Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Organizácia chladničky - ako usporiadať potraviny v chladničke

Správne usporiadanie potravín v chladničke má zásadný význam na predĺženie trvanlivosti potravín, zachovanie ich kvality a zníženie plytvania. V našom článku sa dozviete ako na organizáciu chladničky tak, aby ste si ušetrili čas pri hľadaní potravín, predĺžili potravinám ich trvanlivosť a tiež efektívnejšie využili priestor vo vašej chladničke vďaka praktickým pomocníkom. 

 

Organizácia chladničky - základné pravidlá 

Predtým, ako sa pustíte do samotnej organizácie chladničky, je dôležité si osvojiť zopár pravidiel, ktoré vám pomôžu udržiavať v chladničke prehľad a poriadok. Správna organizácia chladničky vám totiž ušetrí čas pri hľadaní ingrediencií a tiež umožňuje lepšie využitie priestoru, čo je obzvlášť dôležité, ak máte malú chladničku.

Toto sú 3 základné pravidlá týkajúce sa organizácie chladničky:

  1. Chladničku neprepĺňajte - pre správne fungovanie chladničky je dôležité zabezpečiť dobrú cirkuláciu vzduchu a zbytočne ju neprepĺňať. V opačnom prípade hrozí, že chladnička nebude schopná rovnomerne chladiť potraviny, čo má za následok zníženie trvanlivosti potravín a možný vznik plesní.

  2. Používajte metódu rotácie potravín - keď ukladáte nové potraviny do chladničky, dbajte na to, aby boli umiestnené za tie staršie. Vďaka metóde rotácie budete mať lepší prehľad o vašich potravinách v chladničke, o ich dátume spotreby a tiež minimalizujete plytvanie potravinami.

  3. Používajte uzatvárateľné nádoby - na skladovanie potravín v chladničke sa odporúča používať uzatvárateľné dózy a zipsové sáčky určené na skladovanie potravín. Títo skvelí pomocníci zabraňujú šíreniu pachov, udržujú potraviny dlhšie čerstvé a pomáhajú udržať poriadok v chladničke. 

Náš TIP: Na skladovanie potravín v chladničke používajte transparentné dózy, ktoré zjednodušujú prehľad o obsahu. Pozrite si celú našu ponuku dóz na potraviny a vyberte si tie, ktoré vám najlepšie pomôžu s organizáciou chladničky. 

 

organizacia-chladnicky

 

 

 

Ako na optimálne rozmiestnenie potravín v chladničke

Efektívna organizácia chladničky je aj o správnom rozmiestnení potravín v chladničke podľa teplotných zón. Každá časť chladničky má totiž svoju špecifickú teplotu a vlhkosť, čo umožňuje potravinám predĺžiť životnosť a zachovať ich kvalitu. 

Ako správne rozložiť potraviny podľa teplotných zón, aby ste minimalizovali ich  plytvanie?
 

Aké potraviny skladovať vo dverách chladničky 

Dvere sú najteplejšou časťou chladničky (teplota sa tu pohybuje medzi 5 - 8 °C), a práve preto je táto časť najvhodnejšia na skladovanie nápojov, omáčok, zaváranín alebo korenín. Mnohí často vo dverách chladničky skladujú kečup, horčicu či džúsy a práve v tejto časti by mali byť aj umiestnené. 

Naopak vo dverách chladničky určite neskladujte vajcia či mlieko, pre tieto potraviny v tejto časti nie je teplota dostatočne stabilná. Počas otvárania dverí chladničky totiž dochádza k teplotným výkyvom, ktoré môžu mať za následok pokazenie týchto citlivých potravín. 
 

Ideálne potraviny na skladovanie v horných policiach chladničky

Horné police chladničky majú o čosi vyššiu teplotu (okolo 8 °C ) a tak v nich môžete skladovať potraviny, ktoré nutne nevyžadujú najnižšie teploty, ako sú napríklad zvyšky jedál, konzervy po otvorení, džemy či tvrdé syry. Myslite aj na to, že zvyšky jedál je vhodné uložiť na horné police v uzatvárateľnej nádobe, aby sa predišlo ich znehodnoteniu.
 

Stredné police chladničky sú optimálne pre mliečne výrobky

Stredná časť chladničky má teplotu 3 až 5 °C, a tak je vhodná na skladovanie mliečnych výrobkov, ako sú mlieko, jogurty, smotana a mäkké syry. Táto zóna je typická svojou konštantnou teplotou, vďaka čomu je schopná zachovať čerstvosť potravín po dlhšiu dobu. Môžete tu skladovať napríklad aj balíček mozzarelly či grécky jogurt, ktoré je potrebné po otvorení do pár dní skonzumovať.
 

Spodné police a zásuvky sú najchladnejšou časťou chladničky

Spodné police a zásuvky predstavujú najchladnejšiu zónu, kde teplota dosahuje 0 - 2 °C, a tak je určená pre skladovanie čerstvého mäsa, rýb a údenín. Ak plánujete na obed pripraviť napríklad lososa, jeho miesto je práve na spodnej polici.

Myslite však aj na to, že tieto potraviny by mali byť vždy uložené v originálnom balení alebo v uzatvárateľných nádobách, aby sa predišlo šíreniu pachov.

Spodné zásuvky v chladničke sú navrhnuté špeciálne pre skladovanie ovocia a zeleniny. Jablká, mrkva či šalát sú schopné zostať dlhšie čerstvé vďaka optimálnej vlhkosti, ktorá sa nachádza práve v spodných zásuvkách chladničky.

Pri ukladaní je ideálne ovocie a zeleninu od seba oddeliť, pretože niektoré druhy ovocia, ako sú napríklad jablká, uvoľňujú etylén, ktorý môže spôsobiť predčasné dozrievanie zeleniny.

Náš TIP: Prečítajte si náš článok Ako skladovať potraviny v chladničke, kde sa dozviete ďalšie užitočné tipy na usporiadanie potravín. 

 

organizacia-chladnicky-potravin-v-dozach

 

Ktoré potraviny nepatria do chladničky

Nie všetky potraviny je vhodné skladovať v chladničke. Niektoré potraviny, ak by ste skladovali v chladničke, stratili by svoju chuť, konzistenciu či trvanlivosť.

Aké potraviny nepatria do chladničky?

  • Zemiaky do chladničky určite nepatria. Nízke teploty v chladničke by mohli spôsobiť zmenu ich textúry. Najlepšie miesto pre skladovanie zemiakov je pivnica alebo akékoľvek tmavé a chladné miesto.

  • Paradajky skladujte ideálne pri izbovej teplote, chlad totiž mení ich chuť a konzistenciu.

  • Cesnak tiež do chladničky nepatrí. V opačnom prípade by mohol v chlade stratiť svoju pevnosť a začal by klíčiť.

  • Banány - v chladničke sa ich dozrievanie spomaľuje a spôsobuje zbytočné hnednutie šupky. Banány skladujte ideálne pri izbovej teplote.

  • Avokádo, ak ešte nie je zrelé do chladničky nepatrí, pretože nízka teplota bráni jeho dozrievaniu. Skladujte ho preto pri izbovej teplote a po dozretí ho môžete umiestniť do chladničky, ideálne aj s kôstkou.

 

organizacia-chladnicky-nastavenie-vlhkosti

 

Na záver: Ako na efektívnu organizáciu chladničky

Efektívna organizácia chladničky je kľúčom k udržaniu čerstvosti potravín, poriadku a prehľadnosti v chladničke. Používanie organizérov a uzatvárateľných boxov na potraviny je spôsob, ako udržať poriadok a prehľad v chladničke. Potraviny môžete v dózach rozdeliť podľa kategórií, na mliečne výrobky, ovocie, zeleninu alebo zvyšky jedál a uľahčiť si tak každodenné používanie chladničky.

Okrem používania dóz je dôležité dbať aj na rotovanie potravín v chladničke a na pravidelnú kontrolu dátumu spotreby, aby ste minimalizovali plytvanie potravinami.  

Pozornosť by ste mali venovať aj nastaveniu správnej tepoty v chladničke a pravidelnému čisteniu chladničky. Teplota v chladničke vplýva na čerstvosť a trvanlivosť potravín a práve preto sa odporúča udržiavať teplotu v rozmedzí 1-4 °C, pričom každá zóna chladničky má svoje špecifické nároky. Napríklad mäso a ryby skladujte v najchladnejšej časti chladničky, zatiaľ čo ovocie a zelenina by mali byť v zásuvkách so správnou vlhkosťou. Moderné chladničky umožňujú nastavovať vlhkosť v týchto zásuvkách podľa vlastných preferencií. 

Pre viac informácií o ideálnych teplotách v chladničke si prečítajte náš článok Aká má byť správna teplota v chladničke.

Náš TIP: Pravidelné čistenie chladničky predchádza vzniku nežiaducich plesní, množeniu nebezpečných baktérií či vzniku zápachu. V našom článku vám prinášame 9 tipov ako vyčistiť chladničku rýchlo a efektívne a tiež sa dozviete, ako často je potrebné chladničku čistiť, aby ste sa vyhli zdĺhavému procesu údržby.