Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Chladnička No Frost - ako funguje?

Hlavnou nevýhodou klasických chladničiek so statickým chladením je tvorba námrazy. Takéto chladničky je potrebné z času na čas odmraziť. Ak je pre vás manuálne odmrazovanie nočnou morou nezúfajte a stavte na No Frost chladničky. Inovatívny systém No Frost sa postará o energeticky úsporný chod, profesionálnu kvalitu chladenia a maximálne pohodlie, pretože už nikdy nebudete musieť odmrazovať. Preto ak zvažujete kúpu novej chladničky, určite sa oplatí skontrolovať, či je vybavená práve týmto systémom. V našom článku vám predstavíme všetky výhody, ktoré chladničky No Frost ponúkajú a prečo sú tou najlepšou voľbou.

Americká No Frost chladnička Bosch.

Prečo je dôležité pravidelné rozmrazovanie chladničky a mrazničky?

V priestoroch každej chladničky sa tvorí námraza najmä kvôli vlhkosti, ktorá sa do nej dostáva častým alebo dlhým otváraním dverí. Vlhkosť môže zvyšovať aj nesprávne skladovanie potravín v neuzavretých nádobách alebo uskladňovanie ešte teplých pokrmov v chladničke.

Vysoko citlivé na tvorbu námrazy sú chladničky s mrazničkou so statickým chladením, preto je nutné ich pravidelné odmrazovanie a to minimálne raz za tri mesiace. Čím viac námrazy, tým je väčšia spotreba elektrickej energie. Len 3 mm námrazy dokáže zvýšiť spotrebu energie o 30 %, jeden centimeter zvýši vaše účty za elektrinu dokonca až o 75 %. A to nie je všetko. Hrozí aj kazenie potravín, pretože v dôsledku ľadu nemusí byť v mraziacej časti správna teplota, ktorej ideálna hodnota by mala byť  -15 °C.

Hrubá vrstva námrazy v chladničke so statickým chladením.

Rozmrazovanie chladničky alebo mrazničky je dosť namáhavá a časovo náročná činnosť, ktorá sa skladá z viacerých krokov. Najprv je potrebné vybrať všetky potraviny, potom spotrebič vypnúť a nakoniec všetko poriadne vyčistiť. A to nie je všetko. Častým problémom je dočasné uskladnenie chladených, ako aj mrazených potravín najmä v letnom období. Pokiaľ sa jedlo počas rozmrazovania roztopí, nie je dobré ho opätovne zmrazovať, nakoľko môže dôjsť k zmene chuti a konzistencie.

Systém No Frost vs statické chladenie

Vzniku námrazy sa bohužiaľ nedá zabrániť, ale je možné ju kontrolovane odviesť, aby sa usadzovala mimo priestoru, ktorý sa využíva na ukladanie potravín.

Podľa typu chladenia sa chladničky všeobecne delia na modely s technológiou No Frost alebo varianty so statickým chladením. Obidve technológie vyžadujú výparník, ktorý predstavuje zariadenie na výmenu tepla.

Chladničky s No Frost systémom disponujú aktívnym výparníkom s ventilátorom, zatiaľ čo chladničky bez tejto technológie disponujú pasívnym výparníkom bez ventilácie.

Technológia No Frost

Táto unikátna technológia predchádza usadzovaniu námrazy prostredníctvom vhodnej výmeny vzduchu s následným vysušovaním. Hlavným prvkom systému No Frost je ventilátor, ktorý spolupracuje s výparníkom a spoločne sa starajú o rovnomernú distribúciu vzduchu. V chladničkách s technológiu No Frost sa námraza usadzuje na výparníku, kde sa kontrolovane roztápa a mení na vodu. Voda je kanálikom odvedená do kondenzačnej misky a pozvoľne sa odparí do priestoru. Vďaka opísanej technológii prúdi v mrazničke suchý vzduch, nedochádza k tvorbe námrazy ani na stenách spotrebiča, ale ani na umiestnených potravinách.

Technológia No Frost v chladničkách.

Statické chladenie

Je najbežnejší, ale pomerne starší chladiaci systém s dvoma okruhmi, ktorými prúdi plyn vďaka čomu sa ochladzuje priestor vo vnútri. Pri statickom chladení bez cirkulácie vzduchu môže dochádzať k nerovnomernej distribúcii chladu, takže v chladničke sa bude postupne tvoriť vlhkosť, ktorá sa časom zmení na ľad, ktorý nikam nemizne. Usadí sa všade, vrátane potravín.

Klady systému No Frost

Systém No Frost ponúka obrovské množstvo predností. Technológia No Frost zabezpečí rovnomernú teplotu v celom priestore, znižuje alebo dokonca úplne eliminuje zrážanie vodných pár, ktoré spôsobuje chladenie potravín bez zamŕzania vnútorného priestoru. Minimalizáciou vlhkosti vo vnútri chladničky je možné skladovať potraviny oveľa dlhšie.

  • Nespornou výhodou systému automatického odmrazovania je jednoduchá a nenáročná údržba, pretože na čistenie nepotrebuje toľko času ani úsilia.
  • Navyše, keďže sa v odkladacích priehradkách nehromadí ľad, budete mať k dispozícii viac miesta na uskladnenie potravín a samozrejme aj lepší prehľad.
  • Veľkým plusom je tiež rýchly proces chladenia vďaka nepretržitej cirkulácii vzduchu, takže čerstvé potraviny si zachovajú vysoký obsah vitamínov.
  • Ďalšou prednosťou systému No Frost je úspora energie. Ak by bol vnútorný priestor pokrytý ľadom a námrazou potrebná spotreba energie na prevádzku chladničky by narástla.
  • V priestoroch No Frost chladničky sa zachováva jednotný klimatický režim. Rozdiel teplôt na jednotlivých policiach je približne 2 - 3 °C v porovnaní so 6 - 7 °C, ktoré sú typické pre chladničky so statickým chladením.

Technológia No Frost a jej zápory

Má teda tento systém aj nejaké zápory? Pár sa ich nájde, avšak prednosti technológie No Frost rozhodne prevládajú nad prípadnými nevýhodami.

  • Neustále cirkulujúci vzduch cez chladničku odoberá vlhkosť z povrchu výrobkov a môže ich mierne vysúšať. Suchý vzduch nie je priaznivý pre skladovanie ovocia a zeleniny, pretože môžu stratiť svoju sviežosť. V každom prípade ak budete potraviny skladovať v dózach alebo zabalené, tak si túto nevýhodu ani nevšimnete.
  • Chladničky s funkciou No Frost sú o niečo hlučnejšie, pretože okrem motora, produkuje určitý hluk aj ventilátor.
  • Medzi nedostatky patrí menšia kapacita vnútorného priestoru, ktorej časť je pridelená jednotke zodpovednej za odmrazovanie. Rovnako je to aj mierne vyššia spotreba elektrickej energie spôsobená ventilátorom.
  • Toto číslo však nie je príliš vysoké, iba 100 - 150 kWh za rok. Je to určite menej ako spotrebuje namrznutá chladnička so statickým chladením.

Beznámrazový systém No Frost v chladničke Philco.

Aký je rozdiel medzi Low Frost, No Frost, Total No Frost a Double NoFrost

Všeobecne však platí, že beznámrazový systém je šetrnejší k potravinám, pretože si zachovajú svoje nutričné ​​hodnoty ako aj štruktúru. Avšak nedajte sa zmiasť značením, pretože aj napriek tomu, že sa tieto výrazy podobajú, sú medzi nimi rozdiely.

  • Chladničky s funkciou Low Frost dokážu účinne znížiť tvorbu námrazy až o 80 %, avšak aspoň raz ročne si vyžadujú manuálne rozmrazovanie.
  • Pre Total No Frost chladničky s mrazničkou platí, že beznámrazový systém zahŕňa celý spotrebič. To znamená, že námraza sa netvorí ani v mraziacej, ani v chladiacej časti.
  • Funkcia Double No Frost využíva na chladenie dva nezávislé ventilátory, čo výrazne mení kvalitu uchovávania čerstvých potravín, pretože na rozdiel od technológie No Frost nevysušuje potraviny.

Oplatí sa investovať do chladničky No Frost?

Pokiaľ premýšľate o tom, či sa oplatí investovať do chladničky so systémom No Frost, odpoveď je rozhodne áno. Všetky No Frost chladničky s mrazničkou sú kombináciou pohodlia a úspory energie. Ľahko sa čistia a skladované potraviny v nich zostanú dlhšie čerstvé. Funkcia No Frost nielen zabraňuje tvorbe námrazy, ale šetrí aj energiu, ktorá je na zmrazenie potrebná. Rýchle zmrazenie má za následok zachovanie výživovej hodnoty zmrazeného jedla a skvelú chuť aj po rozmrazení.

No Frost chladnička LG.

Prevencia nadovšetko

Majte na pamäti, že ak si aj zakúpite No Frost chladničku ešte to neznamená, že sa o ňu nemusíte starať. Čistite ju pravidelne aspoň raz za mesiac. Zamedzíte tak množeniu škodlivých baktérií a šíreniu zápachu. Avšak údržba No Frost chladničky bude ľahká a rýchla.

Poličky a priečinky očistite pomocou hubky a teplej vody s octom. Týmto istým roztokom utrite aj vnútorné steny chladničky. Keď všetko dôkladne vyschne, môžete chladničku naplniť a opäť zapnúť.

 

 

Súvisiace kategórie

Chladničky No Frost