Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Sušičky ovocia a príprava sušeného ovocia

Sušička ovocia s naloženými sitami ovocia a hríbov.

Čo je sušička ovocia? 

Sušička ovocia je spotrebič, ktorý má elektrický prvok na zohrievanie a ventilátor spolu s vetracími otvormi pre cirkuláciu vzduchu. Sušičky sú navrhnuté tak, aby sušili ovocie, zeleninu, mäso alebo bylinky pri teplote od 30 °C do 80 °C. Aké sú ideálne teploty na sušenie ovocia, zeleniny alebo mäsa?

  • 35 - 40 ° C – vhodné pre sušenie bylín, kvetín a korenia
  • 50 - 55 ° C – vhodné pre huby, ovocie a zeleninu
  • 56 - 60 ° C – ideálne pre sušenie mäsa

Niektoré sušičky ovocia majú možnosť nastavenia teploty, iné môžu mať termostat. Výkon sa pohybuje v rozmedzí od 160 do 1000 W. Čím je motor silnejší, tým sušička lepšie a rýchlejšie potraviny usuší. Najobľúbenejšie sušičky pre príležitostné sušenie sú s výkonom medzi 300 - 400 W
V sušičke sa zvyčajne môže nachádzať 3 až 15 sušiacich sít. Sušičky s 5 sitami sú dostatočne veľké pre rodiny. Modely s viac než 9 sitami využijú hubári alebo nadšenci raw stravy. Okrem sušenia je možné určité typy sušičiek použiť aj na pečenie domácich krekrov či sušenie cestovín. Teplo v sušičke sa skvele hodí tiež pre dozrievanie domácich jogurtov. Môžete si tak doma urobiť mliečne výrobky podľa vlastnej chuti. 

Sušička ovocia Sencor  s pripraveným sitom krekrov.

Použitie sušeného ovocia

Sušené ovocie je dobrým zdrojom živín, ktoré je plné vitamínov a minerálov. Sušením sa z ovocia odstráni vlhkosť, takže baktérie, kvasinky a plesne nemajú šancu znehodnotiť ho. Ak navyše ovocie sušíme pri nižšej teplote ako 45 stupňov, zostávajú v ňom životodarné enzýmy. Sušené ovocie môžete použiť na výrobu domácej müsli tyčinky alebo ho môžete pridať do teplých sladkých omáčok, ale aj šalátov.

Pár rád pred sušením

  • Plody, ktoré chcete sušiť, by mali byť čerstvé, ale nie prezreté.
  • Ovocie a zeleninu nakrájajte na plátky o hrúbke približne 0,5 až 1 cm.
  • Ovocie a zeleninu zbavte kôstok a ďalších nejedlých častí.
  • Ak nechcete, aby vám ovocie počas sušenia zhnedlo, namočte ho do roztoku z citrónovej šťavy a vody alebo do pomarančového džúsu.

Sušička ovocia Sencor s naloženými sitami ovocia.

Ako sušiť ovocie, zeleninu a bylinky v sušičke?

Jablká

  • pred sušením môžete, ale nemusíte olúpať
  • vykrojte jadrovník
  • nakrájajte na plátky hrubé 5 mm, čím tenší plátok bude, tým budú chrumkavejšie
  • môžete ich posypať škoricou
  • približne 7 – 15 hodín pri teplote 57 ° C

Hríby

  • hríby očistite
  • nakrájajte na plátky od 4 mm do 1 cm
  • sušte 3 – 7 hodín pri teplote 52 ° C

Bylinky

  • sušte vždy mladé bylinky
  • bylinky netrhajte, ale strihajte nožnicami
  • nemiešajte viac druhov byliniek na jednej tácke
  • bylinky sušte 2 – 4 hodiny pri teplote 35 ° C

Mäso

  • mäso nakrájajte na tenké pláty 2,5 cm široké a 0,5 cm hrubé
  • ak mäso nakrájate po vláknach, po usušení bude krehké
  • mäso môžete naložiť do marinády alebo nakoreniť
  • sušte 4 – 6 hodín (rybie mäso sa suší 12 – 14 hodín) pri teplote 68 ° C

Sušené potraviny uskladňujte v chladnom a tmavom prostredí. Uchovávajte ich vo vzduchotesných nádobách, prípadne v sklenených fľašiach, ktoré zvonka obalíte alobalom, pretože v nich nemôžu navlhnúť. Skladovať by ste ich mali približne rok. 

Vysušené ovocie, zelenina, bylinky a raw tyčinky zo sušičky na ovocie Sencor.

Vedeli ste, že na niektoré choroby môže pomôcť práve sušené ovocie? 
 

  • Sušené slivky –  pomôžu so zápchou, no vďaka vysokému množstvu antioxidantov môžu pomôcť aj znižovať „zlý“ LDL cholesterol.  
  • Marhule – pomáhajú s krvným tlakom, srdcovo-cievnymi chorobami a správnym fungovaním žalúdka.
  • Jablká – obsahujú špeciálne enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať tuk. Vitamíny skupiny B obsiahnuté v jablkách podporujú činnosť mozgu.
  • Figy – vám pomôžu bojovať so stresom, depresiou a nádorovými ochoreniami. 
  • Brusnice –  sú vhodné zase pre ľudí, ktorí trpia častými zápalmi močových ciest a málokto vie, že zabraňujú vzniku zubného kazu.
  • Ananás – pomáha pri liečbe opuchov a zápalov.
  • Sušené banány –  odstraňujú tráviace ťažkosti.
  • Hrozienka –  posilňujú organizmus a liečia aterosklerózu.
  • Hrušky –  sa využívajú pri liečení chorôb s obehovým systémom a obličkami, pretože odvodňujú.