dostatočnú kapacitu na 8 až 10 súprav riadu. Aj napriek svojim užším rozmerom má veľký vnútorný priestor. Pri každom modeli umývačky nájdete informácie o jej kapacite, avšak odporúčame vám sledovať aj jej vnútorné usporiadanie.

Pre porovnanie:

  • stolná umývačka riadu má kapacitu 4 až 6 súprav riadu
  • štandardná umývačka riadu so šírkou 60 cm má kapacitu až 15 súprav riadu

Vnútorné usporiadenie umývačky riadu

Vnútorné usporiadanie umývačiek riadu môže byť veľmi variabilné a zahŕňa množstvo detailov, ktoré ovplyvňujú jej funkčnosť. Preto je dôležité starostlivo preskúmať vnútorné usporiadanie predtým, než sa rozhodnete pre konkrétny model.

Vnútorný priestor umývačky riadu môže obsahovať rôzne prvky, ako napríklad:

  • Sklápacie časti koša - môžu byť užitočné pri umývaní väčších hrncov, pretože umožňujú prispôsobiť vnútorný priestor umývačky.
  • Odnímateľné koše - zvyšujú flexibilitu a umožňujú umývanie veľkého alebo neštandardného riadu.
  • Držiaky na poháre - umožňujú bezpečne umiestnenie pohárov a zabraňujú ich vzájomnému kontaktu počas umývacieho cyklu.
  • Špeciálny priestor pre príbory - organizér na príbory udržuje príbory oddelené a chránené.
  • Integrovaný zásobník na leštidlo alebo tablety - uľahčuje proces umývania a zabezpečuje správne dávkovanie leštidla alebo tabliet.

Lacnejšie modely umývačiek môžu mať obmedzené možnosti úpravy vnútorného priestoru, zatiaľ čo drahšie a kvalitnejšie modely často ponúkajú väčšiu variabilitu, čo umožňuje efektívne využívať vnútorný priestor aj pri umývaní väčšieho alebo netradičného riadu.

Úzku umývačku riadu vyberajte podľa vnútorného usporiadania.

Úzke umývačky riadu majú niekoľko programov

Umývačky riadu majú vo svojej výbave automatický program, ktorý prednastaví dĺžku umývacieho cyklu, teplotu a spotrebu vody. Okrem toho však môžu úzke umývačky riadu disponovať aj ďalšími programami, ktoré majú svoj špeciálny význam.

  • Rýchle umytie – pre prípady, keď riady nepotrebujú dlhý umývací program. Napríklad po rodinnej oslave, kedy treba očistiť iba pár pohárov, tento program ponúka umývanie pri nižšej teplote vody a vhodný je na menej znečistený riad.
  • Eco program – zabezpečuje umývanie riadu pri minimálnej energetickej spotrebe, aj keď to môže trvať dlhšie.
  • Hygienický program – voda sa ohrieva na teplotu 70 až 75 stupňov, čo zabezpečuje ničenie väčšiny baktérií. Tento program je ideálny pre rodiny s malými deťmi alebo pre domácnosti s osobami s nízkou imunitou.
  • Programy s tabletami 2v1, 3v1 a 4v1 – tieto špeciálne programy sú určené pre použitie s tabletami, ktoré obsahujú viacero funkcií.
  • Striedavé umývanie – tento systém samostatne riadi prúdy vody pre každý kôš, čím dosiahne vyšší tlak vody a zároveň minimalizuje spotrebu vody počas umývacieho cyklu. Pulzné umývanie, ktoré využíva striedanie dvoch tlakov vody, navyše prispieva k zníženiu hlučnosti umývačky.
  • Parný program – tento program má schopnosť zmäkčiť a odstrániť mastné škvrny a zaschnuté zvyšky jedla. Okrem toho je charakterizovaný vyššou účinnosťou, čo znamená, že jeho trvanie je kratšie.

Úzke umývačky riadu majú množstvo funkcií.

Aké funkcie má úzka umývačka riadu?

Každý výrobca umývačiek riadu sa snaží svoje modely neustále inovovať, a to najmä v oblasti dizajnu a funkcií. Nové modely preto častokrát prekvapujú vychytávkami, ktoré skvalitňujú umývanie riadov alebo uľahčujú ovládanie.

Vaša nová úzka umývačka riadu môže byť vybavená týmito funkciami:

  • Odložený štart – umožňuje nastaviť čas, kedy má umývačka automaticky spustiť umývací cyklus.
  • AquaStop – v prípade poruchy umývačky riadu sa okamžite zastaví prívod vody, aby sa predišlo úniku vody a možným škodám.
  • LED displej – nájdete na ňom informácie o zostávajúcom čase umývania, zvolenom programe a ďalších dôležitých funkciách.
  • Ovládanie cez mobilnú aplikáciu – moderné smart umývačky riadu umožňujú ovládanie prostredníctvom mobilnej aplikácie alebo hlasových asistentov.
  • Svetelný lúč – projektuje informácie o priebehu umývania na podlahu, čím vám umožňuje ľahko sledovať stav vášho riadu.
  • Detský zámok – zablokuje displej umývačky, čím sa bráni nechcenému prepnutiu programu malými deťmi.
  • Fuzzy Logic / 6. zmysel – vyhodnocuje stupeň zašpinenia riadu a na základe toho automaticky vyberie vhodný umývací program.
  • Multizone – umožňuje umývať riad nezávisle v hornom alebo spodnom koši, čo zvyšuje flexibilitu a efektívnosť využitia priestoru v umývačke podľa vašich potrieb.
  • Funkcia sušenia – zabezpečuje, že vlhkosť v umývačke sa rýchlo odparí, čo umožňuje rýchlejšie vysušenie riadu.
  • Využitie oplachovej vody – posledný oplachovací cyklus vodu neodvedie do odpadu, ale vráti ju späť do zabudovaného zásobníka na oplach pre nový riad.
  • Automatické otváranie dverí – po skončení umývania sa automaticky otvoria dvere umývačky, čo pomáha efektívne usušiť riad.
  • Indikátor nedostatku soli a leštidla – okamžite upozorní, keď je potrebné doplniť soľ a leštidlo, čím sa zabezpečí bezproblémový chod umývačky.

Úzku umývačku riadu môžete ovládať prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Aké hlučné vedia byť úzke umývačky riadu

Existujú umývačky riadu, ktoré sú také tiché, že si vôbec nevšimnete, že majú práve pustený umývací cyklus. Tieto extrémne tiché modely sa pohybujú pod úrovňou 43 decibelov. Zvyčajne však majú úzke umývačky riadu hlučnosť 45 až 50 decibelov, tie najhlučnejšie môžu dosahovať hlasitosť až 60 dB.

Podľa hlučnosti môžeme úzke umývačky riadu rozdeliť na:

  • s hlučnosťou do 44 dB - majú extrémne tichú prevádzku, ktorú takmer ani nepostrehnete
  • od 45 do 48 dB - stredne hlučné umývačky riadu, ktorých prevádzka vás nebude rušiť
  • viac ako 48 dB - najhlučnejšie umývačky riadu, ktoré sa najlepšie hodia do samostatnej kuchyne, aby pre vás ich hlučnosť nebola rušivým faktorom

Je však dôležité poznamenať, že voľne stojace umývačky obvykle vykazujú trochu vyššiu hlasitosť, aj keď medzi nimi nájdete aj veľmi tiché modely. Hlasitosť voľne stojacich umývačiek môže byť ovplyvnená ich dizajnom a konštrukciou, avšak aj tie najtichšie voľne stojace umývačky budú v porovnaní s vstavanými umývačkami často o niečo hlučnejšie. To je spôsobené tým, že hlučnosť vstavaných umývačiek bude vždy čiastočne tlmená kuchynskou linkou.

Úzke umývačky riadu majú nízku spotrebu energie

Pre zistenie energetickej triedy umývačky riadu sa stačí pozrieť na energetický štítok. S ohľadom na najnovšiu legislatívu sa energetické triedy označujú zjednodušenou škálou od A po G, pričom úzke umývačky riadu s označením A sú energeticky najefektívnejšie. Najúspornejšie umývačky riadu majú v priemere spotrebu vody v rozmedzí od 6 do 9 litrov na jeden umývací cyklus, zatiaľ čo menej úsporné modely môžu spotrebovať od 10 do 15 litrov vody.

Na energetickom štítku umývačky riadu nájdete tieto informácie:

  • trieda energetickej účinnosti
  • spotreba elektrickej energie uvádzaná pri programe ECO na 100 cyklov
  • vážená spotreba vody na jeden cyklus programu ECO
  • úroveň vydávaného hluku prenášaného vzduchom, trieda úrovne vydávaného hluku
  • menovitá kapacita vyjadrená počtom súprav prestierania stolového riadu
  • trvanie programu ECO

Úzka umývačka riadu sa postará o dokonale čistý riad.

Koľko stojí úzka umývačka riadu?

Pri finálnom rozhodovaní o konkrétnom modeli umývačky riadu býva cena často rozhodujúcich kritériom. Kvôli lepšiemu prehľadu sme pre vás umývačky riadu so šírkou 45 cm rozdelili do niekoľkých kategórií:

  • Do 350 eur - ceny úzkych umývačiek riadu začínajú od približne 260 eur a zvyčajne platí, že čím viac funkcií majú, tým je ich cena vyššia.
  • Od 350 do 600 eur - v tomto cenovom rozpätí nájdete najväčší výber umývačiek. Aby ste boli s vašim výberom spokojný a zakúpili najlepší model v pomere ceny a kvality, odporúčame vám jednotlivé modely porovnať medzi sebou.
  • Od 600 eur a viac - v tejto vyššej cenovej kategórii nájdete najvýkonnejšie modely umývačiek riadu, ktoré sú vybavené najmodernejšími funkciami a technológiami. Tieto umývačky sú určené pre tých, ktorí hľadajú vrcholný výkon a najnovšie inovácie v oblasti umývania riadu.

Súvisiace kategórie

Umývačky riadu Voľne stojace umývačky riadu Vstavané umývačky riadu