Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Android TV a Google TV - všetko čo potrebujete vedieť

V súčasnom svete televíznych technológií sa neustále hľadajú spôsoby, ako zlepšiť zážitok z televízneho obsahu. Dve z najzvučnejších mien, ktoré sa často spájajú s týmto trendom, sú Android TV a Google TV. V tomto článku sa budeme venovať detailnému pohľadu na oba tieto pojmy, dozviete sa čo sú zač, aké sú ich hlavné rozdiely, a ako môžu ovplyvniť váš spôsob sledovania televízneho obsahu.

Objavte všetky tajomstvá týchto televíznych technológií, zistite, ktorá z nich je pre vás tou správnou voľbou a dajte svojmu sledovaciemu zážitku nový rozmer.

Google TV a Android TV.

Google TV a Android TV – aký je ich účel

Android TV a Google TV sú operačné systémy vyvinuté spoločnosťou Google. Obe platformy majú za cieľ transformovať tradičné televízory na inteligentné zariadenia, ktoré sú schopné viac ako len prehrávanie televíznych programov. Hlavným účelom Android TV a Google TV je poskytnúť divákovi viac možností pri výbere a konzumácii obsahu či už ide o streamovanie videí, hranie hier, prehliadanie internetu alebo používanie rôznych aplikácií.

Hoci majú Android TV a Google TV množstvo spoločných prvkov, majú aj výrazné rozdiely, ktoré ovplyvňujú ich užívateľské skúsenosti a ciele.

Android TV

Android TV je operačný systém založený na Android platforme, ktorá bola pôvodne určená pre smartfóny a tablety. Prvýkrát bol predstavený v roku 2014.

Android TV je navrhnutý tak, aby priniesol plnohodnotný operačný systém Android na televízne obrazovky. To znamená, že Android TV umožňuje prístup k rôznym aplikáciám a službám, ktoré by ste očakávali na smartfóne alebo tablete, pričom ponúka prispôsobiteľné užívateľské rozhranie pre veľké obrazovky televízorov.

Android TV.Google TV

Google TV bola pôvodne predstavená v roku 2010 ako televízna platforma, ktorá mala spojiť televízne programy s internetovým obsahom a aplikáciami. Tento koncept sa však nestal veľmi populárnym a služba Google TV sa postupne stiahla.

V roku 2020 však Google opäť prepracoval svoj prístup k televíznym technológiám. Namiesto toho, aby sa len snažil vytvoriť samostatnú televíznu platformu, Google začal integrovať funkcie Google TV priamo do svojho existujúceho Android TV ekosystému. Tým vytvoril nový koncept Google TV ako užívateľského rozhrania pre Android TV.

Google TV je v podstate nadstavbou Android TV, ktorá zahrnuje osobitné užívateľské rozhranie a zdokonaľuje spôsob, akým je televízny obsah prezentovaný a odporúčaný. Google TV sa snaží priniesť personalizovaný obsah a odporúčania na základe sledovacieho správania a preferencií užívateľa. Google TV v porovnaní s Android TV spoznáte okamžite, Google TV ponúka moderné vizuálne rozhranie čím je užívateľsky prívetivejší.

Google TV.

​​​​​​​Porovnanie Android TV a Google TV

Detailne porovnáme Android TV a Google TV z hľadiska funkcií, rozhrania a používateľského zážitku a v závere uvedieme aj hlavné výhody a obmedzenia pri používaní oboch systémov. Na základe tohto porovnania by ste sa mali vedieť jednoducho rozhodnúť pre správnu platformu.

​​​​​​​​​​​​​​Používateľské prostredie

Android TV používa tradičné užívateľské rozhranie s ikonami aplikácií na domovskej obrazovke, čo je podobné dizajnu Androidu pre smartfóny a tablety. Ovládanie je možné prostredníctvom diaľkového ovládača, klávesnice, myši alebo hlasových príkazov. Android TV ponúka skôr klasický prístup v ovládaní pre televízny zážitok, vhodný pre tých, ktorí sú zvyknutí na tradičné televízne prostredie.

Google TV má rozoznateľne modernejšie a intuitívnejšie prostredie, v ktorom je obsah prezentovaný v prehľadných kartách a sú zvýraznené odporúčania. Zameriava sa skôr na intenzívnejší vizuálny zážitok a jednoduchšiu navigáciu, čím zlepšuje objavovanie nového obsahu. Ovládanie prebieha rovnako, ako pri Android TV prostredníctvom diaľkového ovládača, hlasových príkazov a v niektorých prípadoch aj ovládania gestami.

​​​​​​​Odporúčania obsahu

Zatiaľ, čo Android TV poskytuje odporúčania na základe histórie sledovaného obsahu, no nie je tak hlboko personalizovaný, naopak Google TV ponúka výrazne personalizovaný obsah na základe sledovacieho správania a preferencií používateľa. V prípade platformy Google TV sú odporúčania zobrazované vo forme prehľadných kartičiek a umožňujú rýchle a intuitívne vyberanie obsahu, ktorý vás zaujíma.

​​​​​​​Živé vysielanie obsahu

Android TV môže podporovať živé vysielanie obsahu, no všetko závisí od konkrétneho televízora alebo set-top boxu a dostupných aplikácií.

Google TV sa zameriava viac na streamovanie a digitálny obsah, ale v prípade potreby môže integrovať živé vysielanie obsahu prostredníctvom aplikácií tretích strán alebo pripojenia HDMI z káblového boxu.

​​​​​​​Rodičovská kontrola

Aj Android TV aj Google TV disponujú rodičovskou kontrolou. Avšak Google TV prináša väčšiu flexibilitu v nastavení parametrov a filtrov, ktoré zobrazia obsah primeraný veku. Umožňuje tiež zablokovať konkrétny obsah, ktorý je nevhodný pre deti.

Android TV neumožňuje vytvoriť samostatný detský profil s ovládacími prvkami.

​​​​​​​​​​​​​​Kompatibilita rozhraní Google TV a Android TV

Ak máte Android TV a obávate sa, že toto rozhranie je na ústupe nemusíte sa znepokojovať. Aj keď sa Google viac sústredí na Google TV, stále existuje podpora a vývoj pre Android TV a to preto, že stále mnoho ľudí používa toto rozhranie na svojich televízoroch.

Ak však máte Android TV v staršom televízore, budete márne očakávať aktualizáciu na Google TV. Poteší vás však aktualizácia systému na podobné atraktívne prostredie, ktoré môže byť podobné tomu, aké ponúka Google TV.

Ak ešte nemáte smart televízor, nemusíte si nutne kupovať nový TV. Rozhrania Google TV a Android TV môžeme spojiť s rôznymi multimediálnymi zariadeniami, aby ste rozšírili svoje možnosti zábavy.

Mnohé moderné herné konzoly, ako je PlayStation a Xbox, podporujú Android TV alebo majú aplikácie, ktoré vám umožňujú prístup k multimédiám a streamovaniu videí.

Rôzne streamovacie zariadenia, ako je Roku, Amazon Fire TV, Chromecast (vyvinutý spoločnosťou Google) a Apple TV, sú kompatibilné s väčšinou televízorov, vrátane tých so systémom Android TV alebo Google TV. Tieto zariadenia vám umožňujú streamovať obsah z rôznych služieb, ako sú Netflix, Hulu, Disney+ a ďalšie.

Multimediálne centrá sú zariadenia navrhnuté na správu a prehrávanie multimediálnych súborov, vrátane videí, hudby a fotografií, na vašom televízore alebo domácom kine. Podporujú streamovanie obsahu z internetu, vrátane populárnych služieb ako Netflix, Hulu, YouTube a mnoho ďalších. Tieto zariadenia môžu byť pripojené k vašej televízii a sú schopné pracovať s rozhraním Android TV alebo Google TV, aby vytvorili skvelý multimediálny zážitok. Niektoré multimediálne centrá majú tiež funkciu hlasového ovládania.

Ako vybrať multimediálne centrum sa dočítate v tomto článku

Xiaomi mi TV stick multimediálne centrum.

Na záver - zhrnutie výhod a nevýhod Google TV a Android TV

Preto, aby ste sa vedeli jednoduchšie rozhodnúť, zhrnuli sme výhody a nevýhody oboch rozhraní.

Výhody Android TV

  • Široká kompatibilita s rôznymi zariadeniami, vrátane starších televízorov a set-top boxov.
  • Rozsiahla ponuka aplikácií a služieb prostredníctvom Google Play Store.
  • Zabudovaný Chromecast umožňuje streamovanie obsahu zo zariadenia do vášho TV.
  • Viacnásobné možnosti ovládania, vrátane diaľkového ovládania, klávesnice, myši a hlasových príkazov prostredníctvom služby Google Assistant alebo Alexa (v závislosti od modelu.
  • Synchronizácia mobilného telefónu či tabletu s Android s televízorom sa systémom Android pomocou Bluetooth alebo NFC
  • Pre zvýšenie bezpečnosti pri streamovaní a ochrany súkromia, umožňuje podporu virtuálnych súkromných sietí VPN.

Nevýhody Android TV

  • Menej hlboká personalizácia obsahu a odporúčaní.
  • Môže pôsobiť menej moderným dojmom v porovnaní s Google TV.
  • Neumožňuje vytvoriť samostatný profil pre deti s filtrami

Výhody Google TV

  • Silná personalizácia obsahu a odporúčaní na základe preferencií a sledovacieho správania.
  • Moderné vizuálne rozhranie s prehľadným prezentovaním obsahu.
  • Intuitívna navigácia pre jednoduché objavovanie nového obsahu.
  • Hlasové ovládanie prostredníctvom služby Google Assistant.
  • Synchronizácia so službami Google (Gmail, YouTube a ďalšie)
  • Zabudovaný Chromecast pre jednoduché streamovanie obsahu zo zariadenia do vášho TV.
  • Možnosť vytvoriť si viacero užívateľských účtov.
  • Možnosť zjednodušiť si režim ovládania iba pomocou dvoch funkcií – spustenie vysielania cez DVB-T2 tuner a pre prehrávanie obrazu zo zariadení pripojených cez HDMI.

Nevýhody Android TV

  • Obmedzená kompatibilita na niektorých nových modeloch televízorov a zariadení.
  • Ovládanie závislé na vizuálnom rozhraní môže byť pre niektorých používateľov zložitejšie.

​​​​​​​Streamovanie obsahu zo zariadenia do TV.​​​​​​​

Súvisiace kategórie

Smart TV