Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Pozitívne a negatívne účinky čierneho čaju - všetko čo potrebujete vedieť

Čierny čaj je skvelý nápoj, ktorý kombinuje výnimočnú chuť s mnohými zdravotnými výhodami a zároveň predstavuje zdravšiu alternatívu kávy. Vďaka obsahu kofeínu telo nabudí a poskytne stabilnejšie povzbudenie, bez náhlych poklesov energie. Ak nepoznáte všetky benefity, ktoré prináša konzumácia čierneho čaju tak čítajte ďalej.

 

 

Čierny alebo zelený čaj - aký je medzi nimi rozdiel?

Čierny alebo zelený čaj? Oba čaje majú podobné účinky, pretože pochádzajú z tej istej rastliny s názvom Camellia sinensis. Hlavný rozdiel medzi zeleným a čiernym čajom je v spôsobe spracovania. Čierny čaj podlieha oxidácii, ktorá ovplyvňuje chuť a farbu čaju. Chuť čierneho čaju sa môže značne líšiť aj v závislosti od toho, kde sa pestuje, v akom podnebí a v neposlednom rade aj od použitej metódy spracovania.

Zaujímavosťou je, že to, čo my nazývame čierny čaj, je podľa východnej terminológie v podstate červený čaj. Prečo je to tak? V Európe a v Amerike sa čaj pomenúva podľa farby suchých čajových lístkov po spracovaní. Naopak v Číne a iných ázijských krajinách sa čaje pomenúvajú podľa farby nápoja, ktorý vznikne po lúhovaní.

 

Čierny čaj účinky

 

Čierny čaj účinky - prečo pridať čierny čaj do svojho jedálnička

Znečistené ovzdušie, nekvalitná strava alebo dlhodobý stres. Všetky tieto faktory sa podpisujú na celkovom zdraví každého z nás. Avšak tieto škodliviny je možné zničiť skôr ako poškodia telo. A na tento účel je ako stvorený čierny čaj. Je nielen chutný, ale aj výživný, s kombináciou stimulačných vlastností. Okrem toho má antibakteriálny, antivirotický a protizápalový účinok. Jeho pravidelná konzumácia prináša mnoho ďalších benefitov, viete ktoré sú to?

  • Floridy obsiahnuté v čiernom čaji ničia baktérie spôsobujúce zápaly ďasien čím zlepšujú zdravie v ústnej dutine a pôsobia aj ako prevencia zubného kazu.

  • Polyfenoly ako teaflavín a tearubigín, ktoré vznikajú počas oxidácie, chránia bunky pred oxidačným stresom a pomáhajú k správnemu fungovaniu srdca a krvných ciev.

  • Prítomné alkylamínové antigény posilňujú imunitu a chránia telo pred vírusovými ochoreniami. Už dve šálky čierneho čaju denne dokážu znížiť zápal a zastaviť rozmnožovanie baktérii.

  • Vďaka aminokyseline L-theanín, ktorá znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu, má čierny čaj pozitívny vplyv aj na nervovú sústavu. Odbúrava z tela stres a odstraňuje psychickú záťaž.

  • Flavonoidy v kombinácii s antioxidantmi prispievajú k správnej funkcii srdca a môžu pomôcť aj pri znižovaní hladiny cholesterolu a hladiny cukru v krvi. Zlepšujú prietok krvi a minimalizujú riziko tvorby zrazenín, čím prispievajú aj k prevencii trombózy a ďalších problémov spojených s obehovou sústavou.

Medzi ďalšie dôvody, prečo by sa mal piť čierny čaj, patrí aj skutočnosť, že obsahuje celé spektrum vitamínov a minerálov. V čiernom čaji sú zastúpené vitamíny C, B a K. Z minerálnych látok je to draslík, vápnik, horčík, zinok ako aj omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.

 

Čierny čaj - kofeín

Kofeín je všeobecne známy svojimi povzbudzujúcimi účinkami. Zastúpený je aj v čiernom čaji, ale pod názvom teín. Kofeín aj teín majú rovnaké chemické zloženie, ale ich fyziologické pôsobenie na organizmus je ovplyvnené komplexom ďalších prítomných látok. V prípade kávy telo absorbuje kofeín rýchlo a vo väčších množstvách. V čaji je kofeín viazaný na aminokyseliny a triesloviny, čo vedie k inému účinku.

Priemerné množstvo kofeínu v šálke čierneho čaju je v rozmedzí 40 až 70 mg. Pre porovnanie šálka kávy obsahuje 80 až 100 mg kofeínu. Hoci má čierny čaj menej kofeínu ako káva, poskytuje dostatočné nabudenie. Navyše po odznení účinkov nedochádza k útlmu, ktorý je typický pri konzumácii kávy.

 

Čierny čaj kofeín

 

Čierny čaj - kofeín a jeho vplyv na organizmus v porovnaní s kávou

Káva priamo aktivuje činnosť srdca, zvýši prietok krvi, to prebudí mozog a človek sa preberie. Jej efekt je síce intenzívny, ale rýchlo klesá. Okrem toho káva svojím priamym účinkom zaťažuje srdce. Pri konzumácii čierneho čaju je účinok kofeínu pomalší, pretože pôsobí fyziologickejšie. Najprv prebúdza mozog, ktorý postupne aktivuje srdce a prietok krvi vnútornými orgánmi bez nadmerného stimulovania. Nespornou výhodou čierneho čaju oproti káve je, že ho môžete piť aj pravidelne, a nevznikne závislosť.

 

Čierny čaj v tehotenstve

Čierny čaj je bezpečný a prospešný nápoj počas tehotenstva, pokiaľ sa pije s mierou. Avšak je potrebné venovať pozornosť množstvu skonzumovaného kofeínu. Nadmerný príjem kofeínu v tehotenstve môže mať negatívny vplyv na vývoj plodu. Tehotné ženy by nemali prekračovať denný príjem 200 mg kofeínu. Jedna šálka čierneho čaju obsahuje približne 40 – 70 mg kofeínu, v závislosti od typu čaju a spôsobu prípravy. To znamená, že 2 šálky čierneho čaju denne sú zvyčajne bezpečné.

Ak si chcete dopriať 3 - 4 šálky, použite menej čajových lístkov alebo skráťte dobu lúhovania. Ak máte akékoľvek obavy alebo zdravotné problémy, konzultujte konzumáciu čierneho čaju s lekárom.

 

Čierny čaj v tehotenstve - výhody

Čierny čaj môže byť dobrou voľbou pre tehotné ženy, pretože prospieva nervovej sústave, ničí voľné radikály, zlepšuje trávenie a má protialergické účinky. Medzi ďalšie benefity patrí:

  • Hydratácia - čierny čaj je vynikajúci spôsob ako udržať telo hydratované.

  • Ochrana matky aj plodu - polyfenoly a flavonoidy v čiernom čaji môžu pomôcť chrániť aj bunky plodu pred poškodením.

  • Zdravšia alternatíva kávy – s menším obsahom kofeínu nabudí rovnako ako káva.

  • Jeho upokojujúci účinok zmierňuje ranné nevoľnosti.

 

Čierny čaj na žalúdok

Trávenie je nesmierne komplikovaný proces. Ak nefunguje tak ako má, v tele sa hromadia toxíny, ktoré sa nestačia dostatočne rýchlo vylučovať von. Výsledkom je nafúknuté brucho, nepríjemný pocit plnosti, prekysľovanie či plynatosť. Pri akýchkoľvek žalúdočných problémoch bude čierny čaj neoceniteľným pomocníkom. Vďaka obsahu kofeínu sa zvýši produkcia tráviaceho hormónu gastrínu, ktorý podporuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny. Žalúdočná kyselina potom pomáha efektívnejšie rozkladať potravu.

 

Čierny čaj na hnačku

 

Čierny čaj na žalúdok

Čierny čaj obsahuje aj vysoké množstvo trieslovín, ktoré v kombinácii s ďalšími zložkami ponúkajú rýchlu úľavu od podráždeného žalúdka. Okrem toho majú aj priaznivý vplyv na tráviaci trakt, takže konzumácia tohto nápoja je vhodná aj pri zvracaní. Avšak pri zvracaní sa odporúča piť čierny čaj pomaly a po dúškoch. Tento nápoj je dobré konzumovať aj preventívne, nakoľko chemické zlúčeniny prítomné v čiernom čaji pôsobia aj proti vzniku žalúdočných vredov.

Čierny čaj na hnačku

Hnačka nie je samostatné ochorenie, ale príznak inej choroby alebo poruchy. Pri hnačke je porušené vstrebávanie vody a niektorých ďalších látok z čreva späť do krvného obehu. Dochádza pri nej tiež k abnormálnemu vylučovaniu vody do čreva. Najčastejšou príčinou je črevná infekcia. Na hnačku existuje mnoho domácich receptov, ktoré pomáhajú so zmiernením symptómov. Medzi také patrí aj čierny čaj, ktorý zmierňuje kŕčezlepšuje stav aj v prípade akútnej hnačky. Antibakteriálne vlastnosti čierneho čaju pomáhajú udržiavať črevnú mikroflóru v rovnováhe.

Čierny čaj na hnačku - liečivé účinky

Čierny čaj vďaka svojim špecifickým vlastnostiam môže byť účinným liekom na hnačku a to vďaka trieslovinám, ktoré majú sťahujúci účinok. Zároveň pomáhajú aj pri hojení podráždenej črevnej sliznice. A to nie je všetko. So svojim antimikrobiálnym účinkom čierny čaj zlepšuje aj zdravie črevných baktérií, čím prispieva k výraznému zlepšeniu symptómov vrátane frekvencie defekácie a zahustenie riedkej stolice.

Náš TIP: Pri hnačke a nepríjemných kŕčoch si doprajte šálku čierneho čaju so štipkou soli a trochou medu. Pomôže upokojiť nielen črevá, ale aj žalúdok.

 

Čierny čaj účinky na pleť a pokožku

Čierny čaj pomáha telu nielen zvnútra ale aj zvonka. Vďaka antioxidantom spomaľuje proces starnutia pleti. Jeho protizápalové a antibakteriálne vlastnosti ho predurčujú aj na liečbu dermatitídy a atopického ekzému. Hodí sa pre ľudí, Ktorých trápi suchá pokožka a pigmentové škvrny.

 

Čierny čaj účinky na pleť a pokožku

 

Obklady z čierneho čaju 

Čajové obklady pomáhajú proti opuchom a kruhom pod očami. Ako ich aplikovať? Vlhké vrecúška čierneho čaju vložte na chvíľu do chladničky. Následne si ich položte na oči a nechajte pôsobiť približne 15 minút. Tieto obklady môžete použiť aj ako prvú pomoc pri spálení tváre od slnka.

Vhodné je tiež použitie obkladu z čierneho čaju na úľavu od bolesti po bodnutí hmyzom. Vylúhujte štyri čajové vrecúška čierneho čaju v 4 dcl vody a nechajte vychladnúť. Následne do odvaru namočte vatu a opakovane prikladajte na postihnuté miesto. Rovnakým spôsobom môžete ošetrovať aj drobné vyrážky alebo podráždené miesta po holení.

Čierny čaj - účinky na vlasy

Kofeín v čiernom čaji dokáže efektívne blokovať DHT hormónom a zabrániť tak vypadávaniu vlasov. Vďaka prítomným tanínom budú zasa vlasy silnejšie, zdravšie a podporí sa ich rast. Účinky čierneho čaju môžete znásobiť tak, že okrem konzumácie si ním budete vlasy aj preplachovať. Avšak pozor, čierny čaj sa hodí iba pre brunetky a čiernovlásky, lebo vlasy môže mierne zafarbiť. Ako postupovať? Uvarte si silný čierny čaj a nechajte ho mierne vychladnúť. Množstvo si prispôsobte dĺžke vlasov. Tento výluh potom aplikujte na šampónom umyté vlasy, ktoré následne zabaľte do uteráka.

 

Ako správne pripraviť čierny čaj?

Príprava čierneho čaju nie je vôbec náročná. Rovnako ako pri väčšine čajov je dôležité myslieť na teplotu vody a dĺžku lúhovania. Pred prípravou čierneho čaju je dobré čajníky alebo šálky preliať horúcou vodou, aby sa vyhriali. Čierny čaj môžete piť horúci, ale tiež ho môžete nechať vychladnúť a podávať ako osviežujúci ľadový drink. Na dochutenie je možné použiť mlieko, med, cukor či citrón.

 

Čierny čaj a teplota vody

Čierny čaj sa zalieva vodou s teplotou 90 - 100 °C. Ak by bola voda chladnejšia, mohli by sa stratiť dôležité látky, ktoré sa z čaju uvoľňujú práve počas lúhovania. Na prípravu môžete použiť čajníky, alebo rýchlovarné kanvice na čaj.

Na prípravu čierneho čaju sa hodia sklenené rýchlovarné kanvice, plastové rýchlovarné kanvice, nerezové rýchlovarné kanvice, ale aj keramické rýchlovarné kanvice.

Náš TIP: Ak neviete aká kanvica by bola najlepšia, prečítajte si náš článok kde vám poradíme ako vybrať rýchlovarnú kanvicu.

 

 

Ako dlho lúhovať čierny čaj

 

Ako dlho luhovať čierny čaj?

Čierny čaj sa zvyčajne lúhuje 2 - 3 minúty. Ak ho chcete použiť na ranné nakopnutie, je možné ho lúhovať až 4 minúty. Ak ho pripravujete pre deti, čas lúhovania by mal byť maximálne 2 minúty.

 

Čierny čaj negatívne účinky – na čo si dať pozor?

Čierny čaj je vo všeobecnosti považovaný za bezpečný nápoj, ale existuje niekoľko možných rizík, na ktoré by ste si mali dať pozor najmä v pri zvýšenej spotrebe. Opatrní by mali byť aj ľudia trpiaci cukrovkou, užívajúci lieky na riedenie krvi alebo užívajúci antidepresíva. V týchto prípadoch môže nadmerná konzumácia čierneho čaju negatívne ovplyvňovať účinky liekov. Keďže čierny čaj obsahuje taníny, ktoré znižujú schopnosť tela absorbovať železo, pri anémii sa mu radšej vyhýbajte, pretože môže znížiť schopnosť absorbovať železo až o 60 percent.

 

Čierny čaj negatívne účinky

Keďže čierny čaj obsahuje kofeín odporúča sa konzumovať maximálne 5 šálok denne. Ak počas dňa pijete aj iné nápoje s obsahom kofeínu, počet šálok čierneho čaju by ste mali znížiť, pretože pri vysokej koncentrácii kofeínu sa môžu objaviť aj ďalšie negatívne účinky, ku ktorým patrí:

  • zvýšený krvný tlak

  • bolesti hlavy

  • nespavosť

  • úzkosť

  • zmeny srdcovej frekvencie

  • plytké dýchanie

  • bolesť hlavy

  • nevoľnosť a zvracanie

Čierny čaj s mliekom alebo bez?

Ako si vychutnáte čierny čaj závisí najmä od vašich preferencií. Avšak pridaním mlieka do čierneho čaju sa znížia jeho blahodárne účinky a môžete prísť aj o aromatický profil čaju. Viete, ktoré čierne čaje si najlepšie vychutnáte bez dochucovadiel?

Earl Grey 

Čaj Earl Grey je najznámejší a najobľúbenejší druh čierneho čaju, ktorý sa vyznačuje jemnou chuťou obohatenou o vôňu a chuť bergamotového oleja. Bergamot je citrusový plod pripomínajúci kombináciu pomaranča a citróna, ktorý dáva čaju špecifickú chuť a arómu.

Assamský čaj

Čierny Assamský čaj sa pestuje v Indii v oblasti Assam. Pýši sa výraznou sladovou chuťou a povzbudzujúcimi účinkami, pretože tento druh má spomedzi všetkých čiernych čajov najvyšší obsah kofeínu. Obsah kofeínu na jednu priemernú šálku s objemom 250 ml je až 80 mg. Z toho dôvodu je jeho konzumácia vhodná najmä v dopoludňajších hodinách.

Čaj Darjeeling

Čaj Darjeeling sa pestuje v okrese Darjeeling v Západnom Bengálsku v Indii. Vďaka svojej kvetinovej vôni a ľahkej, ovocnej chuti s nádychom muškátového hrozna, je synonymom špičkovej kvality, jemnosti a elegancie. Táto konkrétna odroda sa považuje za najlepšiu z najlepších. Obsahuje menej kofeínu ako káva, približne 50 mg na bežnú čajovú šálku, ale stále dosť na mierne povzbudenie.

Cejlónsky čaj

Čierny Cejlónsky čaj sa pestuje na Srí Lanke. Je obľúbený pre svoju silnú, plnú chuť s mierne citrusovými tónmi. Práve z tohto dôvodu sa používa aj ako základ pri výrobe ľadového čaju. Cejlónsky čaj má menšie množstvo kofeínu. V jednej čajovej šálke s obsahom 250 ml je to približne 40 mg kofeínu.

Náš TIP: Ak patríte k milovníkom čajov, vo vašej výbave by zaručene nemali chýbať čajovary, ktoré vám umožnia mať plnú kontrolu nad prípravou akéhokoľvek typu čierneho čaju.

 

Záver

Pre zaistenie optimálneho zdravotného prínosu a minimalizácie rizík spojených s konzumáciou čierneho čaju je dôležité staviť na kvalitu, dbať na správnu prípravu a dodržiavať umiernenú konzumáciu. Nie nadarmo sa hovorí, že všetkého veľa škodí. Využite silu prírody a zaraďte do svojho jedálnička čierny čaj. Ak ho budete konzumovať pravidelne, určite si všimnete rozdiel.

 

Súvisiace kategórie

Príprava čaju Rýchlovarné kanvice s nastavením teploty Čajovary