Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať televízor

Vyberte si ten najlepší televízor presne podľa vašich požiadaviek.

Aký televízor vybrať podľa veľkosti?

Nie vždy platí, že čím je televízor väčší, tým je lepší. Veľkosť uhlopriečky by ste mali prispôsobiť vzdialenosti z ktorej budete televízor sledovať. V praxi je to vzdialenosť od pohovky k televízoru umiestnenom na stolíku, alebo upevnenom na stene. Priveľký televízor v malom priestore znemožňuje komfortné videnie celej scény na obrazovke a naopak, malá obrazovka v akomkoľvek priestore prináša nutnosť sadnúť si bližšie, čo je vo väčšom priestore dosť nepraktické.

Na výber sú televízory s rozdielnou veľkosťou uhlopriečky:

  • Do 32” (cca 81 cm)
  • 39” - 50” (cca 99 - 127 cm)
  • 55” - 65” (cca 140 - 165 cm)
  • 75” - 100” (cca 191 - 254 cm)

Všeobecne sa odporúča, aby vzdialenosť medzi miestom z ktorého televízor pozeráte a televízorom bola 2,5 až 3-násobkom uhlopriečky televízora. Dôležitá je tiež výška umiestnenia televízora. Stred obrazovky by ste mali mať vo výške očí, poprípade kúsok nad ňou. Pri kúpe preto zvážte, či umiestnite televízor na skrinku alebo ho pomocou TV držiaka zavesíte na stenu.

Vďaka držiaku môžete televízor jednoducho zavesiť na stenu.

Výber televízora podľa značky

V súčasnosti nájdete na trhu rôznych výrobcov televízorov, ktorí každoročne predstavujú nové modely TV. Jednotliví výrobcovia sa odlišujú cenovou politikou, inovatívnymi funkciami, dizajnom televízorov, príslušenstvom a mnohými ďalšími parametrami. Na našom e-shope nájdete televízory známych, ale aj menej známych značiek, ktoré ponúkajú kvalitné televízory za dostupné ceny.

Samsung televízor s QLED technológiou.

Samsung televízory

Spoločnosť Samsung vznikla v Južnej Kórei a v súčasnosti je jednou z najväčších spoločností na svete v rôznych priemyselných oblastiach. Mimoriadne sa jej darí najmä vo výrobe elektroniky a jej televízory patria medzi najlepšie na trhu. Kvalitne spracovaný obraz vďaka technológiám Neo QLED a QLED vám sprostredkujú dokonalý zážitok zo sledovania TV.

Každý smart televízor Samsung je nabitý množstvom inovatívnych funkcií, výhodou je aj kvalitná zvuková technológia a funkcia Ambient Mode, vďaka ktorej sa váš televízor stane neprehliadnuteľným prvkom v akomkoľvek interiéri. Objavte všetky Samsung televízory na našom webe a my vám poradíme, aký TV kúpiť.

Televízory LG

Značka LG sa dlhodobo radí medzi najspoľahlivejších výrobcov elektroniky, ktorej televízory každoročne prekonávajú očakávania zákazníkov. Dôraz sa kladie najmä na kvalitné spracovanie obrazu. Televízory LG využívajú technológiu obrazu QLED, OLED alebo NanoCell. LG TV má taktiež množstvo inteligentných funkcií, vybavené sú operačným systémom WebOS a obchodom LG Content Store. Zistite, aké sú rozdiely medzi jednotlivými modelmi LG televízorov a vyberte si z bohatej ponuky za jedinečné ceny.

Televízor Philips s umelou inteligenciou Philips P5.

Philips televízory

Televízory Philips disponujú najlepším grafickým procesorom na svete s umelou inteligenciou Philips P5, ktorý sprostredkúva autentický obraz, sýte farby a ostré detaily. Philips televízory sú doplnené o technológie Dolby Vision a Dolby Atmos, ktoré dokážu spoločne vykúzliť na obrazovke živé dynamické scény a špičkový hlboký zvuk ako z kinosály. Spolu s ďalšími funkciami patria Philips televízory medzi najkvalitnejšie a najspoľahlivejšie na trhu.

Televízory Sony

Značka Sony predáva svoju elektroniku od roku 1946 a okrem televízorov sa mimoriadnej obľube tešia najmä jej hracie konzoly PlayStation, ale aj smartfóny, audio technika a veľa ďalších produktov. Sony televízory sú výnimočné svojou technológiou BRAVIA XR, ktorá má výborný zvuk a prvotriednu obrazovú kvalitu. Dokonalú symbiózu zvuku prináša aj procesor Cognitive Processor XR, ktorý je dokonale prispôsobený ľudskému vnímaniu. Televízory Sony sú dostupné v 4K a 8K rozlíšení, vyberte si z bohatej ponuky modelov v našom e-shope.

Panasonic televízor s technológiou OLED.

Panasonic TV

Značka Panasonic sa pri výrobe svojich televízorov spojila s hollywoodskymi filmármi, ktorí pomohli navrhnúť špičkové televízory s dokonalým zvukom. Mnohí považujú OLED TV od Panasonic za technológiu budúcnosti, ktorá sa neustále vyvíja a prekonáva očakávania zákazníkov. Výkonný procesor HCX PRO Intelligent, technológia Dolby Vision IQ, herný režim Game Mode Extreme alebo dynamický 3D zvuk sú len jednými z mála výhod, ktoré televízory Panasonic ponúkajú svojim zákazníkom.

Ďalší výrobcovia televízorov

Veľkým známym značkám televízorov sa každoročne približujú aj menej známi, ale taktiež kvalitní výrobcovia elektroniky. Aby sme našim zákazníkom mohli ponúknuť veľký výber televízorov, vybrať si môžete z viacerých značiek.

Na výber sú aj televízory značky:

  • Sencor
  • Sharp
  • TCL
  • Hisense
  • Toshiba

Smart televízory disponujú viacerými užitočnými funkciami.

Čím sú výnimočné smart televízory a ako vybrať TV?

V súčasnosti má každá TV viacero inteligentných funkcií, vďaka ktorým má televízor okrem sledovania televíznych relácií aj množstvo ďalších využití. Jednotliví výrobcovia televízorov využívajú rôzne operačné systémy, vďaka ktorým môžete na televízore využívať podobné funkcie, ako na smartfóne.

Operačné systémy pre Smart TV:

  • Android TV - aplikácie sa sťahujú cez Google Play, využíva internetový prehliadač Google Chrome.
  • My Home Screen - vyznačuje sa prehľadnosťou a rýchlosťou, neumožňuje však prezeranie ponuky počas sledovania televízie.
  • Linux - má obmedzený výber aplikácií, nepodporuje niektoré formáty videa.
  • Tizen - aj napriek tomu, že nepodporuje množstvo aplikácií, má bezproblémový prístup k filmovým databázam a službám na streamovanie hier.
  • WebOS - inšpirovaný operačným systémom Tizen.

Ako vybrať TV smart podľa funkcií?

Jednotlivé modely smart televízorov sa odlišujú počtom funkcií, nie všetky však pravdepodobne využijete. Prinášame vám krátky prehľad tých najdôležitejších inteligentných funkcií, ktoré by mal váš nový smart televízor mať.

Smart TV môže mať nasledovné funkcie:

  • Bezdrôtové pripojenie k internetu prostredníctvom WiFi.
  • Internetový prehliadač, ktorý umožňuje surfovanie na internete.
  • Každý operačný systém má obchod, ktorý umožňuje sťahovanie rôzneho obsahu, aplikácií alebo sledovanie online videí.
  • Ovládanie gestami a hlasom bez nutnosti používania diaľkového ovládača.
  • Pripojenie prostredníctvom technológie Bluetooth, ktorú môžete využiť k prepojeniu so slúchadlami, klávesnicou, myškou alebo reproduktormi.
  • Bezdrôtové zobrazenie plochy notebooku, prehrávanie videí alebo fotografií na obrazovke televízora umožňuje technológia Widi.
  • Funkcia DLNA slúži k zdieľaniu obsahu (napr. hudby, videí alebo fotografií) z tabletov a smartfónov.
  • Hybridná televízia HbbTV rozširuje televíziu o doplnkové služby, ako napr. archív.

Na diaľkovom ovládači si u televízorov Hisense môžete vybrať funkciu ovládania hlasom.

Nezabúdajte na konektivitu televízorov

Internetová konektivita je základom pre fungovanie smart funkcií. Televízor by mal mať ideálne možnosť pripojenia sa k internetu cez WiFi a najlepšie aj cez ethernetový kábel. Výhodou WiFi pripojenia je, že môžete televízor umiestniť kamkoľvek, v prípade využitia ethernetového kábla však odľahčíte záťaž domáceho WiFi routera.

Televízor budete určite využívať na prehrávanie videí z externých diskov a USB kľúčov, preto by nemali chýbať minimálne 2 HDMI porty, 1 USB 3.0 a port na USB 2.0. Spoznáte ich podľa modrej farby plastovej plôšky vo vnútri konektora. Univerzálnejšie riešenie na ukladanie multimediálneho obsahu je NAS server, ktorý je rovnako ako televízor pripojený k domácej sieti.

Televízor vďaka WiFi jednoducho prepojíte s ďalšími zariadeniami v domácnosti.

Ako si vybrať televízor podľa rozlíšenia?

Televízory sa líšia najmä svojim rozlíšením, ktoré úzko súvisí s veľkosťou uhlopriečky.

Aby ste si sledovanie televízora dokonale užili, riaďte sa odporúčanými hodnotami rozlíšenia v kombinácii s veľkosťou uhlopriečky. Môže sa totiž stať, že rozlíšenie Full HD na 70“ obrazovke je nepostačujúce a naopak na televízore s 24“ uhlopriečkou si určite nevychutnáte 4K rozlíšenie.

Na trhu sú v súčasnosti Laser TV a televízory s rozlíšením:

  • HD ready (1366×768 pixelov) - takéto rozlíšenie majú len najlacnejšie televízory s najmenšími uhlopriečkami.
  • Full HD (1 920×1080 pixelov) - zlatá stredná cesta pre televízory s uhlopriečkami do 32".
  • 4K Ultra HD (3840×2160 pixelov) - je v súčasnosti štandardom na televízoroch s uhlopriečkami od 32". Väčšina streamovacích služieb toto rozlíšenie podporuje a môžete si taktiež prehrávať filmy z Blu Ray a hrať hry na moderných herných konzolách. Objavte celú ponuku 4K televízorov v našom e-shope a vyberajte z bohatej ponuky.
  • 8K ultra HD (7680×4320 pixelov) - je v súčasnosti najlepšie rozlíšenie, aké môžete na televízore mať, samozrejme tomu zodpovedá aj cena. Televízory 8K využívajú technológiu, ktorá je schopná spracovávať aj obrazy nižších kategórií rozlíšenia a inteligentným spôsobom dopĺňať chýbajúce pixely.

Porovnanie Full HD a 4K Ultra HD televízora.

Aký televízor si kúpiť podľa technológie obrazu?

Pri kúpe televízora je dôležité sledovať aj technológiu obrazu, ktorá výrazne ovplyvňuje kvalitu výsledného obrazu. Kým v minulosti boli mimoriadne populárne plazmové televízory, v súčasnosti už sa takmer nevyrábajú a preto ich do nášho porovnania nezahrnieme.

Na našom e-shope nájdete širokú ponuku LED televízorov, ktoré majú výbornú úspornosť, kvalitu a životnosť. Pojmy LCD a LED sú medzi užívateľmi často nedostatočne pochopené a ich súvis je zanedbaný. LCD označuje typ displeja a LED je typ podsvietenia tohto displeja. Častý je displej LCD s technológiou Quantum Dot a NanoCell. Najnovšou technológiou podsvietenia displeja je už spomínaný tzv. LED.

V dnešnej dobe poznáme viacero variánt LED TV:

  • LED televízory majú zobrazovací panel podsvietený LED diódami, ktoré šetria energiu a dlho vydržia. Podsvietenie je rovnomerné a obraz má dobrý kontrast.
  • Direct LED - biele LED diódy sú maticovo rozložené na celú plochu panelu, pričom tak dochádza k rovnomernejšiemu podsvieteniu ako pri Edge LED.
  • Edge LED - biele LED diódy sú rozmiestnené po okrajoch panelu, prevedenie obrazovky tak dokáže byť užšie ako pri použití Direct LED.
  • OLED obrazovka v OLED TV nie je podsvietená, ale svietia jej jednotlivé body, teda vrstva diód. Televízory majú kvalitné zobrazenie farieb, vynikajúci kontrast a môžu byť tenšie. Sú drahšie a je možné ich zaobstarať len vo väčších uhlopriečkach.
  • QLED je technológia vyvinutá spoločnosťou Samsung, predstavujúca inovovanú technológiu LED. Ide o podsvietenú obrazovku rozšírenú vrstvu kvantových bodov, ktoré prinášajú ostrejšie kontrasty a farby. Technológia je energeticky úsporná a prináša kvalitný obraz. Jas je oveľa vyšší a kvalita farieb neklesá pri pohľade zo strán, vďaka čomu sa QLED TV teší veľkej obľube u zákazníkov.

8K televízor Samsung

Výber televízora na základe spotreby

Televízor je spotrebič, ktorý budete mať neustále pripojený k elektrickej energii a preto by ste pri jeho kúpe mali vziať do úvahy aj jeho spotrebu. Všetky dôležité informácie nájdete na energetickom štítku, ktorý podáva informácie o konkrétnej energetickej triede, spotrebe energie v kWh/1 000 h prevádzky, počet pixelov vo vertikálnej a horizontálnej polohe, a veľkosť uhlopriečky v palcoch a centimetroch.

Aký televízor kúpiť podľa tunera?

TV tuner slúži k príjmu a spracovaniu televízneho signálu tak, aby bolo možné naladiť vaše obľúbené relácie. Tuner je súčasťou televízora a musí podporovať rovnaké televízne vysielanie v mieste, kde chcete televíziu sledovať.

Na výber sú TV tunery:

  • DVB-T2 (HEVC) - nástupca DVB-T pozemného vysielania, ktorý prináša efektívnejšie kódovanie a vyššiu kvalitu obrazu.
  • DVB-S2 - satelitný príjem, k sledovaniu platených staníc je potrebný dekódovací modul a karta, ktoré dodáva poskytovateľ satelitného vysielania.
  • DVB-C - káblový príjem, okrem tunera je nutná aj karta na sledovanie platených staníc od poskytovateľa káblového televízneho vysielania.