Panvice na lievance
Panvice na lievance sú skvelými pomocníkmi, vďaka ktorým rýchlo a jednoducho pripravíte aj niekoľko lievancov naraz. Tieto panvice zvládnu hravo pripraviť nielen lievance, ale aj volské oká či chutné zemiakové placky. Poradíme vám, ako si vybrať vhodnú panvicu na lievance a ako sa orientovať v ich ponuke.
Kľúčové parametre pri výbere panvice na lievance
Pri výbere panvice je dobré sa zamerať na niekoľko dôležitých parametrov, ktoré určujú jej životnosť, údržbu a tiež konečný výsledok prípravy pokrmu. Pre lepšiu orientáciu sme preto vybrali 3 najdôležitejšie faktory, s ktorými bude pre vás výber panvice na lievance jednoduchý.
- Veľkosť
- Materiál
- Vonkajší povrch
Akú veľkosť by mala mať panvica na lievance
Veľkosť panvice na lievance môžeme definovať dvoma spôsobmi, počtom otvorov na lievance a priemerom panvice. Podľa počtu otvorov vie panvica na lievance pripraviť od 2 - 8 lievancov. Pri sledovaní veľkosti treba myslieť aj na rozloženie tepla. Väčšie panvice zaberajú v kuchyni viac miesta a distribuujú teplo pomalšie, čím môžu nastať nerovnomernosti pri pečení. Ak máte malú kuchyňu, žijete na internáte alebo si túžite dopriať lievance na cestách, uprednostnite panvice na lievance s menšími rozmermi.
Podľa veľkosti priemeru sú dostupné tieto panvice na lievance:
- malé do 16 cm a menej – na prípravu menšieho počtu väčších lievancov
- stredné do 20 - 26 cm – zlatý štandard medzi veľkosťou a počtom lievancov
- veľké od 26 cm a viac – naraz zvládne pripraviť viacej menších lievancov
Materiál panvice na lievance
Ďalšou dôležitou charakteristikou je materiál. Ten ovplyvňuje ako bude panvica na lievance distribuovať teplo, ďalej jej odolnosť a v neposlednom rade aj jej údržbu. Medzi najpoužívanejšie materiály patria:
- Liatina – panvica na lievance z tohto materiálu vám vydrží roky. Ide o odolný materiál, ktorý skvelo drží teplo. Najväčšou nevýhodou je však jej väčšia hmotnosť.
- Hliník – obľúbený materiál, ktorý sa rýchlo zohreje. Je ľahký a lacný, avšak sa rýchlo deformuje a preto má aj nižšiu životnosť.
- Nerezová oceľ je odolná, ľahká a dobre vodivá. Mínusom je jej krátka schopnosť držať teplo, čo má za výsledok častejšie nerovnomerne upečené lievance.
- Meď sa ako materiál používa zriedkavo. Ide o vynikajúci vodič tepla, ktorý je však drahý a vyžaduje pravidelnú údržbu.
Vonkajší povrch panvice na lievance
Povrch panvice môže ovplyvniť celkovú chuť, vzhľad ako aj jednoduchosť prípravy lievancov. Pri výbere sa stretnete s 2 typmi povrchov panvice:
- Panvica na lievance s nepriľnavým povrchom – vďaka nemu pripravíte lievance bez oleja. Nepriľnavý povrch vám zaručí, že sa naň jedlo nikdy neprilepí, a preto je ideálny ak chcete vyskúšať prevracanie lievancov vo vzduchu.
- Panvice na lievance bez nepriľnavého povrchu sú vhodné na prípravu chrumkavých a šťavnatých lievancov. Sú navyše odolnejšie voči škrabancom a takisto majú aj dlhšiu životnosť.
Panvica na lievance a jej doplnkové funkcie
Okrem parametrov je dobré poobzerať sa aj po extra funkciách, ktoré vám uľahčia manipuláciu s panvicou ako aj jej údržbu. Medzi takéto funkcie patrí:
- Ergonomická rukoväť – špeciálne navrhnutá pre pohodlné uchopenie a manipuláciu s panvicou.
- Možnosť umývania v umývačke riadu – funkcia uľahčujúca pravidelnú údržbu.
- Kompatibilita s ndukciou – možnosť použitia panvice na indukčnom variči.
- Indikátor tepla – pri správnej teplote stmavne alebo inak zmení farbu.
- Odnímateľná rukoväť – rukoväť je možné jednoduchým kliknutím odobrať, čím je umožnené jednoduchšie uskladnenie.
Ďalšie panvice, ktoré sa vám budú hodiť do kuchyne
Okrem panvice na lievance využijete v kuchyni aj dalších pomocníkov na prípravu vašich obľúbených jedál.
Vyberte si panvicu z našej ponuky:
- univerzálne panvice
- elektrické panvice
- panvice grilovanie
- hlboké panvice
- panvice na palacinky
- wok panvice
1 produkt
U Vás už 7.10.
Použité obrázky sú iba ilustratívne a technické špecifikácie sa môžu v priebehu času zmeniť bez predchádzajúceho upozornenia.